Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Apple (DIP) se stal obětí svého úspěchu; šance pro vstup? (+ komentář analytika)

Apple (DIP) se stal obětí svého úspěchu; šance pro vstup? (+ komentář analytika)

22.07.2015 11:36
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Apple včera večer po uzavření americké obchodní seance představil další rekordní výsledky. Prodej iPhonů vystřelily o 35 % na 47,5 milionů kusů v období končícím červnem. Bohužel výsledek jen lehce nenaplnil očekávání, které měli analytici nastaveno na úrovni 48,8 mil. kusů.

Tyto výsledky konečně poodhalily jak si vedou hodinky Apple Watch kompletně pod správou (bez přičinění Steva Jobse) nového CEO Tima Cooka. Prodeje hodinek byly jen mírně a tak se potvrzuje úvaha o tom, že stěžejním a klíčovým výrobkem stále zůstává mobilní telefon iPhone. Co se stane s iPhonem, to se stane celé společnosti, když tvoří signifikantní část tržeb společnosti.

Firma uveřejnila, že prodala asi 1,9 milionů chytrých hodinek, což je číslo, které je výrazně mimo interval, kde byla analytická očekávání v rozpětí 3 - 5 milionů kusů. Investory by to ovšem rozhodit nemělo, protože dopad do tržeb a příjmů by neměl být tak veliký.

Apple prodal 181 milionů telefonů za tři čtvrtletí a tak se investoři oprávnění ptají - co dál? Existuje ještě prostor pro růst ?

Podle samotného Tima Cooka je obrovský prostor pro další růst u majitelů, kteří již třímají ve svých rukou starší model iPhonu. V konferenčním hovoru totiž uvedl, že 73 % těchto majitelů zatím neupgradovala na nejnovější verzi iPhonu a zůstávají se starším zařízením v kapse.

Druhým potenciálním místem, kde může Apple zabojovat je, přetáhnout uživatele Androidu. Ti jsou zkušenými uživateli smartphonů a v tomto čtvrtletí se Tim Cook nebál pochlubit největší Android switch rate, tedy měrou kovertování Android zákazníka na Apple zákazníka.

Apple je také součástí seznamu DIP - Dlouhodobé investiční příležitost - společnosti Patria. Analytik Patria Finance Branislav Soták ve svém krátkém komentáři shrnuje svůj pohled na výsledky takto: “Myslím si, že výsledky Apple jsou dobré snad až na slabší očekávání, doporučení “koupit” tak zůstává v platnosti a nastavená cílová cena je nyní v revizi, ale může se stát, že ji i pro další období potvrdíme.”

Investoři ovšem na jemně horší výsledky než očekávání zareagovali poměrně dost. Akcii v poobchodní fázi poslali obchodníci o 6,85 % na 121,8 USD. Dnes v premarketu je to o něco střízlivější obchodování a ztráta proti včerejšímu close kurzu se smrskla na 5,48 % na aktuální cenu 123,50 USD.

ap

Pro ty co ještě nestihli nastoupit do rozjetého vlaku se po přehnané tržní reakci nabízí jedinečná možnost nastoupit, nebo si snížit průměrnou cenu držených pozic.

Zdroj: Bloomberg, firemní data


Čtěte více:

Čtvrtletní zisk a tržby Applu díky prodeji iPhonů silně vzrostly, horší výhled však poslal titul v aftermarketu o 7 % níže
22.07.2015 8:33
Zisk a tržby americké technologické společnosti Apple ve třetím čtvrt...

Váš názor
  • Apple watch
    22.07.2015 13:36

    Nikde jsem neviděl číslo prodaných kusů hodinek, které by potvrdil Apple.  Kde ste ho našli? a nebo používáte nějaký odhad  o kterém se spekuluje?
    Pooh
    • Re: Apple watch
      22.07.2015 17:19

      Dobrý den, Apple číslo přesné nezveřejnil, ale zveřejnil, že tržby z Apple Watch mohly dosáhnout výše kolem jedné miliardy a když se vezme v úvahu maloobchodní kolem 400 500 dolarů za kus tak to implikuje na prodeje maximálně kolem té hodnoty. Odhady analytiků mezi 3 až 5 mil. kusů je hodně mimo hlavně kvůli tomu, že během kvartálu Apple o Apple Watch nic moc neříkal, takže odhady byly opravdu odhady bez toho aniž by měl někdo šanci chytit se nějakého čísla od společnosti. Což v důsledku znamenalo takovýto pokles. Každopádně platí, že dopad do tržeb to má zanedbatelný když se tu bavíme o miliardě USD.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data