Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vládní krize nahrává levici a malým stranám, láme vaz ODS a TOP 09

Vládní krize nahrává levici a malým stranám, láme vaz ODS a TOP 09

21.06.2013 11:24, aktualizováno: 21.6. 14:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Markantní propad voličů pravicových stran ODS a TOP 09 ve prospěch malých a extremistických politických uskupení. Tak podle průzkumu společnosti SANEP ovlivnila volební preference vládní krize, kterou před týdnem rozpoutala policejní razie na Úřadu vlády a dalších místech v ČR.

Zatímco před týdnem, tedy před policejním zásahem, měla ODS podporu 13,4 % voličů, o týden později, v bezprostřední reakci na aktuální události na domácí politické scéně, má ODS podporu již pouze 9,1 % voličů. V případě TOP 09 se jedná o propad z 11,7 % na hodnotu 8,9 procentních bodů. Průzkum přitom nezahrnuje reakci voličů na nominaci stávající předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové na premiérský post. 

 
Kromě upevnění vedoucí pozice ČSSD (29,7 %) a posilování preferencí KSČM (17,3 %), roste podpora malých a nových politických subjektů, ale i podpora extremistických stran, uvádí SANEP. Tento možný vývoj naznačuje posílení Strany zelených o dvě desetiny procenta za týden na 3 %, ke 3procentní hranici se přibližuje i Suverenita nebo Česká pirátská strana. Strana Jiřího Paroubka (LEV 21) si polepšila na 3,1 % a SPOZ na 7,3 %. 

SANEP
 
„Není bez zajímavosti, že politická krize pomohla i politickému hnutí miliardáře Andreje Babiše ANO 2011, které překročilo hranici dvou procent s podporou 2,1% voličů. To se však podařilo i Dělnické straně sociální spravedlnosti (DSSS), která má aktuálně podporu 2,2% voličů.“

Bezprostřední reakce voličů na vládní krizi se však projevuje i menší volební účastí. „Jistá bezradnost pravicově orientovaných voličů, negativní zkušenost voličů s podporou nových politických subjektů a narůstající nespokojenost voličů s celkovou politickou atmosférou v ČR, však může vést k podpoře extremistických politických subjektů, či vést k určité formě protestních hlasů populistickým politickým subjektům,“ zhodnotila výsledky průzkumu společnost SANEP.

ppm factum: Podpora ODS na historickém minimu

Podobné vyznění má také červnový průzkum ppm factum. ČSSD v něm znatelně posílila, aktuálně by získala 29,3 % (zisk 4,4 procentního bodu proti květnu). Druhé místo by nově získala KSČM, která posílila o 3 procentní body na 16,1 %. Třetí příčku obsadila TOP 09 spolu se Starosty se ziskem 15,0 %. Podpora této strany se drží nad hranicí 15 % již od přelomu února a března a aféra kolem aktuální policejní akce ji nijak významně nepoškodila. ODS by nyní získala pouhých 8,0 % hlasů, což je v průzkumech ppm factum její historicky nejhorší výsledek. V únoru 1998, krátce po „sarajevském atentátu“, přisuzoval volební model ODS 8,9 % hlasů. Rozdíl mezi oběma pravicovými stranami se dlouhou dobu pohyboval pod hranicí statistické výběrové chyby, ale projevuje se v průzkumech ppm factum opakovaně od přelomu února a března.

Do PSP ČR by se dostala také KDU-ČSL se 7,5 % a SPO Zemanovci se 6,6 %. Obě tyto strany překračují ve volebním modelu ppm factum pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny nepřetržitě již od března, resp. června 2012.

V celkovém součtu by na konci dubna dle současného volebního modelu „propadlo“ plných 17,4 % hlasů odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí. Z nich by s poměrně slušným ziskem skončila Strana Zelených (3,5 %) a nově také DSSS (2,8 %). Hranici 2 %poprvé překročilo ANO 2011 (2,1 %). Potenciál výsledku „neparlamentních“ stran se v současné situaci zvýšil, jejich roztříštěnost ale do značné míry limituje možnost překonání pětiprocentní hranice.

Vnitřní kruh grafu představuje aktuální volební model a vnější skutečné výsledky voleb do PSP ČR z května 2010. Levicové strany by svou podporu oproti posledním volbám mírně zvýšily – ČSSD o 7,2 procentního bodu a KSČM o 4,8 procentního bodu, KDU-ČSL přibližně o 3,1 bodu a SPOZ o 2,3 bodu. Z vládních stran by si výrazně pohoršila ODS o 12,2 procentních bodu, TOP 09 společně se Starosty ovšem jen o 1,7 procentního bodu.

1.bmp


Čtěte více:

Většina lidí chce rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, říká průzkum
19.06.2013 11:39
V rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb vidí řešení aktuální...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m