Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reorganizace KIT digital narazila. Protestují minoritní akcionáři i další zájemci o koupi

Reorganizace KIT digital narazila. Protestují minoritní akcionáři i další zájemci o koupi

20.05.2013 10:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Bankrotové řízení společnosti KIT digital (0,27 USD, 8,00%), jehož scénář se až dosud jevil jasně narýsován, se začíná komplikovat a protahovat. Jen několik dní před slyšením u newyorského bankrotového soudu, na kterém měl být schválen plán reorganizace KITu navržený trojicí největších akcionářů společnosti v čele s výkonným ředitelem Peterem Heilandem, se o slovo přihlásili minoritní akcionáři KITu a také jeho věřitelé. Navržený plán se jim vůbec nezamlouvá, požadují odročení klíčového slyšení (už jednou přeloženého), ustavení Akcionářského výboru, který by hájil zájmy všech akcionářů, a také faktické zrušení smlouvy o reorganizačním plánu uzavřené mezi Speciální transakční komisí (STK) KITu a trojkou zachránců, kteří by po jejím naplnění fakticky firmu ovládli.

Management společnosti KIT digital, sídlící v New Yorku, požádal o ochranu před věřiteli 25. dubna po dohodě s trojicí největších akcionářů (Prescott Group Capital Management LLC, JEC Capital Partners LLC a Stichting Bewaarder Ratio Capital Partners), kterým dohromady patří necelých 20 %. Ti se rozhodli společnost, sužovanou žalobami a následky předchozí bujaré akviziční politiky, kapitálově podpořit, uhradit dosavadní zajištěné i nezajištěné závazky a vydělávající zdravé jádro vyčlenit do nové entity pojmenované Piksel. Za tímto účelem trojka s KITem uzavřela smlouvu, jejíž je nyní před soudem kritizován některými minoritními akcionáři a věřiteli.

Piksel bude zahrnovat dceřiné společnosti Ioko 365, Polymedia, Kewego, Multicast/KDA a Megahertz, které nyní KIT 100% ovládá a jejichž chod soudním řízením ovlivněn nebyl. Nedávno zveřejněná prognóza finančních výsledků Pikselu za letošní rok, která počítá s tržbami 120 mil. USD a čistým ziskem 2,4 mil. USD, staví na předpokladu, že pět zdravých dcer KITu vydělává od začátku roku na sebe a nezatěžují je dluhy matky. Ty budou uhrazeny z finanční injekce 25 mil. USD, kterou KITu poskytnou tři největší akcionáři. Další 3 miliony od nich společnost dostane na pokrytí výdajů spojených s bankrotovým řízením. Za to trojice zachránců obdrží 100% balík v nově vzniklém Pikselu, přičemž stávajícím akcionářům KITu nabízí účast v Pikselu prostřednictvím warrantů emitovaných ke každé akcii KITu. Podle zájmu investorů potom trio přizpůsobí svou majetkovou účast v Pikselu.

Konsorcium

Námitku proti uvedenému postupu reorganizace podalo v pátek u soudu Ad Hoc Konsorcium. Jedná se o skupinu několika menších investičních fondů převážné americké provenience, které dohromady drží 1,4 mil. akcií KITu a opce na nákup dalších 3,9 mil. akcií. Konsorciu jednak vadí poplatky - až do výše 2,5 mil. USD - spojené s realizací reorganizace, které musí KIT zaplatit. Jedná se o až 500 tisíc USD na náklady, které s řízením před soudem a s reorganizací má trojka zachránců (Expense Reimbursement). Dalších 500 tisíc USD je paušální poplatek za realizaci smlouvy (Commitment Fee). Zbylých 1,5 mil. USD (break-up fee) tvoří kauce, jež musí být trojkou složená ještě před reorganizací a která slouží jako pojistka. Pokud by byl nakonec přijat jiný záchranný plán, KIT bude muset kauci vrátit, a tuto částku navíc trojce uhradit jako break-up fee. Pokud vše proběhne podle plánu, připočtou se k 28 mil. USD, které KIT dostane v rámci reorganizace.

Druhou a podstatně větší výhradu má Konsorcium vůči celkovému procesu reorganizace, zejména vůči tomu, jaké slovo během něho mají akcionáři KITu. Bankrotové řízení je kvůli komplikované minulosti KITu a rozsahu jeho podnikatelských aktivit velmi složité, přičemž plán navržený trojkou největších akcionářů se snaží soudní řízení a provedení reorganizace maximálně urychlit, aby oponentům nezbyl čas na reakci. Konsorcium viní potenciální zachránce z toho, že se chtějí levně zmocnit většinové kontroly nad hodnotnými aktivy společnosti. I kdyby nabízené warranty Pikselu využili všichni akcionáři, bude prý trojka držet 59% podíl, přičemž je víc než pravděpodobné, že jí nakonec připadne větší balík. Toto řešení má vyhovovat především firmám kolem Heilanda, který je prostřednictvím fondu JEC Capital Partners, jehož je jednatelem, se 7,7% podílem druhým největším akcionářem KITu. Trojka má podle Konsorcia díky úzkým vazbám na management výhodu insiderů, jelikož Heiland disponuje exkluzivními informacemi o hospodářských výsledcích firmy. Zbytku rozdrobených akcionářů ponechává jen malou možnost volby: buď o investici přijít, nebo do KITu vložit další peníze s nejistým výsledkem.

Konsorcium trvá na tom, že management KITu, ani Věřitelský výbor KITu, ani STK adekvátně nezastupují zájmy všech akcionářů, a proto musí být vytvořen Akcionářský výbor. Ten by měl mít v reorganizaci také slovo a měl by zajistit, že z ní akcionáři získají co největší část své investice zpět. Zároveň musí být do sestavení Akcionářského výboru (jmenuje ho americký Úřad pro zplnomocněnce při ministerstvu spravedlnosti) a jeho zprovoznění odročeno soudní slyšení, na němž se bude rozhodovat o dalším postupu.

Konsorcium poukazuje na fakt, že KIT není zoufale nesolventní, že může dále pokračovat v podnikatelské činnosti a že jeho aktiva vysoce převyšují závazky a mají větší hodnotu, než za jakou je kupuje trio kolem Heilanda. Podotýká také, že Speciální transakční komise (STK) KITu, ustavená loni jako nezávislý orgán rozhodující o budoucnosti firmy, není vůbec nestranná a že její členové jsou velmi dobře placeni managementem KITu. Nemají tudíž takový zájem na hledání alternativních plánů reorganizace (či prodeje) firmy. Konsorcium si dále stěžuje to, že nikdo neví, jakou férovou hodnotu skutečně KIT nebo Piksel má. Už delší dobu nebyly zveřejněny žádné oficiální výsledky hospodaření firmy a na ty předchozí se z dobře známých důvodů nelze spolehnout.

O tom, že Heilandova nabídka je velmi nevýhodná, podle Konsorcia svědčí fakt, že mnohem lepší protinabídku „strategického investora“ se Konsorciu podařilo sehnat během několika dní. Subjekt, jehož totožnost není známa, prý vůči akcionářům bude daleko štědřejší a na rozdíl od Heilanda nebude požadovat žádné další prostředky (např. na proměnění warrantů). Kolik by akcionáři za každou akcii dostali, však není známo.

Irdeto

Druhou námitku proti PSA podala nizozemská společnost Irdeto, která je věřitelem i akcionářem KITu. Irdeto je součástí nadnárodní mediální skupiny Naspers a podniká ve stejném oboru jako KIT. Společnost již zaslala několik nabídek na odkoupení části aktiv KITu, avšak ty skončily bez odezvy STK.

Také Irdetu se nelíbí poplatky za reorganizaci, které na úrovni považuje za přemrštěné. Irdeto dále protestuje proti klauzuli PSA smlouvy o reorganizačním plánu, která managementu KITu zakazuje vyhledávat alternativní nabídky na záchranu/koupi společnosti či o nich vyjednávat. Toto opatření brání zdravému soupeření o aktiva KITu, jejich správnému ocenění, a tedy i realizaci nejvyšší návratnosti investice pro akcionáře. STK má navíc smluvně daná další omezení, v jejichž rámci musí při rozhodování o navrhovaných plánech dávat přednost těm, které co možná nejvíc zachovávají stávající vlastnickou strukturu. Tj. zvýhodňuje stávající velké akcionáře na úkor nově přicházejících investorů či minoritních akcionářů (např. plán Irdeta).

Irdeto učinilo v pátek 15. května zatím poslední nabídku, která se strukturou víc blíží Heilandově plánu. Tentokrát nabízí kompletní odkup akcií reorganizovaného KITu a slibuje za ně o 10 mil. USD víc v hotovosti, než kolik by poskytla trojka v čele s Heilandem. Navíc si prý na poplatcích bude účtovat méně než trio potenciálních zachránců. Odpověď na tuto nabídku zatím v Irdetu neobdrželi.

K oběma námitkám se připojila australská společnost Invigor, která na základě dříve uzavřené kupní smlouvy po KITu požaduje zaplatit něco přes 13 mil. USD, nebo dodatečně emitovat akcie, které by mu v KITu 40% podíl. Invigoru se také nelíbí poplatky spojené s reorganizací a požaduje odročení slyšení před bankrotovým soudem.

Problémy společnosti vypluly napovrch 19. listopadu 2012, když ohlásila, že auditní výbor odhalil možné nesrovnalosti v účetnictví, které mohly zkreslit dříve publikované výsledky firmy za roky 2009 až 2011 a možná i ty za 1Q a 2Q 2012. Firma pak odsunula oznámení výsledků za 3Q12, zahájila jednání s věřiteli a začala rozprodávat majetek a hledat nové zdroje kapitálu. Obchodování akcií KIT digital následně skončilo na americké burze Nasdaq k 21. prosinci 2012 a pražská burza ve stejný den také ukončila obchodování titulu v segmentu START. Titul se téhož dne přesunul na mimoburzovní trh OTC Pink Sheets, kde se obchoduje dodnes.

Podle informací serveru Patria.cz byl vznik Akcionářského výboru americkým ministerstvem spravedlnosti již schválen a dá se předpokládat i odročení prvního důležitého slyšení před soudem (nyní plánovaného na středu 22. května). O místo ve výboru bude usilovat i nedávno založené sdružení českých akcionářů KIT digital Active Investors, jehož členové dohromady vlastní 10,39 % akcií KITu, a jsou tak teoreticky největšími akcionáři. Zájem o aktiva KITu mají krom Heilanda i jiní, což značí, že hodnota firmy i po odečtení dluhů a možných závazků ze soudních pří by mohla přesahovat 15 mil. USD, na které ji nyní oceňuje trh, i 28 mil. USD, které za ni chce dát Heilandovo trio.

 
(Zdroje: Bloomberg, KIT digital Active Investors, American Legal Claim Services)


Čtěte více:

KIT digital (až -76 % v USA, v Praze zastaveno): Naše výsledky za 2009 až 2Q12 jsou chybné, řešíme nedostatek hotovosti
22.11.2012 8:19
Management KIT digital objevil chyby a nesrovnalosti v účetnictví zne...
KIT digital – Firmu čekají těžké časy, akcionářům hrozí enormní naředění (snížení cílové ceny)
22.11.2012 15:40
Společnost KIT digital včera v noci oznámila zjištěné chyby v účetnic...
KIT digital skončí i v Praze. Naposledy se bude obchodovat ve čtvrtek. Akcie -35 % (+komentář)
19.12.2012 14:00
Stažení akcií KIT digital z amerického trhu Nasdaq, k němuž dojde již ...
Akcie KIT digital nezmizely. V tichosti se přesunuly na „šedý“ trh OTC
21.12.2012 17:22
K dnešnímu otevření pražské burzy i americké akciové burzy Nasdaq si...
Australská Invigor žaluje KIT digital o 15,2 mil. AUD, bývalá dcera představila novou strategii a jméno
10.01.2013 11:42
Australská skupina Invigor se rozhodla zažalovat KIT digital o částku ...
KIT digital žádá úřady o bankrotovou ochranu. Dluží asi 12,5 milionu dolarů
26.04.2013 13:07
Americká technologická společnost KIT digital (0,30 USD, 11,11%) požád...
KIT digital po restrukturalizaci letos počítá se ziskem 2,4 mil. USD a tržbami 120 mil. USD. Heiland zůstane CEO
13.05.2013 15:29
Společnost KIT digital, která se donedávna obchodovala na pražské burz...

Váš názor
  • Poznamka
    22.05.2013 3:32

    Je zcela iluzorni si myslet, ze vedeni KIT digital Active Investors má mandát za kohokoli kromě sebe a takzvaného výboru (3 lidé) za kohokoli mluvit. Ať mluví za sebe, potom ok. Jejich vývody mohou většině konvenovat, vůbec to neznamená, že jsou pravdivé. Sdružení ovládá takzvaný "Výbor" (nikým nevolený), kde jeden každý má svůj partikulární zájem. Pokud je třetí "mouchy sněztesimě" Výbor defacto řídí dva lidé. A jsme u toho: web ovládá jeden, PR druhý. A ostaní ať drží hubu, taková je demokracie v pojetí Výboru, mimochodem shodná s filosofií jedné zdejší politické strany. Ale, ok, myslí to třeba dobře a mají i pravdu. Nojo, ale oni ji NEMAJÍ. Již dávno byly draftováni nějakou skupinou, kde se skutečně hraje o PENÍZE. Ty je ovšem potřebují pouze jako užitečné idioty. Oni se ani moc nebrání - protože potřebují "rychlý prachy". To je ovšem story od nepaměti, ostaně oni se jsou stejní, proč? Protože nakupovali i za Tuzmana, který sice raisoval 300M od akcionářů, ale zároveň měl web na úrovni bordelové české fy s obratem 10M, ale v Kč. Oni - klučíci doufají- jako vždy, že rychle vydělají. To se ovšem neděje ani nestane. Z nervozity pak poskytnou (jako třeba ta stará česká pornoherečka už ani nevim jak se jmenuje)- z nervozity pak poskytnou cokoli - článek tudle, rozhovor támhle. OK ale ať mluví za sebe nebo za ty kdo se pod nima podepsal, ne za XXXXXX iluzorních akcií. Ale oni věří - že to otočí.....stejná story, která se bude opakovat.
    db
    • Re: Poznamka
      22.05.2013 3:58

      ...jinými slovy, pokud vyfandíte a roztleskáte před uplatněním warrantu za 0,41..třeba 1 dolar, tak u mě dobrý. Máte co víte a co nevíte tak nemáte. Já vím o KDI (povšimněte si zkratky) asi 1,000,000 x víc než Vy a přesto se něcítím vítězem dokud neprodám. Vy už máte málo času a můžete pouze hodit kuličkou. Trefíte se? Já myslím, že ne. Většina z Vás se stejně rozhodne pro místní "cinklou" akcii typu NWR, CETV či ČEZ a vůbec to nebude řešit. Děláte dobře a kolektivně. Tak hodně štěstí.
      db
      •  
        24.05.2013 18:51

        Když víš milionkrát víc o KDI, tak nám nějakou zajímavou věc řekni :-)
        qwer
        •  
          24.05.2013 19:15

          že ho bereš vážně, papír snese všechno...
          ..
        • qwer
          24.05.2013 18:53

          ---takový rady se prostě zadarmo nedávaj :-)...nejsem žádnej študent, pošli 200 jako 200 jablek a pak se uvidí....
          db
  • Bravo !
    20.05.2013 11:30

    Akcionáři KIT digital Active Investors, jehož členové dohromady vlastní 10,39 % akcií KITu, a jsou tak teoreticky největšími akcionáři .Ddržím palce a fandím vám, aby se vám vynaložené usílí vyplatilo - ještě je dlouhouhá cesta k alespon uskokojivému konci , ale základní kámen jste položili . GOOD LUCK !
    AMN
  •  
    20.05.2013 11:26

    patrii poděkování za tento článek, věřím, že i do budoucna bude situaci kolem kitd sledovat a informovat
    keris
    •  
      20.05.2013 11:49

      Taky jsem rád, že to Patria sleduje, překládá a informuje. A ještě víc jsem rád, že v USA jsou akcionáři, kteří se nebojí ozvat a jde jim o stejnou věc jako nám. Hned je člověk klidnější :-)
      qwer
  •  
    20.05.2013 11:07

    Vsichni by meli jit sedet. Jsou to podvodnici a slo jim jen o to aby akcionari jim vse zaplatili. KITD byl nejvetsi omyl s kterym jsem se kdy setkal.
    Situs
    •  
      20.05.2013 13:21

      Side, to je standartní situace. Jde firma na burzu prodává se za 27 US, za 2 roky je to na 0,02 US. Mnoho firem jde na burzu s tím , že okradou akcionáře.
      Jezdec.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:18Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data