Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Obnovitelné energie a boj dobra se zlem

Víkendář: Obnovitelné energie a boj dobra se zlem

27.12.2014 10:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Je to boj dobra a zla a budoucnost lidstva je na vážkách. Hovořím o boji za rozvoj obnovitelné energie, ale nemám na mysli změnu klimatu. Jde o rozdělení bohatství na celé planetě. Naše historie vypadá totiž v kostce následovně: Po tisíce let byla naše energetická bilance daná. Energii jsme získávali z našeho těla, zvířat a dřeva. Všechna tato energie přicházela z půdy. Kdo vlastnil půdu, vlastnil energii. Technologický pokrok byl pomalý a nejlepší způsob, jak zbohatnout, bylo zabrat půdu někoho jiného. Po tisíce let představovala válka běžnou součást života a ti, kteří ji ovládali nejlépe, byli nejbohatší. Mohlo jít o Římany, čínské císaře či barbarské kmeny Mongolů. Šlo o brutální svět a hru s nulovým součtem.

Pak se staly dvě věci, které tuto hru otočily vzhůru nohama. Došlo k prudkému technologickému pokroku a objevili jsme způsob, jak dostat energii z fosilních paliv. Oba procesy se navzájem umocňovaly a došlo k dosud nezaznamenanému růstu našeho životního standardu. Najednou šlo vydělat velké bohatství tím, že někdo vynalezl novou věc a dobře zorganizoval lidi v produkčním řetězci namísto toho, aby se snažil o dobývání nových zemí. Svět se změnil na hru s pozitivním součtem, zbohatl a přestal tolik válčit.

Většina z nás by chtěla, aby tato hra pokračovala i nadále. Ale je tu jedna komplikace – máme jen velmi omezenou zásobu fosilních paliv. Před několika lety se mnozí domnívali, že se nacházíme na pokraji ropného vrcholu a přichází další doba temna. Lidská dovednost se ovšem vzchopila a začali jsme těžit z alternativních ložisek. Ceny energií zase klesly, ale ne na úrovně, které byly běžné v polovině předchozího desetiletí. Frakování je drahé a s časem bude ještě dražší. Získali jsme čas, ale o konečné řešení nejde.

Relativně vysoké ceny energií dál plní pokladny autoritářských režimů, jakými jsou například Rusko, Saúdská Arábie, Irán či Venezuela. Vezměme si Putina. Jeho moc se opírá o to, že jeho předchůdci zabrali obrovská území a ukázalo se, že se pod nimi nachází hodně ropy. Dovedli tuto zemi ubránit a ropa jim umožnila vybudovat jednu z nejsilnějších armád na světě. Armáda brání zemi, země poskytuje zdroje na armádu a Putin a jeho přátelé si z toho také trochu nechají. Pokud nenajdeme jiné zdroje energie, Putinova militarizovaná „čerpací stanice“ bude představovat hrozbu pro celou planetu. Fosilní paliva nám vydrží ještě alespoň jedno století, náklady těžby budou ale stále růst. A růst budou i příjmy autoritářských režimů. Nevrátí se úplně ke hře s nulovým součtem, ale pohneme se tímto směrem.

Proti takovému vývoji tu stojí síly dobra. Jsou jimi naše inteligence a kreativita. Jsme schopni přijít s novými zdroji a nyní jsou nejslibnější dva: Fúze a solární energie. O využití prvního se hovoří už dlouho, vědci ale činí pokroky. Lockheed Martin ohlásil významný posun v jím navrhované technologii fúzních reaktorů. Peníze proudí i do nových společností, jako jsou např. Helion Energy a General Fusion. V oblasti solární energie klesají ceny. Deutsche Bank tvrdí, že i kdyby vládní dotace klesly ze současných 30 % na 10 %, solární energie bude v roce 2016 levnější než fosilní paliva ve 36 státech USA. Pokles nákladů je dán technologickým pokrokem, úsporami z rozsahu a zlepšením celého výrobního procesu.

Obnovitelné energie sebou nesou morální prvek. Jestliže zvítězí lidská inteligence, budeme i nadále žít ve světě, kde budou naši prosperitu určovat především naše nápady a schopnost vyrábět věci. Pokud přijde technologický neúspěch, fúze se nevyplatí a ceny solárních systémů přestanou klesat, poteče stále více světového bohatství do rukou násilných režimů.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Váš názor
  • Pekný článok
    30.12.2014 9:17

    Obaja (Trupka + Mikino123x) ste trotlové. Je to pekný článok, má to úvod, jadro i záver ... - našťastie aktuálne nehráme hru s nulovým súčtom. - bohužiaľ niektoré národy mali štastie na energiu v podobe fosílnych palív a je im ukradný zvyšok sveta. -ostáva len dúfať, že v budúcnosti zvíťazí ľudská kreativita a budeme všetci šťastní ... skoro ako v rozprávke. :)
    KOpan
  • Why do you write Slovak...
    29.12.2014 13:41

    ... in the Czech magazine? Do you not know Czech?
    Trupka
  •  
    27.12.2014 12:03

    No neviem. Ale mne to pride take, akoby nas niekto nutil z tej "zlej cerpacej stanice" ako autor oznacuje Rusko brat benzin. Ved preco EU a cely zapadny svet dalej odobera suroviny a tym dalej teda podporuje rusku armadu ako je poznamenane v clanku. Autor by podla mna nemal odkazovat na vzdialenu buducnost v podobe jadrovej fuzie, kde pritom naznacuje, ze pokial nedojde k neakemu prevratnemu objavu, tak aj nadalej bude zavysli od ruskych ropnych rezerv, ktore mu vystacia aspon na sto rokov. Cim sa aj nadalej bude podporovat ten nenavideny rezim. Ale skor nabadat k okamzitemu embargu a v celom zapadnom svete na dovoz ropy a plynu z Ruska,a naslednom sannkcionovani statov, ktore by to nedodrziavali. Toto by bola jasna a razna odpoved, ktora je potrebna a hodna dnesnej situacii, a nie tam vymyslat o fuzii, co je hudba buducnosti. A pokial sa neake embargo neuvali, tak by aspon autor mohol ist prikladom, a vypnut doma kurenie na rusky plyn, a nekupovat benzin z ruskej ropy.
    Mikino123x
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m