Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sobotka: ČSSD může vytvořit vládu s podporou komunistů. Chceme vyšší daně zvláště pro dominantní energetiky a telekomy

Sobotka: ČSSD může vytvořit vládu s podporou komunistů. Chceme vyšší daně zvláště pro dominantní energetiky a telekomy

20.08.2013 16:59, aktualizováno: 20.8. 18:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rozpuštění Sněmovny a předčasné volby jsou jediným řešením nynější politické krize, jinak hrozí chaos, prohlásil dnes předseda ČSSD Bohuslav Sobotka před tím, než poslanci odhlasovali ukončení činnosti nynější dolní komory. Pokud ČSSD následně vyhraje předčasné volby, jak naznačují průzkumy, mohla by podle jejího lídra sestavit menšinovou vládu s podporou KSČM.

Návrh o rozpuštění Sněmovny, k jehož schválení bylo třeba 120 hlasů, po páté hodině odpolední hladce prošel - pro hlasovalo 140 přítomných poslanců, zatímco proti bylo jen 7 hlasů. Občanští demokraté při hlasování opustili sál, jak předem avizovali. Výjimkou byla předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, která hlasovala proti. Naopak všichni sociální demokraté měli hlasovat pro rozpuštění stejně jako poslanci TOP 09, KSČM a Věcí veřejných. Komoru ale rozpustí až prezident Miloš Zeman, jenž také vyhlásí volby.

Sobotka před hlasováním uvedl, že k rozpuštění dolní komory neexistuje žádná alternativa. Ve Sněmovně nyní není podle něho žádná levicová ani pravicová většina a dolní komora není schopna plnit své funkce, tedy být místem, kde vzniká vláda a kde se kabinet kontroluje. Pokud by se Sněmovna nerozpustila, dlouhé měsíce by vládl kabinet v demisi, uvedl předseda ČSSD.

Za navrhovatele rozpuštění Sněmovny se dnes vyjádřil také šéf KSČM Vojtěch Filip, podle něhož se tak umožní, aby česká politická scéna získala novou sílu. „Získá ji tím, že občané dají novou legitimitu nové Poslanecké sněmovně a Parlament bude zase funkční,“ řekl Filip.

Po hlasování potom předseda ČSSD uvedl: "Jednoznačné rozhodnutí poslanecké sněmovny by dle mého názoru měli všichni respektovat. Druhý pokus sociální demokracie otevřít cestu k předčasným volbám uspěl. Rád bych vyzval pana prezidenta, aby co nejdříve svolal jednání s předsedy stran tak, abychom mohli diskutovat termín voleb." Miloš Zeman již minulý týden uvedl, že Sněmovna toto úterý schválí návrh na své rozpuštění, vyhlásí předčasné volby na pátek 25. října a sobotu 26. října.

ČSSD chce svou menšinovou vládu, nejspíš s podporou komunistů

Bohuslav Sobotka dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že doufá, že jeho strana v předčasných volbách získá třetinu hlasů voličů a následně sama sestaví vládu, nejpravděpodobněji s podporou komunistů. „Je rozhodně možné očekávat jednání s KSČM. Buď to bude jen KSČM, nebo to bude více stran,“ uvedl Sobotka.

Sobotka zároveň ale vyloučil, že by sociální demokraté mohli vyzvat komunisty k vytvoření společné vládní koalice. „Jsme zastánci evropské integrace a zastánci našeho členství v NATO. Sociální demokraté nemají v úmyslu jakkoliv se přizpůsobovat programu komunistů,“ řekl dnes předseda ČSSD v rozhovoru pro Reuters.

Termín voleb avizovaný prezidentem na 25. a 26.října by podle měl vyjádření Sobotky pro Reuters umožnit, aby nová Sněmovna stihla schválit státní rozpočet do konce roku a země se tak vyhnula rozpočtovému provizoriu. Dodal, že do volebního programu chce zahrnout také avizovanou změnu Ústavy, "aby nebyly žádné pochybnosti, že tady hrozí nějaké riziko posunu k nějakému autoritativnímu systému vlády."

Konec škrtů a nové daně pro velké firmy

Z pohledu hospodářské politiky Sobotka pro Reuters naznačil, že menšinová vláda ČSSD by zmírnila úsporná opatření prosazená předchozí vládou. Sociálnědemokratická vlády by podle něho nastartovala růst ekonomiky skrze vyšší výdaje na infrastrukturu a bydlení s pomocí rozvojových fondů Evropské unie.

Vláda ČSSD by podle Sobotky ale zamíchala také například daněmi pro velké firmy. Předseda ČSSD pro Reuters uvedl, že by mělo dojít k zavedení nové korporátní daně se sazbou 25 nebo 30 procent, kterou by platily společnosti s dominantním či monopolním postavením na svém trhu. Zvlášť přitom zmínil firmy v telekomunikačním a energetickém sektoru. ČSSD rovněž chce "trvale" obnovit progresivní zdanění, kdy by měla být zavedena vyšší sazba pro zaměstnance s nejvyššími příjmy.

Vláda ČSSD by se dále snažila udržet schodek veřejných financí pod hranicí 3 procent hrubého domácího produktu a chce zajistit také plnění dalších kritérií potřebných pro možnost přijetí eura.

Fiskální kritéria podle Sobotky Česká republika splnit může, ale obává se rostoucího dluhu. Vláda ČSSD, v jejímž čele by nejspíš stanul, by totiž podle něho přezvala veřejné finance v době, kdy bude veřejný dluh okolo 48 procent HDP. „Tedy pouze 12 procentních bodů od maximální úrovně stanovené Maastrichtskou smlouvou,“ upozornil předseda sociálních demokratů.

(Zdroj: Reuters, ČTK, ČT24)


Čtěte více:

Země míří k předčasným volbám: Rusnok bez důvěry, koalice bez většiny, LIDEM bez Peake, do ODS Klaus?
07.08.2013 21:45
Vláda premiéra Jiřího Rusnoka nezískala podle očekávání důvěru Poslane...
Rusnok podal demisi. Zeman jej pověřil do jmenování nové vlády
13.08.2013 12:17
Premiér Jiří Rusnok předal dnes na Hradě prezidentovi Miloši Zemanovi ...
Zeman po rozpuštění Sněmovny vyhlásí předčasné volby na 25. a 26. říjen. Účast KSČM ve vládě nevyloučil
16.08.2013 8:29
V případě, že Poslanecká sněmovna příští týden v úterý schválí návrh n...
ppm factum: Preference ODS jsou po boku SPOZ a ANO
20.08.2013 16:03
Preference ODS, dříve nejsilnější vládní strany, jsou podle ppm factum...

Váš názor
  •  
    20.08.2013 20:58

    je to předvolební bohušguláš nebo je fakt tak dementní a myslí to vážně ? Myslím, že Mr Koblic může burzu v listopadu zavřít
    Mike -Green D. is killing Europe
    •  
      20.08.2013 23:23

      Co je na tom dementního. To je legitimní levicový názor. Energetika do zahraničí asi uteče těžko,podnikat taky nepřestane díky dominantnímu postavení má vyšší zisky než firma na konkurenčním trhu. Jediná výtka by mohla být směrem že to zabije českou burzu, ale ta je stejně na márách.
      ..
  •  
    20.08.2013 18:34

    Keine Panic auf Titanic
    Karl von Bahnhof
  • S podporou komunistů .............
    20.08.2013 18:19

    Vláda ČSSD by podle Sobotky ale zamíchala také například daněmi pro velké firmy. Přesně jako za velkého Klémy. Kapitalistům zakroutíme krky - firmy znemožníme daněmi a znárodníme. Ted' už je zase z čeho brát a vyžít na dalších 40 let.
    xxx
  • Sobotka známý jako dluhouš
    20.08.2013 18:08

    Patří k té skupině chytráků, kteří si jdou do banky pro půjčku aby se dostali z dluhů. Čekaji nás opravdu zlaté časy. Zeman prezidentem, Dluhoš předseda vlády a Temelin nám budou dostavovat inženýři co stavěli Černobyl :o((
    Žoržínek
  • Jo a Maastricht
    20.08.2013 18:05

    "Fiskální kritéria podle Sobotky Česká republika splnit může, ale obává se rostoucího dluhu. Vláda ČSSD, v jejímž čele by nejspíš stanul, by totiž podle něho přezvala veřejné finance v době, kdy bude veřejný dluh okolo 48 procent HDP. „Tedy pouze 12 procentních bodů od maximální úrovně stanovené Maastrichtskou smlouvou,“ upozornil předseda sociálních demokratů." TAk uvidíme kolik to bude až budou končit (snad co nejdříve...)
    Bo
  •  
    20.08.2013 17:46

    V tomto ohledu verim na Lafferovu krivku - cim vic zvedne dane tak tim mene vybere. Kazda rozumna firma bude hledat cesty jak se placenim vyssich dani vyhnout. A ze tech cest je hodne vime vsichni... Jenom Sobotka a jeho oranzovo-ruda parta je naivni.
    Jelec Tloušť
    •  
      20.08.2013 18:02

      IMHO soucasna CR uz je v Lafferove krivce za vrcholem (tzn. snizeni dani by vedlo k vyssimu vyberu). Soudim podle toho, ze uz i obycejni lide (jako ja ;-)) hledaji kde na dani usetrit tu stovku, tu 50,- Driv by mi to nestalo za namahu. Tady uz se bude rozhazovat na dluh a dane poslouzi jenom jako predvolebni lakadlo - kouknete jak jsme lidovi. Kolik asi zdanenim CEZu a operatoru vydelaji? 7MLD, 10MLD, 20MLD? OZE nas stoji 44 MLD rocne a bude to vic. A to nam zaridili kamaradi z CSSD.
      mph1
    • naivní nejsou
      20.08.2013 17:59

      hrají o voliče a to je horší
      Bo
      • Re: naivní nejsou
        20.08.2013 18:03

        Bohuzel v tomto state neexistuje zadna odpovednost, chteji jen vyhrat volby a nacpat co nejvice lidi do funkci prez ktere tecou penize a hrabat... a to asi vsichni, takze koho mame vlastne volit?
        Jelec Tloušť
        •  
          20.08.2013 18:06

          Neparlamentni strany. Fakt nechapu logiku volicskeho elektoratu, ktery s tvrdohlavosti sklerotickeho berana busi do zdi stale stejnych stran a politiku, kteri uz nam preci dokazali, ze to delaji blbe a ze kradou. Demokracie funguje tak, ze v tomto pripade mame dat sanci jinym. A nevzdavat to, kdyz to hned nevyjde (pro nekoho VV nebo TOP po minulych volbach). Musime byt vytrvali, protoze jinak nas oni semelou. Musime semlit my je.
          mph1
  •  
    20.08.2013 17:16

    To asi není dobrá zpráva pro ČEZ a O2 že?
    qwer
    •  
      20.08.2013 17:58

      Hlavne to neni dobra zprava pro nas vsechny. IMHO plan byvale vlady byl 3 roky usilovne setrit a rok pred volbami uvolnit oteze, aby nabrali predvolebni hlasy. O tenhle rok jsme prisli, ale vlada CSSD zahaji casove neurcene obdobi rozhazovani (jako v minulosti). A nezapominejme, kdo tady zosnoval bilionovy FVE tunel...
      mph1
    •  
      20.08.2013 17:32

      .. zla sprava pre O2 a CEZ .. to ste tu taki naivni .. toto je zla sprava .. pre kazdeho obcana CR .... :)
      sepo2
      •  
        20.08.2013 23:07

        V době, když jsem to psal, měl článek jen informaci, že Sobotka chce zvýšit daně energetikám a tel. operátorům. Potom byl doplněn. Takže ano, je to špatná zpráva pro všechny občany ČR. A koukám že asi i SR :-)
        qwer
      •  
        20.08.2013 17:39

        a prečo nie? Veď by som si rád kůpil vagůn levných akcií:-))
        Jesse
        •  
          20.08.2013 21:02

          na aby jsi je měl taky potom komu prodat
          carramela
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení