Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
DPA: Levná káva dostává zemědělce do existenční krize

DPA: Levná káva dostává zemědělce do existenční krize

20.11.2013 19:11
Autor: ČTK

Nelson Ramírez je mrzutý. Pěstitel kávy z vesnice Santa Bárbara v kostarické provincii Heredia dře každý den na své plantáži. Tvrdá práce se mu však nevyplácí. "Nemusím být génius, abych si spočítal, že nemohu pokrýt své výrobní náklady," postěžoval si Ramírez agentuře DPA. 

Podle Mezinárodní organizace pro kávu (ICO) je cena nepražené kávy v současnosti nejnižší za více než čtyři roky. Cena koše káv sestavovaná ICO z průměrných cen různých sort kávy v polovině listopadu činila 98 amerických centů za libru (asi 40 za kg). Před dvěma lety přitom dosahovala více než 200 centů. Pokles cen sice těší všechny spotřebitele, pěstitele to však dostává do vážných potíží. Mnozí se obávají o svou existenci. 

Podle odborníků tlačí v současnosti cenu dolů hlavně nadměrná kapacita. Všechny vývozní země vyprodukovaly v loňské pěstitelské sezoně, tedy za rok do konce září 2013, podle statistik ICO přes 145 milionů žoků kávy. Jeden žok je asi 60 kilogramů. To je ve srovnání s předchozím rokem nárůst o téměř deset procent. 

"Myslím, že nabídka předstihla globální poptávku," řekl DPA bývalý předseda vietnamského svazu kávy a kakaa Vicofa Doan Trieu Nhan. "Země jako Brazílie a Indonésie měly v uplynulých letech velmi dobrou úrodu, spotřeba ale ochabla." 

Zatímco zemědělci dostávají za kávu stále méně, zvyšují se náklady. Ve Střední Americe již začínají producenti na kávě prodělávat. "Do produkce metráku kávy musí zemědělec v průměru investovat 150 dolarů. Na světových trzích ho ale v současnosti může prodat jen za 113 dolarů," upozornil prezident guatemalského svazu pěstitelů kávy Anacafé Nils Leporowski v nedávném rozhovoru pro časopis Prensa Libre. 

Také v Brazílii se mluví o kávové krizi. Země je největším producentem kávy na světě s podílem na trhu 25 procent. "Nízké ceny způsobují, že pěstitelé kávy strádají," varoval prezident místního svazu pěstitelů CNC Silas Brasileiro. 

Mnoho pěstitelů kvůli současné obtížné situaci požaduje státní zásahy, protože mnoho z nich bude mít kvůli nízkým příjmům potíže se splácením svých půjček. V Kolumbii vyšli letos v březnu a srpnu pěstitelé do ulic a požadovali státní podporu, která by vyrovnala pokles cen, ztráty způsobené oslabením domácí měny a růst cen hnojiv a pesticidů. 

Střední Amerika navíc bojuje s poklesem produkce kvůli rzi, která napadá listy kávovníků. Nemoc se objevila v roce 1976 a podle ICO do současnosti napadla více než polovinu všech rostlin. Regionální svaz pěstitelů Promecafe odhaduje ztrátu na téměř 500 milionů USD (10,1 miliardy Kč). 

"To není jen ekonomický problém, ale také sociální," dodal Leporowski. "Mnohé vesnice v regionu živí výhradně pěstování kávy." 

Konsolidace cen je zatím v nedohlednu. "Nikdo neví, jak dlouho bude pokles cen ještě trvat," řekl listu La Tarde předseda federace kolumbijských vývozců kávy Asoexport Carlos Ignacio Rojas. "Existují však prognózy, podle kterých by se měla již brzy dostat nabídka a poptávka do rovnováhy. To by mělo snížit tlak na ceny." 

Káva je jednou z nejdůležitějších komodit na světě. Ročně se vyveze kolem 6,5 milionu tun kávových zrn. Obchod s kávou na světovém trhu ročně dosahuje hodnoty asi 70 miliard USD (1,4 bilionu Kč). Podle ICO živí pěstování kávy po celém světě 100 milionů lidí.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m