Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česká ekonomika ve druhém kvartále předvedla slušný start z recese

Česká ekonomika ve druhém kvartále předvedla slušný start z recese

14.08.2013 9:16, aktualizováno: 14.8. 11:08
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Aktualizováno

Předběžné údaje o HDP ukázaly, že česká ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 0,7 procenta. Překonala tak tržní odhad na úrovni 0,4 procenta. Zatímco přechozí kvartál přinesl nadějné signály ve struktuře HDP, zatímco celkový pokles byl značný (-1,1 procenta), nyní se zlepšila i hlavní čísla. Recese, která trvala předchozích šest čtvrtletí, tak skončila. V meziročním srovnání česká ekonomika dál klesala. HDP se snížil o 1,2 procenta po poklesu o 2,4 procenta v prvním čtvrtletí. Konsensus pro meziroční změnu byl -1,6 procenta.

Rozhodující příspěvek k růstu přišel ze strany zahraničního obchodu. Vývoz meziročně stoupl o 1,4 procenta, dovoz o 0,3 procenta. Domácí poptávka sice v předchozím čtvrtletí vyslala některé slibné signály, oživení zde ale na síle nenabralo. ČSÚ uvádí, že spotřeba domácností dál klesala; v 1Q se přitom její pokles výrazně zmenšil. Pokračující pokles je uváděn také u investic do fixního kapitálu. Vládní výdaje se nezměnily, poté co v prvním čtvrtletí meziročně stouply o více než procento.

Co se týče struktury, znamená druhý kvartál prakticky návrat k modelu, kdy dolů ekonomiku táhne domácí poptávka, zatímco ta zahraniční vzhůru. První čtvrtletí bylo v tomto netypické. Pozitivní zprávou je, že síla zahraničního obchodu tentokrát stačila na zvýšení HDP. Český vývoz se může čím dál více opírat o lepšící se situaci na klíčových trzích v eurozóně. 

HDP_2Q_CR
 
Aktuální data z Německa ukázala, že i zde došlo ke slušnému oživení a pro českou ekonomiku je příznivé, že ho táhla hlavně německá domácí poptávka. Německá ekonomika v prvním kvartále rostla stejně rychle jako ta česká (q/q). O vývoji české ekonomiky bude dál hodně rozhodovat síla oživení v eurozóně. Lepší vývoj domácího HDP sníží riziko intervencí ČNB, ale jen mírně, neboť hlavním faktorem je inflace a tu stále slabá domácí poptávka vzhůru táhnout nebude.


Čtěte více:

Německá ekonomika zamířila vzhůru, poté co se těsně vyhnula recesi
14.08.2013 8:27
Německá ekonomika podle očekávání za druhý kvartál zaznamenala slušný ...

Váš názor
  • poradil bych
    14.08.2013 12:09

    těm mystifikátorům, jak ještě růst HDP vylepšit. Pokud do růstu započítávají spotřebu, není nic lepšího do něj zahrnout i půjčky a úvěry... Hned bychom vidělli, jak skvěle properuje ta naše skvělá ekonomika, malá, středisková :-)))
    Jesse
    • Nazdar Jessi
      14.08.2013 12:25

      Neporadil bys také zbrojovce, ať udělá něco s tou obranou, horší už je snad jen baník, ale ten v lize némá co pohledávat
      mamon
      • je to jednoduchý
        14.08.2013 12:44

        Trenér by jim měl říct, ať si představí, že brání své rodiny před nájezdem Kalouska a všichni hráči by radši vypustili duši než pustili protihráče na svou polovinu.
        ..
        • Re: je to jednoduchý
          14.08.2013 12:53

          hele, Ty bys tam působil jako trojský kůň
          mamon
      • Re: Nazdar Jessi
        14.08.2013 12:35

        čéče nevím jak. Už mě štvou. Bejvaly časy, kdy jsme v takových dírách jako je Příbram povinně sázeli 4 góly za zápas. A dnes? Děs běs. Je to sebevědomím. Já bych na ty naše playery nasadil psychologa, aby pochopili, že venku se má taky vyhrávat :-)))
        Jesse
  • Nesouhlas
    14.08.2013 11:42

    ahoj medvěde zdravím a dovolím si s Tebou a ostantními tentokrát nesouhlasit, DPH je jediný nástroj kterým se 2/3 obyvatel neplatících daně z příjmu podílejí na placení chodu státu a z toho pohledu mi přijde 15% jako slušná sazba notabene když Ti samí voliči neustále hýkají při jakékoliv zmínce o zvýšení daní z příjmů z 19% na co nejvíce.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Nesouhlas
      14.08.2013 12:21

      Čau Mike! Dph jako takové nekritizuji, horní sazbu neřeším,co mě vadí, je zvýšení spodní sazby na sociální zboží. Příklad , . V Británii se uplatňují dvě sazby daně: 20 % a 5 %. Snížená 5% sazba daně je uplatněna např. na autosedačky, elektřinu, plyn. Od daně jsou osvobozeny např. základní potraviny, léky, zdravotní a ochranné pomůcky, knihy, noviny a časopisy, dětská obuv a oblečení....Nás akcionáře to neohrozí. Někteří důchodci, svobodné matky s dětmi kupují nekvalitní levné potraviny aby vyšli. Myslím, že vzdělání, kultura a základní lidské poptřeby měli zůstat přístupnější.
      Velkamedvědice
      • Čau
        14.08.2013 12:31

        předpokládám že si pamatuješ i důvod jakým bylo zdůvodnění růstu sazeb DPH obhajováno...pro mě dodnes takřka nestravitelné:-((
        el mrcoch
        • Re: Čau
          14.08.2013 12:37

          no přece aby mohli ti naši zhovadilci vyhazovat miliardy oknem. Mě se taky navaluje. Hlavně když si přečtu, že nějaký trotl obhajuje kvůli tomu Kalouska ještě dodnes....
          Jesse
          • Džesie
            14.08.2013 12:50

            Tobě nějak hapruje obal na duši či co. Když se Ti nenavaluje, tak ucvrkáváš nebo minimálně málem se posereš, dle Tvých sdělení..o)) http://www.youtube.com/watch?v=MS91knuzoOA&list=PL1F490F0B806BC3C5
            Velkamedvědice
  •  
    14.08.2013 10:05

    tak lidi mohou zacit stat frontu pred bankami....nabrat uvery a hura k rustu....konecne rostem!!!!
    novacek
  • Rano vstanu a opařím se čajem
    14.08.2013 10:02

    Dnes ráno jsem vstal a opařil se čajem. Tato zpráva má stejnou informaci jako, že Česko je z recese. Z recese určitě nejsme. Ta nejlepší šaráda nás teprve čeká. Jsme před bankrotem. Jen nevím k čemu vám budou peníze, když stát zbankrotuje. Nejprve přijdou socialisté, kteří vám zdaní vaše vklady ještě jednou. Takže budliky budliky.
    Jezdec.
    • Re: Rano vstanu a opařím se čajem
      14.08.2013 10:13

      o)) Před bankrotem určitě nejsme, srovnej naše zadlužení , běžné zadlužení v Eu nebo i Usa....
      Velkamedvědice
      •  
        14.08.2013 10:19

        ale za poslední roky díky debilní makroekonomice slušně narostlo, dělat strašáka s daněmi předváděl neposled před volbama kakolický děvkař se síťovkou a pak dolní sazbu dph zvednul o 200% !!!!!!!!!!!!!!!
        mamon
        •  
          14.08.2013 10:34

          Strašák je jen v hlavách a zjevně i v té tvojí. Díky nárůstu snížené sazby DPH z 5% na 15% se zvedla cena potravina a léků o 9,4%. Neříkám, že je to málo tyhle položky jsou některcýh domácností i 60% výdajů, ale pořád je to růst životních nákladů hluboko pod 8% (navíc ve dvou krocích) a ty tady operuješ s číslem 200%, to nejdenoho jednodušího člověka fakt může vystrašit.
          ..
          • Milý kamaráde Pitchusi
            14.08.2013 11:23

            nárůst cen zboží o 8 resp. 9,4%, které jsou u nemalé části domácností 60% výdajů, není jen nemalý nárůst, ale dá se říct, že je skoro likvidační. Tyto rodiny se tímto asociálním řízením státu dostávají na hranici chudoby. Že do ní nejsou započítáváni je jen díky kouzlům s čísly statistiků. Nárůst nižší sazby dph z 5 na 15% (tady bych si dovolil Tebe Pichusi opravit bylo ve 4 krocích, ne ve 2 ) je pro jednoduché, ale i složité lidi 200%, s tím Pitchusi nic nenaděláš.
            mamon
            • Re: Milý kamaráde Pitchusi
              14.08.2013 11:58

              Milý mamone, zvýšení snížené sazby samozřejmě ve 4 krocích nebylo, ale kroky byly tři (nikoliv dva jak jsem původně mylně uvedl). Já tedy osobně žádnou domácnost, kde by zvýšené DPH vedlo k likvidaci této domácnosti neznám, ale pokud ty ano, dej mi k tomu více info, abych si rozšířil obzory. Ale k meritu proč používáš uvádíš přídavné jméno likvidační zvýšení DPH, když objektivně to nikoho nezlikviduje proč uvádíš 200% místo 8% (obě čísla jsou pravdivá) proč šíříš strach a paniku. Komu tím prospíváš?
              ..
              • Milý kamaráde Pitchusi
                14.08.2013 12:15

                Komu to prospívá už jsem napsal níže. Je mi líto, ale musím Tě Pitchusi opravit podruhé. Snížená sazba dph se za pravicových vlád zvyšovala 4x a to z 5 na 9, pak na 10, dále na 14 a pak na 15%, více už tahle galérka nestihla, protože už jsou (odpusť mi ten expresivní výraz) v prdeli, smutné je, že část obyvatelstva tohoto státu také.
                mamon
          • pitchus
            14.08.2013 10:38

            Pochopil jsem , že mamon mluví o příjmu státu, ne zatížením na obyvatele..
            Velkamedvědice
            • Re: pitchus
              14.08.2013 10:50

              DPH je jedna z mnoha daní (i když ta nejvýnosnější) jiné daně se spíše snižovaly, celkově vybere stát o několik procent (snad tak 3-5%, ale nechci to hledat) více. Prostě spousta lidí interpretuje ta čísla tak, aby to ostatní co nejvíce vystrašilo, a já se musím ptát komu tím prospějí?
              ..
              • Milý kamaráde Pitchusi
                14.08.2013 12:04

                Interpretace těchto katastrofálních čísel zvyšujících se daní vystrašila hlavně Tebe, Pitchusi. Snad si uvědomíš, jak nesmyslná a hloupá byla politika nabádající jít pomodré. Doufám, že nepochybuješ o tom, že 7,5 let vlády pravicové galérky nás nedovedlo k modernímu prosperujícímu státu, ale do nejdelší recese, zchudnutí občanů a nárůstu extrémizmu. Pro odpověď na Tvoji druhou otázku, komu to projpěje, nemusíš chodit příliš daleko, stačí k zrcadlu. Vzhledem k tomu, že nejsi jednoduchý člověk ale složitý, Tě omlouvá, že Ti to trvá trochu déle, Pitchusi.
                mamon
                • Re: Milý kamaráde Pitchusi
                  14.08.2013 12:36

                  Hele to je nějaký divný. Snažíš se mi naznačit, že to, že jsi mě vystrašil tou interpretací je pro mé dobro. Jako že je dobře, že se budu bát a snížím svou spotřebu, protože jsem tlustej? Vždyt vůbec nemůžeš mít o mé spotřebě žádnou představu a jak pak můžeš vědět, že by mi prospělo ji snížit? Tak to já bych si pak moh myslet, že tvůj mozek má zbytečně velkou spotřebu kyslíku a prospělo by ti kapánek přidusit.
                  ..
                  • Milý kamaráde Pitchusi
                    14.08.2013 12:49

                    V žádném případě jsem neměl na mysli Tvoji spotřebu ani omezit, ani povzbudit a věř mi, že je mi srdečně jedno, jestli jsi tlustej, chudej, teplej, rudej nebo modrej či jakej. V klidu si užívej zbytek svého života. Čus, Tvůj Mamon
                    mamon
                    • Re: Milý kamaráde Pitchusi
                      14.08.2013 12:52

                      Tak mi stále vrtá hlavou k čemu mi to bylo dobrý.
                      ..
              • Pitchus
                14.08.2013 11:01

                Přesně Tvůj názor jsem o prezentaci zvýšení a celkové dańové zátěži kdysi třeba u třenice s Kalkou, nicméně je pravda, že takto vysoká sazba na lécích, tisku, vvstupenkách na kulturu, potravinách, dětských plenách apod se mi nelíbí, je jedna z nejvyších v evropě vůbec...
                Velkamedvědice
        • Mamon
          14.08.2013 10:24

          Souhlas s nebezpečným tempem růstu i s tím, že prudký růst spodní sazby je asociální sviňárnička
          Velkamedvědice
  • Rano vstanu a opařím se čajem
    14.08.2013 10:01

    Dnes ráno jsem vstal a opařil se čajem. Tato zpráva má stejnou informaci jako, že Česko je z recese. Z recese určitě nejsme. Ta nejlepší šaráda nás teprve čeká. Jsme před bankrotem. Jen nevím k čemu vám budou peníze, když stát zbankrotuje. Nejprve přijdou socialisté, kteří vám zdaní vaše vklady ještě jednou. Takže budliky budliky.
    Jezdec.
  •  
    14.08.2013 9:53

    to se mi oddychlo....hlavne, ze rostem....aspon, ze mame tu nemeckou lokomotivu
    abc
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.