Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak si za peníze koupit spokojenost

Jak si za peníze koupit spokojenost

26.11.2014 17:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Lze za peníze koupit štěstí a spokojenost? V posledních letech se této otázce věnovala řada vědeckých studií a my tak víme více o vztahu mezi tím, kolik vyděláváme a jak se cítíme. Ekonomové analyzovali data týkající se příjmů a spokojenosti v jednotlivých zemích, psychologové zase sledovali jedince, aby zjistili, co přináší více peněz. Výsledky jsou krátce řečeno takové, že bohatství samo o sobě žádnou garancí lepšího života není. Daleko více totiž záleží na tom, jak naše peníze utrácíme. Pokud například někomu něco věnujeme, činí nás to šťastnějšími, než když se zajímáme jen sami o sebe. Lidem také přináší větší potěšení, když si kupují zážitky namísto nákupu zboží.

Věc ale není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Studie totiž také ukazují, že lidé i přes výše uvedené stále upřednostňují nákupy materiálních věcí. Podle studie ze San Francisco State University je to proto, že se obecně domníváme, že věci nám přinesou déletrvající užitek, zatímco zážitky jsou prchavé. Občas si tak koupíme třeba lístek na koncert, ale většinou se orientujeme na věci materiální povahy. Ten samý výzkum ale ukazuje, že při zpětném hodnocení si skutečně více ceníme zážitků, a to jak co se týče jejich síly, tak co se týče doby trvání. Thomas Gilovich z Cornell University k tomu uvádí: „Lidé často provedou racionální kalkulaci. Na jejím základě se domnívají, že když půjdou například do divadla, bude to hezké, ale hned to skončí. Pokud si však něco koupí, budou to mít dlouho. Fakticky to pravda je, ale z psychologického hlediska ne, na to, co vlastníme, se totiž adaptujeme.“

Tato adaptace je důvodem, proč nám naše nákupy nečiní takovou radost, jak bychom čekali. Nové auto či nový oblek přinesou přechodné vzrušení, ale brzy je začneme brát jako něco samozřejmého. Pokud ale projdeme příjemným zážitkem, uspokojíme hlubší psychologické potřeby. Dělíme se o ně například s blízkými lidmi a mohou se dokonce stát součástí naší identity. Jestliže například vylezeme na osmitisícovku, budeme si to pamatovat navždy a budeme se o tom bavit ještě dlouho poté, co se zbavíme některých nakoupených věcí. Oblast zážitků také není tolik náchylná k tomu, abychom se v ní předháněli s jinými lidmi. Snaha vyrovnat se sousedům je totiž mnohem silnější u materiálních věcí. Pokud se porovnávají například dovolené, lidi obvykle tolik netrápí, že jejich sousedi byli na dražší dovolené než oni sami.

„Lidé jsou neobyčejně adaptabilní ohledně změn a týká se to zejména změn pozitivních,“ říká Sonja Lyubomirsky z University of California. Pokud nám například vzrostou příjmy, je to příjemné, ale rychle se zvednou i naše nároky. Chceme například větší dům v lepší čtvrti. Tam pak žijí bohatší sousedé a tak chceme ještě více. „Snažit se tomu vyhnout nebo to zmírnit, je velkou výzvou,“ domnívá se Lyubomirsky. Pomoci nám podle ní může větší vděčnost za to, co už máme. Elizabeth Dunn z Univerzity of British Columbia v této souvislosti provedla experiment, v jehož rámci poslala domů skupinu lidí s hromadou čokolády. Části z nich řekla, aby snědli maximum, co mohou, části čokoládu zakázala a třetí skupině řekla, aby snědli jen tolik, aby to bylo příjemné. Po celém testu se ukázalo, že lidé, kteří původně nesměli čokoládu jíst, si ji ve chvíli, kdy už ji jíst mohli, užili nejvíce. Z toho plyne, že pokud se něčeho vzdáme byť jen na čas, zvýší to naši schopnost si tuto věc užít.

U peněz můžeme hovořit dokonce o paradoxu v tom smyslu, že čím více jich vyděláváme, tím více nás těší, když je věnujeme někomu jinému. Ukazuje to pokus, v jehož rámci dostali studenti na University of British Columbia peníze a polovina z nich je měla utratit na něco, co chtěli oni sami. Druhá polovina měla koupit nějakou věc pro někoho jiného. Následně se ukázalo, že spokojenost vzrostla více u druhé skupiny lidí. Tento efekt funguje podle výzkumu ve velice rozdílných podmínkách – v zemích od Kanady přes Jižní Afriku až po Ugandu. Přitom platí, že čím větší pomocí je částka, kterou jsme darovali, tím je větší i naše spokojenost.

Dunn se domnívá, že nejlepším využitím peněz je „nákup něčeho, co nám uspoří čas“. Pokud si koupíme lepší auto, ale stále budeme stát dvě hodiny v zácpě, moc nám to nepomůže. Lepší je koupit si bydlení, které je blíže k naší práci. Dalším způsobem, jak si koupit čas, je například využití placené pomoci v domácnosti. Nákup času ale není jedinou podmínkou větší spokojenosti. Důležité je i to, co s nově získaným časem učiníme a jak se na něj díváme. I zde je prý lepší vnímat ho jako něco, co není garantováno.

V neposlední řadě je tu otázka výdajů, které překračují naše možnosti. Přestože nám zážitky poskytují větší uspokojení než materiální věci, je jasné, že nejdříve musíme nakoupit to, co skutečně potřebujeme. Pokud pak budeme chtít naše nákupy rozšiřovat, je důležité si uvědomit, že dluh má na naši spokojenost negativní dopad. Ukazuje to například průzkum mezi britskými domácnostmi. Ten dokonce naznačuje, že manželé, kteří jsou více zadlužení, mají mezi sebou více konfliktů než páry v nezadlužených domácnostech. Naši spokojenost naopak zvyšuje spoření. Jeho pozitivní dopad ovšem není tak silný, jako je negativní pocit z dluhů. Z pohledu naší spokojenosti je tak důležitější zbavit se dluhů a až v druhé řadě je schopnost spořit. Než si tedy pořídíme vysněnou dovolenou, měli bychom si být jisti, že máme bezpečnou finanční rezervu.

Zdroj: WSJ




Čtěte více:

Americká duální ekonomika – svět splněných přání i otupělých nadějí
21.11.2014 6:30
Celkový pohled na americkou ekonomiku nabízí poměrně jasné kontury úsp...
Postihne nakonec Japonsko krize důvěry?
21.11.2014 11:00
Japonská ekonomika není opět schopna dosáhnout takového růstu, který b...
Co se nepovedlo číslům, dokázal Draghi - euro oslabuje
21.11.2014 10:32
Eurodolar včera ustál všechny tlaky na pokles v podobě nových dat z ob...

Váš názor
  •  
    27.11.2014 8:00

    čím více jich vyděláváme, tím více nás těší, když je věnujeme někomu jinému - to snad ne ! Tak proč na charitu dávají z 80 % zase jen ti " chudí " ? Že by vydělávali tolik peněz ?
    Jezdec.
    •  
      27.11.2014 8:49

      Protože je 20% těch bohatých... To byl vtip:-) Ale kdo jsou ti, kteří tvoří těch 20%?
      Jesse
      •  
        27.11.2014 9:28

        Ti, co daji velkou cast sveho majetku na charitu si tim kupuji verejne mineni a nepsanou dohodu s vladama - oni udelaji neco dobreho pro lidi a vlady se nebudou zajimat o danovy uniky a drobny preslapy / primhouri oko.
        Mezernik
  •  
    27.11.2014 1:29

    Zážitek nemusí být příjemný, hlavně když je silný.
    VeleOp
Aktuální komentáře
16.04.2024
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci
9:58Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu
13.04.2024
16:30CNBC: Čína zůstává pro americké výrobce čipů důležitá

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m