Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR v Praze krvácí o téměř 30 % (komentář analytika)

NWR v Praze krvácí o téměř 30 % (komentář analytika)

31.07.2014 18:06
Autor: Tomáš Sýkora, Patria Finance

NWR navrhuje akcionářům upsat 19 nových akcií po 0,645 na každou existující.

Společnost NWR včera v podvečer zveřejnila další informace, které se týkají navrhovaného plánu restrukturalizace společnosti, konkrétně podmínek úpisu nového akciového kapitálu.. Firma ke zprávě připojila i předběžnou indikaci svých finančních výsledků za letošní první pololetí.

Těžební společnost navrhuje úpis maximálně 118 mil. EUR nového kapitálu formou práv k úpisu více než 5 miliard nových akcií, s cenou 2,346c (tj. cca 0,645Kč). Společnost tedy každému držiteli 1 akcie navrhuje upsat 19 nových. NWR také znovu potvrdila, že majoritní vlastník BXR hodlá z navrhovaného objemu investovat zhruba 75 mil. EUR a většinu zbývajícího kapitálu zřejmě upíší stávající věřitelé (držitelé dluhopisů). Akceptovat tuto nabídku bude možné do 23. září 2014, 11h londýnské času. Navrhovaná cena 2,346 centů tak představuje zhruba 80 % diskont vůči včerejší závěrečné ceně a přibližně 20 % diskont vůči teoretické ceně akcie bez ocenění práv. Tento návrh včetně ocenění bude předložen ke schválení mimořádné valné hromadě, která se bude konat 20. srpna v Amsterdamu (lze očekávat, že návrh bude díky souhlasu min. majoritního vlastníka schválen).

Firma také vedle návrhu podoby úpisu nových akcií poskytla předběžnou aktualizaci svých provozních a finančních výsledků. K 30. červnu NWR disponuje 122 mil. EUR hotovostních prostředků, při zadlužení na úrovni 811 mil. EUR, z čehož je 48 mil. EUR splatných během příštích 12 měsíců. Ve výsledku tak čisté zadlužení dosahuje 689 mil. EUR, což představuje 10% nárůst ve srovnání se stavem z 31. prosince (625 mil. EUR).

Náš názor:

Návrh podmínek emise nového kapitálu zhruba odpovídá předchozí stručné indikaci společnosti, podle které se očekávala emise nových akcií odpovídající 25násobku těch stávajících (264,7 mil. kusů). Vzhledem k předpokládané emisi více než 5 mld. nových akcií se samozřejmě stávající hodnota společnosti na akcii blíží nule – podle nás odpovídá přibližně 0,25 na akcii, což je i naše nová cílová cena. Všichni stávající akcionáři, kteří již nehodlají do společnosti investovat nový kapitál by tak podle nás měli akcie prodávat, což ostatně doporučujeme již řadu měsíců.

Všichni ti, kteří hodlají akcie nadále držet, by ale měli společně s majoritním vlastníkem a částí věřitelů investovat do společnosti nový kapitál
, což je zřejmě jediná cesta jak se průměrnou pořizovací cenou alespoň přiblížit reálným možnostem „maximální“ hodnoty společnosti na akcii. Pro příklad uveďme – pokud by cenu koksovatelného uhlí dostala v příštím roce na úrovně, na kterých se naposled nacházela po katastrofálních záplavách v Austrálii (tj. okolo 300 USD za tunu kvalitního koksovatelného uhlí) a držela se tam několik dalších let (což je dnešním pohledem dosti těžko představitelné), hodnota zbývajícího uhlí v dolech NWR by vzrostla cca k 1 mld. EUR (nepočítáme s výraznějším navýšením uhelných rezerv), což by při dnešním počtu akcií znamenalo asi 100 Kč/akcie. Potíž ovšem je, že při novém počtu akcií by se jednalo zhruba jen o 5 za akcii. Úvahu o dosažitelnosti vlastní průměrné pořizovací ceny si tak každý investor může takto udělat sám.

Investoři, kteří se rozhodnou následovat majoritního vlastníka a nový kapitál do společnosti také investují, by tak ale měli učinit raději až po 29. srpnu, kdy mají držitelé dluhopisů rozhodnout o návrhu restrukturalizace, resp. dalším osudu firmy. Podle posledních zpráv na toto téma od společnosti se domníváme, že restrukturalizační plán nakonec podporu najde. Riziko jeho neschválení a tedy nuceného prodeje aktiv NWR však zatím stále trvá (připomeňme, že ke schválení restrukturalizace je zapotřebí souhlasu 75 % přítomných věřitelů v obou třídách dluhopisů a NWR zatím získalo předběžnou podporu zhruba od 85 % držitelů zajištěného dluhu a 65 % nezajištěného dluhu). V alternativním scénáři prodeje aktiv by se akcie téměř jistě staly zcela bezcennými, stejně jako nezajištěné dluhopisy.

Stávající cena (podle nás iracionálně vysoká) dává šanci pro spekulaci těm investorům, kteří mají to štěstí a do NWR doposud neinvestovali. Teoreticky by totiž mohli akcie nyní nakupovat (aktuálně) za 3 za akcii, následně upsat práva po cca 0,645 za akcii a dostat tak průměrnou cenu pořízení pod 1 za akcii. Za předpokladu, že by si akcie NWR udržely stávající tržní cenu i po vypořádání práv na konci září, což by sice nebylo racionální, ale ve světě „penny-stocks“ to nelze vyloučit – mohl by takový investor realizovat zajímavé (až 300 %) zhodnocení – pokud tedy najde (neracionálního) kupce a dostatečnou poptávku, což může být kámen úrazu.

Co se týká finančních výsledků, výše hotovosti za první letošní půlrok poklesla o 62 mil. EUR ze 184 mil. EUR k 31.12.2013 NWR tak v současných podmínkách ukrajuje ze své hotovostní pozice zhruba 30 mil. EUR za kvartál. Pokud bude schválen restrukturalizační plán, tato cifra by se vlivem očekávaného poklesu úrokových nákladů měla snížit přibližně na 20 mil. EUR. Emise dodatečného kapitálu by tak při zachování současných podmínek (tj. především cen uhlí, těžebních nákladů a snížených úrokových nákladů) znamenala „koupení“ zhruba dalšího roku času navíc (pro výrazné zlepšení podmínek na trhu s uhlím). Obecně by pak dle předběžných informací vedení firmy měly být výsledky ve 2Q14 zhruba v souladu s těmi v 1Q14.





Čtěte více:

Armageddon na akciích NWR - cesta ke ztrátě 99 % hodnoty
03.07.2014 11:20
Devastace akcií NWR na pražské burze pokračuje. Včera zveřejněné bližš...
NWR – Co bude dál? (komentář analytika)
11.07.2014 17:47
Společnost NWR dnes před začátkem obchodování zveřejnila výši produkce...
NWR pokračuje v plánu restrukturalizace, akcie + 17 %
15.07.2014 8:50
Těžařská společnost NWR dnes ráno před otevřením trhu oznámila, že zís...

Váš názor
  • NWR zbankrotuje
    01.08.2014 13:17

    Zhruba 2-3 roky opakuji po třicáte: NWR zbankrotuje a to nikoliv kvůli frakování a levnému uhlí. Zkrachuje většina uhelných společností z důvodu nástupu nových technologií. Spekulace o tom, jak koupit akcie za 2 Kč a upsat za halíře je irelevantní. NWR do tří až pěti let zbankrotuje nebo přejde do Zombie režimu. Věk uhlí končí.
    Detective
    • Re: NWR zbankrotuje
      01.08.2014 13:44

      Hlavně se znovu nenapálit, hodnota akcií je v tom nejlepším případě 0,5 haléřů, jak jsem psal na chatu asi před měsícem, takže nakoupit teď a čekat na další úpis na naředění a mít tak cenu okolo 1 Kč na akcii je nevýhodné, neracionální a z hlediska fundamentu neospravedlnitelné. Chápu, že Patria chce poplatky, takže nás do této spekulace žene, nenechte se znovu napálit a nekupujte tuhle Bakalovu zpackanou investici. Robin
      1
  • Pravděpodobně
    01.08.2014 10:43

    dojde k úpisu ve shodě a k následnému vytěsnění drobasu a rozprodeji majetku a 300% je víte kde :(((( komu by také prodávali když Vítkovice nebudou že :D
    Deny:-)
  •  
    31.07.2014 22:35

    Nebudu se zabývat IPO a zlodějnami s nimi spojenými,ale uhlí bude ještě minimálně 50 let strategická surovina.U nás je problém nákladovosti.Pokud se týká různých úpisů a komentářů Patrie,tak si vzpomínám,jak Patria komentovala minulý rok růst a zlepšení hospodaření NWR letošní rok............hahaha.Jelikož to už tradičně nevyšlo,tak bych doporučil Patrii předpovídat počasí.Tam by možná uspěli.NWR je tunel to je nepochybné.Bakala patří do basy a co dál?Uvidíme.Druhé dno už probíhá a pokud bude chtít český kapitálový trh zničit svou pověst a odradit všechny investovat do nějaké akcie,doporučuji nechat zkrachovat tak polovinu akcií na pražské burze.Pak už se na ni každý vysere.
    Mac
  •  
    31.07.2014 21:01

    pane Sykora,hezky to mate spocitany,pocitate take s tim,ze kdyz bylo uhli podstatne drazsi,tak NWR melo naklady na vytezenou tunu minimalne o 20eur vyssi? Dnes uz se NWR dostalo nakladove na 65ecek za tunu...na pristi rok uz se da pocitat podle futer australskyho uhli,ze bude NWR prodavat koks.uhli za 90 ecek plus 54-55 ecek za energeticky uhli...to vychazi 75 ecek za tunu celkem....pri malilinko vetsim pomeru koks.uhli....to znamena 10 ecek na vytezenou tunu zisk...to vychazi 2,3 miliardy cisty zisk pri tezbe 8,5 mil.tun....kdyby pri dnesnich nakladech na tezenou tunu cena koks.uhli vylitla zpet na 300 dolaru za tunu,jak pisete....to by bylo 220 ecek za tunu....tak to by bylo uuuuuplne nekde jinde....uvadel jsem pocty s ,,pitomou,, cenou 90 ecek...
    Vata
  •  
    31.07.2014 16:45

    DÍVÁM SE NA ORCO A POLÉVÁ MĚ HORKO KTERÉ JDE AŽ DO BEZVLÁDÍ,OBRACÍM SE K BOHU..TEN VECE,ŽE MOHU S AKCIEMI ORCA VYTŘÍTI SI SVOJE ZÁDÍ PAK POZVEDNU OČI- SVĚT SE SE MNOU TOČÍ ZRAK SE RYCHLE KALÍ JAK TAM NA MĚ JUKAJ AKCIE BAKALY.
    BOB
    •  
      01.08.2014 8:45

      Kde je dohled kapitálového trhu,když se tady okrádají akcionáři?
      Mac
      • Mám teda taky vztek
        01.08.2014 10:32

        držím část akcií z IPO a zbytek někde okolo 200 Kč/kus, za spoustu peněz. IPO byl tunel se vším všuy, Bakala z toho vytáhl co šlo a nechali jen (prodělečné) doly, které přivádaějí na buben.
        bO
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university