Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf OKD: Paskov nikdo nechce. Jednáme o pomoci se státem. Rusnok: Nemůžeme OKD jen tak zachránit

Šéf OKD: Paskov nikdo nechce. Jednáme o pomoci se státem. Rusnok: Nemůžeme OKD jen tak zachránit

30.08.2013 10:10, aktualizováno: 30.8. 12:32

Aktualizováno

„Nelze čekat se založenýma rukama na to, že se ceny uhlí třeba ve čtvrtém čtvrtletí otočí,“ prohlásil v rozhovoru pro HN generální ředitel OKD Ján Fabián a dodal, že firma dělá vše pro to, aby současnou situaci ustála. Za důležitou označil především kontrolu nákladů, přičemž důl Paskov má podle něho jednu z nejdražších těžeb na světě. OKD proto jedná i o pomoci státu. Vláda však podle včerejších slov premiéra Jiřího Rusnoka příliš vstřícná není. Akcie společnosti NWR, která OKD vlastní, dnes před polednem ztrácejí 1,6 procenta a dostávají se pod 21,8 koruny.

„Při současných cenách uhlí jsme velmi ztrátoví,“ uvedl Fabián v rozhovoru pro Hospodářské noviny. „Především musíme být těmi, kdo mají náklady pod takovou úrovní, aby nás ostatní konkurenti nepřeskočili,“ odpověděl šéf OKD na otázku jak dlouho mateřská společnost NWR vydrží s hotovostní rezervou 176 milionů eur, kterou měla na konci června. Fabián zároveň ale odmítl, že by OKD mohla být nabídnuta k prodeji. Firma již sice podle něho dostala nabídku od skupiny GGE ze Slovenska, ale odpověď zněla ne.

Problémem z pohledu nákladů je pro OKD (i NWR) důl Paskov, kde se sice těží kvalitní koksovatelné uhlí, ale náklady jsou dvojnásobné oproti jiným šachtám. „Ještě nikdy nebyl důl Paskov tak ztrátový, jako teď. Při ceně 92 eur za tunu koksovatelného uhlí proděláváme jen na tomto dolu až 1,5 miliardy korun ročně,“ vysvětlil Fabián. Pro důl se proto NWR nedaří najít kupce. „Zatímco u OKK Koksovny máme několik konkrétních nabídek na koupi, důl Paskov nechce nikdo ani za korunu.“ uvedl šéf OKD.

Mateřská společnost NWR minulý týden po výsledcích označila divestici dolu Paskov za nepravděpodobnou a dodala, že důl bude v provozu jistě ještě celý příští rok, než bude rozhodnuto o jeho trvalém, nebo přechodném uzavření. Ján Fabián nyní náklady na uzavření dolu vyčísluje na 1 až 1,5 miliardy korun.

Nová kolektivní bude do konce roku

Odbory a vedení těžební firmy OKD se stále nedohodly na nové kolektivní smlouvě. Ještě v dubnu to vypadalo, že kolektivní smlouva v OKD na roky 2013 až 2017 je téměř připravena k podepsání. Pak však NWR oznámila, že kvůli špatným hospodářským výsledkům firmy a situaci na trhu s uhlím musí dělat úsporná opatření a navrhla plošné snížení mezd o desetinu. Odboráři se postavili proti a nakonec s vedením OKD podepsali jen úmluvu ohledně mzdových přídavků na letošní rok a o "velké" kolektivní smlouvě od té doby (i s pomocí mediace) jednají dál.

Podle slov Jána Fabiána v rozhovoru pro HN jde o klíčovou otázku, ačkoliv v NWR oznámeném balíku úspor za 100 milionů eur tvoří jen 15 procent. „Personální náklady tvoří takřka polovinu našich celkových nákladů,“ připomněl. Diskuse s odbory označil za citlivé, ale na obou stranách prý je vidět posun. „Poslední návrh odborových svazů, který již reflektuje změněnou situaci na trzích, znamená snížení průměrných měsíčních výdělků o zhruba 7 procent,“ řekl šéf OKD s tím, že vedení OKD svůj návrh teprve finalizuje před dalšími jednáními naplánovanými na začátek září.

Fabián je přesvědčen, že nová kolektivní smlouva bude s odbory dojednána do konce roku, kdy přestává platit ta dosavadní. „Teď bude naše i jejich pozice jiná. A já chci, aby se obě strany dohodly, chci, aby lidé chodili do práce a byli motivovaní, nechtěli odejít do jiných firem," vysvětlil Ján Fabián.

Pomoc od státu? Zodpovědnost je na vlastníkovi

Firma také podle Fabiána v současnosti vyjednává se státem „o možnosti pomoci“. „My chceme diskuzi se státem vést na té úrovni, aby stát participoval na problémech uhelného průmyslu podobným způsobem, jako je to v Německu, Polsku, Španělsku nebo Rumunsku,“ řekl šéf OKD.

Premiér v demisi Jiří Rusnok včera při návštěvě Ostravy přislíbil, že do dvou týdnů představí vláda první opatření, která mají pomoci Moravskoslezskému kraji v boji s nezaměstnaností a sociálními problémy. V souvislosti s problémy regionu předseda vlády pokáral vedení těžaře a příliš vstřícnosti k OKD nenaznačil. „Situace na trhu s černým uhlím je velmi dramatická obecně, bohužel OKD a její vlastník tuto situaci buď silně podcenil, nebo tam jsou zřejmě ještě nějaké chyby ve strategickém uvažování a řízení,“ uvedl Rusnok s tím, že OKD je soukromá firma a stát ji proto rozhodně nemůže „zbavit problémů a zachránit jen tak“.

Možnost, že by stát odkoupil důl Paskov od NWR, o níž se dříve spekulovalo Rusnok včera podle Práva rozhodně nepotvrdil. "My tu situaci pečlivě sledujeme, analyzujeme a připravujeme různé scénáře, co můžeme udělat pro to, aby se situace nezhoršovala. A kdyby nedej bože nastala kritická fáze, jak můžeme reagovat," řekl premiér. Otázka nakupování aktiv od současného vlastníka ale není podle něj na pořadu dne. Primární zodpovědnost je dle Rusnoka stále na vlastníkovi Připustil pouze, že si dokáže představit útlumové varianty, ve kterých může stát hrát nějakou významnější roli.

(Zdroj: HN, Právo, NWR, OKD)


Čtěte více:

Šéf OKD: Byznys je o vytrvalosti a cykličnosti, tak vytrvejme
04.07.2013 13:14
Skupina NWR stojí před velkou výzvou, k jejímuž překonání již nebude s...
Šéf odborů OKD: Snižování platů je nepřijatelné. Prodej dolů může být první krok k zániku
10.07.2013 9:53
„Horníci se obávají, že snížení platů je jen první krok. A ten další b...
NWR už podle S&P nyní nemá dostatečnou likviditu. Rozhodující má být uhlí, prodej aktiv a dohoda s věřiteli
12.07.2013 19:02
Těžební společnost NWR na závěr týdne stihnul políček od ratingové age...
Budoucnost dolu Paskov bude jasná do konce srpna. Skončí v rukou města, nebo horníků?
16.07.2013 18:46
Představenstvo těžební společnosti NWR se dnes sešlo se zaměstnanci do...
NWR (z +12 % na -6 %) za 2Q se ztrátou 315 milionů eur. Odepisuje uhelná aktiva a mluví o „nové realitě“  (+komentáře)
22.08.2013 8:21
Snížení hodnoty uhelných aktiv ve výši 307 milionů EUR uvrhlo těžební ...
NWR pokročila v úsporách hotovosti (komentář po 2Q13)
22.08.2013 10:14
Společnost dnes zveřejnila své výsledky za 2Q13, v rámci kterých mimo ...
Nesplníme podmínky úvěrů, přiznává NWR. JPMorgan varuje před nedostatkem peněz a čeká pád akcií o 50 % (+komentář)
22.08.2013 13:02
Představenstvo NWR předpokládá, že ve druhém pololetí nebude schopné s...
OKD chystá personální změny, včetně postu provozního ředitele
28.08.2013 16:01
Těžební společnost OKD chystá od září v souvislosti s celkovou restruk...
Šéf Evrazu: Vítkovice chceme prodat do konce roku. Zaměstnanci to vítají
29.08.2013 10:02
„Plánujeme najít kupce pro Vítkovice Steel do několika měsíců,“ nechal...

Váš názor
  • Výpovědi
    30.08.2013 12:58

    Pánové, jen tak mimochodem rozdávání výpovědí není až tak jednoduché, jak si sami představujete. Stále je lepší couvnout a přistoupit na snížení platu než dostat "pár drobných" od státu na podpoře, která má velmi striktní parametry co do výše a doby vyplácení. Jen ti, kterým jen nad 50 let mají jakous takous šanci na důchod předčasný, ale co ti 40-ti a 30-ti letí??? Ti mají děti (a ne zrovna málo), hypotéky a další závazky??? Vím, že je lepší pracovat za menší peníz než žádný peníz. Ve své podstatě toto může společnosti pomoci. Vždyť vždy nejvyšší položkou všech nákladů společnosti i společností jsou mzdy. Pokud někdo z Vás podniká, zamyslete se nad tím, kolik % v nákladech toho máte!!! Jinak lovu zdar a zdravé i dravé uvažování.
    KONTO
    • Re: Výpovědi
      30.08.2013 15:00

      nejvyšší náklady každe společnosti zaobíra management kolik bere šéf NWR a kolik řadový horník ? :-) Co je lepší prospusti generálního neschopného šaška nebo 250 horníků co bouchají každej den a nasazují život ? a dělají za směšnou sumu cca 30 tyček hrubas měsíčně :-) milý KONTO meleš nesmysl kdo má na Ostravsku hypoteků ? když tam bejvak stoji od 500 tisic -1 mega, se pak nediv že byty na Karolíně nejdou kdo by dal 4 mega za bejvak takm kde stáal 50 let koksovna ? jenom debil ....
      martík
      • Pár
        30.08.2013 15:07

        debilů se našlo, ale s těmi byty máš recht...jinak známý tam má (zatím) obchod a jediný měsíc kdy vydělal aspoň na nájem a prodavačku byl prosinec...
        el mrcoch
  • znárodnění
    30.08.2013 11:00

    pokud to p. Bakala nyní nezládne, tak mu stát obratem znárodní ale úplně všechno, včetně RPG bytů a bude to velmi snadné, p. Zaorálek si už nyní jistě brousí zuby..
    Karl von Bahnhof
    • Re: znárodnění
      30.08.2013 11:03

      Nezakřikni to. V tomto prašivém mafiánském státě firma zbankrotuje, ale majiteli miliardy zůstanou, viz naposledy Chrenek, když ztráty 4 mld. nechat za Energo Komerční bance. Bakala odejde a miliardy si vezme sebou, toho se obávám. A k tomu se bude ještě ta Klausova tlama ofrňovat, že je to útok proti demokracii a svobodě podnikání... hnus...
      Jesse
  •  
    30.08.2013 10:58

    ať tama nasype Bakalala když to celou dobu tuneloval
    franc
    • franc
      30.08.2013 11:01

      Konečně někdo se zdravým rozumem. Naprostý souhlas. Bakala je nenažraný hajzl a dělá podnikatelkému stavu nanejvýš ostudu, tak když je to jeho firma, nechápu, proč by ji měl sanovat stát ???
      Jesse
      • Re: franc
        30.08.2013 11:16

        jednoduchá průhledná trojčlenka vygenerovaná 2 měsíce před volbami : 1. hotovostní rezerva 176 milionů eur 2. důl Paskov nechce nikdo ani za korunu 3. proděláváme až 1,5 miliardy korun ročně + uzavření dolu 1 až 1,5 miliardy korun . Vracíme státu.Krásný dárek, že ?
        AMN
  • Paskov zavřít
    30.08.2013 10:39

    a horníky vyházet.Rusnok je živit nechce a akcionáři taky né.Jinak hrozí znárodnění/viz IPB/,je tady vlice podobná sestava lidí/,tady není na co čekat.Výpovědi bych rozdával ještě tento měsíc,pane Bakalo.
    Václav
    • Re: Paskov zavřít
      30.08.2013 10:47

      Ale až po obědě.
      Homo
      •  
        30.08.2013 10:48

        Nooo, nejsem ekonom, ale dnes je posledni den v mesici... v pondeli uz se prodluzuje vypoved o 1 mesic... ja bych mozna vyhazoval jeste pred obedem a dokonce dnes...
        bedik.eu
        • V čem je problém
          30.08.2013 10:52

          takhle se přece u nás v Česku jedná.A nemyslím vyházet hned všechny najednou,psal jsem začít rozdávat výpovědi.
          Václav
    • Re: Paskov zavřít
      30.08.2013 10:41

      tak v pondělí by snad stačilo
      mamon
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.