Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato v uplynulém týdnu: Aneb proč jsou dluhopisy důležité?

Zlato v uplynulém týdnu: Aneb proč jsou dluhopisy důležité?

01.08.2014 18:28
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Oblíbenou komoditu si v uplynulém týdnu vzala na paškál série makrodat přicházející ze Spojených států. Hospodářský růst dosáhl 4 %, když se všeobecně počítalo s tříprocentní hodnotou. Zlato tradičně těží z ekonomických problémů USA, tudíž zpráva o kvartální akceleraci společně s příznivou revizí kontrakce prvního čtvrtletí „žlutému kovu“ zrovna vítr do plachet nepřidala. Fed svým oznámením o pokračujícím kurzu měnové politiky také nepřesvědčil k otevírání nákupních pozic a korekci týdenního propadu tak dopomohla až dnešní data z amerického trhu práce, kde míra nezaměstnanosti překvapivě vzrostla na 6,2 %. Trh si údaj dle všeho přeložil jako signál pro centrální banku Fed, aby nadále nespěchala se spuštěním restrikčních opatření. Vrcholná autorita měnové politiky ve středu sama avizovala, že nadále vidí významné nedostatky na trhu práce a dnes zveřejněná horší data proto dozajista rozproudí vášnivou debatu ohledně budoucího nastavení sazeb, jejichž zvýšení je trhy netrpělivě vyhlíženo.

Zachování současné měnové expanze působí na zlato pozitivně hned z několika důvodů. Za prvé dochází k oslabování dolaru, který se pohybuje v nepřímé korelaci vůči ceně zlata. Za druhé expanze vede k poklesu úroků na krátkém konci výnosové křivky, což snižuje výnosnost ostatních tříd úročených aktiv. To je v průběhu letošního roku patrné z protisměrného pohybu ceny zlata a výnosnosti na desetiletém americkém vládním dluhopisu.

zlato

Po zveřejnění kvartálního výsledku růstu HDP úroky na desetiletých vládních dluhopisech USA ještě tentýž den vzrostly v hodnotě o více než 3 %. Na to zlato reagovalo poklesem ceny, avšak se zpožděním takřka celého dne. To dnešní pokles výnosnosti dluhopisů (po datech z amerického trhu práce a zvýšení pravděpodobnosti prodloužení měnového stimulu Fed) vyvolal reakci takřka okamžitě. Zdá se tak, že investoři na vývoj výnosnosti dluhopisů, které jsou bezpečnou alternativou právě zlaté komoditě, reagují daleko citlivěji v případě zpráv podporujících cenu zlata. Kde hledat vysvětlení?

Pragmatické investory jistě úvaha neuspokojí, ale za poněkud rychlejší reakcí může stát psychologický faktor. Zlato dlouhé roky patří do portfolii velké skupiny účastníků trhu, kteří s ním prožili jak kouzelné růsty, tak také strastiplné pády. Ti, kteří své pozice včas neuzavřeli tak možná hledají sebemenší naději, jak z celé věci „vyváznout“, co pokud možno nejlépe. A signál v podobě nižšího výnosu dluhopisu, které je hlavním konkurentem zlata jakožto bezpečnostního aktiva, může být následně vnímán jako silná vzpruha.




Čtěte více:

Zlato a rozlišování pohádek od reality
25.07.2014 16:38
Nemohu říci, že by zlato bylo špatnou investicí. Jestliže jste ho koup...
Zlato - technická analýza
31.07.2014 14:54
Zlato se z technického hlediska nachází v podobné situaci, jako tomu b...

Váš názor
  • KONTRAPRODUKTIVNÍ !!!
    01.08.2014 20:50

    ... fakt už toho nechce, začíná to být opravdu KONTRAPRODUKTIVNÍ, začněte se smiřovat s tím, že Vám to zbožné USA prostě hned tak NEPOROSTE... doporučuji ODPÍSKAT co nejrychleji, tomuto PŘÍBĚHU už věříte jen Vy analytici a ještě pár opic z FEDu. Z těch Vašich grafů, které zobrazují tak max. to ..... neboli věštit z grafu o "délce" 5 měsíců může jen BLB ! Je to stejné jako dělat fundovanou analýzu od roku 1982 a blábolit něco o nečem, když tam chybí data před rokem 1982 a s touto započtenou dobou ty akciové trhy vypadají úplně jinak. Po započtení inflace už to taky taková paráda mnohdy není :)). Koukal jsem na ten Váš slavný Bloomberg a podobně hloupou zprávu jsem tam bohužel nenašel, takže to vypadá na vlastní výplod fantazie, nebo je zde možnost, že to pochází z archívu Bloomberg neb tyto zprávy jsou zcela jistě levnější :DDD... jj češi strašně rádi jezdí 30 km pro benzín, že :)))
    ……
    • Re: KONTRAPRODUKTIVNÍ !!!
      01.08.2014 20:58

      To takhle emotivně a se zápalem budeš reagovat na každý článek o zlatu? :D
      Nyk Lísn
      •  
        01.08.2014 21:31

        ... na každý článek ne... na každý druhý :DDD Mě jde hlavně o to, aby těmi bláboly nevzbudily BUDKAŔE :DDD ještě ten by tu teď chyběl se svými prognózami :DDD. Taky mám obavu o DETECTIVE, ten tu začne po probuzení psát o tom jak soudruzi z USA přišli na to, jak se dá studenou fůzi vyrábět zlato a JSME VŠICHNI V PRDÝLCE, jelikož trh se zlatem s touto zprávou nepočítá a mám obavy o to, co by to se zlatem udělalo :DDD. Potom jeho hodnota bude 0 USD a analytici se budou plácat po rameni jak jim ta predikce vyšla, přitom příčina bude úplně někde jinde :))). Teď vážně :)) ono je třeba ty zprávy vyvažovat. Jestli tady od ledna do června vyšlo pár zpráv na zlato, tak to co se děje poslední týdny je opravdu na pováženou - ostatně co by dnes někteří dali za to, kdyby diskuze na NWR byla před časem vyváženější tj. více psali pesimisti než optimisti... tady mám pocit to bude časem podobné :))
        ……
      • Koudelka
        01.08.2014 21:10

        Jenom nebuď ztuhlý, že si držel uhlí, vykašli se na to a nakup si zlato.
        Velkamedvědice
        • Re: Koudelka
          01.08.2014 21:47

          Haha, to by se ti líbilo, abych svojí masivní poptávkou zvednul cenu na trhu, co? Tůdle, na to ti nenaletím! :D
          Nyk Lísn
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data