Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman zvolil premiérem Rusnoka. Koalice půjde za vládou v čele s Němcovou

Zeman zvolil premiérem Rusnoka. Koalice půjde za vládou v čele s Němcovou

25.06.2013 15:24, aktualizováno: 25.6. 16:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. Ten složil do rukou prezidenta Zemana přísahu a podepsal jmenovací dekret. „Vaše jméno pokládám za důkaz teze, že jde o vládu odborníků. Jedním z nejdůležitějších úkolů vlády bude připravit rozpočet na příští rok," řekl mu Zeman. Rusnok uvedl, že je připraven k rychlému sestavení vlády, do které přizve odborníky. "Doufám, že nová vláda bude sestavena a jmenována do 14 dnů. Ve sněmovně je několik poměrně klíčových ekonomických zákonů, které je potřeba dotáhnout a uvést do praxe. Je potřeba nastavit čerpání evropských fondů v letech 2014-2020. Někdo také musí administrovat popovodňovou pomoc," uvedl Rusnok.

„Kdybych nedělal nic, tak by Nečasův kabinet v demisi mohl vládnout až do řádných voleb. Ale nedělat nic znamená nebýt aktivní prezident a já jsem se zavázal, že aktivním prezidentem budu," uvedl dále Zeman. Dodal, že úřednická vláda povládne do září, pokud si politické strany zvolí variantu předčasných voleb. "Pokud se ve sněmovně strany spojí, tak předpokládám, že bude Rusnokova vláda vládnout do konce září a tehdy už musí být hotový návrh zákona o státním rozpočtu. Jsem přesvědčen, že je Rusnok nejlepší člověk, která může rozpočet připravit," řekl Zeman.

Koalice ODS, TOP 09 a LIDEM oproti původním předpokladům nepodpoří předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) na brífinku všech tří stran oznámila, že koalice má k dispozici 101 podpisů poslanců a bude chtít sestavit vládu s ní v čele. Němcová zároveň uvedla, že byl o všem telefonicky informován i prezident Miloš Zeman.

"Jeho reakce byla, že to vnímá jako jasné stanovisko, že zde existuje 101 hlasů, ale že to nic nemění na tom, co už včera naznačoval, tedy že má nějaké své řešení," uvedla Němcová. Podle úřadujícího šéfa ODS Martina Kuby se nyní otevírá diskuse, zda v České republice platí parlamentní demokracie. „Kdy důvěra vlády je postavena na důvěře parlamentu," řekl Kuba.

"Existuje-li na parlamentní půdě většina 101 hlasu, která hovoří pro zachování politické vlády a udržení Poslanecké sněmovny, v žádném případě zde není většina pro vypsání předčasných voleb a my je nebudeme podporovat," uvedla Němcová. Zeman podle ní nicméně uvítal, že koalice dala dohromady 101 hlasů, nikoliv pouze většinu sta hlasů. Mezi 101 podpisy je i nezařazený poslanec Michal Doktor. 

Politická vláda je podle Němcové také jediná, která je schopná prosadit státní rozpočet na rok 2014. Upozornila, že úřednická vláda nezíská ve sněmovně důvěru, a je proto zřejmé, že by nezískala podporu ani při hlasování o státním rozpočtu: "V takovém případě by platilo pravidlo rozpočtového provizoria a samozřejmě i tato odpovědnost na prezidentovi leží, aby se v těchto souvislostech rozhodoval."

"Vláda Jiřího Rusnoka nemá šanci získat ve sněmovně důvěru a nemá šanci ve sněmovně prosadit rozpočet. Jediná legitimní většina ve sněmovně je 101 hlasů koalice. Pokud Rusnokova vláda nezíská důvěru, bude záležet na prezidentovi, jak rychle jmenuje nového premiéra ve druhém pokusu. Bude-li se chovat stejně nezodpovědně, přivede zemi do rozpočtového provizoria - na vlastní zodpovědnost," uvedl místopředseda TOP09 a ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. "Jak prezident republiky, tak nově jmenovaný premiér se staví nezodpovědně k České republice, první pokus promarnili, protože věděli předem, že bude neúspěšný," uvedla kandidátka koalice na premiérku Miroslava Němcová (ODS).

"S radostí vám oznamuji, že jsme se sjednotili a stojíme za paní Němcovou jako naší budoucí premiérkou," řekl na společném brífinku i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Poznamenal, že v každé společnosti existují psané a nepsané zákony, které když se poruší, tak společnost rozkládají. "To jest také, když oproti zásadám parlamentní demokracie, byť je to teoreticky možné, prezident jmenuje vládu, u které je jasné, že nemá většinu ve sněmovně. Je to povážlivý krok, který nás posunuje na hranu ohrožení státu," uvedl předseda TOP09 Schwarzenberg.

Místopředseda TOP 09 a ministr financí v demisi Miroslav Kalousek poznamenal, že žádný odborník, který by byl hoden usednout do křesla předsedy vlády, by nemohl funkci premiéra přijmout, když ví, že není schopen získat důvěru sněmovny a tím pádem i prosadit rozpočet na rok 2014. "Takže tu funkci nepřevezme žádný odborník, převezme ji kamarád pana prezidenta. To musí být veliké kamarádství a veliká motivace," uvedl Kalousek. 

Politické řešení současné vládní krize podporuje a preferuje i nejmenší koaliční strana LIDEM. "Podepsali jsme podporu Miroslavě Němcové jako naší společné kandidátce na případnou premiérku další vlády," oznámila předsedkyně strany Karolína Peake. Nyní podle ní začíná vyjednávání o podmínkách spolupráce v této vládě.

Proti úřednické vládě jsou i sociální demokraté, kteří požadují rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Nové volby chtějí i komunisté. "Prezidentův postoj ve věci jmenování vlády odborníků vnímáme v tuto chvíli sice jako legitimní, nicméně především pouze jako krátkodobé řešení. To nemůže nahradit jediné, skutečně adekvátní východisko, kterým je nová vláda, vzešlá z předčasných voleb v co nejbližším termínu," uvedl už dříve předseda strany Vojtěch Filip. Věci veřejné budou také podporovat rozpuštění sněmovny. Podporu vládě odborníků strana zváží. 

 

(Zdroj: ČT24, čtk)


Čtěte více:

Nečas končí v čele vlády i v politice, ale věří v pokračování koalice. Zeman předčasné volby nepreferuje
17.06.2013 8:24
Čtyři dny po zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu oznám...
ODS chce za premiérku šéfku sněmovny Němcovou. Vytváříte problém, varuje TOP09
19.06.2013 18:00
Kandidátkou na předsedkyni vlády za ODS je šéfka Poslanecké sněmovny M...
Vládní krize nahrává levici a malým stranám, láme vaz ODS a TOP 09
21.06.2013 11:24
Markantní propad voličů pravicových stran ODS a TOP 09 ve prospěch mal...
Prezident Zeman navrhne úřednickou vládu. Koho pověří, sdělí zítra
24.06.2013 13:50
Prezident Miloš Zeman potvrdil, že jeho řešením současné politické kri...

Váš názor
  • Zemanovi "úspěchy"
    26.06.2013 10:39

    takhle vládnul zemánek, vy levičáci blaznivý: http://zpravy.idnes.cz/video-jan-urban-o-zemanovi-dc0-/domaci.aspx?c=A130118_143643_domaci_jw Třeba Mostecká uhelná kterou řeší až ve Švícarsku, ale to je prd.
    franc
  •  
    25.06.2013 18:41

    Jak se nám ten narcis vysmívá http://www.novinky.cz/domaci/305844-prezident-nemuze-byt-necinny-jedenact-mesicu-bylo-by-to-na-zalobu-rekl-ustavni-pravnik.html http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/306023-zeman-vysachoval-parlament-a-pucisticky-si-vybral-sveho-premiera-pise-die-welt.html "Korporativismus je privilégování jistých zájmových skupin vládou. Tyto skupiny jsou spoluodpovědné za formulování politiky a její vytváření. Rozhodovací proces se posouvá mimo parlamentní těleso a odsouvá ho do druhořadé pouze schvalovací pozice (odsouhlasuje již předem dohodnutou politiku). "
    Velkamedvědice
    •  
      26.06.2013 9:01

      Vcera v Hydeparku Wintr vysvetloval parlamentni demokracii. Parlament jako vysledek voleb dostava cas 4 roky (dlouhodoba stabilita) na uskutecneni reforem. Poslanec ma pritom pravo v prubehu sveho mandatu zmenit sve presvedceni a stat se prebehlikem z ideovych duvodu. Je-li pry motivaci k prebehnuti osobni prospech, je to spatne, ale je to jen svedomi toho poslance, pripadne trestni pravo. Vcelku jsem tomu porozumel a vecne nezbude nez s nim souhlasit. Rekl taky, ze on sam chce vyckat dalsiho prubehu k podrobnejsi analyze, protoze krok Zemana je nestandardni, ale neni nelegalni. Vychazi mi z toho, ze Zeman ma osobni ambici udelat poradek a chce tuto ambici prosadit stuj co stuj rozehranim sachove partie. Ovsem rozehral simultanku a jednotlivi souperi, zda se, budou ochotni obetovat jakoukoliv figuru, aby dosahli alespon patu. (Vytrzeno z kontextu: volby 2006 dopadly patem - po te, co volici byli tesne pred volbami emocionalne ovlivneni sexuchtivym Paroubkem a zbitou Katerinou ze SZ. Prvni proslov Topolanka obsahoval zminku o radaru USA. Melcak zmenil presvedceni jeste pred zacatkem vlady = 101. Demise vlady. Volby 2010 dopadly nejvetsim vitezstvim pravice v dejinach CR - po te, co volici byli emocionalne ovlivneni medialne znamymi osobnostmi v cele dvou novych politickych stran, ktere vznikly velmi rychle po demisi Topolankovy vlady. Novy minfinKalousek v roce 2010 prohlasil, ze reformy zacnou platit od roku 2014.) Korporativismus nebo neokorporativismus jsou tak jedinym vysvetlenim, proc od voleb 2006 vlada nakonec padne a volic znovu uveri, ze ma moznost svym hlasem zmenit politiku, ktera byla pricinou padu vlady. Volby 2014 dopadnou zase stejne diky zatim spici ANO. Proste emoce a bezmezna vira, pak ma neco poradne fungovat, Radko, Jitko...
      Mudrc
    • prostě toto kolo prokaučovali
      25.06.2013 19:00

      17.6. (=pondělí) podal P. Nečas demisi. Prezident oznámil, že od 21.6. (=pátek) do 23.6. (neděle) přijme zástupce všech parlamentních stran v Lánech. A 27.6. (úterý) oznámí na tiskové konferenci své rozhodnutí. Kolik času tedy měla koalice na PŘEDLOŽENÍ seznamu 101 poslanců? Týden. Paní Němcová 2 hodiny před oznámenou tiskovkou zatelefonovala prezidentovi, že, prý, disponuje těmito podpisy. Hm.
      mša
      • Re: prostě toto kolo prokaučovali
        25.06.2013 19:06

        Prostě věčně ufňukaná fňukna Němcová chtěla to koryto vzít... v zájmu nás všech :-)))))
        Jesse
  • srdce rudé
    25.06.2013 17:44

    Na mapě trhů je patrno,kde se ubírá česká republika vše zelené jen my rudí:D
    Deny:-)
    • Re: srdce rudé
      25.06.2013 18:26

      Stačí se podívat na grafy a zjistíš že ta rudá barva tam na rozdíl od západu převládá již spoustu měsíců.Prostě katastrofální hospodářské výsledky státu a katastrofální vývoj na PX.Bohužel nic nového.
      Mira
    • Re: srdce rudé
      25.06.2013 17:48

      Od roku 1948 jsme rudí imrhvére furt:-))
      Jesse
      • :D
        25.06.2013 17:59

        to nebude od 48 to už se táhne od dob revolucionáře Žišky :D tam se také rozkradlo co se dalo a co neuteklo to se zp....lo a potomstvo zůstalo :DD zkrátka my za to nemůžeme můžou za to předci :DD
        Deny:-)
  •  
    25.06.2013 17:37

    Naštěstí jsme si v přímé volbě zvolili prezidenta velmi správně. V celách a vazbách je ještě dost místa pro vládu v demisi. Pa Vaše Květa
    květa květa
  • stačí se podívat
    25.06.2013 17:18

    Jak pražská burza, která šla od rána nahoru se hned po vyhlášení vlády zemaků otočila a padá. To asi nebude žádnou náhodou. Socky už se třesou na slíbené třinácté důchody a ostatní bonbonky slíbené kdysi Zemanem. Ovšem jestli už taky zase nezapoměl, jako i to ostatní mazání medu kolem úst. :-))))))
    martyn
  •  
    25.06.2013 16:27

    Haha, od Peače už slyšíme, že jejich podpora je pouze pro Němcovou jako premiérku, ne pro její vládu...
    Kalka.
    •  
      25.06.2013 18:35

      .....a tím je v podstatě řečeno, že rusnokova vláda dúvěru PS získá
      keris
    • tedˇ už jen zbýva
      25.06.2013 17:32

      dosadit na místo ministra kultury svoji "první slečnu" když si může dovolit cokoliv ten náš pán prezident zvolený většinou tj. přes 5mil. čechů. On už nám to zase s úsměvěm vysvětlí. Když jsem viděla ten jeho vysmátý ksicht, tak se mi opravdu udělalo špatně od žaludku. Jako by se lidé nepoučili co dělal když byl premierem. :-((((
      Jitka
    •  
      25.06.2013 16:29

      To je neuvěřitelná slepice. Ona snad vládu, zemi a pod. instituce považuje za jakési své podnikatleské působení čím víc nakecat, tím lépe... hnůj a odpad.
      Jesse
  • co jsme si zvolili to mame
    25.06.2013 16:21

    bonmotaka za prezidenta nam byl cert dluzen.
    Nyng li syn
  •  
    25.06.2013 16:14

    Tahle banda hajzlíkův čele s kalous-syčkem,puřkou němcovou,mafiánem kubou a pupkáčem Švancarou se snáží národu namluvit,že oni,kteří tun nadělali tolik svinstva jsou ti zodpovědní,kteří mají v těch svých nezodpovědných svinstvech pokračovat.jejich drzost nezná mezi,jejich demagogie je nebetyčná.PÁNOVÉ A DÁMO,JSTE-LI SKUTEČNĚ ZODPOVĚDNÍ VŮČI NÁM A TO NEJSTE,TAK DEJTE DŮVĚRU TĚM,KTEŘÍ VÁS VYMETOU A SPRAVÍ TEN VÁŠ SVINČÍK CO JSTE STAČILI NADĚLAT.UKAŽTE TAK,ŽE MÁTE ASPON ZBYTEK ODPOVĚDNOSTI VŮČI NÁM A NEDOPUSŤTE TO ČÍM HROZÍTE,TJ.NESCHVÁLENÍM ROZPOČTU. Zatím jste to totiž vy kteří ohrožujete demokracii a ohánět našimi hlasy,které vám už dávno nepatří je vrchol farizejství.MILOŠI DRŽÍM PALCE,ZAKRUŤ TÉ SVOLOČI KRKEM.
    bob
    • Bob
      25.06.2013 18:47

      Jsi plný zášti Bobe, otevři své srdce lásce a poděkuj svému zdánlvémj nepříteli, za možnost odpustit a posunout se ve vyvoji.
      Velkamedvědice
      • Re: Bob
        26.06.2013 10:36

        Bobe, bobe..... Nech se vyšetřit.
        xyz
  • Babička s čistými kapsáři...
    25.06.2013 16:06

    ...plamenně hovoří na ČT24, jak neefektivně ztratíme dynamiku díky jasné 101-čce. JO, souhlasím - mafiánskej vlak korupce opravdu ztratí dynamiku (doufám) - ať už tam je kdokoliv, jen ne ten současnej lump. ALE zase nakonec v tom humbuku vyšumí příčina :-( a vyniknou plivance na následky :-D
    efendi
  •  
    25.06.2013 15:55

    Myslím, že prezidentův krok byl celkem očekáván. Za podstatně zajímavější považuji následnou reakci pana Kalouska. Doporučuji každému, aby si Kalouskovu reakci prostudoval, a pokusil se ji vyhodnotit podle svého vědomí.
    Achjo...
    •  
      25.06.2013 16:01

      To jsem žasl, kde ten společenský odpad jménem Kalousek bere v sobě tolik drzosti a nadutosti, jakoby mu patřila celá republika. Fakt hnus. Zavřel bych ho do psí boudy... za to, jak vleče republiku do problémů.
      Jesse
      • Jessi
        25.06.2013 16:32

        už se těším jakou budeš zpívat až bude schodek zase přes 2oo mld. Jako ministr financí bude asi Sobotka, ministr vnitra Grebeníček a policii zase povede Pecina. To se budu bát usnout, to budou noční můry. Už dnes se nám vyhýbají investoři na sto honů. A temelín dostane stavitel Černobylu.
        Radka
        • Re: Jessi
          25.06.2013 17:18

          Radko.Tak si to spočítejme.Sekera za Klause v konsolidační agentuře min.500 miliard.Sekera Kalouska prokazatelně přes 750 miliard.Několik set miliard vytvořila i vláda Topolánka.Součesný dluh je 1,750miliard.Tak kolik toho na ty socany zbývá a to přebírali po Klausovi zemi v ekonomickém i politickém rozkladu.Takže méně demagogie a více faktů.Tohle nemá s politikou moc společného.Jde o ty šílené zlodějny které se za pravicových vlád odehrávaly.Kradlo se i za socanů ale podle těchto gangsterů to byly drobné.
          Mira
        • Re: Jessi
          25.06.2013 16:53

          možná to bude muset být , republika padne na hubu a lidé se konečně budou muset zajímat co dají do úst a kdo jim to zajistí.Budou mít větší zájem o to koho si tam vlastně zvolí a také zájem o to aby se prosadila odvolatelnost poslance,jestliže sejde z cesty voličů.Kandidovat by měli lidé sami za sebe a ne za strany a zodpovídat se voličům a ne stranám.Potom se pol.scéna pročistí.Šlápne li vedle mimo svůj volební program porušil volební slib a je odvolán.
          Deny:-)
        • Re: Jessi
          25.06.2013 16:44

          Mě to vadit nebude, mám jeden pokojík na předměstí Vídně, kam se mohu uchýlit :-))
          Jesse
          • :)))
            25.06.2013 17:00

            mi taky a to nemám ve Vídni nic , když jsem přežil komunisty tak to už se přežije snad vše:DD i když neříkám hopp může být i hůř :DDa potom budem volat zlatí komunisti i kdyby mi to tady padalo na hlavu tak po mě nikdy nic nechtěli.:DD
            Deny:-)
        • Re: Jessi
          25.06.2013 16:40

          V čem byl podle tebe Sobotka horší než Kalousek?
          Kalka.
  • prezident pro 10 000 000
    25.06.2013 15:54

    Lhář a buran z Vysočiny se zase projevil. Navzdory většině ve sněmovně si dělá zase co chce. Já jsem si myslela že větší ješita nežli Klaus už neexistuje. Tedˇ si tam dosadí své bývalé kamouše se kterými spolupracoval v MUS a rychle udělají potřebné změny v zákonech a rozpočet na budoucí roky. Pak budou odvoláni a my poneseme následky a budeme potrestáni za naší blbost. Viva la demoracie ala Zeman.
    xxx
    • Re: prezident pro 10 000 000
      25.06.2013 16:00

      Hm, demográcie ala Kalousek to byla bašta... A Kuba (na rozkaz kmotrů) už chce rozpoutávat tsunami ;-)
      Kalka.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m