Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok chystá změny v ČEZ, věří v až 97 hlasů a důvěru vládě

Rusnok chystá změny v ČEZ, věří v až 97 hlasů a důvěru vládě

05.08.2013 8:57, aktualizováno: 5.8. 9:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Jiří Rusnok předpokládá, že při středečním hlasování bude pro jeho vládu hlasovat 96 až 97 poslanců. Rusnok doufá, že jeho vláda tak důvěru Poslanecké sněmovny získá. Řekl to v diskusním pořadu České televize "Otázky Václava Moravce". Jeho úřednickou vládu podle dosavadních vyjádření nechtějí podpořit strany bývalé koalice TOP 09, ODS a LIDEM. ČSSD a KSČM se rozhodnou v úterý. O podpoře uvažují VV.
 
Podle průzkumu agentury STEM/MARK, který dnes ČT zveřejnila, si 65 procent lidí přeje, aby Sněmovna vyslovila Rusnokově vládě důvěru. Naopak 34 procent lidí si to nepřeje. Jen jedno procento není rozhodnuto. 

Rusnok řekl, že si nevede žádnou statistiku o tom, kolik poslanců chce vládu podpořit. Podle něj je vývoj ve Sněmovně dynamický a vést si statistiku by bylo podle něj ztrátou času. Doufá ale, že až 97 hlasů bude na vyslovení důvěry stačit. Aby kabinet získal důvěru, muselo by pro něj hlasovat většina z přítomných poslanců.

Pokud by Rusnokova vláda získala důvěru, byl by to podle vyjádření předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga ve stejném pořadu ČT důvod k tomu, aby TOP 09 hlasovala pro rozpuštění Sněmovny a předčasné volby. To uvítal šéf komunistů Vojtěch Filip, podle něj poslanci KSČM uvažují o tom, že Rusnokovu vládu podpoří, mimo jiné právě pro to, že by to mohlo přimět strany bývalé koalice k rozpuštění Sněmovny.

(Ne)podpora pro vládu

Strany bývalé koalice tvrdí, že mají na své straně 101 poslanců, někteří poslanci se ale kvůli dovoleným nemusí jednání zúčastnit. Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake v ČT řekla, že se zatím nikdo z jejích kolegů ze středečního hlasování neomluvil. Neví ani o tom, že by někdo z poslanců LIDEM přestal podporovat spolupráci s ODS a TOP 09 v čele s možnou kandidátkou na premiérku Miroslavou Němcovou (ODS).

Kancléř prezidenta Miloše Zemana připustil, že Rusnokův kabinet by mohl pokračovat ve vládnutí i v případě, že mu poslanci důvěru nevysloví. "Ve druhém kole po vyslovení nedůvěry vládě má prezident opět tři možnosti. Pokračování kabinetu bez důvěry je jednou z nich," řekl serveru Týden.cz Mynář. Precedentem je podle něj vláda premiéra Mirka Topolánka, která vládla bez důvěry několik měsíců. V minulosti Mynář uvedl, že variantami po nevyslovení důvěry Rusnokově vládě jsou další úřednická vláda, kabinet sestavený ODS nebo vláda vytvořená ČSSD.

Strana LIDEM přišla na jaře o jednoho člena, poslankyně Jana Suchá dnes serveru Lidovky.cz potvrdila, že již ve straně není. "Členkou nejsem asi od dubna, ale důvody si nechám pro sebe," uvedla. LIDEM má tak nyní pět členů, ale Suchá oznámila, že Rusnokovu vládu nepodpoří. "Celé je to u mě o zachování principu parlamentní demokracie a zabránění prezidentské diktatuře. Budu ve Sněmovně aktivně hlasovat proti," řekla serveru.

Pokud by podle úřadujícího předsedy ODS Martina Kuby někdo z klubu občanských demokratů na hlasování o důvěře nedorazil, opustil sál nebo hlasoval pro úřednický kabinet, musel by zřejmě ODS opustit.

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka uvažuje o tom, že by ČSSD na hlasování opustila jednací sál a snížila tím počet, který je k vyslovení důvěry nutný. První místopředseda ČSSD Michal Hašek ale už dříve vyzval k tomu, aby strana Rusnokovu vládu podpořila.

Sobotka dnes v ČT řekl, že sociální demokracie bude při hlasování postupovat jednotně podle toho, na čem se v úterý shodne předsednictvo strany. Také podle Sobotky pokud Rusnokova vláda důvěru dostane, otevře se prostor pro debatu o rozpuštění Sněmovny.

Předčasné volby podporují i VV, jejich předseda Vít Bárta v ČT řekl, že jeho poslanci budou o podpoře Rusnoka uvažovat. Nyní podle něj studují programové prohlášení vlády. Nejasný je postoj některých nezařazených poslanců.

Změny ve vedení ČEZ

Na sklonku týdne premiér Jiří Rusnok připustil, že uvažuje o změnách v dozorčí radě energetické společnosti ČEZ. Jejím majoritním akcionářem je stát. Rusnok v rozhovoru pro Insider řekl, že složení rady neodráží zástupce státu a odborníky. Nevyloučil ani možné odvolání předsedy rady Martina Romana.

"Nevím, jestli razantní, ale změny budou. Dozorčí rada dnes už neodráží zástupce státu nebo odborníky. Nevím, co je soukromý lékař ze severní Moravy za TOP 09 za odborníka na energetiku," řekl Rusnok v narážce na Martina Bajgara, který je členem dozorčí rady od června 2012.

Premiér také nevyloučil ani odvolání někdejšího generálního ředitele ČEZ a nynějšího předsedy dozorčí rady Romana. "Martin Roman nesporně odborník je. To je jiná věc. Otázkou je jeho vztah k českému státu, do jaké míry může reprezentovat zájmy hlavního akcionáře. To je pro mě otázka a s tím se budu chtít důkladně seznámit a až přijde čas, určitě se tam nějaké změny odehrát mohou. Ale není to tak akutní jako jinde," řekl Rusnok.

Premiér také prohlásil, že se musí podívat na hospodaření ČEZ. Nevyloučil, že v případě nutnosti by změny ve vedení společnosti jeho kabinet provedl i bez důvěry Poslanecké sněmovny.

(Zdroj: OVM, ČT24, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data