Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Pegas slétl níž, na Orku horko. Aukce nového operátora nepřinesla

Týden na pražské burze: Pegas slétl níž, na Orku horko. Aukce nového operátora nepřinesla

22.11.2013 18:34
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

O procento výš, přesně 0,95 k 1009,24 bodu, končí týden pražská burza, protkaná slabšími výsledky Pegasu, výsledkem LTE aukce ČTÚ, který na trh nového operátora nepřinese i střetem akcionářů o představenstvo realitní skupiny Orco před valnou hromadou. V ekonomické rovině pak zápisem z jednání Fed, který ukázal, že brzké omezení QE nemusí být „ze stolu“, pokud z americké ekonomiky budou přicházet solidní data a v prostředí domácím urputním vysvětlováním dopadů devizových intervencí a motivů k nim (podrobnosti čtěte v Tématu měsíce).

Pražská burza vstoupila do právě uplynulého týdne více než 1% ziskem a zaznamenala nejvyšší růst za předchozích sedm dní. Na západoevropských burzách se v úvodu vybíraly zisky, avšak v průběhu dne postupně otočily do zelených čísel při vyčkávání na středeční Fed. V úterý se na pražské burze vybíraly zisky, index PX odepsal 0,44 %. Ve středu trh ztratil druhým dnem v řadě – o 0,3 %, zejména pod tlakem akcií Erste. Západoevropské burzy po většinu dne hledaly směr před večerním zápisem z měnového jednání Fedu. Ten znamenal ranní ztráty evropského obchodování včetně ČR ve čtvrtek. Podle zápisu by bankovní rada Fedu mohla přikročit k brzkému omezení QE, pokud budou z ekonomiky přicházet příznivá data. Krok tedy nebyl vyloučen, zatímco konsensus ekonomů a analytiků se upnul až k březnu příštího roku. Celý den PX uzavřel s 0,2% ztrátou. Předposlední listopadový týden zakončil trh slušným růstem, PX připsal 0,63 %. Burzu vedly v závěru týdne výš banky.

Početním vítězem týdne se stávají akcie mediální CETV, které jako duální česko-americké emisi pomohly i právě intervence na koruně. Přičítají 6,5 % nad 48 . Na druhé místo se ziskem 4,15 % k 59 pátek vynesl akcie realitní skupiny Orco. Dnešek je posledním dnem pro přihlášení na prosincovou valnou hromadu, na které se odehraje bitva o obsazení představenstva. Dříve podané body na VH akcionářem, za kterým stojí Radovan Vítek, směřují k odchodu z představenstva jiných silných akcionářů. Ti tak protitahem dodatečně na VH navrhli hlasování o odchodu zástupců Vítka z boardu realitní skupiny. S více jak 3% ziskem končí týden akcie VIG, která reportuje 28. listopadu na samém závěru tuzemské výsledkové sezóny 3Q čísla. Ve stejný den (zřejmě po závěru trhu) přijdou i kvartální čísla Orka.

Sestupnou stranu domácího trhu tento týden vede NWR s 5% ztrátou. Po slabších výsledcích, spojených navíc s horším výhledem, přes 2 % ztratily akcie Pegas Nonwovens. 1,5 % pak odepisuje Komerční banka. Jen mírných 0,7 % ztratila Telefónica CR. Příznivý je pro ni výsledek LTE aukce ČTÚ. Ta přes účast dvou nováčků nového hráče na domácí telekomunikační trh nepřivedla.

Vítězové a poražení pražské burzy:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
CETV 6,51 48,25 NWR -5,10 26,05
Orco 4,15 59,00 Pegas -2,36 578,00
VIG 3,30 1034,00 KB -1,53 4510,00
Fortuna 2,39 124,40 Telefónica CR -0,70 296,90
ČEZ 1,85 560,60 TMR -0,17 571,00
Erste 1,18 693,00 PM ČR -0,16 10760,00
Unipetrol 0,18 171,45

 

ČEZ – Německé energetiky RWE a E.ON v úvodu týdne podpořily komentáře analytiků Exane BNP a Goldman Sachs, kteří vidí dané tituly jako podhodnocené. České firmy by dle zpráv v tisku mohly získat zpět peníze zaplacené na 32% darovací dani za emisní povolenky. Zákonnost této formy zdanění totiž u nás brzy posoudí nejvyšší soud, který dosud čekal na verdikt v podobném případě ve Španělsku. Tam nakonec žalující podniky u evropského soudu vyhrály. ČEZ za uplynulé dva měsíce zaplatil na darovací dani 5,3 miliardy korun.

NWR - Šéf polské JSW Zagorowski u cen koksovatelného uhlí očekává stabilizaci na současné úrovni, u energetického uhlí neočekává růst cen kvůli rozsáhlému dovozu z USA. Ve čtvrtek bylo vydáno zvýšení doporučení bankou Raiffeisenbank na stupeň „držet“ ze stupně „redukovat“ s cílovou cenou 32 sníženou z 83 .

Telefónica CR - CEO Luis Malvido zůstane v čele firmy i po příchodu nového vlastníka PPF. Dosavadní smlouvu v Telefónice o rok prodloužil. Kellner měl dle tisku na setkání 60 nejvyšších manažerů prohlásit, že firma je vedena dobře a žádné velké změny v managementu nechystá. Český telekomunikační úřad v úterý po závěru trhu oznámil, že v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE uspěla trojice stávajících operátorů, nová konkurence tak na trh nevstoupí. ČTÚ souběžně oznámil, že příští rok nabídne znovu k prodeji nevydražené kmitočty LTE v pásmech 1800 a 2600 MHz. Výnos aukce by měl směřovat ještě do státního rozpočtu pro rok 2014.

CETV - Týdeník Euro přinesl spekulace, že exCEO Adriana Sarbu z čela firmy vytlačila pohrůžka jednoho z hlavních zadavatelů televizní reklamy, koncernu Procter & Gamble. Ve středu na titulu analytici Komerční banky zvýšili doporučení z „držet“ na „koupit“ a zároveň snížili cíl na 2,8 USD (cca 56,50 Kč) z 3,2 USD.

Pegas Nonwovens – Ve čtvrtek před začátkem obchodování byly zveřejněny 3Q výsledky hospodaření. Společnost dosáhla výnosů 47,9 mil. EUR (meziročně +0,1 %), provozní ziskovost před odpisy, úroky a zdaněním, měřena ukazatelem EBITDA, meziročně klesla o 22,2 % na 8,8 mil. EUR. Čistý zisk se prudce snížil o 72,9 % na 2,3 mil. EUR. Dosažené výsledky podle společnosti nenaplnily její očekávání, navíc je firma s ohledem na předpokládaný vývoj ve 4Q 2013 nucena snížit i očekávání celoročního ukazatele EBITDA z předchozího pásma 40 až 42 mil. EUR na 37 na 39 mil. EUR. V jednu chvíli klesaly akcie až na 574 korun, pak je ale kupci nepustili níž, než o 1,4 %.

Erste - Analytici Deutsche Bank ve čtvrtek doporučili akcie banky nakupovat s cílovou cenou 32 EUR. V Praze uzavřela Erste na 686,7 CZK, ve Vídni následně ještě výš.

Philip Morris ČR – Mateřský koncern Philip Morris International jen velmi mírně zvýšil celoroční výhled zisku na akcii při zlepšení pohledu na dopad měnového vývoje do výsledků. Překvapivé bylo oznámení, že firma vstoupí na trh e-cigaret. Dosud přitom utvrzovala, že jde jinou cestou – vývoje „zdravější“ klasické cigarety a zcela nové technologie a do segmentu e-cigaret vstoupit nezamýšlí. Vlažnější je naopak proti dlouhodobému růstovému cíli ziskovosti firmy výhled pro příští rok.

Orco - Realitní skupina pořádá 6. prosince valnou hromadu akcionářů, pátek je posledním dnem pro přihlášení. Akcionáři Kigstown a Alchemy (celkem 23,47 %) čerstvě podali žádost o doplnění dvou bodů na program VH – odvolání nejsilnějšího akcionáře Radovana Vítka a s ním spojeného dalšího člena Hughese z představenstva společnosti. Na programu VH je již šestice bodů, skrze které má dojít k odvolání jiných členů představenstva, mimo jiné právě Iana Cashe za Alchemy a Guye Shanona za Kingstown. Již letní valná hromada se nesla ve světle ostrých sporů o obsazení představenstva firmy. Akcie v pátek posílily o solidních 5,73 % na 59 korun za akcii.

V příštím týdnu dozní tuzemská výsledková sezóna za třetí čtvrtletí roku. Ve čtvrtek 28. listopadu před trhem budou publikovány výsledky pojišťovací skupiny VIG, zřejmě po závěru evropských trhů pak výsledky realitní skupiny Orco.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie – ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)