Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Břidlicová revoluce se z USA šíří do světa: nejvíc vrtů vyhloubí Čína a Rusko

Břidlicová revoluce se z USA šíří do světa: nejvíc vrtů vyhloubí Čína a Rusko

26.11.2013 18:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Techniky horizontálního vrtání a hydraulického štěpení v břidlicových formacích, které v uplynulých čtyřech letech zvýšily těžbu ropy v USA o 25 % a posunuly tamní produkci zemního plynu na nové historické maximum, nacházejí stále větší uplatnění za americkými hranicemi. Úspěch s těžbou z těžko dostupných hornin, který zažívá Texas nebo Severní Dakota, by rády zopakovaly země jako Argentina, Ukrajina, Velká Británie či Polsko.

Podle odhadu společnosti Wood Mackenzie by v příštím roce mělo být mimo Spojené státy vyhloubeno rekordních 400 břidlicových vrtů, z nichž většina připadne na Čínu a Rusko. V porovnání s tisíci americkými vrty to sice není bůhvíjak oslnivé číslo, ale trend vykazuje jasnou růstovou tendenci. Data servisní společnosti Baker Hughes dokládají, že počet vrtných souprav používaných na souši v Evropě a Asii za poslední rok vzrostl o 10 %. Většina z nich je určena pro těžbu z břidlic.

„Je pravděpodobné, že propukne revoluce, ale ne všude a ve stejnou dobu. Nelze jen tak okopírovat americkou zkušenost,“ prohlásila v rozhovoru pro agenturu Bloomberg výkonná ředitelka Mezinárodní energetické agentury (IEA) Maria van der Hoeven. Poukázala tak na odlišnou geologickou strukturu ložisek v USA a jinde ve světě, místy hustější zalidnění, různou dostupnost vody ke vhánění chemikálií do hornin a další faktory komplikující roubování receptu, díky němuž se americká ekonomika výrazně přiblížila k energetické soběstačnosti, vytvořila desetitisíce nových pracovních míst a zvýšila svoji atraktivitu pro průmyslové podniky z celého světa.

V řadě zemí s velkým potenciálem chybí infrastruktura, voda na frakování a také subdodavatelé s moderním vybavením. Jiné státy, například Francie nebo Česko, se navzdory svému potenciálu vůči technikám hydraulického štěpení a horizontálního vrtání staví a priori odmítavě. Další komplikaci představují vlastnická práva. Ve Spojených státech majitelé pozemků zpravidla vlastní i plyn či ropu pod zemí, jinde jsou suroviny ukryté pod povrchem považované za bohatství státu. Obyvatele z okolí vrtů tak nic nemotivuje k tomu, aby těžbu podporovali.

Podle zprávy konzultantské společnosti IHS 23 nejslibnějších ložisek mimo Severní Ameriku skrývá 175 mld. barelů vytěžitelné ropy, přičemž podobná ložiska v Severní Americe mají 40 mld. barelů. Z prvně jmenovaných se může do roku 2020 těžit 5 mil. barelů denně, což je víc, než kolik dnes produkuje Irák či Kanada. „Ropný trh to ovlivní, 5 mil. barelů denně je významné množství,“ tvrdí Steve Trammel z IHS. Dodává ale, že data z ložisek mimo Spojené státy jsou všeobecně mnohem méně spolehlivá.

Největší zásoby břidlicového plynu, odhadované na 1115 bilionů m3, má Čína. Po ní následuje Argentina s 802 biliony m3. Co se nekonvenčních ložisek ropy týče, tabulku vede Rusko se 75 mld. barelů, což by celému světu stačilo na víc než dva roky spotřeby. Velkými zásobami podle amerického Energetického informačního úřadu disponují také Austrálie, Alžírsko či Ukrajina.

Jednou z prvních zemí, která by mohla začít využívat břidlicového bohatství, je podle analytiků Boston Consulting Group Argentina. Produkce v obrovské pánvi Vaca Muerta by mohla začít už za dva roky. Tamní státní koncern YPF na otevření ložisek pracuje spolu s americkým Chevronem a Dow Chemical.

V Číně má velký náskok před ostatními britsko-nizozemský Shell, který se státním těžařem CNPC prozkoumává provincii Sečuan, kde se nachází 40 % čínských zásob. Hess Corp zase s CNPC spolupracuje v odlehlém Sin-ťiangu.

Ve Velké Británii se po 18měsíčním moratoriu vrtné soupravy rozvrčí příští rok. Vláda v Londýně do nekonvenčních ložisek vkládá velké naděje, jelikož zásoby ropy a plynu v Severním moři se rychle vyčerpávají a dovoz energií zatěžuje běžný účet platební bilance. Dostatek investičních prostředků zajišťuje přítomnost energetických podniků Centrica a GDF Suez v těžařských konsorciích.

Jednou ze zemí, na niž se upíná pozornost společností poskytujících vrtné služby, je Rusko a jeho Baženovova formace. Zhruba 50 metrů tlustá vrstva špatně porózní a těžko rozrušitelné horniny, která se táhne tisíce kilometrů od Omska na sever přes Surgut až ke Karskému moři v hloubce 2,5 kilometru pod zemí, by podle ruských odhadů mohla skrývat neuvěřitelných 25-50 miliard tun ropy, což je dvojnásobek současných potvrzených zásob Ruska. Těžba těžko dostupné ropy by se s pomocí horizontálního vrtání a hydraulického štěpení mohla do konce dekády dostat ze současných 400 tisíc barelů za den až na 2 miliony barelů denně.

Velkou naději do břidlicových ložisek vkládá i Ukrajina, která nedávno podepsala kontrakt s americkou energetickou skupinou Chevron za miliardy dolarů o těžbě na západě země. Počáteční investice Chevronu do průzkumných prací by měla činit 350 milionů dolarů. V lednu se Kyjev podobným způsobem dohodl se Shellem. Kontrakt se týkal lokality Juzivska na východě země. Vláda odhaduje, že oba projekty by mohly Ukrajině do pěti let zajistit až 16 miliard krychlových metrů plynu ročně, což je víc než třetina její současné spotřeby. Kyjevu nedávno v rozhovoru pro Financial Times dal mezi evropskými zeměmi největší šance šéf obchodní divize německého energetického koncernu Eon Leonard Birnbaum.

„Do tří až pěti let by měl přijít exponenciální růst vrtné aktivity, tak jako tomu bylo ve Spojených státech. Velkým problémem není kopírování geologie, ale důležitých přísad, které umožnily rozjet břidlicovou revoluci v USA,“ tvrdí šéf komoditní divize Citigroup Edward Morse. 

 
(Zdroje: Bloomberg, Reuters, EIA, IEA, ČTK)


Čtěte více:

Americké břidlice nás mohou zlikvidovat, varuje saúdský princ
30.07.2013 16:45
Tváří v tvář rostoucí produkci z amerických břidlic, která by mohla na...
Levný břidlicový plyn láká do USA průmysl z celého světa
02.10.2013 17:28
Prudký rozmach těžby zemního plynu s pomocí frakovacích technik do Spo...
Američtí břidlicoví borci zvyšují efektivitu: vrtají víc, rychleji a levněji
23.10.2013 13:08
Americký břidlicový boom, který Spojené státy vykopl do nejvyšší energ...
Levný břidlicový plyn láká americké dopravce. Oproti dieselu je o třetinu levnější
07.11.2013 16:23
Břidlicová revoluce ve Spojených státech už zamávala tamní elektroener...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data