Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Budoucnost dolu Paskov bude jasná do konce srpna. Skončí v rukou města, nebo horníků?

Budoucnost dolu Paskov bude jasná do konce srpna. Skončí v rukou města, nebo horníků?

16.07.2013 18:46, aktualizováno: 17.7. 8:47

Aktualizováno

Představenstvo těžební společnosti NWR se dnes sešlo se zaměstnanci dolu Paskov a slíbilo, že o dalším osudu dolu, pro který se jí nepodařilo sehnat kupce, rozhodne do konce prázdnin. Uvedl to dnes v podvečer pro agenturu Bloomberg Rostislav Palička, předseda odborového svazu dolu Paskov. Vedení NWR zároveň připustilo, že případné ukončení těžby není jedinou variantou budoucího postupu.

Vladislav Sobol mluvčí společnosti OKD, která patří do skupiny NWR, ještě před dnešním setkáním vedení dolu Paskov se zaměstnanci odboráři, zástupci kraje a pracovníky úřadu práce potvrdil, že NWR dosud nepodařilo najít pro důl kupce a připustil, že pokud se prodej nezdaří, jednou z možností dalšího postupu je jeho uzavření.

"Zatím se nám pro něj nepodařilo najít kupce a pravděpodobnost, že se nějaký objeví, je minimální," uvedl mluvčí OKD v dnešním prohlášení. Zároveň ale ujistil, že to nebude ještě letos, kdy by mělo k případnému zavření dolu dojít. Většina horníku z tohoto dolu by navíc podle něho v případě uzavření dolu měla nelézt uplatnění v jiných důlních provozech společnosti NWR.

Vedení společnosti nyní řeší další postup. V úvahu přichází i restrukturalizace a zachování provozu či úplné utlumení těžby. "Všechny varianty mají pravděpodobnost od nula do 100 procent," řekl Fabián. Podle něj je možné, že se sejde několik nápadů, které povedou k dostatečnému snížení nákladů na provoz. Počítá s tím, že je budou předkládat i zástupci odborů. Uzavírání dolu velikosti Paskova podle zdrojů E15 může přijít na 800 milionů až 1,3 miliardy korun a celý proces může trvat i déle než rok.

Šéf hornických odborů Jaroslav Pytlík včera varoval, že útlum provozu dolu Paskov nepřinese nikomu nic dobrého. A přeje si, aby co nejrychleji došlo k uzavření kolektivní smlouvy. Podle vedení OKD Důl Paskov v současném stavu snižuje konkurenceschopnost celé firmy. "Nebavíme se tu o žádném lokálním, ale globálním problému," prohlásil generální ředitel OKD Ján Fabián. "Nad Dolem Paskov stále visí hrozba útlumu, pokud ve skutečně krátké době nedojde k jeho restrukturalizaci," dodal.

Vyčlenění dolu mimo NWR?
 
Opakovaně se během posledních dní zmiňuje také možnost, že by důl Paskov nemusel být uzavřen, ale došlo by k jeho faktickému vyčlenění mimo organizační strukturu NWR, respektive OKD.

Podle informací na stránkách Nezávislé profesní odbory technicko- hospodářských zaměstnanců OKD uvedl včera předseda představenstva NWR Gareth Penny při setkání s generálním ředitelem OKD, finančním, personálním a výrobním vedením OKD a zástupci odborů údajně uvedl, že NWR kvůli složité tržní situaci důl Paskov, který kromě vysokých nákladů na vytěženou tunu uhlí navíc neplní své úkoly v těžbě, držet nad vodou nehodlá. Připustil prý ale, že by se NWR nebránilo ani myšlence vyčlenit důl Paskov mimo OKD v případě, pokud by přišel ze strany zaměstnanců nebo vedení dolu smysluplný projekt, jak důl provozovat beze ztrát.

Podle dnešních zpráv České televize by osud dolu Paskov chtěl vzít do svých rukou také Frýdek-Místek. Primátor města Michal Pobucký se prý na jednání se zástupci firmy OKD, Moravskoslezského kraje a odborů nechal slyšet, že by město mohlo Důl Paskov koupit. Z jeho vyjádření však prý nebylo zcela jasné, jestli nabídku myslel vážně.

"Reagoval jsem na prohlášení vedení těžební společnosti, že bude ochotno důl prodat za jednu korunu. V takovém případě považuji za svou povinnost přednést tuto nabídku zastupitelstvu. Jednat o tom budeme v srpnu," řekl dnes podle ČTK Pobucký . Záležet ale podle něj hodně bude na ekonomické stránce provozu. Pokud by byl výrazně ztrátový, město by o koupi nemělo pravděpodobně zájem. 

Podle Pobuckého ale nyní musí zakročit stát a celému moravskoslezskému regionu, který je na hornictví stále ještě značně závislý, pomoci. "Je několik možností. Dětmarovická elektrárna by například mohla nakupovat uhlí výhradně od OKD. Společnost navíc platí ročně kolem 500 milionů korun státu za to, že vůbec může těžit. Tento poplatek by stát na nějakou dobu mohl odpustit," řekl primátor.

Politický problém

Těžební společnost OKD již minulý měsíc oznámila, že propustí 250 techniků a administrativních pracovníků. Počet kontraktorů, tedy pracovníků dodavatelských firem, kteří se přímo podílejí na těžbě uhlí, klesne do září zhruba o třetinu na 2700. OKD touto cestou vyplňuje v květnu oznámenou novou strategii mateřské společnosti NWR reagující na nepříznivé ekonomické prostředí.

Problémy hornického a hutního průmyslu, který zaměstnává na Ostravsku tisíce lidí, se již zabývá i tamní úřad práce. V rámci černého scénář této instituce, z něhož minulý týden citovaly Lidové noviny, by do konce roku v regionu mohlo přijít o práci 13 tisíc lidí, z čehož 70 procent může skončit na úřadu práce. Krizový scénář počítá s možností propouštění ve společnosti Evraz Vítkovice Steel, jejíž ocelárna na začátku měsíce oznámila časově omezenou odstávku provozu, a mnoha dodavatelských firmách, které jsou na doly a ocelárny napojeny. Hejtman moravskoslezského kraje Miroslav Novák podle deníku soudí, že se problém stává celonárodním problémem, a slíbil vyzvat premiéra Jiřího Rusnoka k urychlenému jednání.

„Minimálně dvacet let se mluví o tom, že nelze spoléhat na jednoho velkého zaměstnavatele, kterým je v tomto případě OKD. Pokud se ten dostane do problémů, jako to vidíme teď, může to pro region znamenat katastrofu. Zatím to jsou jen stovky avizovaných propouštěných, ale to nemusí být konečné číslo. A pokud by k tomu, nedej Bože, zavřel hutě ostravský Mittal, budeme mít na Karvinsku a Ostravsku 30 tisíc nezaměstnaných,“ uvedl pro dnešní vydání regionálních novin pro Havířovsko ředitel Úřadu práce v Karviné Radek Foldyna.

Obavy z budoucnosti regionu v otázce zaměstnanosti neskrývá ani nový orlovský starosta Jaromír Kuča. „Další propouštění by znamenalo obrovský zásah do života tohoto regionu. Vůbec mi z nejnovějších zpráv okolo OKD není dobře, ale nemyslím si, že by mělo OKD úplně zavírat. Každopádně by to chtělo zásah vlády, která by měla motivovat nejen státní podniky, které mohou odběrem uhlí pomoci OKD, k tomu, aby tak učinily. Vždyť i USA dotují kvůli zaměstnanosti těžbu uhlí,“ říká Jaromír Kuča. Jeho havířovský kolega Zdeněk Osmanczyk je ještě skeptičtější. „Sociální situace ve městě je už tak špatná a bojím se, že zdaleka nejsme u dna. Pokud se naplní černé prognózy úřadu práce, nedovedu si to představit. Znamenalo by to dva a půl tisíce lidí bez práce jen v Havířově,“ uvedl havířovský primátor pro regionální deník.

(Zdroj: OKD, NWR, Bloomberg, ČTK, ČT, Noviny Region Havířovsko, LN, OS THZ OKD)


Čtěte více:

Šéf OKD: Úspory nákladů a růst efektivity jsou jedinou šancí na přežití (+komentář Patrie)
28.06.2013 16:01
Těžební společnost OKD, jejímž vlastníkem je skupina New World Resourc...
Šéf OKD: Byznys je o vytrvalosti a cykličnosti, tak vytrvejme
04.07.2013 13:14
Skupina NWR stojí před velkou výzvou, k jejímuž překonání již nebude s...
NWR - Další pokles ceny uhlí způsobí dodatečné potíže (indikace cen pro 3Q13  a nová cílová cena)
08.07.2013 14:52
Těžební společnost NWR (21,4 CZK, -2,28%) by měla zveřejnit indikaci p...
Dohoda o nové kolektivní smlouvě v OKD stále chybí. Řešení má přinést mediace
08.07.2013 18:06
Odbory a vedení těžební firmy OKD se stále nedohodly na nové kolektivn...
Největší evropský těžař uhlí má problémy s placením: Kompania Węglowa čelí insolvenci
09.07.2013 12:26
Obtížná situace na trhu s uhlím doléhá i na největšího hráče v Evropsk...
Šéf odborů OKD: Snižování platů je nepřijatelné. Prodej dolů může být první krok k zániku
10.07.2013 9:53
„Horníci se obávají, že snížení platů je jen první krok. A ten další b...
NWR už podle S&P nyní nemá dostatečnou likviditu. Rozhodující má být uhlí, prodej aktiv a dohoda s věřiteli
12.07.2013 19:02
Těžební společnost NWR na závěr týdne stihnul políček od ratingové age...
NWR (-12 %): Prodej dolu Paskov je nepravděpodobný, zvažujeme jeho uzavření (+komentáře)
15.07.2013 8:39
Důl Paskov produkující nejkvalitnější koksovatelné uhlí, ale s relativ...
NWR za 15 Kč? Brzy realita už i podle Citi
15.07.2013 12:49
Klesající ceny uhlí ve světě nedovolí těžební společnosti NWR (18,95 C...
Mezi zájemci o koupi koksovny od NWR mohou být JSW a Weglokoks (komentář)
16.07.2013 9:24
Polské společnosti JSW a Weglokoks by mohly mít zájem o koksárenská ak...

Váš názor
  • "Každopádně by to chtělo zásah vlády"...
    16.07.2013 20:49

    ..a které vlády... té bez důvěry nebo té v demisi? A před demisí byly přece hlavní priority "vlády" církevní restituce, zvyšování daní, s-karty, amnestie, atd, atd,...
    Karl von Bahnhof
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university