Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Radek Urban (MF ČR) na Patria.cz: Miliardy pro ČR díky hedge fondům, hrozba transakční daně, burzy...

Radek Urban (MF ČR) na Patria.cz: Miliardy pro ČR díky hedge fondům, hrozba transakční daně, burzy...

11.06.2013 13:00
Autor: Redakce

V červenci začne platit zákon Evropské unie, který nařídí desítkám tisíc hedge fondů a private-equity firmám původem mimo EU lokální domicil, tedy registraci sídla uvnitř Unie. O přilákání části z nich do Prahy usiluje tuzemské ministerstvo financí. Odvětví je v rámci západní Evropy dominováno zejména Lucemburskem či Irskem a logicky Londýnem. Náměstek ministra financí Radek Urban připravil legislativu, která chce z ČR učinit hráče v odvětví hedge fondů, což by dle něj přineslo tuzemské ekonomice stovky milionů dolarů, tedy miliardy korun ročně, a Praze a celkově ČR posílení pozice finančního centra.

Devizami ČR má být jeden z nejvyšších ratingů země mezi novými členy EU, kapitalizace bankovního sektoru mezi nejvyššími v EU s depozity přesahujícími úvěry i potíže dosavadních obvyklých sídel typu Kypru, jehož finančním sektorem otřásla krize a země přijala finanční pomoc. „Zásadní rozdíl je v kvalitě bilancí bank, která je v ČR špičková. Primárním cílem nejsou peníze pod správou, ale servisní služby,“ říká Radek Urban. Do gesce náměstka MF pro finannčí trh spadají i takové otázky, jako je daň z finančních transakcí nebo MiFID. V lednovém hlasování se za transakční daň postavila jedenáctka zemí včetně Německa, Francie, Polska nebo Slovenska. ČR zdržela kvůli nedostatečnému zhodnocení dopadů a obav z důsledků pro český finanční sektor, kde jsou banky většinově ovládány zahraničními matkami. Od té doby i evropské plány výrazně měknou…

Přinesou Česku hedge fondy miliardy? Povzbudí legislativa kapitálový trh? Hrozí ČR daň z finančních transakcí a (jak) může poznamenat domácí finanční sektor, potažmo ekonomiku? Nejen na to odpoví Radek Urban, náměstek ministra financí pro finanční trh, v úterý 11. června od 13 hodin v online rozhovoru na Patria.cz. Ptejte se již nyní! 

 


Váš názor
  • agentury
    11.06.2013 13:57

    Pane Urbane, co si myslíte o ratingových agenturách. Považujete je za strůjce finanční krize, jak jim bývá přisuzováno, a jste zastáncem jejich výraznější regulace? Jak důležitý je podle vašich zkušeností dnes rating země pro přilákání investorů?
    matrix
  •  
    11.06.2013 13:54

    Souhlasíte s názorem guvernéra ČNB, že Česku by se za současných okolností nevyplatilo připojení se k chystané bankovní unii v Evropě? Hodnotíte podobnou centralizaci moci v některém ohledu pozitivně? Zdravím!
    B.R.
  •  
    11.06.2013 13:50

    Dobrý den, v současném návrhu změn v zákoně o dani z příjmů se počítá s osvobozením dividend od daně z příjmu pouze pro nerezidenty ČR, což investory z ČR znevýhodňuje. Dojde v této oblasti k nápravě tohoto stavu? Děkuji
    Pavel
  • Stavebko, spořitelny a banky
    11.06.2013 13:38

    Dobrý den. Jaká je finální přijatelná podoba stavebního spoření, kterou MF "nechá žít"? Jak si obhájíte retroaktivitu, pokud jde o dříve uzavřené smlouvy za daných podmínek? Proč je výjimkou z účelovosti možnost převést peníze na penzijní zajištění, když produkt si za tímto účelem těžko někdo zakládal? Proč dávat možnost stavebka bankám a bankovní licence stavebním spořitelnám, když jde z absolutního podílu o matky a dcery?
    JoN
  •  
    11.06.2013 13:32

    Dobry den, pane namestku, rad bych se dotazal, jak MF vnima budoucnost sektoru druzstevnich zalozen a zda existuje soulad s pohledem CNB? Kolik se domnivate, ze prezije DZ po prijeti soucasne nevrhovane novely zakona o DZ? Dekuji za odpoved.
    Ondrej Veselovsky
  •  
    11.06.2013 13:30

    Dobré odpoledne. Jaký je Váš názor na český bankovní systém? Je zde podle Vás dostatečná konkurence, např. po vstupu menších hráčů na trh, nebo převažuje konzervativní přístup českých střadatelů? Považujete ČNB za nezávislou instituci? Předpokládáte, že nakonec dojde na avizovanou intervenci na devizovém trhu v neprospěch koruny? Díky a přeji pěkný den.
    Any
  •  
    11.06.2013 12:48

    Jaké vidíte pořadí obětí transakční daně v Evropě a v ČR v případě jejího prosazení v dosud uvažované podobě? Co zahraniční obchod firem? Dlouhodobé investiční strategie od drobných investorů po penzijní fondy? Emitenti? Zasáhne s ohledem na tzv. extrateritorialitu subjekty v ČR i při nezavedení v ČR? Může vůbec v jakémkoli případě výběr z této úžasné myšlenky převýšit nad správou daně a negativními dopady?
    JoN
  • BCPP
    11.06.2013 12:47

    Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jak vnímáte budoucnost pražské burzy. Její šéf Petr Koblic nedávno vypustil (trochu nešťastný) výrok o tom, že by za pět let již nemusela existovat. Domníváte se, že by tuzemskému obchodování pomohly nové kvalitní emise, nebo je problém hlubšího charakteru? Díky za odpověď.
    Investorka
  •  
    11.06.2013 11:47

    Češi jsou historicky investičně konzervativní, v bankách proti fondům leží peníze řádově v poměru 13:1. S vaším pohledem na kapitálový trh: kam se podle vás může reálně na horizontu 5, 10, 20 let posunout rozložení finančních aktiv (bez bydlení) české domácnosti mezi vklady a účty v bance, fondy, akcie, dluhopisy, komodity, poměr investic v ČR a zahraničí? Děkuji
    JoN
  • daň z fin. transakcí
    11.06.2013 11:38

    Dobrý den, co si myslíte o návrhu Evropské komise na zdanění finančních transakcí napříč EU? Není to pouze další hřebíček do rakve akciových a dluhopisových trhů a impulz pro další oslabení pozice finančních center Evropy proti Spojeným státům? Poslední neoficiální zprávy ukazují, že Brusel začíná ustupovat z původních plánů na plošné zdanění finančních transakcí a zřejmě zvolí mírnější sazbu daně a postupné zavádění pro jednotlivé kategorie aktiv. Existuje nějaká mírnější forma zdanění finančních transakcí, na kterou by ČR již byla ochotna přistoupit? S pozdravem Jiří Koutný
    JK
  • politická (ne)stabilita
    11.06.2013 11:32

    Dobrý den. Mezinárodní ratingové agentury při posuzování ratingu ČR hovoří o politickém riziku v podobě nástupu levice (ČSSD) a zhoršení fiskálních trendů či pohřbení penzijní reformy a dalších snah. Mám v této souvislosti dvě otázky: 1) jak toto riziko vnímáte vy a to i směrem k přesvědčení fondů 2) jak nahlížíte na současné výnosy českých státních dluhopisů a zda je považujete za odpovídající realitě, nebo módní bublinu z nedostatku alternativních příležitostí, která hrozí prasknutím a posunem výše? Děkuji za Váš názor.
    JoN
  • čeští správci
    11.06.2013 11:20

    Konzultovalo MF ČR legislativní podmínky s tuzemskými správci hedge fondů, například se společností RSJ miliardáře Karla Janečka? Jak tyto společnosti nastavené podmínky hodnotí? Kteří správci přislíbili přesunout své fondy do EU, resp. do ČR?
    Lukáš
  • Dobrý den,
    11.06.2013 11:10

    pane Urban,vzhledem k svému velmi rozsáhlému CV, zkušenostem a praxí a v pozici v které jste nyní , bych od vás očekávala, že budete pro akciový trh naši země přínosem. Hovořila jsem telefonicky minulý rok ,několikrát s vašim kolegou, který se podílel na přípravě zákona pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů a dividend a stanovení ročních limitů .Nedokázal mně smysluplně vysvětlit v čem je úspora a výhoda pro "investory", kteří se takto rozhodnou sami zhodnocovat své úspory a částečně si takto doplnit příjem k statní rentě. Proč nelze převádět ztráty z obchodování z CP do následujícího období, tak jak je to umožněno živnostníkům i firmám. Tříletý časový test je nesmyslem, který nikde není aplikován.Pokud jste osvobodily divi od zdanění - tak je to krok naprosto nevýznamný pokud se toto vztahuje pouze na dvě nebo tři firmy na PBCP. Pokud se cítíte být zodpovědný za " funkčnost" trhu z akciemi ve smyslu , aby byl i jedním ze zdrojů vedlejšího zabezpečení pro období důchodového věku, tak jak funguje v USA,Swiss,Německu a severských zemích, měl by jste s tím ze své pozice - pokud ještě můžete, něco podniknout. A nebo pokud již tak činíte - tak, co. A pokud né, jaký je váš názor na tuto problematiku. Děkuji za odpověď.
    AMN
  •  
    11.06.2013 10:56

    Dobrý deň prajem, máte prosím nejaké informácie, aké bude zdanenie týchto fondov? Mohli by ste prosím popísať, či a ako budú podľa novej legislatívy zjednodušené povinnosti pre malé investičné spoločnosti (nepresahujúce rozhodný limit, neverejné, bez akejkoľvek propagácie - investori sa rozhodli investovať z vlastného podnetu, určené výhradne pre kvalifikovaných investorov)? Ako sa uvažuje s fungovaním depozitára v prípade fondov, ktoré aktívne obchodujú (investujú do likvidných aktív) a kto predpokladáte, že bude v ČR služby depozitára poskytovať? Za Vaše odpovede vopred ďakujem.
  • penze
    11.06.2013 10:06

    Dobrý den. Objevují se informace, že stát přijal fakt, že druhý pilíř se nepovedl a lidé o vstup zájem nemají, a že na MF chystáte změny. Můžete již nyní uvést či naznačit směry těchto změn? Půjde o snahu zatraktivnit druhý pilíř a vstup do něj nebo snahu direktivně vstup do něj nařídit? Děkuji.
    JoN
  •  
    11.06.2013 10:01

    Dobry den. CR v nynejsi dobe nema absolutne zadne postaveni na trhu domicilu fondu. Top 10 zemi v EU kontroluje pres 90% trhu. Muzete porovnat rozdily planovane legislativy s aktualne platnou legislativou v lucembursku a irsku a nastinit, proc bych jako sef hedge fundu mel umistit sidlo do CR? Dale by me zajimalo, jaka je jistota, ze se legislativa za par let nezmeni a nedopadne to jako se solarni energetikou. Diky
    Makler
  •  
    11.06.2013 9:48

    Dobrý den, mám za to, že se ČR resp. vaše MF prostřednictvím hedge fondu uchýlí k manipulaci s kurzem CZK. Je to způsob sice praktičtější než plané politické proklamace (intervence proti koruně), ale nezdá se vám, že vůči daňovým poplatníkům zcela hazardní a nemorální? Většina obyvatel ČR totiž nejsou spekulanti, aby podstupovali rizika, podobně jako na vámi propagovaném 2 pilíři důchodové reformy a pod... Nerizkujete potenciální ztráty milionů střadatelů, když sáhnete na jejich daně a úspěch se nedostaví? U vás politiků je totiž normální, že s veřejnými financemi zacházíte jako se spekulativním kapitálem a vašimi zisky:-)
    Jesse
  •  
    11.06.2013 9:34

    Zdravím. Jak čtu, máte na starosti finanční trh, zkušenosti z AKAT, ČNB, UNIVYC... Co by podle Vás pomohlo rozhýbat řekněme opatrně stojaté vody českého kapitálového trhu včetně skomírající BCPP?
    JoN
  •  
    11.06.2013 9:33

    Dobrý den. Jakým způsobem koresponduje váš záměr se záměrem sloučení PSE a GPW a převedením centrály do Varšavy ? Děkuji. JM
    JM
  •  
    11.06.2013 9:24

    Dobrý den. Opravdu si myslíte, že se Praha v popsaném směru může stát alternativou pro Lucembursko, Londýn? Neočekáváte spíše fondy menšího rozsahu, zaměřené úžeji na region CEE, potažmo východní Evropu. Máte nějaké konkrétní indikace zájmu o usídlení v ČR? Konkrétní očekávání co do počtu?
    JoN
  •  
    11.06.2013 9:22

    Dobrý den. Prosím o vysvětlení podstaty legislativy, která má do ČR přivést sídla hedge fondů a případně jaká „lákadla“ obsahuje a podstatu očekávání, že krok může tuzemské ekonomice přinést v přepočtu jednotky miliard korun (ročně?). O jaké oblasti spojených služeb dle Vás půjde a kdo z nich může benefitovat (či se na jejich poskytování připravit)?
    JoN
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board