Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podivnosti čínského akciového trhu; Shanghai Composite opět letěl vzhůru

Podivnosti čínského akciového trhu; Shanghai Composite opět letěl vzhůru

10.07.2015 13:42
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Čínské akcie již druhým dnem v řadě letěly vzhůru. Ze strany investorů však i nadále převládají obavy, zda se oživení na tamním akciovém trhu ukáže jako udržitelné. Hlavní čínský akciový index Shanghai Composite uzavřel dnes obchodování se ziskem 4,5 % na úrovni 3877,80 bodů. Oproti vrcholu z 12. června tak tento index snížil propad na necelých 25 procent. V pátek zůstalo v Číně pozastaveno obchodování téměř poloviny titulů.

shanghai ytd.png

Shanghai Composite od počátku tohoto roku.

Čínský hlavní index se sice po třítýdenním trápení konečně dočkal týdenního zisku, zatím je však nejisté, zda bude index schopen překonat strmý propad, který za poslední týdny vymazal z hodnoty čínského akciového trhu biliony dolarů. Burzy v Číně se i za standardních okolností chovají jinak než většina ostatních světových trhů, v dobách velkých výprodejů se však čínské dění může patřičně zamotat. Čínský akciový trh se totiž například od toho amerického značně liší.

Zvláštnosti čínského trhu:

Čínskému akciovému trhu dominují běžní občané
Velká většina každodenních obchodů je na čínských burzách prováděna spíše než velkými institucionálními investory těmi drobnými individuálními. Retailové obchody tvoří okolo 85 procent trhu, drobných investorů je potom zhruba 200 milionů. Ti navíc obchodují více než investoři kdekoliv jinde na světě. 81 procent z nich obchoduje minimálně jednou měsíčně, v USA je to asi 53 procent. To je o to více znepokojivé, když vezmeme v úvahu, že dvě třetiny z nové vlny investorů nedokončily ani střední školu a navíc investují za vypůjčené peníze pouze na základě jakési důvěry v centrální vládu. Jen za prvních 5 měsíců tohoto roku vzniklo v Číně přes 30 milionů nových obchodních účtů.

Momentálně se tam odehrává něco podobného situaci v USA před technologickou bublinou na přelomu tisíciletí. Stejně jako tehdy vydělávali všichni od taxikářů po babičky a lidé odcházeli z práce, aby se mohli obchodování na denní bázi věnovat skutečně naplno, to samé se o asi 15 let později děje v Číně. Vysoká frekvence nadšeného obchodování tak vysvětluje nejen nebývalý rozmach čínského akciového trhu, ale i jeho jedinečnou volatilitu.

Čínské IPO mohou hýbat a také hýbou trhy
Kompletní pozastavení primárních emisí na burzách v Šanghaji a Šen-čenu nebylo rozhodně tím prvním, ke kterému se Čínská lidová banka uchýlila s cílem stabilizace trhu. Od roku 1990 k němu došlo dokonce po deváté. Primární emise jsou v Číně velmi často silně podhodnocené, zisky během prvního dne se v průměru pohybují i okolo 137 procent, zatímco v USA je to asi 17 procent, na jiných rozvíjejících se trzích je to asi 30 procent. Velké IPO tak stahují kapitál z existujících titulů ajejich zmrazení by mělo udržet likviditu na trhu. Někteří investoři se domnívají, že to byla právě červnová vlna IPO, která výrazně přispěla k současné krizi. Koneckonců jen pár dní poté, co dosáhl Shanghai Composite vrcholu byla na trh uvedena největší primární emise za 5 let ve výši téměř 5 miliard dolarů.

Čínský trh je od světových trhů izolovaný
Akciový trh v Číně zkrátka obvykle nekoreluje s ostatními světovými trhy. Cizinci vlastní méně než 2 procenta čínských akcií, Čína totiž tvrdě omezuje přítomnost zahraničního kapitálu na pevninských trzích. Zahraničnímu vlivu jsou tak vystaveny hlavně akcie na burze v Hongkongu. I když čínské akcie obchodované v Hongkongu také v posledních dnech ztratily na hodnotě, nešlo o zdaleka tak citelné zisky a ztráty jako na pevninském čínském trhu. Pro zahraniční investory tak hlavním rizikem zůstává spíše širší rozměr dopadu kolapsu na čínském akciovém trhu na urychlení ekonomických problémů země. Takový vývoj v jedné z největších ekonomik na světě by se přeléval i na jiné napojené ekonomiky jako je například ta americká.

Na druhou stranu je pravdou, že na základě vývoje v posledních letech se zdá, že čínský akciový trh není provázán nejen s trhy světovými, ale ani s domácí ekonomikou. Čínská ekonomika a akciový trh jsou skoro jako dva oddělené vesmíry. Když na počátku tisíciletí rostla čínská ekonomika ve dvouciferných číslech, tamní akciový trh se plácal v bahně. Když se v roce 2014 začaly hromadit důkazy o zpomalení čínské ekonomiky, hlavní akciový index Shanghai Composite nastartoval vzlet o 150 procent vzhůru. Čínský akciový trh tak nikdy zcela nepodléhal fundamentům. Ve srovnání s celou čínskou ekonomikou je navíc i relativně malý. Mezinárodní měnový fond očekává růst čínské ekonomiky v letošním roce tempem 6,8 procenta.

Zdroj: WSJ, CNBC, BI, BBG


Čtěte více:

Summary: Alcoa, PepsiCo, Procter & Gamble, MasterCard
09.07.2015 17:03
USA:Včera po trhu odstartovala americká výsledková sezóna, jejíž výkop...
Tsipras mluvil se spolustraníky, dohoda s mezinárodními věřiteli může být již dnes
10.07.2015 11:51
V Aténách se dnes za zavřenými dveřmi sešel premiér Alexis Tsipras s p...
Microsoft se zakousl do pěkně tvrdého chlebíčku jménem mobilní trh
10.07.2015 12:50
Před dvěma dny Microsoft oznámil, že hodlá provést restrukturalizaci s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data