Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehlížená energetická revoluce

Přehlížená energetická revoluce

15.04.2015 15:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Nejdůležitější zprávy z oblasti energetiky nejsou představovány nízkými cenami ropy, ale pokrokem, který je dosahován v oblasti baterií. V Nature Climate Change se objevila nová studie od Bjorna Nykvista a Manse Nilssona ze Stockholm Environment Institute, která ukazuje, že výroba baterií do automobilů zlevňuje mnohem rychleji, než se dříve čekalo. Mezi lety 2007–2011 klesl průměrný náklad na jejich produkci asi o 14 % ročně, u firem jako Tesla a Nissan to bylo o 8 % ročně. Současné náklady tak leží na úrovni, které jsme měli podle International Energy Agency dosáhnout v roce 2020. Máme tak šestiletý náskok.

Nalézáme se v zajímavém bodě. Ceny baterií klesly z průměrných 550 dolarů za kilowatthodinu v roce 2011 na současných asi 450 dolarů. Tesla a Nissan dokonce dosahují cen kolem 300 dolarů za kilowatthodinu, a to už je úroveň, která je ekonomicky zajímavá. V minulém roce také došlo k prudkému poklesu cen paliv. Zmínění vědci se však domnívají, že nová továrna Tesly bude schopna dosáhnout dalšího 30% snížení nákladů. Pokud by došlo k mírnému růstu cen paliv, byla by elektrická auta už plně ekonomicky srovnatelná s tradičními vozy se spalovacími motory.

Zpráv z oblasti energetiky je ale více. Prudce rostou investice do alternativních zdrojů. Podle OSN došlo v letech 2011–2013 k jejich poklesu, v roce 2014 ale přišel obrat a nyní se pohybují blízko historických maxim na 270 miliardách dolarů. Náklady i zde prudce klesají, a platí to zejména o solární energii. V čele investic stojí USA, Čína a Japonsko. V celosvětovém pohledu není podíl těchto zdrojů stále nijak vysoký. Podle nových projekcí by se ale měla solární energie v mnoha částech světa stát nejlevnějším zdrojem už v roce 2020.

Levnější baterie a levnější solární výroba sníží závislost na fosilních palivech a s tím pomůže řešit i geopolitické problémy. Dohromady pak nepředstavují nic menšího než energetickou revoluci ve vztahu k tomu, jak lidstvo využívá zdroje a čím pohání svou civilizaci. Levnější baterie podpoří posun k elektromobilům a k elektrické energii. Ta se nyní vyrábí hlavně z uhlí, tento problém ale bude stále více řešit solární energie. U ní představuje největší potíž nevyrovnanost dodávek elektrické energie. Zde by zase měly pomoci levné baterie, které by nám měly umožnit využívat solární energii po 24 hodin denně 365 dní v roce.

Využívání solární energie a baterií nejsou dvě oddělené oblasti, jde spíše o jednu technologii. Její využívání bude měnit celou naši civilizaci a tato změna už začala. Skeptici budou samozřejmě dosavadní úspěchy shazovat. Nalézáme se ale na samém počátku exponenciální křivky a zpět už se nevrátíme.

Autorem je ekonom Noah Smith.


Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Krugman: Potřebujeme větší státní sektor a možná i více dluhů
15.04.2015 11:00
Brad DeLong připravil pro konferenci MMF úvahu na téma potřebných změn...
ECB nastavení politiky nemění a svým prohlášením nepřekvapila
15.04.2015 13:51
Evropská centrální banka v dubnu k žádné změně v nastavení úrokových s...
Americký průmysl propadá a průzkum z New Yorku věstí další zhoršení
15.04.2015 14:44
Průmyslová výroba ve Spojených státech se za březen snížila o 0,6 proc...

Váš názor
  • Nature Climate Change
    15.04.2015 17:12

    To jsou ti soudruzi, kteri nevi, jestli se otepluje nebo ochlazuje? A tihle silenci, kvuli kterym platime 40+ MLD Kc rocne na podporu FVE nam slibuji, ze v r. 2020 bude lip. No, v CR nebude lip, protoze podpora solarniku bude pokracovat i pak, a krome toho budeme dotovat repku, bioplyn a kdo vi, co jeste. A opravdu si ti panove mysli, ze problemy stability dodavek OZE vyresi baterie? Kde budou ulozene? Jaka je zivotnost? Predpokladam, ze se zase jen chystaji navrhnout pro to nejake granty a dotace...
    mph1
    • Re: Nature Climate Change
      16.04.2015 6:25

      To nejsou soudruzi, ale je to práve degenerovaná šľachta vo vedení EU. Ale vy čecháči mate radi stredovek... Cele to zam vyzera ako v stredoveku i ten švarcemberje vam modlou. Ale je jasne že tudy cesta nevede. Nejedná se o skryrou revoluci, ale o skryte okrádání. Jedinou cestou buducnosti je studena fufia...
      jářku
      • ty fufio :-))
        16.04.2015 6:55

        Studená fáze je fikce... to dřív vyrobí elektřinu ze slané vody, ty fufio:-)) Některé tvé názory na čehůny kvituji s pochopením, že máš odvahu o nich mluvit. Ale o tom středověku se pleteš. My tak ten sředověk neprožíváme tolik, jako zaostalé katolické Slovensko. Český knedloland je sekulární stát a lidé nejvíc ateističtí ze všech národů. Mám pocit, že si středověk pleteš s kryptokomunizmem, v čemž bych ti dal za pravdu. Je zde u moci příliž mnoho zabedněných kokotů s komunistickou morálkou a manýry v krvi. Tím to ovšem u baterií končí. Problém FVE není v podpoře, ale v tom, že debilní poslanci a senátoři zvedají při hlasování o zákonech rukama jako idioti v ústavě Chocholouška... civí na text jako infantilní negramoti, ale poslechnou vedení jak mají s rukama mávat :-))) Ty fufio:-)))
        Jesse
        • Re: ty fufio :-))
          16.04.2015 10:31

          Dost pochybuji, ze nevedeli, o cem hlasuji. Za prve jim to vysvetlil ERU, za druhe predkladali zmeny do zakona, aby to takto dopadlo (5% klauzule na snizovani podpory, soustavna snaha zrusit fond obnovy apod). Cele divadlo se pouze odlozilo o cca rok, kdyz modra strana parlamentu zjistila, co vlastne oranzovi predkladaji, a chteli se taky "zapojit". Pak uz slo vsechno hladce. Renty dobyty, nevolniku caluj.
          mph1
        • Re: ty fufio :-))
          16.04.2015 8:18

          a teď babo raď. Má to být fufie, fáze či fůze? Poraďte pls, abych se do toho nezamotal.
          vikeza
Aktuální komentáře
16.04.2024
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci
9:58Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu
13.04.2024
16:30CNBC: Čína zůstává pro americké výrobce čipů důležitá

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m