Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajina chce do Donbasu povolat policejní kontingent EU

Ukrajina chce do Donbasu povolat policejní kontingent EU

20.02.2015 11:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Ukrajina preferuje vyslání policejních sil Evropské unie do Donbasu před povoláním mírových jednotek OSN. Novinářům v newyorském sídle OSN to ve čtvrtek řekl stálý zástupce Ukrajiny v organizaci Jurij Serhejev. Kyjev je podle něj přesvědčen, že mezinárodní pozorovatelská a kontrolní mise může přispět k plnění minských mírových dohod a ke skutečnému zastavení palby.

O vyslání mírových sil na východ Ukrajiny v minulých dnech hovořil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Pozorovatelé OSN či EU by se podle ukrajinského plánu měli rozmístit jak na bojové linii oddělující armádu od povstaleckých oddílů, tak i na té části rusko-ukrajinské hranice, kterou Kyjev nekontroluje.

Povolání policejních sil EU by podle Serhejeva bylo rychlejší, protože vyslání mírových sil OSN může vzhledem ke složitému vyjednávání a komplikovanému financování trvat měsíce. "Proto jsme se přiklonili k policejnímu kontingentu, nikoli k mírovým silám OSN," řekl ukrajinský diplomat.

Podle kyjevských médií je důvodem ukrajinského stanoviska zejména skutečnost, že vyslání mírových sil OSN by měla schválit Rada bezpečnosti, kde má Rusko právo veta. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve čtvrtek v České televizi řekl, že Rusko v RB OSN žádost Kyjeva zablokuje, debata o tom je proto prý zbytečná. "Připadá mi, že se bavíme o něčem, co je trochu ztráta času," komentoval diskusi o návrhu Kyjeva.

Serhejev konstatoval, že policejní kontingent EU by měl na Ukrajině působit pod záštitou OSN. "Takové kombinované varianty už v minulosti existovaly, například v Africe nebo bývalé Jugoslávii," řekl. Podle ukrajinských médií by misi EU zaštítěnou OSN Rada bezpečnosti schvalovat nemusela. Serhejev řekl, že Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která je kontrolou příměří v Donbasu pověřena, svou misi naplnit nedokáže.

Rusko se proti vyslání nových pozorovatelů do Donbas ostře staví. Stálý ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin prohlásil, že cílem Porošenkova návrhu je "pohřbít minské dohody," které s žádným takovým krokem nepočítají.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier vidí možnost vyslání nových mírových sil na Ukrajinu až v případě, že bude zajištěno pevné příměří. S nasazením mírových sil by podle něj musely souhlasit obě bojující strany, řekl agentuře DPA. Než se tak stane, je podle německého ministra třeba zajistit bezpodmínečné plnění funkcí mise OBSE.

Zdroj: ČRK, RTRS


Váš názor
  • hmmm.......
    24.02.2015 1:55

    při čtení příspěvků zdejší inteligence je jasné, proč byl zvolen Zemák za hradního pána a hlavu státu. No jaký pán takový krám. Je to tady jak ve sněmovně za jeho Rusnokovy vlády. Fakt kultura jak od našeho vzoru na věčný časy. Není divu že nás mají ve světě za blbce.
    Vlado
  •  
    22.02.2015 12:44

    tonové, jářkové, karlovéIV, Velkamedvedice - proboha, vy prostě SOUHLASÍTE s tím, aby se opět od 2.světové války překreslovaly hranice? Tak to si nic jiného než opětovné porobení Rusákem si nezasloužíte. Užijte si "blahobytu", který všude, kam vkročila ruská bota, panoval. Včetně totálního morálního marastu. Ještě natrénovat tleskání a máchání mávátky...
    sgt.Mike
    •  
      22.02.2015 19:59

      My souhlasíme aby se vzajmu lidí překreslovaly hranice,ne vzajmu státu,lidé si mouhou v referendu zvolit , kde chtěji bydlet a pod jakou vladou žit.
      velkamdvědice
      • falešná medvědice
        22.02.2015 20:20

        Ty si ale hrdina. Schovávat se pod cizí nicky.
        Velkamedvědice
    • seržant
      22.02.2015 13:08

      Doufám, že sis všiml, že velkamedvedice je fake a já to nepsal..o)
      Velkamedvědice
  • putin je chujlo a agresor
    21.02.2015 22:31

    SLÁVA UKRAJINĚ....SLÁVA EU....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM MY SOLDATY STEPANA BANDERY. ŠTO FAŠISTY NAM ŠTO MASKALI... NIČEHO NET SILNEJ NAŠEJ VERY I LJUBIMOJ RODNOJ ZEMLI
    bandera
    • Re: putin je chujlo a agresor
      21.02.2015 23:07

      multikulti!
      Azb
  •  
    20.02.2015 12:44

    Ale no tak, pomohlo snad někomu lepší jednání s Hitlerem? Mnichov? Pouze síla může zastavit agresora, problém jistě je že tento bohužel disponuje jaderným kufříkem.
    karel304
    •  
      20.02.2015 12:47

      To je pravda. Koho ale myslíš, Rusko nebo NATO?
      _RaS_
      • já Rusko
        20.02.2015 14:24

        je zjevným agresorem
        Bob
        • Re: já Rusko
          20.02.2015 14:36

          Příteli a co dukaz?Předlož fakta jinak nepříspívej.
          velkamdvědice
          • falešná medvědice
            20.02.2015 19:41

            Tak vidím, že si vystačíte sami. Baba mi přisuzuje cizí nicky a frustrát bez háčku se za mě schováva.
            Velkamedvědice
          •  
            20.02.2015 18:19

            ... nevopruzuj, pijavice.
            ☺lolek☺
            • RH
              20.02.2015 19:42

              Díky! Aspoń , že ty si bystrý.. o¨/))
              Velkamedvědice
  •  
    20.02.2015 12:38

    Možná by stačilo aby prezidentem byl někdo jiný , kdo umí jenat, místo nadutého zbohatlíka Porošenka.
    Juniper
    • Máš to popletené......
      21.02.2015 19:14

      Celý problem nastal, když zvolený prezident Ukrajiny nechtěl splnit svůj předvolební slib, na základě kterého byl také zvolen, že se Ukrajina připojí k EU, kam patří nejen geograficky ale i kulturou a myšlením a začal poslouchat Putina a obrátil, že se připojí navzdory tomu co slíbil, k Putinovi. Proto Majdan a Krym. Prezident Porošenko byl zvolen ve svobodných volbách a ted' ho Putin chce vyměnit za svojí loutku, která mu bude hrát do rukou. Už ted' Rusáci vyjednávají prodej ukrajinského uhlí. Typický rusácký marasmus. Krást vraždit a oblbovat. I v tom jsou za tou Amerikou. Ta už obchoduje s ropou. Na tu je už potřeba vyspělější technologie než lopata z krumpáč. Typické ruské nářadí.
      Sekera
      • Re: Máš to popletené......
        21.02.2015 20:20

        ale prdlajs lopata akrumpac.. srp a kladivo! co nechapu je, ze hod kladivem olympijska disciplina je a hod srpem ne.. asi by se diky bumerangovitemu tvaru furt vracel.
        Azb
    •  
      20.02.2015 13:26

      "Katastrofální nepochopení Kremlu, Britové kvůli Ukrajině tvrdě odsoudili náměsíčnou Evropu Velká Británie a Evropská unie hrubě podcenily nesouhlas Ruska s námluvami Západu s Ukrajinou a v současné krizi se ocitly jako nic netušící náměsíčníci. Takto tvrdě ohodnotil roli evropských diplomacií výbor pro EU britské Sněmovny lordů. Uvedla to v pátek britská média."
      mša
      •  
        20.02.2015 17:05

        Konečně se někdo vyjádřil jasně i když to neletí. Dokonce lordi přiznali , že na tu chybnou diplomacii EU upozornil jakýsi Václav Klauz. Já už si snad myslím , že za to , že v Bruselu sedí banda kreténů může také Putin . Stalo se a jak z toho ven? I v Bruselu asi začínají chápat že nový členský stát Ukrajina mnoho dobrého nepřinese . Oligarchové z Kyjeva , jen nastavují svá nenasytná chapadla ( Evropo i Ameriko plať a posílej ) . Separatistům ( východoukrajinským) se nelze divit . Kyjevské elity prožíraly a nadále budou prožírat vše co Ukrajina dostane. Na východ Ukrajiny se zapomnělo a divme se , že toho Putin hodlá využít. Normálním lidem pod ruskou nadvládou hůře nebude . A vvvvoto de , ne ?
        karel IV
        •  
          20.02.2015 17:22

          ... na východ Ukrajiny se pochopitelně nezapomnělo. Východ byl čistým přijemcem dotací z Kyjeva, stejně jako krym.
          ☺lolek☺
          •  
            20.02.2015 18:02

            Kyjev rozesílal dotace ? Serjoža , kterej makal s krumpáčem v jedný nejmenovaný český firmě tvrdil , že z Kyjeva nechodily ani výplaty , natož dotace . Asi to Serjoža doma moc neznal .
            karel IV
            •  
              20.02.2015 18:18

              ... že výplaty nechodily z Kyjeva, to je logické, tak už to s výplatami bývá. Ale východ Ukrajiny byl pochopitelně dotovaný, stejně jako Krym, a to centrální vládou,
              ☺lolek☺
              •  
                20.02.2015 18:27

                jihovýchod Ukrajiny je ruskojazyčný. A géniové, jako správná paka, odouhlasili zákonodárně zrušení používání ruštiny. Se vzbouřili, že...
                mša
                •  
                  20.02.2015 18:42

                  ... zákonodárně zrušení používání ruštiny trvalo asi 30 vteřin, prezident to bloknul. Ergo: šlo o pouhou záminku vzbouřenců a jiných gangsterů.
                  ☺lolek☺
                  •  
                    20.02.2015 18:55

                    zákonodárný proces :) ... ukrajinský, že. To "bloknul", protože MUSEL
                    mša
                    • Mša
                      20.02.2015 19:48

                      Sice to byla jen záminka, jak Voloďa porobí ukrajinu, kterou v minulosti vždy vykořisťoval, ale je na slovensku je úřední jazyk maďarština? A co v usa, kde je milion menšin? Rusové mohou do ruska. Mně je trapně za ruské nápisy ve Varech a matroška z Prahy jako český dárek. Proč by mneměli menšiny dodržovat při úředním styku oficiální jazyk země? To je důvod k vraždění??
                      Velkamedvědice
          • a cojako?
            20.02.2015 17:29

            narazili holt na tvrdou dělnickou pěst. Všici
            mša
            • Re: a cojako?
              20.02.2015 18:25

              ... a nic jako. Karel IV prostě kecinká. Zjevně z neznalosti.
              ☺lolek☺
          • a cojako?
            20.02.2015 17:29

            narazili holt na tvrdou dělnickou pěst. Všici
            mša
            • Re: a cojako?
              20.02.2015 19:49

              Na tvrdou pěst dělníka?? Myslíš ruské zbraně, náboje a logistickou podporu?
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data