Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Objednávky zboží v USA silně stouply, bez letadel to ale žádná sláva není

Objednávky zboží v USA silně stouply, bez letadel to ale žádná sláva není

25.10.2013 14:40, aktualizováno: 25.10. 15:13
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Aktualizováno

Objednávek zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech za září přibylo 3,7 procenta oproti minulému měsíci. Znamená to výrazné zrychlení ze srpnových 0,2 procenta. Číslo také překonává konsensus na úrovni 2,3 procenta. Růst však zařídil více jak padesátiprocentní nárůst objednávek letadel, zatímco u dalšího zboží byl výsledek výrazně slabší. Objednávky bez dopravních prostředků mírně klesly o 0,1 procenta po 0,4procentním poklesu v srpnu. Tržní odhad byl naproti tomu nastaven na 0,5procentní růst.


durables

Objednávky dopravních prostředků vzrostly o 12,3 procenta a přispěly k růstu celkového čísla více než čtyřmi procentními body. V rámci nich byl nejvýznamnější 57,5procentní růst objednávek civilních letadel, přispěly ale také objednávky vojenských letadel rostoucí o 15,2 procenta. U aut naopak vidíme mírný 0,3procentní pokles.

Z dalšího zboží se příznivě vyvíjely objednávky surových kovů, když stouply o 2,7 procenta. Zhruba sedmiprocentním tempem rostly objednávky počítačů nebo telekomunikačního vybavení, jejich příspěvek ale není příliš výrazný. Pokles objednávek za září hlásí strojírenství a to o 1,8 procenta. O 0,9 procenta klesly objednávky kovových výrobků, o 0,3 procenta objednávky elektrického vybavení.

Ačkoli objem objednávek se stále drží slušně nad úrovní z minulého roku, meziměsíční dynamika, pokud vezmeme data očištěná o dopravní prostředky, zůstává slabá už několikátý měsíc. Navíc je špatnou zprávou i to, že o 1,1 procenta spadly objednávky kapitálového zboží (bez letadel a armádních zakázek). Data tedy vyznívají negativně a naznačují, že průmysl ve zbytku roku bude těžko hledat sílu ke zrychlení.


Váš názor
  • velky medvede
    27.10.2013 3:47

    Kdopak jsi ty, ze tady pises ze " Technická. Hodnota burzy neodpovídá zpravidla aktuálnímu stavu ekonomiky.. " Hmm to nevis, ze jakysi neznalek J.P.Morgan, kdysi rekl pravy opak a sice, ze trh presne ukazuje jak je na tom ekonomika dane zeme a ne ze ekonomie se ridi podle toho co dela burza. Mas velke mezery ve znalostech.
    Sakisan
    • Re: velky medvede
      27.10.2013 10:02

      Zdravím Tě námořníku. Což o to, já mám mezer. Ten pán se mýlí, nebo někdo je slova překroutil. Ano, určitě se chová burza dle ekonomie a ne obráceně, ne vždy ovšem v současném okamžiku. Burzovní jazyčky vah předchází vývoji ekonomiky klidně rok i déle. Burza má vždy pravdu, není, v každém okamžiku předvítadetelná a racionálně ukazující okamžitý stav ekonomiky či danného podkladu. Koloběh je zhruba opakující. Burza mánicky přehrává do obou ztran, tak jak to jiný pán, kterého známe, hezky popsal v teorii pevných a roztřesených rukou. Hezkou sluneční neděli.
      Velkamedvědice
      • Zloba, závist, zášť, a sváry ať uz pominou
        28.10.2013 2:47

        "... Burza má vždy pravdu, není, v každém okamžiku předvítadetelná a racionálně ukazující okamžitý stav ekonomiky či danného podkladu..." To uz neni mezera, ale je potreba poopravit ze CISLA nelzou. Vsechno je zalozeno na matematice. Burza sama, se vsemi emocemi a okolostojicnostmi, je zviratko prinejmensim velice neochocene a neduveryhodne. Matematikou se da opodstatnit a vysvetlit vsechno. Proto take bylvala moji major. Pomoci matematiky se pred lety, dokonce pokusil jeden z filozofu vykoumat, kdo vlastne vydelal nejvice na intrikach v opere Tosca. A to ma vazna muzika s operou k matematice hodne daleko. Nejlepsi prani ke statnimu svatku, prodlouzenemu svatku i spanku :o)).
        sakisan
      • Diky za prani a DittO
        27.10.2013 21:29

        Celkem vam zavidim(prestoze zavistivy nejsem) vasi bourlivou situaci. Doufam, ze to co se ted deje otevre spouste lidemm oci. Ja svoje oci radeji priviram, nechci z toho vseho dostat zanet spojivek. Jak jeden moudry Cinan, myslim ze to byl Conficius, rikal, "may you live in interesting times" a to myslel v tom dobrem slova smyslu. Tobe se to, pri vsi te smule, celkem dari. Hodne stesti.Toho Zemana nepreju ani vam - toho si nezaslouzite ani vy :o))).
        Sakisan
  • A komu se to nelíbí necht' si přečte další
    26.10.2013 5:49

    další článek na té samé stránce......."Americké trhy zavřely na nových maximech; Microsoft +6%; zlato vzrostlo na měsíční maximum....."
    multinick
  • Už zase ?
    25.10.2013 19:03

    ".....Ačkoli objem objednávek se stále drží slušně nad úrovní z minulého roku, meziměsíční dynamika, pokud vezmeme data očištěná o dopravní prostředky, zůstává slabá už několikátý měsíc. Navíc je špatnou zprávou i to, že o 1,1 procenta spadly objednávky kapitálového zboží (bez letadel a armádních zakázek). Data tedy vyznívají negativně a naznačují, že průmysl ve zbytku roku bude těžko hledat sílu ke zrychlení....." To je zpráva zleva. Blbec si vždycky dokáže najít neco záporného i na tom pozitivu. To je asi jako by pan Vlk psal že nezaměstnanost v USA stoupla na 18% když nezapočítáme počet nových míst v leteckém oboru. To na blbce platí a vždycky zabere. A my všichni co čteme Patiji a Novinky, dobře víme jak to jde s tou Amerikou do kytek. Jen my jsme budoucnost lidstva a kdo není s námi je proti nám.
    Můhehe
    • Re: Už zase ?
      25.10.2013 20:21

      Opravdu zajímavý pohled pana Vlka. Ani se nepodívá na článek svého kolegy hned vedle jak akcie Microsoftu vyskočily o 6% po oznámení výborných výsledků. To je Microsoft také v leteckém průmyslu. A co výsledky amerických gigantů jako Ford, General Elektric, General Motors, bank, ropého průmyslu, dobyvání břidlicového plynu a v neposlední řadě stoupajicim ziskům železnic, které to všechno přepravují. Co těch tisíce odborńků, které se ta tonoucí Mérika snaží urychleně dovézt z Irska. Proč se asi investoři houfně přesunují na americké trhy a proč je takový odliv seriozních investorů z české burzy. Ten komu to jen trochu myslí se musi takovým ukecaným článkům smát. Český investor stejně jako český volič je oblbován na každém kroku a jen málo z nás si umí udělat vlastní úsudek. Proto jsme tam kde jsme.
      zklamán
      •  
        25.10.2013 20:25

        já mám ten úsudek, že pan Vlk pouze uvádí a komentuje dnešní zveřejněná data objednávek
        mša
        • Příspěvek pana Vlka je zcestný
          25.10.2013 20:53

          At' již je to záměrné nebo jeho neznalostí AJ. Kdo umí anglicky, sleduje CNBC nebo čte odbornou literaturu v originále musí vidět jak se jeho česká verze liší od pravdy. Proč tedy dosahují výsledky posledních dnů, na US trhů mnohoročních maxim To asi věrohodně vysvětlit nekokáže. Stačí se jen podívat na tento týden nebo i dnešek, který je stále v plném proudu. Co je na tom tak těžkého ? Mně je to úplně jasné, tak proč ta jeho negativita a bubákování.
          zklamán
          • Re: Příspěvek pana Vlka je zcestný
            25.10.2013 21:21

            Technická. Hodnota burzy neodpovídá zpravidla aktuálnímu stavu ekonomiky...
            Velkamedvědice
            • plný souhlas ale........
              25.10.2013 21:44

              proč se tedy nikde nezmíní jak stará ta data a hodnoty jsou? Jen si představ že se řídíš a investuješ na základě jeho oznámení. Trošku hrozná představa co? Jako Žabžovo sell in May ...... pokračovat je zbytečné :o)). Poslední zpravy DOW + 37.92 NSDQ + 8.40 S&P + 4.97 dokonce i tohle se za minutu změní :o)). Kde to asi bude za měsíc?
              zklamán
              • Re: plný souhlas ale........
                25.10.2013 21:47

                co je napsáno v prvné větě?
                mša
                • v první větě .......
                  25.10.2013 22:06

                  Datum nedatum čas Nečas. Proč ztrácet čas psaním o tom co se dělo včera. Asi jako že včera pršelo nebo jaká byla teplota vody ve Vltavě. Taky kupuješ několik dní staré noviny? Já taky nechodím a neplatím kartářce aby mi řekla co jsem měl včera k večeři :o)) Ty joo ?
                  končím
                  • Re: v první větě .......
                    25.10.2013 22:10

                    mně by taková blbost, jít ke kartářce, ani nenapadla :). Holt mám jinou úroveň :)
                    mša
                    • Ach jooooo
                      25.10.2013 23:51

                      Já ke kartářce nechodím jen když tady čtu ty tvoje výrony tak mám dojem, že k ní chodíš ty. Ani nevím proč se vůbec tady o něčem zmin'uju a projevim, čas od času názor. Někdy mám dojem že jsem vynalezl stroj času, kde se mohu přemístit do minulosti a připadám si jako bych se ocitl v 28.Ůnoru 1948 mezi rozeřvanou lůzou na Staroměst'ku a za svůj názor budu ukamenován. Historie mi jen dokázala že jsem měl pravdu a Kléma to ukecal. :o))
                      zklamán
                      • Re: Ach jooooo
                        26.10.2013 12:17

                        za měsíc budou zveřejněna data objednávek za ŘÍJEN. Microsoft zveřejní firemní data za druhé fiskální ČTVRTLETÍ za tři měsíce. "Dojmy" pak kliďo napiš :)
                        mša
          • Re: Příspěvek pana Vlka je zcestný
            25.10.2013 20:59

            co je na tom tak těžkého, pochopit, že toto jsou data za ZÁŘÍ - meziměsíční data
            mša
            • a kdo psal tohle?
              26.10.2013 5:34

              .... pan Vlk pouze uvádí a komentuje dnešní zveřejněná data objednávek.....
              zklamán
            • Pan Vlk to uveřejnil 25.10
              25.10.2013 21:29

              Takže staré zpravy. Možná se od něj dozvíme i to, že zemřel Steve Jobs, to by určitě ocenili všichni držitelé akcii Aplu. V oboru investic jsou někdy k ničemu i zpravy jen pár minut staré. Na jeho rady určitě nikdy nedám.
              zklamán
              • Re: Pan Vlk to uveřejnil 25.10
                25.10.2013 21:39

                vždyť je to jedno :)
                mša
                • je to jedno ?
                  25.10.2013 21:52

                  no jak komu. To samé říkaji voliči Zemana o jeho virozách a kecání. Já na to zvyklý nejsem a zvykat si nehodlám. Mám svojí úroven', která se hodně liší od té vaší.
                  Zklamán
                  • Re: je to jedno ?
                    25.10.2013 21:55

                    šak jo. Já číst umím :)
                    mša
            •  
              25.10.2013 21:03

              http://www.forexfactory.com/calendar.php?s=77760492f095524192fe921ad517c925
              mša
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university