Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IPO Watch – co nám tento týden menu nabízí?

IPO Watch – co nám tento týden menu nabízí?

10.11.2014 15:20
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Tento týden nás čeká poněkud záživnější jízda. Deset firem z různých oborů umístí svoje akcie na burzu, a řeknou si od investorů o další injekce do svých projektů. Které to jsou, si povíme na následujících řádcích.

Prvním soustem našeho degustačního „finger food“ menu bude společnost Axalta Coating Systems Ltd (AXTA). Firma si jde na newyorskou burzu pro 945 mil. USD s nabídkou 45 milionů kusů akcií. Očekávané cenové rozpětí pro úvodní cenu je tak 18 – 21 USD.

Společnost vyrábí tekuté i práškové hmoty pro nátěry karoserií vozů a patří mezi vedoucí výrobce ve svém segmentu. Mezi klienty společnosti patří i ty největší automobilky světa. Firma v posledním uzavřeném fiskálním roce vykázala tržby přes čtyři miliardy. Za to čistý zisk se zatím nedaří stabilizovat a byl ve ztrátě 211 mil. USD.

Další na řadě je ochutnávka z dálné Číny – společnost eHi Car Services Ltd (EHIC) je skutečně původem čínská firma směřující na americký trh v New Yorku. Plánuje získat 140 mil. USD při úpisu 10 mil. kusů akcií. Je tedy jasné, že startovní cena bude někde kolem 13 – 14 USD za kus.

Společnost založená v roce 2006 se soustředí na poskytování služeb půjčování vozů jak pro retailové, tak korporátní klienty. Firma má sídlo v Šanghaji a zaměstnává své zaměstnance ve více jak 90 městech světa. A flotila vozů firmy čítá více jak 10 000 vozů a 100 různých modelů.

FibroGen Inc. (FGEN) je biotech společnost, která se zabývá vývojem nových preparátů pro chronická onemocnění ledvin a chudokrevnosti. Hlavním trumfem společnosti v boji o budoucí přežití firmy je přípravek „Roxadustat“, který se podává ústy, je bezpečnější, efektivnější a pohodlnější pro uživatele než dosavadní způsob léčby injekcemi. Léčí se s ním jak anémie, tak onemocnění ledvin.

Firma exkluzivně spolupracuje s AstraZeneca od roku 2013 a dále rozvijí své aktivity i s dalšími farmaceutickými firmami. Firma byla dosud financovaná samostatnými investory ale i venture fondy. Nyní si jde na NASDAQ pro 134 mil. USD s nabídkou 7,1 mil. kusů akcií. Cenové rozpětí nové akcie při startu obchodování je odhadem 16 – 19 USD za jeden kus.

FGEN vykázal v posledním fiskálním roce ztrátu 14,94 mil. USD, zato tržby byly na 102,2 mil. USD.

Joint Corp/The (JYNT) – nezvyklé jméno pro ještě nezvyklejší obchodní příběh. V roce 1999 doktor Fred Gerretzen, chiropraktik pochopil, že chiropraxe je podceňovaný obor medicíny. Rozhodl se, že ho transformuje z běžného, někdy nepochopeného na přátelský, pohodlný a dostupný léčebný proces pro pohybový aparát.

Dnes je hlavní společností, která se zabývá chiropraktickou léčbou. Své ordinace má JYNT napříč USA ve 200+ zařízeních. Firma chce zaujmout investory nabídkou 3 milionů akcií v hodnotě 21 milionů dolarů. Cena jedné by tak mohla být na trhu při startu obchodování 6 až 7 dolarů. Firma je malá. To ale nevadí. Vykázala tržby ve výši přes pět milionů dolarů a zisk byl na kladné nule.

Navios Maritime Midstream Part (NAP) je monacké „princátko“, které bylo založené na základě partnerství dalších společností. Úkolem je akvizice tankerů, které vozí ropu. V budoucnu v případě dobrých výsledků by se dále firma chtěla zaměřit na rozšiřování svých přepravních kapacit do dalších oblastí jako přeprava zkapalněných produktů z plynu, tankery na chemikálie, apod.

Firma chce získat 170 mil. USD nabídkou osmi milionů akcií. Jedna by se na začátku obchodování mohla prodávat za 19 - 21 USD.

ipo_tab 

Neuroderm Ltd (NDRM) je další farmaceutická společnost. Tentokrát ovšem budeme léčit Parkinsonovu chorobu a onemocnění centrální nervové soustavy. Jedná se zatím o firmu, která se svými preparáty prochází klinickými testy, přesto ji nepřehlédněte a uložte si ji pro jistotu do vašeho seznamu sledovaných společností.

V současné době neexistuje léčba na Parkinsonovu nemoc. Dostupná léčba pouze zmírňuje příznaky. Na světě žije podle odhadů centra pro léčbu Parkinsonovi choroby mezi sedmi a deseti miliony lidí s touto nemocí. Každý rok v USA je diagnostikováno okolo 60 000 nových případů.

Jinými slovy se dá očekávat, že v případě úspěšného výzkumu, by mohl Neuroderm mít řádově vyšší cenu.

PolyPid Ltd (PLPD) patří do farmaceutického a biotechnologického segmentu. PLPD využívá pro vývoj svých produktů platformu PLEX.

Tato platforma PLEX představuje technologii zpoždění dodání léčebných látek na místo určení v řádech dnů ale i měsíců. Technologie obalí léčebnou látku bez jakýchkoliv změn účinnosti nebo zacílení. Řešení společnosti je už skoro hotové a společnost čeká na schválení k oficiálnímu prodeji.

Firma chce získat na burze přes 21 milionů dolarů. PolyPid Ltd chce nabídnout okolo 1,81 mil. kusů akcií k obchodování se startovní cenou v rozpětí pravděpodobně 10 – 12 USD.

Pra Health Sciences Inc (PRAH) je firma s kořeny v USA a tam také chce zůstat usazena. Jejím cílem jsou biotechnologické a farmaceutické společnosti, kterým poskytuje podporu a provádění klinických testů jednotlivých preparátů.

Firma má v portfoliu klientů více jak 300 firem, trvalo jí více jak 30 let vybudovat skvělé vztahy s obchodními partnery. Ale nyní na tom může postavit úspěch firmy.

S1 Biopharma Inc (SXB) je farmaceutická firma, která má dlouhodobý program léčby ženské sexuální disfunkce. Jedná se hlavně o ztrátu zájmu o sex a neschopnost prožít sexuální potěšení.

Lékaři mají dnes možnost předepsat hormony. Ty ovšem mají velké vedlejší účinky a proto bylo rozhodnuto o vývoji nové léčby, která by je neměla.

V USA podle studie bude zhruba 30 000 žen, které bezpečně vykazují znaky pro sexuální disfunkce. Firma vyvíjí dva preparáty „Lorexys 1000“ a „Orexa“, které by mohly být odpovědí na tuto nemoc.

SXB by rádo našlo na burze NASDAQ financování dalšího vývoje v objemu 38,5 mil. USD nabídkou 2,75 mil. kusů. Cena by se tak mohla pohybovat okolo 12 až 14 USD za kus.


Virgin America Inc (VA)
je letecká dopravní společnost, která se profiluje jako komerční low-cost dopravce s loajální základnou zákazníků. Většinu svých letů vypravuje společnost ze San Franciska nebo Los Angeles. Firma plánuje další expanzi svojí letky a také rozšíření destinací, kam společnost létá. Virgin je poměrně nová společnost na poli leteckých přepravců. V těžké a svízelné situaci se VA daří i díky dobrý nákladům na palivo.

Firma si jde na burzu pro 320 milionů dolarů nabídkou 13,3 mil. akcií. Cena za kus by se tak mohla pohybovat mezi 21 a 24 USD za kus. Tržby společnosti v posledním roce dosáhly 1,4 mld. USD a zisk byl přes 10 mil. USD.

Zdroj: Bloomberg, stránky burzy NASDAQ a NYSE, stránky jednotlivých společností


Čtěte více:

Technická analýza - Dolar ztratil úrovně u 1,2400, euro je však v geopolitickém ohrožení
10.11.2014 9:46
Měnový pár se dnes pohybuje vysoko nad hladinou denního pivotu na 1,24...
Jihokorejci upekli obchodní dohodu s Číňany
10.11.2014 11:15
Jižní Korea dosáhla dohody o volném obchodu s Čínou, která výrazně zme...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m