Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Heiland (KIT digital) pro Patria.cz: Schválení reorganizace čekám do několika týdnů. V Pikselu získáme nejméně 44,6 %

Heiland (KIT digital) pro Patria.cz: Schválení reorganizace čekám do několika týdnů. V Pikselu získáme nejméně 44,6 %

30.05.2013 18:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Společnost KIT digital se víc než dva roky obchodovala na pražské burze. Ačkoliv nyní zápasí o přežití před bankrotovým soudem v New Yorku, její akcie v hodnotě milionů korun stále vlastní stovky akcionářů v ČR a obchodují s nimi na americkém trhu OTC. Management společnosti požádal o ochranu před věřiteli 25. dubna po dohodě s trojicí největších akcionářů (Prescott Group Capital Management LLC, JEC Capital Partners LLC a Stichting Bewaarder Ratio Capital Partners), kterým dohromady patří necelých 20 %. Ti soudu navrhli společnost, sužovanou žalobami a následky předchozí bujaré akviziční politiky, kapitálově podpořit, uhradit dosavadní zajištěné i zčásti i nezajištěné závazky a vydělávající zdravé jádro vyčlenit do nové entity pojmenované Piksel. Výměnou za peníze trojice zachránců obdrží 100% balík v nově vzniklém Pikselu, přičemž stávajícím akcionářům KITu nabízí účast v Pikselu prostřednictvím warrantů emitovaných ke každé akcii KITu. Podle zájmu investorů potom trio přizpůsobí svou majetkovou účast v Pikselu. Co akcionáře a věřitele čeká v následujících týdnech? Jak by mohlo řízení před soudem dopadnout? Co s reorganizovanou společností zamýšlí její potenciální zachránci a management? A jakou možnost zasáhnout do událostí v New Yorku mají akcionáři v Česku? Na tyto a další otázky odpovídal dočasný výkonný ředitel KITu a jeden z jeho největších akcionářů Peter Heiland v rozhovoru pro Patria.cz.
 

PeterHeiland

 

 
Patria.cz: V jaké fázi se momentálně nachází proces reorganizace společnosti? Probíhá bankrotové řízení podle plánu?

Minulý týden bankrotový soud s konečnou platností schválil schéma financování společnosti navržené po podání žádosti o ochranu před věřiteli (kapitola 11). Během několika týdnů soud rozhodne o žádosti společnosti uzavřít Smlouvu o reorganizačním plánu (Plan Support Agreement - PSA). Tato smlouva stanovuje rámec pro další procedury směřující k potvrzení plánu reorganizace. Po schválení PSA jsou na řadě tyto kroky: 1) rozhodnutí o předloženém Prohlášení o hospodaření společnosti (Disclosure Statement); 2) rozeslání tohoto prohlášení (schváleného soudem) těm, kteří budou hlasovat o reorganizačním plánu; 3) konfirmační slyšení, na němž soud rozhodne o potvrzení reorganizačního plánu. Společnost věří, že je stále na dobré cestě dostat se z kapitoly 11 do konce léta. 

Patria.cz: Co říkáte na námitky Ad Hoc Konsorcia vůči reorganizačnímu plánu a vůči nákladům a riziku, které nesou akcionáři KIT digital?

Bankrotový soud při slyšení 22. května podmínečně schválil návrh na vstup PSA v platnost, zároveň však naznačil, že v souvislosti s PSA nevydá žádný příkaz, dokud nebude vytvořen Akcionářský výbor a nebude mít možnost se s PSA obeznámit. Podle našich informací by Akcionářský výbor měl být jmenován někdy během příštího týdne. Dá se proto očekávat, že konečné rozhodnutí ohledně PSA padne v následujících týdnech. Schválení PSA ještě neznamená schválení reorganizačního plánu. Zainteresované strany budou mít možnost vznést připomínky či výhrady k reorganizačnímu plánu později, a to v souvislosti s plánovaným slyšením o potvrzení reorganizačního plánu. Společnost se nadále domnívá, že PSA přináší všem zainteresovaným stranám maximální hodnotu, a že bude proto schválena věřiteli i akcionáři. Společnost hodlá v nejvyšší možné míře spolupracovat s Akcionářským výborem, aby tak minimalizovala náklady a zpoždění reorganizace. 

Patria.cz: Dočkáme se před rozhodnutím soudu o reorganizačním plánu zveřejnění výsledků za 1Q13 (alespoň v hrubých obrysech)? A pokud ano, kdy? Jak se vypořádáte se zmanipulovanými výsledky, které společnost vykazovala od roku 2009?

Společnost bude nadále u soudu předkládat měsíční provozní výkazy, které obsahují jisté finanční údaje, v souladu s povinnostmi vyplývajícími z procedur kapitoly 11. Tyto měsíční provozní výkazy lze do 48 hodin od jejich podání získat na internetových stránkách společnosti, která naše podání u soudu vyřizuje. Adresa stránek je www.americanlegalclaims.com. Společnost v tuto chvíli nemá v úmyslu zveřejnit jiné finanční ukazatele než ty obsažené v měsíčních provozních výkazech a v předloženém Prohlášení o hospodaření společnosti, nebo ty, které bude třeba bankrotovému soudu předložit během procesu kapitoly 11. 

Patria.cz: Zveřejní KIT digital oficiální prohlášení ohledně reorganizačního plánu či představí ho veřejnosti v jiné formě ještě předtím, než o něm s konečnou platností rozhodne soud?

Je možné, že plán a předložené Prohlášení o hospodaření společnosti budou v průběhu procesu rozhodování bankrotového soudu o potvrzení plánu aktualizovány či pozměněny. Jakékoli podstatné dodatky budou soudu v průběhu řízení řádně ohlášeny a budou k dispozici na internetových stránkách www.americanlegalclaims.com. 

Patria.cz: Jak dlouho bude možné obchodovat s akciemi KIT digital na trhu OTC Pink Sheets? Do té doby, než soud vydá nezpochybnitelné rozhodnutí ohledně reorganizace (tzv. Effective Date), nebo dokud nebudou rozděleny warranty na nákup akcií Pikselu?

Není jisté, jak dlouho se bude moci s akciemi KITu obchodovat. Akcie však budou zrušeny v okamžiku, kdy plán vstoupí v platnost a kdy budou stranám oprávněným k tomu podle plánu reorganizace distribuovány warranty, které budou moci být využity v rámci stanoveného časového období. 

Patria.cz: Po rozeslání warrantů budou mít vlastníci 30 dní na jejich využití. Bude možné s warranty během této doby obchodovat? Co se s nimi stane po uplynutí 30 dní?

Warranty nebudou převoditelné a jejich platnost po uplynutí lhůty na jejich využití vyprší. 

Patria.cz: Pokud by byly využity všechny warranty, jak velký podíl bude nakonec skupina tří reorganizátorů vlastnit? Kolik akcií Pikselu bude celkem vydáno?

Jak se podrobněji uvádí v předloženém Prohlášení o hospodaření společnosti, bez ohledu na počet využitých warrantů si reorganizační skupina podrží nejméně 50 % kmenových akcií reorganizovaného KITu typu B, které budou přeměněny na nejméně 44,645 % kmenových akcií reorganizovaného KITu typu A (ředění lze připustit v rámci motivačního akciového programu pro management, při emisi akcií typu A reorganizovaného KITu pro společnost WTI, která je zajištěným věřitelem KITu, a také v rámci jakéhokoli závazkového poplatku splatného reorganizační skupině v akciích typu A reorganizovaného KITu). 

Patria.cz: Finanční projekce zveřejněné v Prohlášení o hospodaření společnosti obsahují výhled na roky 2014 a 2015. Jsou do něj započítány potenciální příjmy z nedávno představených produktů 2Si a Kit Cloud?

Tohle je naneštěstí informace, která není veřejně dostupná. Je ovšem možné, že dodatečné informace ohledně finančních prognóz v předloženém Prohlášení o hospodaření společnosti budou zveřejněny později, podle toho, jak bude společnost pokračovat ve snaze o potvrzení plánu reorganizace. 

Patria.cz: Jaké jsou vyhlídky Pikselu? Kam se podle vás společnost dostane za pět let?

Po téměř 9 měsících strávených v týmu, který má na starosti dennodenní provoz společnosti, se domnívám, že jsme dosáhli mnohého. Zefektivnili jsme naše podnikání soustředěním se na 5 provozních entit a odprodejem všech ostatních. Dohodli jsme se na strategii, v jejímž rámci chceme dosáhnout vedoucího postavení v globálním měřítku v produktech a službách pro přenos videa s pomocí technologií OTT (Overt the Top) a OVP (Online Video Platform). Víme, že společnost má mnoho výjimečných zaměstnanců a celý seznam světově proslulých zákazníků. Věříme proto, že vyhlídky reorganizovaného KITu jsou dobré.

Doufáme, že skrze ochranu před věřiteli se nám podaří efektivně vypořádat s probíhajícími soudními spory a také dokončit divestice ztrátových nejádrových dceřiných společností. Pokud se nám podaří vyřešit obě otázky s příznivým výsledkem, reorganizovaný KIT (Piksel) by se měl stát zdravější, úzce zaměřenou společností, která bude mít velmi dobře nakročeno k využití rychle se rozrůstající poptávky v jejím segmentu. Také jí velmi pomůže „nový finanční start“.

Jako dočasný CEO, člen reorganizační skupiny a stávající akcionář jsem očividně velmi zaujatý a vyzývám všechny ostatní akcionáře a věřitele, aby se sami rozhodli, co si myslí o vyhlídkách Pikselu. Mají k tomu veřejně dostupné informace, které byly a budou předkládány bankrotovému soudu. 

Patria.cz: Může být Piksel nakonec prodán strategickému investorovi? Půjde společnost na burzu? Dostanou minoritní akcionáři šanci získat investované prostředky zpět?

V současném stádiu nemůžeme říci, jak to s Pikselem nakonec dopadne. Akcionáři budou muset v souvislosti s rozhodováním o využití warrantů sami zvážit, co by budoucnost mohla Pikselu přichystat.


Čtěte více:

KIT digital (až -76 % v USA, v Praze zastaveno): Naše výsledky za 2009 až 2Q12 jsou chybné, řešíme nedostatek hotovosti
22.11.2012 8:19
Management KIT digital objevil chyby a nesrovnalosti v účetnictví zne...
KIT digital – Firmu čekají těžké časy, akcionářům hrozí enormní naředění (snížení cílové ceny)
22.11.2012 15:40
Společnost KIT digital včera v noci oznámila zjištěné chyby v účetnic...
KIT digital skončí i v Praze. Naposledy se bude obchodovat ve čtvrtek. Akcie -35 % (+komentář)
19.12.2012 14:00
Stažení akcií KIT digital z amerického trhu Nasdaq, k němuž dojde již ...
Akcie KIT digital nezmizely. V tichosti se přesunuly na „šedý“ trh OTC
21.12.2012 17:22
K dnešnímu otevření pražské burzy i americké akciové burzy Nasdaq si...
Australská Invigor žaluje KIT digital o 15,2 mil. AUD, bývalá dcera představila novou strategii a jméno
10.01.2013 11:42
Australská skupina Invigor se rozhodla zažalovat KIT digital o částku ...
KIT digital žádá úřady o bankrotovou ochranu. Dluží asi 12,5 milionu dolarů
26.04.2013 13:07
Americká technologická společnost KIT digital (0,30 USD, 11,11%) požád...
KIT digital po restrukturalizaci letos počítá se ziskem 2,4 mil. USD a tržbami 120 mil. USD. Heiland zůstane CEO
13.05.2013 15:29
Společnost KIT digital, která se donedávna obchodovala na pražské burz...
KIT digital čelí v ČR insolvenčnímu řízení
16.05.2013 17:43
Městský soud v Praze zahájil s internetovou firmou KIT digital (0,26 U...
Reorganizace KIT digital narazila. Protestují minoritní akcionáři i další zájemci o koupi
20.05.2013 10:59
Bankrotové řízení společnosti KIT digital (0,27 USD, 8,00%), jehož scé...
Reorganizace KIT digital dostala od soudu zelenou. Na řadě jsou věřitelé a akcionáři
28.05.2013 15:29
Americký bankrotový soud v New Yorku podpořil plán na reorganizaci spo...

Váš názor
  • Co má za lubem?
    31.05.2013 1:36

    Ďakujem, zasa nič neviem.
    Bankrotář
    • Re: Co má za lubem?
      31.05.2013 6:35

      Mám úplně stejný pocit: plno keců o ničem! Tak se mi zdá, že dočasný CEO schválně mlží..... asi má k tomu důvod a ten nám nepoví ;-) Hospodaření za poslední 3 roky se taky nedozvíme.... třeba se nesmí profláknout, že KIT na tom nebyla až tak špatně a celý tento cirkus je uměle vyvolán úzkou skupinou lidí. O důvodech můžeme dlouho spekulovat, že :-)
      mirek
      •  
        31.05.2013 7:23

        Je to logické ! Co bylo bylo.Účetnictví za minulé období nebude ani není potřeba auditor.Teď jde jen o jedno - PRODAT WARRANTY.
        Eda
        •  
          31.05.2013 8:44

          Účetnictví nezveřejňují kvůli Invigoru. A všechny další podstatné informace musí sdělit nejdříve soudci a potom být zveřejněny zároveň pro všechny. Takže nic novýho se čekat nedalo. Ale aspoň víme, že Heiland je ochoten poskytnout rozhovor, a tak nějak se nám aspoň to co víme potvrdilo.
          qwer
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů