Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Janukovyč: Ukrajina potřebuje ke stabilizaci 160 miliard eur. Brusel nabízel jen

Janukovyč: Ukrajina potřebuje ke stabilizaci 160 miliard eur. Brusel nabízel jen "oprátku"

27.11.2013 13:08, aktualizováno: 27.11. 15:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ukrajina potřebuje 160 miliard eur, aby se mohla přizpůsobit hospodářským standardům Evropské unie a zvládla přechodné období po přidružení. Prohlásil to prezident Viktor Janukovyč v rozhovoru, který dnes vysílaly hlavní ukrajinské televizní kanály. Brusel ale podle prezidenta nabízel Kyjevu jen 610 milionů eur technické pomoci. Asociace by za těchto okolností Ukrajině nepřinesla nic víc, než "oprátku na krk". 

Ukrajina měla koncem týdne v litevském Vilniusu podepsat připravovanou smlouvu o přidružení k EU, ale podpis minulý týden odvolala. Parlament zákon před tím neschválil zákon umožňující léčbu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové v zahraničí, jenž byl hlavní podmínkou, kterou si Evropská unie před podpisem asociační dohody s Kyjevem kladla. Zemí se v té době nesla oficiálně nepotvrzená zpráva, že Janukovyč komisaři EU Štefanu Fülemu při setkání řekl, že by přidružením k EU Ukrajina přišla v příštích deseti letech o 500 miliard eur kvůli útlumu obchodu s Ruskem a že by si je chtěla nechat kompenzovat od EU. Moskva totiž hrozí omezením dodávek plynu, celními bariérami a zastavením kooperačních projektů. 

Smlouvu o přidružení k EU by Ukrajina podepsala jen v případě, že bude k dispozici "stabilizační fond, který nám umožní překonat kritické okamžiky," řekl dnes Janukovyč. "Každý rok potřebujeme nejméně dvacet miliard eur a celkem do roku 2017 přibližně 160 miliard," prohlásil prezident, aniž by vysvětlil, jak dospěl k celkové sumě. 

Brusel přitom podle podmínek asociační smlouvy nabízel Kyjevu technickou pomoc ve výši 610 milionů eur. "Není to nic jiného než oprátka na krk. Nevěděli bychom, jak přežít tento ani příští rok. Máme mnoho vlastních problémů, a ještě máme přijmout závazky vůči EU?" otázal se Janukovyč novinářů. 

Český premiér Jiří Rusnok dnes pokáral EU, že při vyjednávání s Ukrajinou by kvůli odkladu podpisu asociační dohody neměla zemi zavírat dveře. „Myslíme si, že Evropská unie měla být pružnější v těch jednáních. Myslím, že se to nemělo vázat až tolik na osud paní expremiérky (Julie Tymošenkové),“ uvedl Rusnok. EU podmiňuje podpis dohody přijetím zákona, který by umožnil léčení vězněné expremiérky v zahraničí.

Předseda dosluhující české vlády bude prý na litevském summitu EU-Ukrajina mimo jiné navrhovat, aby se zástupci unie a Ukrajiny sešli příští rok v květnu v Praze a s půlročním odstupem se pokusili nalézt "nové kroky", které by vedly k uzavření asociační dohody a smlouvy o volném obchodu s EU.

K pokračování asociačních rozhovoru s Ukrajinou se dnes vyjádřila i kancléřka Angela Merkelová, která doma slaví uzavření koaliční dohody. „Německo zůstává otevřeno dohodě s Ukrajinou,“ prohlásila nejvlivnější žena evropské politiky s tím, že se s ukrajinským prezidentem Janukovyčem možná setká a pohovoří ve Vilniusu. „Studená válka je pro Ukrajinu, Rusko a Evropu minulostí,“ vzkázala světu Merkelová přes média.

Prezident Janukovyč se dnes rovněž vyslovil k osudu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, jejímž osvobozením Brusel podpis asociační dohody podmiňoval. Ukrajinský parlament se ale nedokázal dohodnout na znění zákona, který by problém vůdkyně opozice vyřešil tím, že by umožnil její léčení v cizině. Tymošenková si odpykává sedmiletý trest za překročení pravomocí, který Západ označuje za nepřijatelný projev "selektivní justice". 

Podle Janukovyče ale musí kauzu Tymošenkové vyřešit soud, nikoli Brusel. "Copak je Evropská unie nějaký soud? Nemá s tím nic společného. Ani mé pravomoci ani můj názor nerozhodují, rozhodne jen soud," konstatoval prezident. 

"Pokud se Tymošenková skutečně žádných zločinů nedopustila, soud k tomu přihlédne. Pokud je vinna, pak ať zaplatí (škodu), a pak může prosit nebo žádat o osvobození," zdůraznil Janukovyč. 

Ukrajinská prokuratura vede proti Tymošenkové několik kauz a obviňuje ji z mnohamilionových škod způsobených státu. Sedmiletý trest si odpykává za podpis nevýhodné smlouvy s Ruskem o dovozu zemního plynu z roku 2009, stovky milionů dolarů údajně zpronevěřila v polovině 90. let při sjednávání distribuce ruského plynu ukrajinským podnikům. Tymošenková veškerá obvinění odmítá a stíhání označuje za politickou mstu režimu.


Čtěte více:

EU chce posílat Ukrajině plyn přes Slovensko, snížit její závislost na Rusku
19.11.2013 16:41
Evropská komise předpokládá, že provozovatelé plynovodů na Slovensku a...
Ukrajinský parlament neschválil zákon podmiňující přidružení k EU
21.11.2013 12:55
Ukrajinský parlament dnes neschválil zákon umožňující léčbu vězněné ex...
Břidlicová revoluce se z USA šíří do světa: nejvíc vrtů vyhloubí Čína a Rusko
26.11.2013 18:31
Techniky horizontálního vrtání a hydraulického štěpení v břidlicových ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university