Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Second sight – trh má smysl

Second sight – trh má smysl

02.12.2014 17:02

Despekt k akciovým trhům zažívá v posledních letech zlaté časy. Na festivalu odsudků slyšíme úvahy o kasinech, plošné manipulaci tu bankami soukromými (HFT ...), tu bankami centrálními (QE ...), chytrých a hloupých penězích, navždy odsouzených ke ztrátám, atd. Ne, že by na něčem z toho nebylo něco pravdy. Ale jen na něčem a něco. A hlavně v tom všem odsudku často zapomínáme na to, co dobrého trh přináší.

Přemýšlel jsem o tom, když jsem četl příspěvek kolegy Pavla Petra o firmě Second Sight Medical Product a jejím IPO. Dozvěděli jsme se v něm mimo jiné následující: „Second Sight Medical Product ... má ve svém portfoliu technologické řešení pro léčbu slepoty a jejím posledním cílem je přijít s implantátem který by dokázal odstranit téměř každý typ slepoty bez ohledu na to zda-li postižený má či nemá poškozený oční nerv ... stojí za ní muž s velkou a štědrou portmonkou – miliardář Alfred Mann“.

Pohled na graf s vývojem ceny akcie po nedávném IPO firmy moc optimisticky nevyznívá. Spíše vyzívá k úvahám nad samotným způsobem, jak bývají někdy naceněna. Optimismus vydržel dva dny, pak už došlo k výraznému přehodnocení výhledu společnosti, nebo spíše k přehodnocení toho, co si o něm asi budou myslet ostatní (všichni jsme pro někoho „ostatní“):

s1

Zdroj: FT

Second Sight tak je podle mého velmi dobrým příkladem rozpolcení, které je pro trhy tak typické a které jsem nakousl v úvodu. Za posledních 8 dní tržní „existence“ její akcie jsme viděli posílení blížící se 20 %, ale také řadu ztrát v rozsahu kolem 10 % denně. Je jasné, že nově uvedená společnost a její akcie si hledají tu správnou cenovou hladinu a čím méně hmatatelnější jsou dosavadní výsledky firmy, o to je to hledání bolestivější. A to je i současný případ, což uvidíme níže. Co se týče fundamentálního příběhu, dodám, že (podle FT) klíčový produkt firmy se nazývá Argus II Retinal Prosthesis System (Argus II) a je schválen americkou Food & Drug Administration. Je dostupný i v některých evropských zemích. Do poloviny listopadu byl Argus II implantován asi 90 pacientům z USA, Kanady, Francie, Itálie, Německa, Nizozemí, Saudské Arábie a Švýcarska. Firma vyvíjí další systém nazývaný Orion I, který by se měl vypořádat „s téměř všemi formami slepoty“.

A nyní už pár čísel. Minulý rok převýšily tržby společnosti 1,5 milionů dolarů, čistá ztráta klesla pod 20 milionů dolarů - viz první grafy. Letos firma generuje za každé čtvrtletí něco málo přes 0,6 milionů dolarů, ztráta na úrovni provozního zisku zatím dosahuje necelých 16 milionů dolarů. Pokud bych se pro zajímavost (a pro VZP) pokusil napasovat tato čísla na uvedených 90 implantací, vypadalo by to následovně: Za poslední cca tři roky firma na tržbách generovala necelých 5 milionů dolarů, pokud by v nich byly všechny uvedené implantace, vychází jedna asi na 55 500 dolarů, tedy asi 1 200 000 .

2

Zdroj: FT

Ani cash flow nebudí nejmenší známky toho, že by docházelo k nějaké tvorbě volné hotovosti. Na provozní úrovni firma loni prodělala 17 milionů dolarů, předloni 15. K tomu přidejme celkové investice v řádu 3 – 4,5 milionu dolarů a ročně tak bylo potřeba dosypat cca 20 milionů dolarů. Což se přesně stalo a to zejména formou zvýšení dluhu:

3

Zdroj: FT

Jde tedy (zatím) o extrémně malou společnost s extrémně nezajímavým historickým (!) tokem hotovosti a možná také mimořádně zajímavou budoucností. S ohledem na fázi, ve které se nachází, je to vše přirozené. Bylo by určitě bláhové, sázet na ní velkou část investičních portfolií. Na trhu je ale mimo jiné hezké, že umožňuje rozvoj podobných projektů tím, že do nich dá hodně lidí velmi malou část svého portfolia – a generuje to dost velké zdroje na další rozvoj. Podle WHO je na světě asi 285 milionů lidí, kteří mají problémy se zrakem, 39 milionů z nich je slepých. Trh má smysl, nebuďme zaslepení kvůli tomu, co na něm nefunguje (často kvůli tomu, že ho fungovat nenecháme). A mimochodem, toto téma také ukazuje, že obrovský význam má i tolikrát zpochybňovaný ekonomický růst - pokud to není jen růst pro růst.


Čtěte více:

Hlavolam jménem Apple – co se včera vlastně stalo?
02.12.2014 11:18
Včerejší úvod obchodování na Wall Street byl poznamenán silnými výprod...
Čas rozhodování v energetice
02.12.2014 13:21
Energetika v České republice se nachází v době „klidu“ či spíše „nekli...
ECB je před významným rozhodnutím hluboce rozdělena
02.12.2014 15:00
Tento týden ve čtvrtek je na programu pravidelné měsíční zasedání cent...

Váš názor
  • jasnovidec
    02.12.2014 18:39

    Dobrý den, vaše články jsou občas zajímavé, ale dnes se nemohu zbavit dojmu, že jste se nechal trochu zaslepit a zapomněl jste se před psaním pořádně "vyzívat".
    koudelák
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.