Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Berlusconi dostal v aféře Rubygate sedm let vězení

Berlusconi dostal v aféře Rubygate sedm let vězení

24.06.2013 18:03, aktualizováno: 25.6. 9:23
Autor: ČTK

Aktualizováno

Milán - Italský soud uložil sedm let vězení Silviu Berlusconimu v aféře Rubygate, ve které byl italský expremiér obžalován z pohlavního styku s nezletilou prostitutkou, což je v Itálii trestné. Politik byl rovněž odsouzen k doživotnímu zákazu výkonu veřejné funkce. Proti rozsudku soudu prvního stupně se Berlusconiho obhájci již podle očekávání odvolali. Případ se tak protáhne zřejmě na celé roky. 
 
Berlusconi označil verdikt za "násilný" a prohlásil, že bude dál "vzdorovat perzekuci". "Jsem naprosto nevinný," dodal.

Soud shledal politika vinným z toho, že zaplatil za sex s tehdy nezletilou mladou marockou tanečnicí Karimou Mahrúgovou, známou jako Ruby, a také z toho, že zneužil svých pravomocí ve snaze celou kauzu zaretušovat.

Navíc Berlusconi podle soudu zneužil svou pravomoc, když se intervencí u policie snažil zabránit zatčení Mahrúgové, která byla podezřelá z krádeže. Berlusconi i Mahrúgová obvinění odmítají a tvrdí, že sex spolu nikdy neměli.

Soud sedmiletým trestem překonal požadavek prokuratury, která chtěla, aby Berlusconi byl potrestán vězením v celkové délce pěti let za neužití pravomoci a jedním rokem za nezákonný sex. Přísněji posoudil zneužití pravomoci.

Berlusconi s justicí zápasí dlouhodobě a v posledních měsících se pro něj hned několik kauz vyvinulo nepříznivě. V květnu mu například odvolací soud potvrdil čtyřletý trest vězení za daňové úniky ve společnosti Mediaset, kterou vlastní. Šestasedmdesátiletý mediální magnát však dosud nikdy nebyl odsouzen pravomocně.

Dnešní rozsudek vyvolal kritiku z tábora Berlusconiho příznivců. Člen Berlusconiho strany Lid svobody (PdL) Luca d'Alessandro označil verdikt za "znásilnění práva za účelem politického boje justičními prostředky". "Jde to za hranice reality," dodal Berlusconiho advokát. Před budovou soud naopak dav desítek Berlusconiho odpůrců při vyhlášení rozsudku jásal a tleskal.

Výběr hlavních soudních kauz Silvia Berlusconiho:

FININVEST

Berlusconiho firma Fininvest získala díky rozhodnutí římského soudce Vittoria Metty v roce 1991 obří vydavatelství Mondadori, jež původně nabyla mediální skupina CIR Carla de Benedettiho. V roce 2003 byli Metta a Berlusconiho právník Cesare Previti odsouzeni v této kauze za korupci. Berlusconiho soud v roce 2007 očistil; dva roky nato ho soud v Miláně uznal spoluzodpovědným a firmě Fininvest nařídil zaplatit společnosti CIR odškodné 750 milionů eur (odvolacím soudem sníženo na 560 milionů eur).



MEDIASET

Kauza pojmenovaná podle největší italské soukromé televizní společnosti, v níž má její zakladatel Berlusconi majoritní podíl skrze svou rodinnou firmu Fininvest. Je to první proces, v němž byl Berlusconi odsouzen za obchodní aktivity. V minulosti byl buď zbaven obvinění, nebo se kauzy vlekly tak dlouho, až byly promlčené. To se může stát i v tomto případě, který se, i kvůli Berlusconiho imunitě jako premiéra, před soud dostal až v roce 2006 (ač šlo o činy z 90. let).

Loni v říjnu byl Berlusconi odsouzen za daňové úniky v této kauze ke čtyřem letům vězení, tříletému zákazu vykonávat veřejné funkce a se spoluodsouzenými k náhradě škody 10 milionů eur. Soud záhy uvedl, že trest se snižuje na rok díky amnestii. Letos v květnu odvolací soud potvrdil čtyřleté vězení a zvýšil zákaz výkonu veřejné funkce na pět let. Nyní se čeká na podzimní jednání nejvyššího soudu; napřesrok ale vyprší promlčecí lhůta.

V případu bylo obviněno 11 lidí, kteří se údajně obohatili o stovky milionů eur tím, že k nákupu vysílacích práv na americké filmy pro Mediaset v 90. letech využili offshorové společnosti. Tři z obviněných, včetně šéfa Mediasetu Fedeleho Confalonieriho, byli zproštěni obžaloby, a čtyři vyvázli kvůli promlčecí lhůtě.



MILLS

Britský právník David Mills, pracující v 90. letech pro Berlusconiho, měl dostat úplatek 600.000 dolarů za falešné svědectví ve dvou Berlusconiho korupčních procesech koncem 90. let. Mills byl v roce 2009 odsouzen ke čtyřem a půl roku vězení, ale italský odvolací soud ho v únoru 2010 zprostil obžaloby kvůli promlčení; nařídil však Millsovi zaplatil úřadu premiéra, jímž byl tehdy Berlusconi, 250.000 eur za poškození pověsti.

Pět let vězení za korupci hrozilo i Berlusconimu. Proces, zahájený v roce 2007, byl ale několikrát pozastaven. Nejprve na základě zákona o imunitě, jenž ústavní soud později zrušil, a poté kvůli "legitimní překážce", jež umožňuje členům vlády odložit až na 18 měsíců jakékoliv probíhající soudní řízení, v nichž figurují. Tuto normu přijal parlament za Berlusconiho vlády. Loni v únoru byl Berlusconi v kauze Mills zproštěn obžaloby z důvodu promlčení.



NAHRÁVKY

Případ se týká odposlechu někdejšího opozičního levicového lídra Piera Fassina a tehdejšího šéfa italské banky Unipol Giovanniho Consorteho. Přepis jejich rozhovoru o možném převzetí banky BNL Unipolem zveřejnil v roce 2005 deník Berlusconiho bratra Paola Il Giornale. Bankovní transakci, jež se nakonec neuskutečnila, tehdy vyšetřovala policie, takže nahrávka měla zůstat v tajnosti. Letos v březnu uložil soud v Miláně Berlusconimu (76) rok vězení za vyzrazení úředního tajemství; rozsudek není pravomocný. Podle italského práva si také osoby starší 75 let mohou trest odpykat v domácím vězení. Na dva roky a tři měsíce do vězení byl odsouzen Paolo Berlusconi (63); oběma soud uložil zaplatit Fassinovi odškodné 80.000 eur.



RUBYGATE

Kauza nazvaná podle marocké tanečnice Karimy Mahrúgové, zvané Ruby, s níž měl mít Berlusconi v roce 2010 placený pohlavní styk, když jí bylo 17 let (což je v Itálii trestné). Berlusconi i Mahrúgová to odmítají. V témže roce, kdy byl premiérem, též údajně vymohl u policie její propuštění z vazby, kde byla kvůli podezření z krádeže. Telefonát na policii Berlusconi přiznal s tím, že se domníval, že Ruby je vnučka tehdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka, jemuž tak chtěl prokázat laskavost.

Jako Rubygate II je označován proces, v němž Berlusconi není obžalován, ale týká se bujarých večírků v jeho vile v Arcore u Milána, kam mu Nicole Minettiová, Lele Mora a Emilio Fede měli obstarávat prostitutky, za což jim hrozí až sedm let vězení.


Váš názor
  • a co Klause nezavře česká "justice"?:-)
    24.06.2013 19:43

    Berlusconi je proti tomu mafiánovi poslíček... a NIC :-))
    Jesse
    • Re: a co Klause nezavře česká "justice"?:-)
      24.06.2013 19:50

      To jsou falešná slovíčka, nepěkné větičky o)) I dlužníci už v ČR neexistují!! http://www.novinky.cz/finance/305778-dluznik-zanikne-nahradi-ho-vyraz-uverovany.html
      Velkamedvědice
      •  
        24.06.2013 20:38

        Nebudu jmenovat autora novelizace "občanského zákona", ale tvrdím, že je to č...k s velkým Č !:-)
        Jesse
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m