Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Věřitelé Řecku ustoupili, na tahu je premiér Tsipras, aby dohodu v Syrize prosadil

Rozbřesk - Věřitelé Řecku ustoupili, na tahu je premiér Tsipras, aby dohodu v Syrize prosadil

04.06.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ledy mezi Řeckem a Evropou se zdá trochu pohnuly a začínají se lámat. Věřitelé poté, co našli společnou pozici (především Evropská komise a MMF), včera nabídli Řekům nové ústupky. Ty se podle agenturních zpráv týkají pravděpodobně cílů pro primární přebytek řeckého rozpočtu. Podle původní cestovní mapy měli Řekové již v tomto roce dosáhnout primárního přebytku 3 % HDP. Athény samy přitom navrhovaly primární přebytky pod 1 % HDP. Nabídka nižších cílů pro primární přebytky pravděpodobně na řeckou delegaci zapůsobila a řada evropských politiků včera večer mluvila o poznání optimističtěji. Francouzský prezident Hollande dokonce mluvil o tom, že dohoda může být hotova během následujících hodin. Tak lehké to ale pravděpodobně nebude. Již víckrát se stalo, že řecká strana od dohodnutých věcí couvla, protože je nebyla schopná prosadit na domácí půdě. Jakýkoliv kompromis mezi premiérem Tsiprasem a věřiteli ještě může narazit u radikálně levicového křídla Syrizy, které není na kompromisy připravené a naopak se nebojí vystoupení země z eurozóny.

Dnes ale pravděpodobně přispějí pozitivnější zprávy z Řecka k dalším ziskům eura a naopak ztrátám německého bundu. Desetiletý bund se včera propadl na nejnižší úrovně v tomto roce a stáhl s sebou i dluhopisy české. Český desetiletý výnos tak vyskočil na nejvyšší úrovně od října 2014. Klíčovým motorem propadů cen dluhopisů včera nicméně nebylo Řecko, ale tisková konference Maria Draghiho po zasedání ECB. Německé bundy byly kvůli o něco vyšším inflačním číslům a přetrvávající nízké likviditě na trzích od počátku týdne nervózní. Mario Draghi je včera neuklidnil. Jasně trhům vzkázal, že proti volatilitě na trzích nehodlá nic dělat a nezvažuje navyšování současných nákupů vládních dluhopisů do bilance ECB.

Region - forex
Polská centrální banka dle očekávání na včerejším zasedání vyjádřila spokojenost s nastavením měnové politiky a ponechala sazby beze změny. Vzhledem k tomu, že mandát Výboru pro měnovou politiku v současném složení se krátí, tak lze čekat, že sazby zůstanou beze změny i ve zbytku letošního roku.

Ačkoliv zasedání nic zásadně nového nepřineslo, tak zlotý včera poměrně výrazně oslaboval, zatímco forint s korunou byly odpoledne pod významně menším tlakem. Znepokojivé mohly být komentáře prezidenta NBP Belky o problému hypoték ve švýcarských francích (vláda by měla problém řešit i za cenu nákladů pro banky) a o možných negativních rozpočtových dopadech opatření, s nimiž zvítězil v prezidentských volbách kandidát PiS Duda. Větší část oslabení zlotého lze však připsat spíše ziskům eura po zasedání ECB.

Dluhopisy

Výnos německého bundu včera po tiskové konferenci Maria Draghiho vystřelil k novým letošním maximům. Nárůst o 18,4 bps dostal desetiletý výnos na nejvyšší úrovně od října 2014. Mario Draghi na tiskové konferenci jednak vyloučil, že by ECB chtěla reagovat na vyšší volatilitu na dluhopisových trzích. Současně Draghi poskytl konkrétní technické vysvětlení toho, proč k volatilitě na trzích dochází. Mezi řádky tak investoři mohli pravděpodobně číst, že šéf ECB sám považoval desetileté výnosy v okolí nuly za dočasnou anomálii.

Pokrok v jednáních okolo Řecka může pravděpodobně udržet německý bund pod tlakem i dnes. I když před dosažením finální dohody je třeba překonat ještě řadu překážek (viz úvodník).


Čtěte více:

Řecko uhradí páteční splátku, jednání s věřiteli budou pokračovat
04.06.2015 8:26
Řecký premiér Alexise Tsipras odmítl v noci na dnešek některé z návrhů...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data