Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Němcová: Za rozpuštěním Sněmovny stojí solární baroni

Němcová: Za rozpuštěním Sněmovny stojí solární baroni

21.08.2013 9:27, aktualizováno: 21.8. 10:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rozpuštění Sněmovny, které si v úterý odhlasovali poslanci, prospěje zejména obchodníkům v solárním byznysu. Uvedla to končící předsedkyně poslanecké sněmovny a možný lídr ODS Miroslava Němcová v rozhovoru pro HN i Právo. Zainteresovaní si podle ní potřebovali ošetřit legislativu, která nyní prochází schvalovacím procesem. Senát k ní dle jejího mínění podá pozměňovací návrh, na který již Sněmovna po svém rozpuštění nebude moci zareagovat.

Němcová uvedla, že ze strany předsedy Senátu ČR Štěcha zaznamenala dva návrhy. Jeden z nich dle ní byl k fotovoltaice, že k ní budou mít pozměňovací návrh. „Myslím si, že to je přesně ten důvod, proč se musela Sněmovna teď rozpustit. Když si to dám do kontextu, jaký zmatek tu byl kolem zákona o odpadech, tak prostě tyhle síly si to potřebovaly nějak ošetřit. Nejlépe tak, že Sněmovna se rozpustí, už to nebude moci doprojednat, a oni protlačí pozměňovací návrh v Senátu,“ uvedla Němcová pro Právo. Na otázku, jaké síly, dodala: „To jsou pořád ti stejní baroni. Stačí si přečíst rozhovor s ředitelkou Energetického regulačního úřadu, pod jakým je tlakem. Tohle se tam děje, a kdo to nevidí nebo nechce vidět, tak je s nimi v nějakém spojení. To je jedna z velkých ekonomických věcí, o které se v současné době hraje.“

Zákonodárnou iniciativu po rozpuštění Sněmovny přebírá právě Senát. Ten na návrh vlády může schválit zákonná opatření. Ta by se ale měla týkat jen mimořádných situací a musí je po volbách potvrdit nová Sněmovna. TaylorWessing e|n|w|c advokáti upozornila, že po rozpuštění Poslanecké sněmovny stihne všechny zákony, které zákonodárci neschválili, tentýž osud, a to „smetení ze stolu“. Zasedání Poslanecké sněmovny není na rozdíl od Senátu stálé, tudíž nově zvolení poslanci začínají vždy s „čistým stolem“.

V koši tak mohou skončit víceré projednávané zákony. Jde se např. o normu zavádějící registr smluv pro povinně zveřejňované smlouvy dle zákona o svobodném přístupu k informacím, novelu obchodního zákoníku, kterou se měla rušit listinná akcie na majitele, novelu zákona o spotřebních daních, kterou se měly snížit sazby daně z minerálních olejů (např. i z motorových a ostatních benzinů). „Naopak doprovodné zákony k rekodifikaci soukromého práva byly dne 8. srpna 2013 stávající Poslaneckou sněmovnou schváleny. Účinnost nového občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích naplánovaná na 1. ledna 2014 by tudíž (pokud nezasáhne Senát nebo prezident) měla zůstat nezměněna i přes přetrvávající turbulence na české politické scéně,“ uvedl Petr Dobeš za TaylorWessing e|n|w|c advokáti.

Sněmovna na konci minulého týdne schválila vládní návrh na omezení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v nových elektrárnách uvedených do provozu od příštího roku. Poslanci do novely při dnešním schvalování vložili požadavek, aby příjemci podpory museli od příštího roku prokazovat svoji vlastnickou strukturu. To má pomoci odkrýt vlastníky elektráren. Právě tuto předlohu nyní dostane k projednání Senát. Účelem novely je omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i na státní rozpočet. V letošním roce jde na tuto podporu kolem 45 miliard korun, z toho téměř 12 miliard jde ze státního rozpočtu.

Návrh ukončí podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna příštího roku. Poslanci ale vložili do novely přechodné období, které se se vztahuje na ty, kteří ke dni účinnosti zákona budou mít stavební povolení i autorizaci a podaří se jim jejich elektrárny uvést do provozu do konce 2015. Pak se na ně bude vztahovat podpora podle dosavadního znění zákona.

Poslanci dále podpořili návrh Robina Böhnische (ČSSD), aby se ukončení podpory netýkalo vodních elektráren s nejvyšším instalovaným výkonem do deseti megawattů. Podpořili také návrh, se kterým přišel původně předseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD) a který má odkrýt vlastníky elektráren. Podporu podle něj nemá dostat například akciová nebo obdobná obchodní společnost, která má i jiné než zaknihované akcie. Nemá ji dostat ani taková zahraniční firma, která nepředloží čestné prohlášení o svých akcionářích, kteří drží víc než deset procent jejích akcií.

Novela také stanovuje horní hranici příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů ve výši 495 korun za megawatthodinu.

Ve stejný den, ve kterém novela prošla Sněmovnou, přišla informace, že ministr financí v demisi Jan Fischer odvolal z funkce vedoucího oddělení mezinárodní ochrany investic a zahraniční pohledávky MF Radka Šnábla. Zadal také interní prověrku fungování oddělení, které Šnábl vedl. Šnábl varoval, že spolu s ním odvolal ministr Fischer i další tři právníky týmu, kteří pracovali na solárních kauzách. ČR jim teď dle něj může zůstat vystavena. Šnábl patřil ke spolupracovníkům exministra Miroslava Kalouska. Měl na starosti řešení miliardových arbitráží proti České republice. V pozdějším rozhovoru uvedl, že ČR má zhruba tři až čtyři týdny na to, aby připravila svou argumentaci v Bruselu ohledně veřejné podpory obnovitelných zdrojů. U solárních sporů, které vznikly kvůli dřívějšímu omezování státní podpory, je podle něj ve hře mezi 40 a 100 miliard korun v solárních sporech.

„Jeho pracovní návyky a způsoby se neslučují se standardem zaměstnance ministerstva financí," uvedl k důvodům odvolání Šnábla Fischer. Šnábl uvedl, že v tuto chvíli není na MF právník, který by věděl, jaká je strategie ČR při obraně ekonomických zájmů proti mezinárodněprávním solárním nárokům. „Předpokládám, že některému ze sponzorů Jana Fischera vadí, že ministerstvo financí za posledních sedm let neprohrálo jedinou arbitráž. Ministr vyhazuje vynikajícího specialistu, který prokazatelně zachránil České republice desítky miliard korun," uvedl k odvolání Šnábla bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Nejen výše uvedeným, ale zejména koncentrováním moci do rukou prezidenta Zemana vysvětluje končící předsedkyně poslanecké sněmovny Němcová své hlasování proti rozpuštění sněmovny. "V této situaci je to chyba. Miloš Zeman soustřeďuje moc ve státě. Sněmovna byla kontrolním místem," uvedla s tím, že „děláme historickou chybu“.

Úřednický kabinet Jiřího Rusnoka se dnes sejde i přesto, že poslanci v úterý odhlasovali rozpuštění Sněmovny, a otevřeli tím cestu k předčasným volbám. Premiér už dříve řekl, že vláda po rozpuštění utlumí zákonodárnou iniciativu a bude se zabývat maximálně jedním či dvěma zákonnými opatřeními, například snížením poplatku za pobyt v nemocnici. Ministři by mohli projednat některé materiály, které nevyžadují schválení Sněmovny, jako je jmenování generálů.

Rozpuštění Sněmovny a předčasné volby jsou jediným řešením nynější politické krize, jinak hrozí chaos, prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka včera před tím, než poslanci odhlasovali ukončení činnosti nynější dolní komory. Pokud ČSSD následně vyhraje předčasné volby, jak naznačují průzkumy, mohla by podle jejího lídra sestavit menšinovou vládu s podporou KSČM. Prezident Miloš Zeman v dřívějším rozhovoru uvedl, že si umí představit komunisty ve vládě, nejprve by ale dle jeho názoru měly po jedno volební období podporovat levicovou vládu bez jejich přímé účasti v kabinetu.

(Zdroj: HN, Právo, ČT)


Čtěte více:

Fischer odvolal náměstka MF a právníky. Smetl obranu proti solární lobby, varuje Šnábl
16.08.2013 15:19
Ministr financí v demisi Jan Fischer odvolal z funkce vedoucího odděle...
Šnábl: Stát má tři až čtyři týdny na obranu solárních opatření. Hrozí spory o 100 miliard
20.08.2013 13:36
Stát má tři až čtyři týdny na to připravit si svou argumentaci v Bruse...
Sobotka: ČSSD může vytvořit vládu s podporou komunistů. Chceme vyšší daně zvláště pro dominantní energetiky a telekomy
20.08.2013 16:59
Rozpuštění Sněmovny a předčasné volby jsou jediným řešením nynější pol...

Váš názor
  • jo jo solarbaroni
    21.08.2013 11:29

    mi baví hýkající pablbi na novinkách jak komanči vš zachrání a ani netuší že poslanec ksčm podal pozm.návhr na posunutí hranice výkonu pro zdanění sol.elekt. z 10 na 100 MW holt i komanč umí být kapitalista když potřebuje :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: jo jo solarbaroni
      21.08.2013 11:54

      Jj, holt rozkradacka ve vysi 5% statniho rozpoctu uz stoji za nejakou tu politickou bouri. Ale "obycejny" clovek tohle proste nepochopi.
      mph1
  •  
    21.08.2013 11:22

    Bože já tu ženskou miluju. Ona je tak bezprostřední, chytrá, čestná, věcná a inspirativní. Víc lidí jako je ona a ještě jeden ústavní právník, absolvent prestižní Plzeňské univerzity a ODS má vyhráno. Ostatní strany přestanou existovat. Čestnou výjimkou je Kníže se svou družinou,.On se svým přehledem od Švýcarska, přes Rakousko do Prahy je zárukou světovosti naších elit.
    Homo
  •  
    21.08.2013 10:55

    Vzpomínám si...před mnoha lety před volbami prosazovala paní Němcová v tv. debatě program ODS a ze 4.(slovy čtyř) bodů, se kterými šla ODS do voleb si vzpomněla na 2. (slovy dva)......
    Achjo...
  •  
    21.08.2013 9:39

    paní němcová má takovou milou důvěryhodnou tvář a v tom je jádro pudla.Ve skutečnosti je to prohnaná dáma,která neváhá použít jakýkoliv faul,pokud je to k jejímu prospěchu a k prospěchu ODS.Teď by i lízala paty,ne li něco jiného,panu klausovi ale byly doby kdy mu nemohla přijít na jméno.Nás madame neoblbnete,už nééé!!!
    bob
    • tebe
      21.08.2013 10:13

      neautorizovaný **** neoblbne, ty víš totiž všechno. Pozn.: l-o nejedná se o překlep.
      lime
    •  
      21.08.2013 9:49

      a kam to dotáhla se zemědělskou maturitou - skoro na premiéra! :-D
      sgt.Mike
      • 21.08.2013 10:12

        Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
        mamon
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m