Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Evrazu: Vítkovice chceme prodat do konce roku. Zaměstnanci to vítají

Šéf Evrazu: Vítkovice chceme prodat do konce roku. Zaměstnanci to vítají

29.08.2013 10:02, aktualizováno: 29.8. 13:36

Aktualizováno

„Plánujeme najít kupce pro Vítkovice Steel do několika měsíců,“ nechal se dnes slyšet Alexander Frolov stojící v čele ruských oceláren Evraz, které vítkovické železárny vlastní. Dodal přitom, že Evraz může z výnosů z prodeje aktiv v České republice a Africe vyplatit dividendu, ačkoliv po výsledcích za první pololetí akcionáři na dividendách nezískají nic.

Evraz již loni na podzim ústy svého finančního ředitele připustil, že bude asi prodávat majetek a omezí investiční výdaje, aby na nynějším slabém trhu zvládla svou dluhovou zátěž. Již dříve přitom mezi těmi, jejichž výkon neplní očekávání, jmenoval svou českou dceřinou firmu Evraz Vítkovice Steel. V dubnu potom šéf Evrazu Frolov po výsledcích za první kvartál uvedl, že v případě ostravské fabriky firma zvažuje několik možností - kromě prodeje celé české divize bylo ve hře i permanentní zastavení produkce oceli v Ostravě a zachování provozu pouze výroby válcovaných produktů.

Evraz koupil ocelárnu ve Vítkovicích v roce 2005 za 285 milionů dolarů (5,5 miliardy Kč). Svojí nabídkou překonal konkurenční firmu Mittal Steel. Firma vyrábí ocel a válcované produkty. Kvůli slabé poptávce česká ocelárna na konci loňského roku a dvakrát v letošním roce musela přerušit výrobu. Naposledy to bylo 1. července a provoz znovu obnovila na počátku tohoto měsíce. Mluvčí Evraz Vítkovice Steel tento měsíc uvedl, že zájemců o koupi firmy je několik, jak z České republiky, tak ze zahraničí.

Prodáno snad do konce roku. Na seznamu i uhelná aktiva

Dnes Alexander Frolov prohlásil, že věří, že firma dokončí prodej  české ocelárny ve Vítkovicích a jihoafrické divize Highveld produkující ocel a vanad do konce roku. Pro akcionáře by z prodeje mohla plynout dividenda, dodal. Ruská firma bude podle něho možná prodávat také některá další aktiva v oblasti těžby železné rudy a uhlí, které vykazují vysoké provozní náklady. Akcie Evrazu v první reakci v Londýně rostly až o 8,5 procenta, aby následně korigovaly zisky k 7 procentům na 1,34 GBP, což jsou stále nejvyšší úrovně od začátku června.

Možný prodej, či úplné uzavření ocelárny Evraz Vítkovice Steel by nebyl dobrou zprávou pro New World Resources. Evraz je totiž významným zákazníkem ArcelorMittal Ostrava, která kupuje zhruba třetinu prodejů koksovatelného uhlí NWR.

Strategické kroky Evraz oznámil poté, co dnes oznámil, že za první pololetí vykázala čistou ztrátu 122 milionů dolarů s tím, že její zadlužení od konce loňského roku do konce června vzrostlo z 6,38 miliardy dolarů na 7,04 miliardy dolarů. Zhoršení potvrdil i zisk EBITDA, který za první pololetí klesl meziročně o více než pětinu z loňských 1,18 miliardy dolarů na 939 milionů dolarů. Příjmy klesly o tři procenta na 7,4 miliardy dolarů. Představenstvo Evrazu po výsledcích nedoporučilo vyplatit žádnou pololetní dividendu.

Odbory Vítkovic možný prodej vítají

Evraz je přední ocelářská a těžařská společnost a producent vanadu, která kromě Ruska a ČR působí na Ukrajině, v USA, Kanadě, Itálii a Jižní Africe. Podíl ve společnosti vlastní ruský miliardář Roman Abramovič, který vlastní také fotbalový klub Chelsea. Evraz Vítkovice Steel je třetí největší českou hutní společností, vyrábí ocel a válcované produkty a součástí skupiny Evraz je od roku 2005. V Ostravě zaměstnává asi 1100 lidí.

Podle představitelů odborů Vítkovic není myšlenka prodeje nijak nová a zaměstnanci ji vítají. "Současní majitelé už zveřejnili, že pokud se nepodaří českou divizi prodat, uzavřou ocelárnu a budou provozovat jen válcovny. To by bylo špatné, to se nám nelíbí. Naopak zájemci o odkup uvádějí, že chtějí zachovat celý provoz. Jsme proto nervózní, že obchod ještě neproběhl," řekl dnes ČTK předseda odborů Zdeněk Kološ. 

Dodal, že pokud by se uzavřela ocelárna, znamenalo by to propuštění asi 500 pracovníků přímo z Vítkovic. Dalších 500 by mohlo přijít o místa v dalších firmách.

Odstávka ocelárny od 1. září

Evraz Vitkovice Steel následně v separátní zprávě oznámila, že provoz ocelárny společnosti bude od 1. září dočasně přerušen. "Důvodem je střední oprava konvertoru K2," uvedl mluvčí Jaromír Krišica. Ostatní provozy společnosti podle něho normálně pracují na zakázkách pro klienty společnosti.

Datum zahájení provozu ocelárny není zatím podle firmy stanoveno. "Podmínkou pro jeho opětovné rozjetí je prodloužení termínu realizace sekundárního odprášení ocelárny Úřadem Moravskoslezského kraje," uvedl Krišica. Společnost je prý předběžně dohodnuta s dodavatelem surového železa, společností ArcelorMittal Ostrava, na dodávkách pro měsíc říjen.

Část zaměstnanců ocelárny Evraz Vitkovice Steel, kteří se nepodílí na pracích při opravě, údržbě provozu nebo na pracích pro jiné provozy, zůstane kvůli odstávce doma s 80% náhradou mzdy, nebo bude čerpat dovolenou. Opatření se týká přibližně 250 zaměstnanců provozu ocelárny.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, Interfax, ČTK)


Čtěte více:

Evraz bude asi prodávat majetek, žhavým kandidátem jsou Vítkovice Steel
21.11.2012 18:24
Největší ruská ocelářská společnost Evraz bude asi prodávat majetek a ...
Evraz tváří v tváří propadu poptávky zvažuje odchod z ČR (+komentáře)
11.04.2013 13:24
Největší ruská ocelárna Evraz se po loňském propadu do ztráty 335 mil....
Oceli se v Evropě dařit nezačne ještě aspoň rok, varuje Moody’s. Významní odběratelé uhlí nevěří v návrat předkrizového boomu
10.06.2013 16:55
Evropští oceláři, kteří platí za největší odběratele koksovatelného uh...
Problémy ostravských gigantů těžkého průmyslu pokračují: Evraz Vítkovice Steel zahájila odstávku (+komentář)
01.07.2013 10:04
Po pátečním oznámení propouštění v OKD dnes kvůli nízkému zájmu trhu a...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data