Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gazprom opět na kordy s Ukrajinou. V zásobnících prý nemá dost plynu pro Evropu na zimu

Gazprom opět na kordy s Ukrajinou. V zásobnících prý nemá dost plynu pro Evropu na zimu

01.07.2013 17:35
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruský plynárenský gigant Gazprom opět straší Evropu možnými potížemi s tranzitem plynu přes Ukrajinu. Ve velkých podzemních zásobnících na západě země prý není dost plynu na spolehlivé zásobování kontinentu v zimních měsících. Ukrajinský státní podnik Naftohaz surovinu na své náklady objednat nehodlá, přičemž odpovědnost za vzniklé nebezpečí přičítá Gazpromu. Řešení by mohlo představovat naplnění zásobníků na účet německé energetiky RWE.

Šéf Gazpromu Alexej Miller v pátek oznámil, že společnost registruje „velmi vážné riziko pro přepravu ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu v nadcházející zimě,“ pokud Ukrajinci nepřistoupí na „nutné kroky směřující k urychlení pumpování plynu do ukrajinských podzemních zásobníků.“ Podle něj je k bezproblémovému zásobování třeba během léta na západě Ukrajiny nashromáždit 19 mld. m3 plynu. Momentálně se prý v zásobnících nachází jen 7,5 mld. m3 plynu.

V zimě se značná část ruského plynu, který proudí do ukrajinského potrubního systému, spotřebovává na východě země ve velkých chemičkách, ocelárnách a sídlištích. Aby nedošlo ke snížení objemu dodávek do Evropy, plyn určený na export je čerpán ze zásobníků na západě Ukrajiny, sdělil zdroj z Gazpromu deníku Kommersant. Schraňování nezbytného množství suroviny v zásobnících je prý smluvně zakotveno v dohodě mezi Gazpromem a Naftohazem.

Ukrajinský ministr energetiky Eduard Stavickij minulý týden oznámil, že do zásobníků se letos plánuje načerpat 14-16 mld. m3 plynu, oproti 21 mld. m3 z loňského roku. Zdroje z ministerstva uvádí, že 5-6 mld. kubíků si Naftohaz zpravidla objednával jako pojistku pro zabezpečení evropských spotřebitelů, avšak teď se rozhodl toto opatření zrušit. „Gazprom si dodatečný plyn může objednat na svůj účet,“ tvrdí úředník ministerstva. Šéf Gazpromu k tomu ale uvedl, že společnost s touto praktikou má „hluboce negativní“ zkušenosti a rozhodla se jí za každou cenu vyhnout.

Naftohaz na další nákupy nemá prostředky. Podle dohody s Gazpromem má letos odebrat 41,6 mld. m3 plynu, avšak za prvních pět měsíců import z Ruska dosáhl pouhých 3,7 mld. m3. Část plynu dováží soukromá společnost miliardáře Dmitro Firtaše, část spotřeby je uspokojována z vlastní těžby a část z importu ze západu, což je samo o sobě kontroverzní téma (Gazprom tvrdí, že se nejedná o fyzické dodávky, ale nelegální swapové operace). Podle Millera už Gazprom Naftohazu zaplatil za evropský tranzit do 1. ledna 2015 a další peníze mu zatím nedá. Poslední platba, která by mohla být použita na nákup plynu do zásobníků, činila 1 mld. USD, což při současných cenách stačí na 2,3 mld. m3 plynu.

I kdyby Naftohaz do zásobníků dopravil 14-16 mld. m3 plynu, stačilo by to podle analytiků jen na velmi mírnou zimu, přičemž relativně nízké teploty se v Evropě místy stále drží. Podle Millera zatím dodávky pokračují „v zimním režimu“. Evropská komise dokonce ruskému gigantu před dvěma týdny dovolila nad rámec třetího energetického balíčku využívat na 100 % plynovod OPAL, pokračování podmořského potrubí Nord Stream z Ruska. V OPALu má podle unijních pravidel Gazprom 50 % kapacity přenechat konkurenci.

Podle lidí blízkých Naftohazu Ukrajinci jednají o možnosti doplnit zásobníky s německou skupinou RWE, která zprostředkovává reverzní dodávky z Maďarska a Slovenska. K tomu by ale Němci museli plyn od Gazpromu koupit na ukrajinsko-ruské hranici či u vstupu do zásobníků, s čímž Rusové nesouhlasí.

Vztahy mezi RWE a Gazpromem navíc kvůli rozepřím ohledně cen nejsou nejlepší. Ve sporu ohledně dlouhodobých smluv mezi oběma podniky podle RWE arbitrážní soud minulý týden rozhodl o změně výpočtu cen, které mají lépe odrážet podmínky na trhu, a také o zaplacení náhrady za příliš vysoké platby od roku 2010.

Na počátku měsíce agentury informovaly o tom, že jednání mezi německou energetickou firmou RWE a ruským plynárenským gigantem Gazprom o mimosoudním urovnání zkrachovala. Záležitost se proto podle tehdejšího vyjádření Gazpromu přesunula k arbitrážnímu soudu ve Vídni.

Smlouvy na plyn jsou pro evropské energetické firmy velký problém. Většina společností uzavřela s dodavateli jako Gazprom a Statoil dlouhodobé dohody v době, kdy ceny byly vysoké. Nyní však musí prodávat plyn konečným zákazníkům za nižší tarify. Proto se snaží vyjednat snížení svých nákupních cen.

Gazprom již loni v prosinci uvedl, že dává přednost mimosoudnímu urovnání s RWE a firmy doufaly, že se jim podaří uzavřít dohodu v první polovině letošního roku. Gazprom se dohodl na snížení ceny s většinou svých velkých klientů, kromě RWE.

(Zdroje: Kommersant, ČTK, Moscow Times)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university