Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Nízká inflace v eurozóně drtí euro

Rozbřesk - Nízká inflace v eurozóně drtí euro

01.10.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Inflace v eurozóně opět spadla k pětiletým minimům (0,3 % y/y). Pro trh to v zásadě není nic překvapivého, málokdo čekal ale tak ostrý propad jádrové inflace. Ta odráží pokračující zesláblou poptávku v evropských ekonomikách, především pak v Itálii a Francii. Itálie se vrátila na začátku roku 2014 do recese a včerejší čísla potvrdila, že dva měsíce v řadě zažívá propad cenové hladiny. Evropská centrální banka proto pravděpodobně ve čtvrtek nechá dveře otevřené ještě výraznější měnové expanzi. Otázkou je, zda to může mít nějaký efekt?

Problémy Itálie a Francie jsou strukturální povahy a další uvolnění měnových kohoutů v tuto chvíli již těžko ekonomiku rozhýbe. Obě ekonomiky trápí kombinace ztráty konkurenceschopnosti a vysoké nezaměstnanosti.

Pomoci by jim teoreticky mohl rychlejší růst spotřeby v strukturálně zdravějších koutech eurozóny, především v Německu. Německá spotřeba i v současných časech super-nízké nezaměstnanosti zatím těžko překonává 1%ní roční růst. Expanzivnější měnová politika na tom ale už těžko něco výraznějšího změní. Peníze jsou pro banky super-levné a dostupné již dnes, rychlejší růst úvěrů tedy nastartují jen stěží. Hlavním efektem měnové expanze bude pravděpodobně slabší euro, které v největší světové ekonomice primárně podpoří opět exportně orientované podniky. Německo přitom rok co rok zvyšuje své obchodní přebytky se zbytkem světa a v uplynulém roce sesadilo z pomyslného trůnu světového exportéra číslo jedna Čínu. Jeho obchodní přebytky se zbytkem světa dosahují ročně přes 250 miliard dolarů. I proto sílí kritika USA vůči německému modelu růstu, příliš spoléhajícímu na poptávku ve zbytku světa. Washington by podobně jako Paříž nebo Řím viděl rád rychlejší vládní útraty a celkově uvolněnější rozpočtovou politiku Německa.

Forex
Nízká inflace v eurozóně včera podpořila středoevropské měny, které mírně posílily. Forint se dokonce dostal velmi blízko k technické bariéře 310 EUR/HUF. Nedařilo se na druhou stranu ruskému rublu. Ten poklesl na historické minimum vůči koši měn EUR a USD a překročil úroveň 44,40, při které podle pravidel ruské centrální banky může banka sáhnout k neomezeným intervencím. Spouštěčem prudkého pádu rublu byly zprávy o zavádění kapitálových kontrol, které nicméně ruské ministerstvo financí vzápětí popřelo. Připomeňme, že odliv kapitálu Rusko postihuje od počátku tohoto roku. Jen za první pololetí dosáhl čistý odliv soukromého kapitálu z Ruska 75 mld. USD. Za celý minulý rok byl odliv 61 mld. USD.

Co se týká dnešního regionálního kalendáře, budou v centru pozornosti bezpochyby indexy podnikatelské nálady PMI. PMI v Česku zůstával až doposud imunní vůči zhoršení “měkkých” dat v Německu, což při provázanosti české ekonomiky s Německou je poměrně paradoxní. Naopak polská podnikatelská nálada se již nějakou dobu pohybuje pod hladinou 50 označující kontrakci. Nicméně ani horší PMI by před zítřejším zasedáním ECB nemusela středoevropským měnám příliš ublížit.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

Na Ukrajině se opět střílí, rubl prudce oslabuje
30.09.2014 14:10
Bezpečnostní situace na Ukrajině se zhoršuje, za posledních 24 hodin b...
IPO Watch: Vivint Solar - král Slunce a další 7 titulů
30.09.2014 15:55
Další týden je před námi a znovu se těšíme na nováčky na trzích. Dnes ...
Oktoberfest - tam, kde se bujará radost schází s tvrdým obchodním modelem
30.09.2014 13:50
Říjen již klepe na dveře a jeho neodmyslitelnou součástí je již o minu...
Asie vstupuje do nového měsíce smíšeně, Hong Kong a Shanghai dnes mají zavřeno
01.10.2014 8:24
Asijské trhy v první obchodní den měsíce října obchodují (opět) na smí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data