Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nevalný výhled pro ČR – špatný demografický vývoj, riziko deflace a nízkým růstem vyvolaných dluhů

Nevalný výhled pro ČR – špatný demografický vývoj, riziko deflace a nízkým růstem vyvolaných dluhů

02.07.2013 7:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Česká republika stojí poslední dobou v popředí zájmu světových médií. Trápily ji obrovské záplavy, vláda se dostala na pokraj kolapsu. Voliči jsou hluboce nespokojení, protože po sedmi čtvrtletích bez růstu se ekonomika stále nachází v hlubokém útlumu. Nejhorší na tom je, že se to v dohledné době pravděpodobně nezmění. Zůstává otázkou, zda povodněmi generovaný krátkodobý růst není jen posunutím budoucí poptávky do současnosti. Španělé v této souvislosti říkají: „Získali jsme chleba pro dnešek a hlad pro zítřek.“ Pokud ekonomika trpí tím, že neexistuje růstový stimul, může dojít i ke zvýšení dlouhodobého růstu. V opačném případě dojde jen ke zmíněnému posunu poptávky v čase.

Baltské ekonomiky, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko, zápasily s nerovnováhami už před krizí. Nyní se ale do problémů dostávají i země jako Česká republika a Slovinsko. Ty byly ostatním dávány za příklad. Je to podobné, jako když se po periferii eurozóny dostává nyní do problémů i její jádro. Možná by nás to mělo vést k hlubokému zamyšlení. Česká republika se pravděpodobně nachází v osmém čtvrtletí recese. To je dost překvapivé u země, která podle převažujícího pohledu neměla žádné hlubší problémy typu prudkého úvěrového boomu či fiskální nezodpovědnosti. Velké otazníky se týkají i toho, jaký je budoucí potenciální růst této země.

V minulosti byla Česká republika známa svou silnou průmyslovou bází a exporty. Exportní boom ale ukončila krize a slabá je dnes i poptávka domácností. MMF poukazuje na to, že v letech 2010 a 2011 ještě došlo k oživení taženému exporty, pak ale klesla poptávka z eurozóny a růst české ekonomiky ve srovnání s jejími hlavními obchodními partnery a okolními zeměmi nyní výrazně zaostává. Příčinou je hlavně slabší domácí poptávka a investice. Podle MMF a Evropské komise by se mělo již brzy dostavit oživení, fundament české ekonomiky je podle MMF silný a EK s tím v principu souhlasí. MMF ale také hovoří o „dlouhodobém negativním dopadu nízkých investic na potenciální růst“. Tato možnost bohužel není nereálná.

Významným problémem České republiky, který by jí mohl dlouhodobě bránit dosažení vyššího růstu, je demografický vývoj. Ten je zajímavý ve většině zemí střední a východní Evropy. Ty totiž stárnou bez toho, aby dosáhly vyšší úrovně bohatství. Výsledkem je řada problémů spojených s růstem a jeho udržitelností. Růst HDP bude stále méně tažen růstem pracovní síly a bude záviset zejména na růstu produktivity.

Hrozí české ekonomice deflace? Centrální banka nyní drží sazby blízko nuly a je tak v podobné pozici jako většina centrálních bank vyspělých ekonomik. Bojuje s tím, že nemůže dále snižovat sazby, což vede k diskusím nad mimořádnými nástroji. Jednu z možností představuje místní verze „Abenomie“. Centrální banka by v tomto případě intervenovala na trzích s cílem oslabit korunu. Nešlo by ani tak o podporu exportů jako o snahu zvýšit růst cen a zabránit deflaci. Nyní země prochází silnou dezinflací, například MMF ale vidí jasné riziko deflace.

Česká republika má sice vlastní měnu a může ji devalvovat. Není ale jasné, nakolik bude její vláda schopna odolat tlaku na zvýšení výdajů. Pokud nedojde k řešení problému se stárnoucí populací, budou snahy o úspory ztrácet na popularitě. Jak jednou uvedl Paul Krugman, některé země rostou pomalu, protože mají vysoký dluh, jiné mají vysoký dluh, protože rostou pomalu. České ekonomice hrozí, že se stane tím druhým případem.

Uvedené je výtahem z „The Czech Economy That Didn’t Bounce?“, autorem je Edward Hugh.

(Zdroj: EconoMonitor)


Váš názor
  • Penze
    02.07.2013 15:30

    TO : ulostar airfly Ano, rok 2060 je zdá se daleko, já se ho nedožiju na 100 %, to bych musel být druhý Sir Nicholas Winton a to opravdu nejsem ! Ovšem stárnutí populace se nemusí nijak zváště složitě propočítávat ! Já už pár let pamatuji a když srovnávám, kolik lidí cestovalo MHD v Plzni s berlemi, na vozíku, s kolečkovou nákupní taškou,...atd. = prostě -"bílé hlavy" roku 1980 , pak 1990, pak 2000 a pak 2010 - tak i slepý musí vidět, jak jich stále jenom přibývá a přibývá a přibývá každých 10 let. Prostě nejprve 4 pracující živili jednoho penzistu, pak 3 pracující jednoho, dnes 2 pracující jednoho a roku 2050 bude poměr 1 : 1. Tedy každý pracující musí roku 2050 uživit ze své mzdy kromě sebe , své manželky, svých dětí, ještě jednoho penzistu a k tomu jednoho Cikána. Jsou to opravd uveselé vyhlídky pro naše děti a vnuky !! Navíc ani ten kdo si pilně spoří na stáří v bance, nemá nic zaručeno !! Například loni byla v ČR inflace 3,4 % a přitom peníze uložené na účtech v KB, ČSOB a ČS byly většinou úročeny 0,1 až 0,5 % maximálně. I penzijní fondy zhodnocovaly o 1,5 až 2,0 % , tedy pod inflací. Takže loni prakticky všichni na svých kontech zchudli.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Penze
      02.07.2013 16:56

      pred 70 lety bylo taky nepredstavitelny, ze by v zemedelstvi pracovalo min. lidi a dokazalo uzivt takovou populaci.....pokud dojde k nejakemu vyznamnemu objevu (skladovani elektriny apod.), ktery zvysi produktivitu prace potom ty vyhlidky nemusi byt tak spatne.....druha moznost je, ze si ti nejbohatsi lidi sveta budou muset uskromnit, nebo prijde velka revoluce a navzajem se vymlatime a i ti suberbohati budou mit holej zadek....
      abc
    • Re: Penze
      02.07.2013 16:16

      Ty bys mohl jít do nejvyšší politiky. Máš úplně shodné úvahy, jako politici... taky se toho nedožijí :-)))
      Jesse
    • Re: Penze
      02.07.2013 15:41

      No a tady jsi narazil na řešení. V tom důchodu si budeš muset ty lidi, co na tebe budou dělat, sehnat. Zaměstnáš 3-5 osob a máš to.
      Fosil
  • ha
    02.07.2013 12:48

    tak snad dvě věci 1.každý dnes pracující by mohl okamžitě dostávat téměř 2násobnou čistou mzdu, pokud by dostal vše co zaměstnavatele stojí, takže i ta prodavačka by rázem měla místo 10 tis 20 a pak si může klidně na stáří spořit. 2.kdo prostě do systému za celý život nepřispěje (nemluvím o těch co fakt nemůžou) nemá z něj nárok vůbec co dostávat a už vůbec ne penzi založenou na průměrné mzdě. 2. každý trouba si dnes kupuje mobily a hadry za tisíce i z podpory a na stáří hází bobek, tak možná by stálo za to trochu přemýšlet ale závěr nic moc, protože o bod jedna nestojí vládní garnitura, protože by to znamenalo více svobodných občanů a méně závisláků na systému no a bod č. 2 nestojí majorita občanů, páč raději, žijí v iluzi, že se někdo postará než aby se stresovali s vlastní svobou rozhodnutí, protože koneckonců, kdyžtak zase něco znárodníme ne :o(((
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: ha
      02.07.2013 14:27

      "2. každý trouba si dnes kupuje mobily a hadry za tisíce i z podpory a na stáří hází bobek" Já třeba kupuju jen to, co opravdu potřebuju. Ovšem kdyby se tak chovali všichni, asi by zmizela spousta pracovních míst.
      T815
    • Re: ha
      02.07.2013 13:16

      Akorát by si každý musel platit veškeré lékařské ošetření (nebo platit extrémně drahou zdravotní pojistku jako v USA) a současní důchodci by do 3 měsíců pošli hlady, ale jinak máš pravdu.
      ..
    • Re: ha
      02.07.2013 12:53

      To máš trochu hochu problematičtější, než se ti zdá. Když si ve dvaceti letech uspoříš na důchod první stovku, tak v šedesáti si za ni koupíš hovno. A teď si na důchod šetři. Inflace z tebe udělá žebráka stejně jako 2 pilíř. S těmi politiky jsi to trefil. Oni nechtějí, aby byli lidé spokojení, svobodní a zajištění. Oni je chtějí vysávat v zájmu systému, který používají pouze jako záminku. Chtějí inflaci, která jim slibuje zisky, protože by jinak museli pracovat !!!!
      Jesse
  •  
    02.07.2013 12:32

    V roce 2060 :-)....tak trošku nereálné datum. když se kouknem, s čím se počítalo po sam.rev. a co se spočítalo před 5-ti lety a jaká je realita dnes? Marc Faber to řekl na adresu analytiků jasně (při nákupu zlata) raději budu věřit commercials, než prodávačům deště jako jsem já...Je třeba prožít život ted a tady. Může přijít pád několikasetmetrového meteoritu....můžete spadnout do podemleté studny. Je třeba mít každodenní jednoduchý plán, jak nenaštvat lidi kolem, ba naopak udělat něco good. Spoléhat na státovládu je slabota, a pozůstatek doby minulé. Snad ještě k analytikům: velice hezky jsou popsáni v knize černá labuť (N. Talib)...že neví prakticky nic více než taxikáři, akorát umí své chybné předpovědi zdůvodnit. Analyzovat na 50 let dopředu dozajista šlo, ale tak do vynálezu parního stroje. Dnes je to takový fofr, že jeden týden řekne Robotka Emanovi, že jedině předčasné dolby, no a za chvíli by už rád sestavoval Vláďu.. Takže ještě jednou říkám...začít u sebe! Zastavit, vyladit a vykopnout!
    ulostar airfly
    • Opakuji...
      02.07.2013 12:41

      Pak zbývá jediné -,že každý musí přehodnotit své životní cykly a náklady a potřeby a přizpůsobit se jim. Při vší úctě k životu a jeho prožití - je klidně možné, že pokud to TAKTO / životní prostředí, kvalita potravin, způsob léčby ,stress, živelné katastrofy / půjde dál, tak se těch uváděných dožitých let, bude dožívat čím dál méně lidstva ve vyspělé civilizaci a problém se samovolně vyřeší .btw.maltuzianska "idelogie" začne nabývat na aktuálnosti.
      AMN
  • Životní úroveň
    02.07.2013 11:03

    Jedno je jisté, a to že jdeme k horšímu světu než tu byl za socialismu do roku 1989 a než tu máme dnes. Proč ?? Ekonomové spočetli , že kupní síla důchodu z průběžného systému bude roku 2060 na 50 % kupní síly dnešní průměrné penze = 10 000 Kč , tedy roku 2060 dostane český důchodce z průběžného systému dnešních 5000. Aby tedy žil roku 2060 na úrovni dnešního penzisty, tak musí mít naspořeno po 5000 dnešních Kč na každý měsíc svého života v penzi . Dá se odhadnout , že roku 2060 se bude chodit do penze zhruba v 70 letech a dožijeme se v průměru 82 let = 144 měsíců. 144 x 5000 = 720 000 dnešních Kč na jednotlivce = 1,5 milionu Kč na dva manžele. Prosím stále jde o ony dnešní Kč s jejich kupní silou. V kupní síle roku 2060 budete zřejmě muset mít na penzijku 8 až 10 milionů Kč. Budou je tam mít dnešní prodavači v hypermarketech pracující běžně za 11 000 Kč hrubého ??? Budou je tam mít dnešní dělníci z fabrik od běžících pásů Panasonicu a pod ??? Atd, atd, atd ???? Jistě že nebudou !! Roku 2060 bude v ČR ohromné množství chudých starých lidí, chudoba se bude šířit jako mor. Nic veselého, bohužel pravdivé. Kolem roku 2060 bude v penzi nějakých 40 % českého národa /včetně penzí invalidních/. To bude pohled ! Samá pojízdná křesla, hole, berle, domovy důchodců apod.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Životní úroveň
      02.07.2013 11:28

      A řešení podle tebe je co? Podle mě to dobré řešení garantované státem stejně nemá. Prostě průběžný systém fungoval skvěle dokud se lidi nedožívali vysokého věku a měli hodně dětí. V Laponsku se ještě v předminulém století chodili staří lidi, co už nemohli pracovat dobrovolně oběsit do lesa. Jedno další taky možné a taky špatné řešení problému.
      ..
      • jo
        02.07.2013 11:34

        takhle to dělali i indiáni. Oni brali smrt jako součást života a než být na obtíž tak to radší ukončili sami. Ale ne, částečný problém je i v tom, že lékaři dneska při životě nesmyslně drží i lidi několik let i když už jenom leží a někdy jsou jenom na kapačkách a dýchá za ně přístroj a je jim už více jak 80 let. Znám to i z rodiny a znám to i z okruhu známých.
        tk69
      •  
        02.07.2013 11:30

        průběžný systém lze vždy zdokonalovat, neříkej že ne:-)
        Jesse
        •  
          02.07.2013 11:55

          Tvrdím, že průběžný systém jde do prdele a můžou tomu zabránit jen dvě věci. Začne se rodit podstatně více dětí do rodin s pracovními návyky. Zkrátí se délka pobírání důchodu.
          ..
          •  
            02.07.2013 11:58

            No tak právě jsi vyjmenoval dva parametry, kterými by se dal průběžný systém upravit dle zmiňovaného demografického výhledu a mohl by pokračovat:-)
            Jesse
    • Re: Životní úroveň
      02.07.2013 11:27

      Ale nebude, rok 2060 už určitě v téhle podobě nebude. V té době bude těžba většiny komodit za vrcholem, stejně jako bude nedostatek pitné vody. Lze také očekávat do té doby velké množství přírodních katastrof (bylo to i v minulosti) - sopky, zemětřesení, povodně, tornáda... Mluvit o roku 2060 je nesmysl, nevíme co bude v příštím roce. Já osobně jsem rád za každý den a snažím si to užívat dle možností.
      tk69
    • Re: Životní úroveň
      02.07.2013 11:17

      přehledné - jasné - tristní ! A řešení ? Vyrovnání nebo srovnání se s realitou ! Minimálně u těch, kterých se to týká, ale ti jistě netráví čas na těchto a podobných www, které na to upozornují. Z mého pohledu - a co to je chudoba ? Tvůj dozajista zajímavě zvolený nick hovoří o tom, že v oblasti, které se dotýká - se chudoba takto neoznačuje. Pak zbývá jediné -,že každý musí přehodnotit své životní cykly a náklady a potřeby a přizpůsobit se jim.Chudoba v Evropě, jak ji popisuješ ty, v uvedených letech nebude nazývána chudobou,ale reáliemi dané doby. Bohatství a bohatě žitý život se přesune jinam - výrazně na jih a na dálný východ, tam kde byl v dávných dobách :-)
      AMN
      • AMN
        02.07.2013 11:26

        Stačí udržovat průběžný důchodový systém, který jeko jediný instrument eliminuje negativní dopady inflace. Snad právě proto ho chtějí politici zničit. Bismark nebyl totiž žádný osel, jakými se to v politice hemží dnes.
        Jesse
        • Re: AMN
          02.07.2013 11:30

          a jak ho chceš ty chytráku udržovat. Zvyšováním odvodů??? No proč ne, já jsem pro, ale běž a řekni to těm lidem co mají hypotéky, že nedostanou ve výplatě několik stovek měsíčně a že za každých 5-10 let se jim odvody budou zvyšovat o několik procent.
          tk69
          •  
            02.07.2013 11:35

            Máš zbrklou úvahu. Když říkám "zdokonalovat" průběžný systém, tak zdokonalovat. Nař. cikány bych ihned ze systému vyřadil, nedali do systému NIC atd... stačí trochu kreativity.
            Jesse
            • ale
              02.07.2013 11:46

              oni cikáni nejsou jediní kteří dokáží využívat systém. Sousedka (češka nebo jak chcete bílá) má tři děti je už 6 let na mateřský, bydlí s přítelem (ne s manželem) aby dostala víc dávek jako samoživitelka. Špatně je celý systém, ale cikáni v něm umí dobře chodit, to je fakt, ale ne všichni a nejsou jediní.
              tk69
              • Re: ale
                02.07.2013 11:51

                Ano, zapaluje. Jde o ten systém. Žádný systém není dokonalý, ale když už je nějaký systém zaběhnutý, proč ho rušit? Stačí redukovat, zdokonalovat, upřesňovat, limitovat adt... To snad nemůže být pro sociální inženýry zas tak neřešitelný problém. Prostě důvody jsou úplně někde jinde.
                Jesse
  • Demografie
    02.07.2013 10:41

    Řešení je nasnadě, ale politikům z toho nic nekápne, proto je nereálné. Přijat soubor opatření na podporu porodnosti a péči o mladé rodiny na úkor zbrojení, nesmyslných zakázek a programů na omezení CO2 atd. A je to. Už slyším fůru oponentů, ale to jsou právě Ti, kterým ze současného bordelu "kape".
    Jára
    • Re: Demografie
      02.07.2013 10:52

      Chtěls napsat Demagogie ne?:-)))) Člověče nešťastná, největší problém lidstva je právě v jeho samotné přelidněnosti. Hromadné vymírání v nepředstavitelných mukách se kvapem blíží, tomu se prostě nevyhneme.
      Jesse
    • Re: Demografie
      02.07.2013 10:47

      Opatření na podporu porodnosti :-)))))))). Ty krávo to je názor :-)))))))))))))))). Díky že jsem se ze srdce zasmál.
      tk69
  • hurá do eu
    02.07.2013 10:09

    http://www.novinky.cz/domaci/306622-auta-starsi-sesti-let-by-na-stk-musela-kazdy-rok-rozhodnou-europoslanci.html my víme jak rozhýbat ekonomiku.....:(((
    kkarlos
    • Re: hurá do eu
      02.07.2013 10:25

      další důkaz že tam sedí psychopati...
      el mrcoch
      •  
        02.07.2013 10:31

        Mě dává výrobce na své auto záruku 8 a 10 let. Jistě ne pro parádu... a ti pitomci mi budou tvrdit, že mi to musí kontrolovat nějakej debilní ušmudlanec v české dílně s razítkem. Boha jeho, toto je fakt bordel.
        Jesse
  • řešení
    02.07.2013 10:08

    problému se stárnoucí populací - asi myslí konečné řešení...
    Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university