Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jste bohatší než 75 % lidí, žijete v matrixu a práce je na...

Jste bohatší než 75 % lidí, žijete v matrixu a práce je na...

04.10.2013 18:05
Autor: Anonymní Investor, ???

Je pátek. Kdy jindy vám podstrčit pár (rozumějte tři) námětů k zamyšlení, když ne před víkendem, kdy se (doufám!) všichni alespoň na chvíli zastaví.

Obecná nálada v Česku není nejlepší. Moc tomu nerozumím. Nemáme k tomu příliš důvodů, a pokud je máme, tak si za ně můžeme většinou sami. Podle projektu Miniature Earth patří téměř všichni Češi ke světovým boháčům. Lépe řečeno všichni, kdo mají jídlo v lednici, šaty ve skříni, postel ke spánku a střechu nad hlavou jsou bohatší než 75 % světové populace. A cca 20 % všech lidí na planetě (což je cca 1,5 miliardy) musí vyžít s částkou nižší než 25 na den. Tak proč si sakra ti dotyční stěžují? Mimochodem ve světě platí, že být Evropanem znamená téměř automaticky být bohatý. Také proto umírají imigranti v podvozcích letadel (aby se těsně před přistáním navíc rozplácli někam na ulici) a v podpalubí starých lodí.

Žijeme v Matrixu. Aspoň to tvrdí bývalý pracovník tajných služeb Tomáš Keltner. Vše je připravené a naplánované, vše řídí Systém včetně např. teroristického útoku 11. září 2001. Mimochodem Bin Ládin byl prý mrtvý už v ten samý rok … Systém nám podsouvá realitu včetně konspiračních teorií. Systém je téměř dokonalý, vše vidí a vše ovládá. Přežívá proto, že vyhovuje většině lidí, resp. těm nesvobodným. Má dokonalé technické nástroje - již před patnácti lety měl k dispozici např. paprsek, pomocí kterého mohl na dálku sledovat, co píšete (zavřený ve svém domě) na svém počítači. Systém se bojí internetu. Proto prý brzy nastane přírodní katastrofa, která znemožní používání elektronických přístrojů ve stávající podobě. Máme se na co těšit …

Jeden z nejslavnějších ekonomů historie J.M.Keynes v roce 1930 předpověděl, že na konci století bude technologie tak vyspělá, že USA a Velká Británie dosáhnou patnáctihodinového pracovního týdne. Nad tím, proč se tak neděje, i když měl zřejmě pravdu, se zamýšlel britský antropolog David Graeber. Technologie je mobilizovaná především k tomu, abychom pracovali ještě více. Celé zástupy lidí stráví svůj pracovní život prováděním úkolů, o nichž tuší, že nejsou ve skutečnosti k ničemu potřebné. Nazývá ji "prací na hovno" (Bullshit Job). Produktivní práce se sice automatizovala, ale vznikl administrativní sektor neboli posunovači papíru, který prorůstá společností. Morální a duchovní zkáza vytváří jizvu na kolektivní duši lidstva. Hlavní důvod, proč pracujeme minimálně osm hodin denně, je prostý konzum. Navíc volný čas je hrozba. Šťastné a produktivní obyvatelstvo, které disponuje spoustou volného času je pro vládnoucí třídu smrtelným nebezpečím. Proto jí nadmíru vyhovuje představa, že práce je morální hodnotou sama o sobě (já bych parafrázoval dětské „Kdo si hraje, nezlobí“ na „Kdo pracuje, nezlobí“), a že si člověk nezaslouží žádné výhody, pokud není ochoten podřídit větší část svého dne nějakému druhu pracovní disciplíny.

Tak tady to máte, já to říkám pořád a teď to podepsal i tenhle profesor z London School of Economics.

Hezký víkend vám přeje
Investor

(Zdroje: David Graeber - On the Phenomenon of Bullshit Jobs, www.miniature-earth.com, www.ac24.cz)


Váš názor
  • lidé bděte
    07.10.2013 15:45

    Písnička o traktoristce Michal Sedloň Parfémem pleť nevoní si, neobléká drahé róby, statné děvče v kombinéze, hrdinkou je naší doby. Do hněda ji slunce líčí, pružná je jak mladá líska. Zůstávají za ní, ejhle, strniště a oraniska. Přišla na mě mizerie, skučí boháč - čert to vem. Ale děvče žne a sije, zpívá dvojhlas s traktorem. Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rude-karafiaty-a-spatna-poezie-to-je-u-nas-mezinarodni-den-zen-ptm-/kavarna.aspx?c=A100307_102435_kavarna_chu
    ZUZKA
    • to je moje oblíbená :-)
      07.10.2013 15:52

      http://www.youtube.com/watch?v=Xj1-M0o6Cco
      Jesse
  •  
    07.10.2013 14:31

    jiz vzhuru psanci teto zeme....a pracujici lid bez prace s vami zatoci...nedozeneme...predezeneme...jeste budete mnozi vzpominat ...za par dni zvolime cervenou a nastanou krasne dny blahobytu...co ??? a lide spodnich vrstev spojte se !!!!! a budem opet v zemi kde zitra jiz bude znamenat vcera....utraaaaaaa.
    OPTIMISTA
    • pamětník
      07.10.2013 15:01

      Jako pamětník jsem volik vždy pravici právě proto aby již nebyly staré "pořádky" (vládnoucí hlolupá lůza, deziluze, nesvoboda, strach..) Co nastalo, začali vládnout chytráci, arogantní zmetci, kteří neměli páteř, svědomí, rozkradli či rozprodali co zbylo po hloupé lůze. Demokracie je krásná, ale pro zralé ne pro zmetky. Evidentně jsou a budou zmetci jak tam nahoře tak tady dole a je a bude jich v tomto státě většina, máme a budeme mít to co si zasloužíme, zvolíme - podotýkám že volba není, vše již tady bylo od komoušů, socanů, přez lidovce, zelené, ODS, Lidem, ....od umělců Jakeše přez Grose, Řebíčka až k Nečasovi, od ostudy k ostudě. Jdu zvracet.
      obchodní
      • Re: pamětník
        07.10.2013 15:40

        Nikam nechoď a dones ze sklepa munici. Ještě zde nevládla pořádně nějaká separatistická ultrapravicová strana. Na rudé zmetky, mafii a maloměšťácké slepice patří granát. Odjištěná samozřejmě :-)) ... a do slepic jako když střelí:-))
        Jesse
    •  
      07.10.2013 14:51

      i chamraď má právo na život kémo. Smiřme se s tím, že když bude více chudých, taky nám budou vládnout tátové chudých. A pak tu amerku konečně doženeme :-))
      Jesse
      •  
        07.10.2013 14:56

        nikdy jsem po nizsich vrsvach nepolivl ani potazmo bokem.... souhlasim jen s neboztikem Luxem --budem li se opravdu starat jen a jen o chude ...zchudnem nakonec i my a to fest
        OPTIMISTA
  • neverte Jessikovi
    07.10.2013 8:38

    Ten vydycky vsechno stomilionkrat prehani,
    VeMe
    • Re: neverte Jessikovi
      07.10.2013 12:21

      Je pravda že jsme bohatší než těch 75% světové populace , ikdyž nevím jestli i duševně . Oni ale zase na rozdíl od nás , před sebou netlačí ,, dluhové hovno ,, a k tomu do kopce , navíc většina z nich nemusí topit . Kdyby tato společnost založena na dluhu ,nemusela splácet to , co má na dluh , a bydlela někde na okraji lesa v bungalovu vytvořených z plechů , kartonů , taky by taky stačilo těch 25 kč na den (4 rohlíky,5dkg salámu,5dkg eidamu a ještě by zbylo 7 kč na rozšoupnutí ). Někteří lidé min v ČR , musejí s podobnou částkou na den vycházet už v dnešní době , protože za nájem , vodu a teplo , se platit musí , jinak člověk skončí pod mostem, jak to denně vidíme v tv ...
      .
    • Re: neverte Jessikovi
      07.10.2013 9:26

      Vy jste tady všichni hodně mladí kluci, vůbec nemáte tušení do čeho se tato republika žene, měli by jste přesvědčit , že tady to budoucnost nemá.
      Jezdec.
      • Tak do čeho se žene?
        07.10.2013 9:37

        A pořádně to vosol.
        mamon
    • Re: neverte Jessikovi
      07.10.2013 8:59

      Vždycky píšu jen o tom, co jsem sám na vlastní kůži zažil, pamatuju a vysledoval v souvislostech u politiků, kteří nemají politiku jako službu svým voličům, ale jako nástroj vlastní obživy a moci. Nemám důvod přehánět...
      Jesse
    • Doufám, že si uvědomuješ, že podle hesla: Na každém šprochu pravdy trochu
      07.10.2013 8:46

      dáváš Jessimu vlastně ve všem zapravdu
      mamon
  • Je mi líto těch, kteří se obávají budoucnosti
    07.10.2013 8:21

    Jde u nich zřejmě o ztrátu sebevědomí, nebo si uvědomují svou neschopnost.
    mamon
    • Re: Je mi líto těch, kteří se obávají budoucnosti
      07.10.2013 8:23

      znáš někoho?:-)
      Jesse
  • nová vlna fabulace je zde?
    07.10.2013 7:41

    Hm, máme se skvěle... tomu já říkám dělostřelecká příprava. Vždycky když se chystali komouši utáhnou opasek obyvatelstvu, tak spustili písničku o tom, jak je na západě drahý nájem... a po čase sputili drancování peněženek nájemníkům. Ondy zase jak je vzácná a drahá pitná voda... a spustilo se drancování peněženek odběratelům vody... následoval plyn, elektřina, brambory, exekuce atd... a tak bych mohl pokračovat o neuvěřitelném rabování, inflaci dosahující tisíce procent na mnoha komoditách a službách... A vždy tomu předcházelo ujišťování veřejnosti o tom, jak si žijeme na rozdíl od těch jinde... Už jsme dohlani Kamerun a Ugandu. Brzo nám budou ideologové vykládat pohádky o tom, jak chudí vesničané v Peru chodí po horách v botách vyřezaných z pneumatik a svázaných drátem, nebo že eskymáci neznají parovody a nepotřebují tolik tepla jako my... tudíž předpokládám, že nám imbecilové v teplárenství zdraží brzo teplo !! Idiotů v českých poslaneckých lavicích sedí dost. Jen mě mrzí, že jsou média schopna jejich myšlenkový průjem presentovat způsobem, který předem predikuje nemožnost jiné alternativy...
    Jesse
  • Kde a kdy jsme tohle už slyšeli....
    04.10.2013 18:51

    Starší generace si ještě pamatuje jak jsme se měli nejlíp na světě, budovali lepší zítřky až jsme se museli ohradit ostnatým drátem, jako kdysi Čína, proti těm co nám to nepřáli a záviděli. S počtem lidí, kteří chtěji zase volit komunisty to naháni mráz po zádech těm kdo si to pamatují. Zase bude práce pro všechny a plán se bude plnit na 120% ale nikde nebylo nic k dostání a byly fronty na všechno. Opět budeme s jásotem procházet kolem tribun ze kterích nám budou kynout, již pěkně nakynulý, představitelé strany a vlády. Proto volte komunisty jako v únoru 48. Čest.
    hlas ze záhrobí
    • Re: Kde a kdy jsme tohle už slyšeli....
      04.10.2013 19:36

      komanče nevolím ani jsem nikdy nevolil, nemám je rád, ale myslím, že tohle nehrozí ani kdyby komanči vyhráli tak drtivě že by mohli vládnout, ti největší buď pomřeli nebo se překabátili do jiných stran, nebo jsou z nich nyní ti největší "kapitalisti"
      sid_cz
      • komunistu nezměníš.......
        04.10.2013 20:24

        Proto jsme tam kde jsme " nebudeme jako oni" rčeni nás dostalo tam kde jsme. Komunista je škodná a musí se zneškodnit, nebo zase vylezou z ulit, kam ze strachu zalezli a budou ničit vše slušné. Chceš zase nastolit to co mají v KLDR na Kubě nebo ve Venezuele. Daří se jen tam kde se starých komoušů zbavili. U nás se stáhli ze strachu co s nimi lidi udělají. Neudělalo se nic jen si nahrabali a ted' zase vzlézají na svělo boží a jdou po moci. Viz pana prezidenta a daří se jim to pravě díky lidem jako byl Havel. Zase působi na českou závistivou povahu a předhazují voličům věci jako církevní restituce. Lidi ale nevidí že nebýt Únoru 48 tak ted' neni o čem mluvit. Kdo se jim postavil toho popravili, poslali na uran nebo utek na západ. Slušní lide byli zastrašováni, jejich děti nesměly na školy a když pozvali Rusáky s jadernými hlavicemi nikdo ze strachu ani necek. Soudruh Jakeš, který by byl jinde souzen za velezradu si stále pouští hubu na špacír. Ted' chtějí zase vládnout a když je budeš volit a poslouchat tak ti možná nechaji pár drobečků se stolu. Nebud' naivní - LIDÉ BDĚTE.
        hlas ze záhrobí
        • Re: komunistu nezměníš.......
          07.10.2013 10:47

          Přesně. Komouši jsou vykukové teď stejně jako byli tenkrát. Stejně jako se kdysi úspěšně etablovali v ostatních stranách Národní fronty, u socialistů i lidovců, tak využili minulý převrat k etablování v nových "pravicových" stranách. A to vskutku tak úspěšně, že jim to tu mnozí žerou bez jakékoli pochybnosti ;-)
          Kalka.
          •  
            07.10.2013 17:20

            Politik nikdy nevěří tomu, co říká, a je proto překvapen, když mu jiní věří.
            ZUZKA
          •  
            07.10.2013 13:05

            A nebylo náhodou to etablování naopak ? Nazýváte koministy lidi , kteří nikdy komunisté nebyli , ale už tenkrát po 48 , by dokázali prodat řit své matky za pár grošů , stejně jako dnes. Nebylo to náhodou tak , že k těm komoušům po 48 nalezlo dejme tomu min 60-70 % lidí z prospěchu ? Slušný člověk by se totiž nikdy neprodal , a to žádnému systému , ne jen tomu komunistickému , ani za tu cenu , že jeho děti nevystudovaly, ale pouze se "vyučily" nebo šly manuálně pracovat ... Taky si nedělám iluze , co by se v této zemi dělo , kdyby Hitler vyhrál válku ,tak stejné procento čechů jako se z vypočítavosti přidalo ke komančům po 48r, by se rázem stali příznivci a členy ,,fašistické strany,, Lidé co měli opravdové problémy s komunisty , totiž nikdy nevystudovali , a ani jejich dětem to nebylo umožněno , a oni by ani nechtěli sloužit tomu systému .. Takže mnoho pochlebků co má dnes plné huby komunistů , poklonkovalo a participovalo na socialistickém systému ještě ze strachu co kdyby to nevyšlo v 90 r, čili to byli po lidské stránce pokřivenci a odpad .
            .
            • .
              07.10.2013 13:46

              :-) Nenazývám je komunisty, ale komouši (vlezelci vybavenými příručkami ;-) Jinak jste snad neslyšel, kolik původních konjunkturálních poválečných členů KSČ bylo převeleno na vedoucí místa zbývalých dvou povolených politických stran a ostatních složek NF? Neslyšel jste nikdy, že děti těchto funkcionářů byly přednostně přijímány na školy, aby se nemohlo říct, že jsou diskriminovány kvůli svým rodičům (byly na to kvóty ;-) ? Jinak tu dávno píšu o líbačích lemu roucha komoušů, kteří jsou teď ochotni líbat lemroucha těm, co na komunismus plivají...
              Kalka.
              • Re: .
                07.10.2013 15:18

                Soulasím , však ti novodobí pohlaváři , to byli právě ti lidé jakoby bud v opozici , někteří z nich prý chudáci museli dělat v kotelnách . Pro některé to byl kotelnický post-graduál , oni byli ty jejich zálohy , které nastoupí v případě , že dojde k převzetí moci jiným režimem .. Nic nebyla náhoda , vše se vědělo dopředu , že režim půjde do kytek , ale ne proto jak si někteří naivkové myslí , že hlavní důvod byl ten náš do kytek odcházející socialismus , to ne . On totiž začal dříve už docházet dech tomu západu , samozřejmě pro ovce to na první pohled co se týče urovně života na západě vidět nebylo , ale ekonomové dobře věděli co a kde začíná být problém, však jste tady samý na slovo vzatý odborník, tak jistě víte že existují různé ekonomické ukazatele , které dokáží indikovat pomalu nastávající se zadrhávání stroje.. Vypadá to , že možná už po 45 to všechno byl jeden velký světový experiment ,, rozděl a panuj ,, později se uvidí jak budem postupovat dále. Jenže západu začal pomale docházet dech , už nebylo kam vyvážet všechny ty přebytky , už byly za potřebí i ty východní trhy s něco okolo 450 miliony lidmi a trhy s jakous takous kupní silou , což východo - evropské trhy skýtaly , navíc disponovaly ve většině i zručnou a navíc technicky vzdělanou pracovní silou , což skýtalo mnohé naděje a záruky , i ty se ovšem opět pomalu rozpadají , jenže co dál, kam dále přestěhovat výrobní prostředky , ještě je tam kousek místa směrem ke kamčatce, ale dále už nic jen moře a spojenci ...
                .
              • Re: Kalka
                07.10.2013 14:13

                Jako pamětník mohu prohlásit:Svatá pravda.Ti zakuklenci v NF byli v mnoha směrech ještě horší než ti kariéristé v KSČ.Dodávali jim totiž alespoň zdánlivý punc demokratičnosti a legitimity.Nu a ti dnešní mocní?Škoda mluvit.Zdatnější jsou v těch loupežích všeho cenného co se ukrást dalo.Morálku však nemají o nic lepší než komanči.
                Mira
          • Jedno je jisté na tomto světě - komouši se nemění
            07.10.2013 11:03

            Naprostý souhlas s Tvým příspěvkem. Ale buďme konkrétní - taková nově vzniklá politická firma ANO2011 p. Telička, bývalý komouš jak poleno, samozřejmě po převratu vystůpil a teď, vypráví, že toho lituje a že ho to poškozuje v očích veřejnosti. A další, sám nevyšší guru Babiš, komouš, který z toho naplno těžil na MZO, ale jak sám najednou říká, on vlastně nechtěl vstoupit do strany, vlastně ho tam přihlásila jeho maminka, protože si moc přála, aby Andrej mohl dělat kariéru, Andrejko upisovací lístky ke komoušům jen podepsal. Tak pravicový volič, můžeš si ve volbách vybrat mezi hnojem a mrvou.
            mamon
            • Re: Jedno je jisté na tomto světě - komouši se nemění
              07.10.2013 11:19

              No ale nutno vidět i to, že ti nejprohnanější komouši nikdy legitimaci KSČ po osmačtyřicátém neměli. Pěkně si buď s legitimací socialistů nebo lidovců, či s členstvím v nějaké složce NF - např. ÚRD - budovali pozici pro případnou další změnu (a tím další přerozdělení ;-) A jejich děti tuto politiku převzaly (socializace ztrát a kapitalizace zisků ;-) a nechávají se od ovčanů oslavovat...
              Kalka.
              •  
                07.10.2013 11:28

                je to těžké se v tom orientovat, mně vadí volební zakon, nestačí jen kroužkovat preference, mělo by být umožněno i křížkovat - škrtat lidi, co na kandidátkách nemají co pohledávat
                mamon
                • Kalka + mamon
                  07.10.2013 11:44

                  Oba dva máte shodné názory se mnou. Jen doplním, že nestačí ani kroužkování, ani křížkování, ale kroužkování kolem krku:-)) Jinak se komunustů nezbavíme. Všechno to začalo po r.1948, když kriminální lůza vyhnala z republiky jeden a půl milionu slušných lidí a vyměnila 600.000 státních zaměstnanců svými soudruhy, kteří mnohdy neuměli ani číst a psát !! Zapamatujte si to, abyste věděli, jaké geny mají současní politici, kteří ve velké většině moc zdědili po svých předcích s kriminální minulostí... Vyjmenovávat jednotlivce nikam nevede. Chce to plošně a bez výjimky...:-))
                  Jesse
      • komunistu nezměníš.......
        04.10.2013 20:24

        Proto jsme tam kde jsme " nebudeme jako oni" rčeni nás dostalo tam kde jsme. Komunista je škodná a musí se zneškodnit, nebo zase vylezou z ulit, kam ze strachu zalezli a budou ničit vše slušné. Chceš zase nastolit to co mají v KLDR na Kubě nebo ve Venezuele. Daří se jen tam kde se starých komoušů zbavili. U nás se stáhli ze strachu co s nimi lidi udělají. Neudělalo se nic jen si nahrabali a ted' zase vzlézají na svělo boží a jdou po moci. Viz pana prezidenta a daří se jim to pravě díky lidem jako byl Havel. Zase působi na českou závistivou povahu a předhazují voličům věci jako církevní restituce. Lidi ale nevidí že nebýt Únoru 48 tak ted' neni o čem mluvit. Kdo se jim postavil toho popravili, poslali na uran nebo utek na západ. Slušní lide byli zastrašováni, jejich děti nesměly na školy a když pozvali Rusáky s jadernými hlavicemi nikdo ze strachu ani necek. Soudruh Jakeš, který by byl jinde souzen za velezradu si stále pouští hubu na špacír. Ted' chtějí zase vládnout a když je budeš volit a poslouchat tak ti možná nechaji pár drobečků se stolu. Nebud' naivní - LIDÉ BDĚTE.
        hlas ze záhrobí
Aktuální komentáře
23.04.2024
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
20:06WEBINÁŘ už zítra: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů