Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomika USA rok od Obamova znovuzvolení zůstává slabá

Ekonomika USA rok od Obamova znovuzvolení zůstává slabá

04.11.2013 9:34
Autor: ČTK

Americká ekonomika v posledních dvanácti měsících, tedy rok od znovuzvolení amerického prezidenta, procházela podobně nepřesvědčivým vývojem jako za prvního funkčního období Baracka Obamy. Po výrazném útlumu na přelomu roku se na jaře objevily nadějné náznaky oživování růstu, díky nimž centrální banka (Fed) signalizovala brzký ústup od masivní podpory ekonomiky. Později se ale ukázalo, že silnější růst se ani teď největší světové ekonomice udržet nepodaří. Slabý zůstává i trh práce, což Fedu na podzim zabránilo zahájit všeobecně očekávané přitvrzování měnové politiky. 

Fed je nyní prakticky jedinou státní institucí, která se snaží ekonomiku kormidlovat do žádoucího stavu, kdy by růst dosahoval dříve standardních temp tří až čtyř procent ročně. Obamova vláda počátkem roku prosadila zvýšení daňové sazby pro lidi s nejvyššími příjmy, významnější ekonomické iniciativy ale nepředestřela a od té doby se demokraté jen brání tlaku na snižování výdajů, který v Kongresu vyvíjejí opoziční republikáni. 

Spor obou stran o vládní finance vyvrcholil v říjnu za rozpočtové krize, která na více než dva týdny přerušila provoz velké části federálních úřadů. Další etapa boje o rozpočet a takzvaný dluhový strop Washington čeká už na počátku příštího roku. 

Americká ekonomika sice loni rostla podle nedávno přepočtených údajů o 2,8 procenta, v posledním čtvrtletí ale její tempo spadlo na 0,4 procenta. Během prvního letošního pololetí postupně zrychlovala až na 2,5 procenta ve druhém čtvrtletí, v letním kvartále se ale čeká další zpomalení na maximálně dvě procenta. Poslední čtvrtletí by pak mohlo být ještě slabší kvůli dopadu půlměsíčního uzavření vládních úřadů, které z růstu podle vládních činitelů ubere několik desetin procenta. 

Fed v září ještě před rozpočtovou krizí zhoršil předpověď ekonomického růstu pro letošek na maximálně 2,3 procenta z dosavadní prognózy až 2,6 procenta. Odhad růstu na příští rok snížil na 2,9 až 3,1 procenta z dříve očekávaných 3,0 až 3,5 procenta. 

Nepřesvědčivý výkon ekonomiky spolu s počínáním vlády ve sporech o rozpočet sráží důvěru veřejnosti v Obamovu schopnost řídit ekonomiku. Poslední výzkum agentury Gallup ze srpna ukázal, že Obamův výkon z hlediska ekonomiky schvaluje jen 35 procent respondentů, o sedm procentních bodů méně než v červnu. Vzhledem k říjnové rozpočtové krizi, která přispěla k pádu Obamovy obliby v obecných průzkumech z tohoto týdne na rekordní minimum, lze čekat, že v dalším průzkumu postoje k ekonomické politice si Obama dál pohorší. Bude zřejmě atakovat dosavadní minimum z léta 2011, kdy se v USA rovněž bojovalo o dluhový strop. 

Na trhu práce sice letos v USA dál postupně klesá míra nezaměstnanosti, hlavní příčinou je ale pokles počtu lidí v kategorii pracovní síly. Každý měsíc totiž velké množství lidí vzdává hledání práce, a přestává tak být registrováno mezi nezaměstnanými. Samotný růst počtu nových pracovních míst snižovat míru nezaměstnanosti nestačí. Ve třetím čtvrtletí tempo přírůstku míst kleslo na 129.000 za měsíc ze zhruba 200.000 v prvním pololetí. 

Míra nezaměstnanosti v USA v září klesla na 7,2 procenta ze 7,8 procenta z loňského prosince a sestoupila na nové minimum za téměř pět let. Podíl počtu pracovních sil na počtu Američanů, tedy míra participace, je ale na 63,2 procenta, což je nejméně za 35 let. Od Obamova nástupu před necelými pěti lety se počet lidí v aktivním věku, kteří nejsou registrováni v kategorii pracovní síly, zvýšil o více než deset milionů na rekordních 90,6 milionu. Pokud by míra participace zůstala stejná jako před pěti lety, dosahovala by míra nezaměstnanosti téměř 11 procent, plyne podle ekonomických komentátorů ze statistik ministerstva práce. 

Pokračující slabost trhu práce byla hlavním důvodem, proč Fed v září překvapivě nezahájil omezování své podpůrné politiky. To přivítaly americké akciové trhy, které díky tomu obnovily růst směrem k rekordním maximům, což nezastavila ani říjnová rozpočtová krize. Širší index S&P 500 od počátku roku získává zhruba 24 procent. 

Příznivě se naopak v posledním roce vyvíjejí americké vládní finance, jimž prospívá oživování daňových příjmů a snižování výdajů v rámci paušálního omezování federálních výdajů, které Obamova vláda musela od března neochotně akceptovat. Za poslední fiskální rok do konce září snížily Spojené státy rozpočtový deficit na 4,1 procenta HDP, což byla nejnižší úroveň od roku 2008. Schodek klesl o 37,5 procenta na 680,3 miliardy USD (12,7 bilionu Kč) a poprvé za Obamovy vlády sestoupil pod hranici jednoho bilionu dolarů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university