Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výrobní ceny v lednu: Deflace trvá napříč celou ekonomikou

Výrobní ceny v lednu: Deflace trvá napříč celou ekonomikou

17.03.2014 9:43
Autor: David Marek

Zkuste najít některý sektor české ekonomiky, kde by dnes byly vyšší ceny než před rokem. Možná budete překvapeni, ale žádný nenajdete. Tedy alespoň na úrovni základního sektorového členění ekonomiky. Ceny klesají v průmyslu, stavebnictví, službách i zemědělství.

V průmyslu se v únoru ceny meziměsíčně nezměnily, což ponechalo meziroční pokles na 0,7 procenta. Jediným výraznějším pohybem bylo zdražení hutní produkce o 0,4 procenta, které však bylo kompenzováno poklesem cen rafinérské produkce a koksu o 0,3 procenta, resp. snížením cen v ostatních průmyslových sektorech.

V případě cen zemědělských výrobců se meziroční pokles cen prohloubil na 5,0 procent z lednových 4,0 procent. V sektoru služeb jsou ceny o 1 procento nižší než loni, ve stavebnictví o 0,4 procenta.

Společným jmenovatelem deflace ve výrobních cenách napříč celou ekonomikou je mezera výstupu, tj. nevyužité kapacity. Ekonomika se sice vymanila z recese a růst HDP v závěru loňského roku akceleroval, její výkon se však stále nedostal na předchozí úroveň. Širší pohled na cenový vývoj a jeho příčiny ukazuje, že otázkou není, zda česká ekonomika je nebo není v deflaci, ale zda a jak rychle se z ní vymaní. Při pokračujícím růstu české ekonomiky a s přispěním slabšího kurzu koruny by se tak mělo stát ještě letos.


Váš názor
  • :-)))))
    17.03.2014 19:55

    ...Zkuste najít některý sektor české ekonomiky, kde by dnes byly vyšší ceny než před rokem. Možná budete překvapeni, ale žádný nenajdete... Tak to dělám týdenní nákupy do ledničky asi ve špatných prodejnách, protože na potravinách ( mléko, jogurty ) já tedy zvýšení vidím a nejen tam. Pane Marku, Vy asi dětem svačiny nekupujete, že :-). Nevadí, pěkný den i Vám.
    Marťanka
  • je deflace opravdu tak nebezpečná?
    17.03.2014 15:56

    Pro výrobce a spotřebitele deflace nebezpečná není. Finanční paraziti, kteří si berou výpalné procentem z obratu (prostřednictvím úvěrů, podvody s akciemi, apod.) se deflace bojí. Neboť při inflaci stejné procento odpovídá větší částce. Je-li odhadem podíl finančních parazitů, kteří žádnou hodnotu k ničemu nepřidají, v hospodářství 20% z pohybu peněz, deflace 10% by jen znamenala, že finančních parazitů je v hospodářství o 10 procent méně, nebo, kdyby jich zůstalo stejně, že tito paraziti odsáli o 10 procent hodnoty méně.
    alkatela
  • Jak překvapivé !:-))
    17.03.2014 11:37

    Po dvojím zvýšení DPH (a nutno podotknout, že výrazném, protože nešlo jenom o zvýšení sazeb DPH, ale hlavně o přeřazení velké skupiny zboží a služeb ze snížené sazby do základní) za situace, kdy 75% domácností má přijmy bud ve výši výdajů (v lepším příadě) nebo dokonce menší než výdaje (a tedy se zadlužují) došlo přesně na to, co blbec Kalousek nebyl schopen pochopit - tedy že poklesla spotřeba (lidi si díky zvýšeným cenám v důsledku DPH prostě mohli koupi toho méně, přestože utráceli stejný peníz. No a pokles spotřeby vyvolal tlak na pokles výroby a ten vyvolal tlak na pokles cen... klasická "spirála ekonomické smrti". To na konci roku ještě vylepšila ČNB... a výsledek? Stačí se podívat jenom na potraviny - ceny šly brutálně nahoru a přitom zemědělci z růstu cen nemají skorem nic. Včíl se nás snaží krmit bláboly typu že ekonomika roste - OMNYL, EKONOMIKA NEROSTE!! - Je to asi tak, jako by vám zaměstnavatel srazil 2 roky po sobě mzdu o 5% (tedy celkem o cca 10%) a další rok ji vám zvednul o 1,5% a tvrdil, že si nemáte nač stěžovat, protože Vám už mzdy rostou. Přesně takhle to je s českou ekonomikou!!! Ano, ve 4. čtvtletí rostly okolní ekonomiky pomaleji než ČR, ale ty jsou (na rozdíl od ekonomiky české) v meziročním srovnání slušně v plusu - takže menší růst je plusem - kdežto "větší růst" české ekonomiky je zatím pořád jenom pouhé umazávání ztrát, nikoliv skutečný růst. A to se ještě stále plně neprojevily dopady oslabení koruny. ČNB poslední dobou demagogicky hlásá, jak svými intervencemi zachránila českou ekonomiku, ale taktně zamlčuje, že podle průzkumu přes 40% podniků jednoznačně potvrdilo, že oslabení kursu je poškodilo a pouze cca 16% podniků přiznalo pozitivní dopad (exportéři, hoteliéři). Jinými slovy - přestože podniky ve většině zaznamenávají horší výsledky, zkorumpovaný Singer jim vzkazuje, že se jim to jenom zdá a i ta čísla jasně dokazují, že zloději z ČNB upřednostnili úzkou skupinu podnikatelů (a sebe) před zájmy většiny. Krátkodobý efekt růstu tržeb před vánoci a tím vyšší výběr DPH je už vybraný, včíl přijde ta horší část - dražší dovolené, vyšší ceny PHM v motoristické sezóně, dražší dovozové zboží po té, co se vyprázdnily sklady za staré ceny, další růst potravin (skoro na 100% nejpozději na podzim až si zemědělci spočítají, kolik je stály vyšší ceny...)
    Jesse
  • jo jo
    17.03.2014 11:05

    ono když je výrobní cena 10 a prodejní 30 + DPH tak to holt koncák ani nepozná a pokud jde o žrádlo, tak je donebevolající neschopnost finančáků podívat se na vyvádění zisků z řetězců, na obyčejné firmičky machrují a tady jsou obraty v řádu desítek miliard s marrží 50-200 % a chudinky jsou už 15 let ve ztrátě i proto zase chodím k řezníkovi, pekaři a zelináři ( samo mimoto že žeru o něco méně chemie, když si připlatím )
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Mike
      17.03.2014 11:38

      :-) Dph se k ceně nepřipočítá, dph se z prodejní ceny vypočítává. To mají zabudovaný v pokladnách (nebo v počítačích vyplivujících faktury) takový koeficient (někde 2 druhy) a když se změní sazby, tak prostě odpovídajícím způsobem změní koeficient, víš? ;-)
      Kalka.
      • Re: Mike
        17.03.2014 12:20

        Mohu tě ujistit, že v našem firemním softwaru, žádný koeficient nemáme. Ceníky pro zákazníky jsou v cenách bez DPH a na konečné faktuře se DPH připočte podle aktuálně platné výše. I poslední účetní, obchodní referentka, servisní technik nebo skladník u nás ve firmě to ví, z čejož usuzuji, že jsi nikdy v žádné normální firmě nedělala.
        ..
        •  
          17.03.2014 12:51

          cena je stanovena bud bez DPH, potom k cene pripoctes dan ve vysi 21 % nebo 15%, nebo je cena stanovena vcetne DPH (vetsinou konecnemu spotrebiteli, neplatci), potom DPH, kterou zakaznik zaplati v cene a obchodnik tuto dan odvede FU se vypocte: cena vcetne DPH vynasobena koeficentem 21/121, resp. 15/115 zaokrouhlenym na 4 desetina mista, pokud v obchode koupis vec za 1000 Kc, obchodnik odvede DPH ve vysi 173,6 a cisty vynos obchodnika je 826,4 Kc
          abc
          •  
            17.03.2014 13:02

            Ach jo, další multinick (jinak viz i dnešní diskuze na HDP...): "Čistý výnos obchodníka je 826,4." A hrubý výnos obchodníka je 1000 Kč. Hrubý výnos to znamená před zaplacením daně, ne?... No ještě že tu jsou nějací rozumní, co ví, že dph platí jen a pouze plátce dph :-)))
            Kalka.
            • dalším neznámým pojmem
              17.03.2014 13:11

              je pro Kalku "čistý výnos". S pojmem zisk to bude nejspíše obdobné
              mša
        • Džordžo
          17.03.2014 12:36

          A je v tom nějaký rozdíl? Důležité je, aby byla dodržena litera zákona ohledně daňových dokladů. A nepovídej mi, že tu dph nevyčíslíte pomocí koeficientu. A ještě mi pověz tu pohádku o tom, že vaši zákazníci, plátci dph, vám pošlou tu cenu "bez dph"... Pak opravdu, ale opravdu uvěřím, že děláš v nějaké firmě (platící dph ;-)))
          Kalka.
          • Re: Džordžo
            17.03.2014 13:13

            Kormě jednoho nebo případů za posledních asi 10 let nám zákazníci platí cenu vč. DPH, pokud tedy plnění podléhá standardnímu režimu DPH. A prostě se smižř s tím, že koeficient náš systém nezná, zná jen sazbu daně.
            ..
            • Džordžo
              17.03.2014 13:23

              S tím se klidně smířím, jen fiskus ztrácí u tisícikorunové položky v základní sazbě 6 halířů. Třeba si to zdůvodníte ;-) A možná ti i uvěřím, že děláš v nějaké firmě. O to je víc na pováženou, že nevíš, že dph platí jen a pouze plátce dph, n.b. když vaši zákazníci, plátci dph, vám platí "cenu s dph", z níž vy platíte dph :-)))
              Kalka.
    • Re: jo jo
      17.03.2014 11:25

      Není důvod aby neměli tu marži 200%, pokud jsou dost efektivní na to aby i s touto marží přilákali dostatek zákazníků. Je to o svobodě volby. každý zákazník si svobodně vybírá, kde a co nakoupí a každý obchodník prodává s marží jakou uzná za vhodnou.
      ..
  •  
    17.03.2014 11:01

    Pane Marku, dejte si konecne uz na schlazeni rozpalenej hlavy v dusledku deflace mokrej hadr na hlavu....
    abc
  • tak to čumim...
    17.03.2014 10:56

    ... autor se patrně živí kosmickou energií: máslo cca z 25-27 na 45 - 50 Kč rozhodně považuju za důkaz, že se něco mění, dále bochník chleba 1.5 Kg cca 35 Kč, mléko z cca 17 na cca 22-24 Kč, jakostní šunka z 25 na cca 33 Kč /100g Kč za ohavné balení ve vaničce, vajíčka z 27 - 30 na cca 45 za 10 ks, česnek z 80 na 130 Kč / kg - co si tak pamatuju změny za cca poslední rok. Ale je dost možný, že pokud se započtou průměrné ceny (sračky typu "křehčené" nebo lepené maso, kuřata, máslo a sýry z Polska, párky z mouky a barvy , chleba z rozmáčeného starého pečiva a ostatní náhražky), vyrovnáme cenu ve spotřebním koši a můžeme říct, že se nic nestalo. Pokud přijde na trh ještě kostní moučka a granulovaná sláma, mohli bychom průměrné ceny ještě stlačit.Ten stav je dost vážnej - položte si laskavě otázku, proč je trh ochoten akceptovat hnůj místo potravin. Neni to tim, že lidi už na pořádný jídlo prostě nemaj???? Sem pravičák, ale takovej sajrajt za komanče na pultech opravdu nebyl -mluvím jen o způsobu, jak s náma obchodníci doslova "vyjebávají" - však on to někdo koupí !!!!!
    marrtt
  •  
    17.03.2014 10:42

    Tak nevím jestli autor článku chodí nakupovat, je ale jisté že realé mzdy klesají. Když se odečte stagnující cena lokomotiv opravdu by mě zajímalo jak na tom hospodářství je. ČB a tanečky jejich šefů jsou dost účelové.
    Homo
    •  
      17.03.2014 10:45

      Já hlavně nevím, jestli Vy umíte číst. V článku se hovoří o výrobním cenách. Vy tu motáte věci od Šumavy až k Tatrám.
      Kapi
      • "čtenář"
        17.03.2014 11:01

        píše se tu o sektoru služeb. Maloobchod tam nepatří? Nejste vy taky jeden z popíračů neplacení dph neplátci dph? ;-)
        Kalka.
        • Re: "čtenář"
          17.03.2014 11:17

          http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/ceny_vyrobcu_metodika
          Kapi
          • Kapi
            17.03.2014 11:31

            OK. Do jakého sektoru české ekonomiky tedy patří maloobchod?
            Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data