Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - ECB a její dnešní mission impossible

Rozbřesk - ECB a její dnešní mission impossible

02.10.2014 9:15
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Možná to byl strach z eboly v USA, možná z nových sankcí na ose Rusko-EU, možná nejistota ohledně dalšího politického vývoje v Hongkongu či Brazílii či prosté znepokojení ze zhoršených podnikatelských nálad v Německu či Spojených států - každopádně americké akciové trhy zažily včera vcelku solidní výplach a ani dnes po ránu v Asii to nevypadá nějak růžově.

Volatilita roste, což investory vede k útěku do bezpečných aktiv, jako jsou vládní dluhopisy. Jejich ceny rostou, což inverzně znamená, že výnosy klesají. A klesají dokonce tak hluboko, že se nám v Evropě rozšiřuje paleta států, kterým jsou investoři ochotni platit za to, aby jim mohli půjčit peníze. Věci došly dokonce tak daleko, že se velmi přiblížil okamžik, kdy banky a fondy (jednoduše střádalové) budou platit českému státu za to, že mu budou moci půjčit peníze.

Postavit vysvětlení této velmi nezvyklé tržní situace na tom, že investoři utíkají do bezpečných (státních) aktiv čímž jejich implicitní výnos klesá, by ovšem bylo velmi jednoduché. Významná část příběhu nízkých výnosů dluhopisů je o tom, že klesají inflační očekávání, což je po všech stránkách velmi nepříjemné, neboť to de facto zpřísňuje měnovou politiku. Vše přitom jednoduše vyplývá z toho, že aktuální inflace je velice nízká a investoři s částí veřejnosti jednoduše centrálním bankám přestávají věřit, že jsou schopny nějakou výrazně kladnou inflaci (minimálně na půdě kontinentální Evropy) vytvořit.

A show přesně na toto téma se pak odehraje dnes odpoledne, kdy prezident ECB Draghi předstoupí před novináře, aby jim představil další vize, jak s pomocí konvenčních a nekonvenčních monetárních nástrojů vytvořit inflaci. To se však ne a ne zdařit a tak není divu, že víra trhů v budoucí inflaci klesá.

Forex

Eurodarový trh zažil včera velmi volatilní seanci, když se o masivní pohyby postaraly indexy podnikatelských nálad v eurozóně a v USA. Nejprve totiž překvapivá revize německého indexu podnikatelské nálady (PMI) ukázala na to, že podnikatelé vidí svět ještě pesimističtěji, než jak jej naznačil předběžný odhad (index spadl pod hranici 50 bodů) a odpoledne naopak na pesimistickou notu zahrál index nálady v americkém průmyslu (propad z 59 na 56,6 bodu). Výsledkem byl sešup eurodolaru z úrovně 1,27 až pod hladinu 1,26 s následnou (pozitivní) korekcí na 1,265.

Dnešek však bude primárně o zasedání ECB, byť je poměrně těžké říci, zda prezident Draghi může v tuto chvíli nějak zásadněji trh přesvědčit o tom, že centrální banka bude provádět opravdu expanzivní politiku (když ji v tom limituje řada technických faktorů). Dolaru by pak mohly napomáhat problémy řady emerging markets, když se k Hongkongu a Rusku přidává teď před volbami Brazílie.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Čtěte více:

Rozbřesk: Nepokoje v Hongkongu - znepokojení pro trhy s rizikovými aktivy
30.09.2014 9:10
Ukrajina, Rusko, Turecko, Argentina, Čína a teď dokonce překvapivě Hon...
Rozbřesk - Nízká inflace v eurozóně drtí euro
01.10.2014 9:10
Inflace v eurozóně opět spadla k pětiletým minimům (0,3 % y/y). Pro tr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m