Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA jsou po hlasování Senátu blíž platební neschopnosti, rozhodnou republikáni

USA jsou po hlasování Senátu blíž platební neschopnosti, rozhodnou republikáni

30.09.2013 20:43, aktualizováno: 30.9. 22:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Spojené státy se přiblížily platební neschopnosti, která by měla nastat počínaje úterkem. Demokraty ovládaný Senát dnes poměrem hlasů 54:46 odmítl návrh zákona o státních výdajích schválený Sněmovnou reprezentantů a přijal vlastní koncept. Ten musí nyní opět posoudit dolní komora Kongresu, kde mají většinu republikáni. Jádrem sporu je zdravotnická reforma prezidenta Baracka Obamy.

Sněmovna reprezentantů o víkendu prosadila do zákona o státních výdajích roční odklad zdravotnické reformy prezidenta Baracka Obamy. Stejně tak kongresmani k návrhu rozpočtového zákona připojili ustanovení o zrušení daně, která má reformu z větší části financovat. Reforma, o jejíž zrušení se republikáni dlouhodobě snaží, má v zásadě vstoupit v platnost v úterý.

Zabránit tomu mohl jen Senát, kdyby dnes schválil zmíněný návrh rozpočtového zákona přijatého ve sněmovně obsahující odklad reformy. Ten tak ale neučinil. Sněmovna reprezentantů nyní musí rozhodnout, zda „čistou“ podobu zákona, tj. bez dodatku o odložení zdravotnické reformy, přijme, či učiní další pokus, jak na demokraty kvůli reformě vyvinout tlak. Druhá z těchto možností znamená, od pondělí 23:59 místního času, tedy úterý 5:59 SELČ, nebude mít vláda alespoň několik dní peníze na svůj provoz. Senát totiž zřejmě nebude mít dostatek času na to, aby zareagoval ještě před úterním začátkem nového amerického fiskálního roku. Ten začíná 1. října.

Šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid po hlasování vyjádřil nekompromisní stanovisko, když řekl, že Senát zamítne jakýkoli další návrh, s nímž Sněmovna reprezentantů přijde. Dodal nicméně, že Senát pokračuje v zasedání a čeká na reakci dolní komory Kongresu. "Aniž bych chtěl být příliš dramatický, osud země záleží na schopnosti sněmovny hlasovat," řekl Reid. Republikánský šéf dolní komory Kongresu John Boehner dnes ještě před hlasováním Senátu řekl, že Sněmovna reprezentantů v této věci již práci skončila. V návaznosti na negativní výsledek senátního hlasování uvedl, že řešení v podobě "čistého" zákona "se nestane" a že si je jistý, že nový sněmovní návrh projde.

Sněmovna podle republikánských zdrojů Reuters přijme nový návrh výdajového zákona, ve kterém se znovu pokusí pozměnit zdravotnickou reformu. Podle nejmenovaného vysoce postaveného republikánského poradce nebude návrh obsahovat jednoroční odklad celé reformy, ale požadavku, aby se lidé bez zdravotního pojištění zaregistrovali k pojištění v rámci nového Obamova systému. Demokraté v Senátu jsou nicméně proti jakémukoli přidávání dodatků k zákonu o státních výdajích.

Mezitím nicméně vlivný republikánský člen Sněmovny reprezentantů Pete Sessions prohlásil, že si nemyslí, že vláda skončí bez peněz. "Uděláme správnou věc," řekl bez dalších podrobností.

Pokud se stranám nepodaří dohodnout do půlnoci místního času, bude to poprvé po 17 letech, co se úřady postradatelné pro chod státu budou muset zavřít. V takovém případě se předpokládá, že vláda by poslala statisíce státních zaměstnanců na nucenou dovolenou. Omezení provozu ale nesmí ohrozit bezpečnost země a ochranu života a majetku, což znamená, že nebude zastavena činnost armády, policie, ani hasičů.

Hlavní ekonom HSBC Paul Bloxham varoval před praktickými dopady případné platební neschopnosti Spojených států. V rámci omezení výdajů by totiž podle něho mohlo například dojít k tomu, že v pátek nevyjde očekávaná vládní zpráva o vývoji trhu práce za měsíc září. Pro Wall Street jde přitom o klíčovou informaci pro odhadnutí chování Fedu, který hrozí omezením stimulace ekonomiky, pokud se bude situace (nejen) na trhu práce citelně zlepšovat. 

Neshoda ohledně zákona o výdajích může navíc komplikovat další blížící se klíčové politické rozhodnutí, a to ohledně navýšení dluhového stropu ze současných 16,7 bilionu dolarů, k němuž by mělo dojít do 17. října.

Eurodolar, který končil v pátek mírně hladinou 1,35 USD/EUR, dnes otevřel mírně níže na 1,347 USD/EUR, po zamítavém stanovisku Senátu ale dolar oslabil nad 1,35, a to k 1,3528. Wall Street setrvala ve ztrátách, hlavní indexy uzavřely ve ztrátě 0,27 - 0,84 %. 


(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
  • amíci
    30.09.2013 21:03

    nám v tom dělají pěknej binec
    ZUZKA
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.