Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová obvinění v kauze Rath míří i do Metrostavu

Nová obvinění v kauze Rath míří i do Metrostavu

09.10.2013 11:46
Autor: ČTK

Policie obvinila v kauze někdejšího poslance Davida Ratha (dříve ČSSD), který je obžalován spolu s dalšími deseti lidmi z korupce, největší českou stavební firmu Metrostav. Nová obvinění přibyla také bývalému středočeskému hejtmanovi Rathovi a údajně i jeho dalším spoluobžalovaným - exposlanci Petru Kottovi, exšéfce kladenské nemocnice Kateřině Pancové a Lucii Novanské. Metrostav spojitost s případem odmítá. Podle serveru Lidovky.cz obvinění míří i na generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta a obchodního náměstka firmy Jiřího Anděla.

Policie celkem osm firem a devítku lidí stíhá pro přijetí úplatku, podplacení, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. "Trestná činnost měla být páchána převážně na území Středočeského kraje a zdejší státní zastupitelství ve věci vykonává dozor vzhledem k výši škody, která v jejím rámci mohla být způsobena finančním zájmům Evropské unie," uvedlo Vrchní státní zastupitelství v Praze na svém webu.

"Metrostav a.s. potvrzuje, že obdržel prostřednictvím datové schránky usnesení Policie ČR o zahájení trestního stíhání právnické osoby podle zákona 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Zahájené trestní stíhání souvisí s případem MUDr. Ratha a spol.," sdělil ČTK mluvčí společnosti František Polák. Firma jakoukoli spojitost s kauzou odmítá a proti trestnímu stíhání se bude bránit všemi dostupnými prostředky. Do objasnění případu nechce kauzu více komentovat.

Rathův právník Roman Jelínek, který v pondělí podal stížnost proti rozhodnutí o ponechání klienta ve vazbě, ČTK řekl, že zatím neví, čeho se nová podezření týkají, usnesení o zahájení stíhání prý ještě neobdržel. Podle něho ale úmysl Ratha znovu stíhat vyplývá z obvinění, které obdržel advokát zastupující podnikatelku Novanskou. Podezření se prý týká čtyř veřejných zakázek. Podle serveru Novinky.cz jde o soutěže na dodávky vozů pro středočeskou záchrannou službu a o zakázky pro tři středočeské nemocnice - kladenskou, mladoboleslavskou a kolínskou.

"Z části se jedná o zakázky pro které jsou již stíhány fyzické osoby ve věci, která je již projednává u Krajského soudu v Praze, a z části se jedná o nové veřejné zakázky," řekl ČT dozorující státní zástupce Jiří Pražák. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová upřesnila, že jde o dílčí skutky v oné původní věci. "To znamená skutky, kde bylo potřeba obstarat další důkazy pro možná zahájení trestního stíhání," řekla ČT.

Podle serveru IHNED.cz se zakázka v kolínské nemocnici týkala výstavby pavilonu O. Tendr byl ale po Rathově zatčení zrušen a stavět se nezačalo. "V souvislosti s kauzou Rath nás policie kontaktovala a materiály, které po nás požadovala, jsme jí vždy předali," řekl ČTK ředitel nemocnice Petr Chudomel. To, že šlo konkrétně o tendr na pavilon O, ale odmítl potvrdit. "To jsou probíhající kauzy a já se k nim nebudu vyjadřovat," dodal.

Kromě Metrostavu předali detektivové obvinění i několika dalším firmám, jejichž manažeři jsou mezi obžalovanými v Rathově kauze, kterou od srpna projednává Krajský soud v Praze. Obvinění obdržela stavební firma Ivany Salačové FISA, která se nyní jmenuje JIPE. Podle Lidovek.cz se stíhání týká také firem Aveza a Tenton (dříve Einyes a Konstruktiva Branko).

Společnosti se podle původní obžaloby státního zástupce Petra Jiráta podílely na údajně upravených veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Týkaly se stavebnictví a zdravotnictví - rekonstrukce zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici a také modernizace krajských nemocnic. Jako hlavní organizátory označuje obžaloba Pancovou a jejího přítele Kotta. Rath údajně vše jako hejtman věděl a dělil se s dvojicí o úplatky.

Státní zástupce v obžalobě vyjmenoval desítku společností, které se měly zapojit do zmanipulovaných tendrů. Kromě Metrostavu mělo podle Jiráta jít o firmy Subterra, PSG International, Bak stavební společnost, Pohl cz, Pegisan, Konstruktiva Branko, Stavitelství Kladno a Ingbau cz. Zástupci těchto společností dnes dopoledne ČTK řekli, že o žádných trestních stíháních neví, už dříve jakékoliv manipulace s veřejnými zakázkami odmítli.

Nový zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který je účinný od loňského roku, dává policii a státnímu zastupitelství rozsáhlé kompetence, jež mohou citelně postihnout všechny právnické osoby, tedy firmy, zapletené do trestné činnosti. Firmě lze kromě peněžitého trestu uložit trest zákazu činnosti, nebo dokonce organizaci zrušit.

Hlavní události v kauze obžalovaného exposlance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha

2012:

14. května - Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie nedaleko domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Ještě týž den souhlasila s jeho zadržením předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

15. května - Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Rath to popřel. Policie začala stíhat i další lidi, mimo jiné exposlance ODS a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou nebo šéfy dvou stavebních firem.

16. května - Soud poslal Ratha do vazby, v níž je doposud. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele, a tím na funkci středočeského hejtmana, vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si ale ponechal.

28. května - Rathova kauza předána středočeským žalobcům.

5. června - Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním. Před hlasováním poslanci vyslechli jeho projev, v němž označil svou kauzu za připravenou politickou likvidaci nepohodlného kritika.

19. června - Ústavní soud (ÚS) odmítl Rathovu stížnost proti stíhání.

18. července - Policie doručila do Sněmovny další žádost o možnost stíhat Ratha kvůli údajné korupci při nákupu vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

3. srpna - Kriminalisté zajistili Rathovy nemovitosti.

20. srpna - Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.

7. září - Sněmovna Ratha vydala k dalšímu trestnímu stíhání.

2013:

Počátek ledna - Rath a jeho právní zástupci se začali seznamovat s vyšetřovacím spisem.

1. března - Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných.

15. března - Okresní soud nepravomocně rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.

5. dubna - Státní zástupce Petr Jirát podal soudu obžalobu na Ratha a dalších deset spoluobviněných.

30. dubna - Soud prodloužil Rathovi, Pancové i Kottovi vazbu.

7. srpna - Rathovu kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Státní zástupce Petr Jirát přečetl obžalobu, Rath zopakoval, že se žádného trestného činu nedopustil. Vinu odmítla Pancová i Kott.

- Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.

- V dalších dnech pokračovaly výpovědi Ratha či podnikatelky Ivany Salačové, která se jako jediná ke korupci přiznala. Soud dokončil 30. srpna výpovědi 11 lidí obžalovaných v kauze.

3. září - Krajský soud v Praze rozhodl o propuštění Pancové z vazby. Kottově žádosti nevyhověl. Žalobce Jirát podal proti propuštění Pancové na místě stížnost.

27. září - Pražský vrchní soud zamítl stížnost žalobce a propustil Pancovou na svobodu.

3. října - Krajský soud zamítl žádost Ratha o propuštění z vazby.

8. října - Protikorupční policie nově obvinila v kauze devět lidí a osm firem. Stíhá je pro přijetí úplatku, podplacení, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Mezi obviněnými je například Rath či největší česká stavební firma Metrostav.


Váš názor
  • Rath a Paroubek
    17.10.2013 13:43

    Rathuv pripad je dobry v tom, ze ukazuje, jaky je Paroubek. A ze to vlasne stejny lotr jako Rath. A takova lidska sra.ka chce kandidovat do Evropskeho Parlamentu. Ja za tim vidim jen jeden duvod - diety, ktere jsou mnohem vyssi nez plat poslance v cechach. Doufam, ze Paroubka vypraskaji i pri tehle volbach.
    PaPe3814
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.