Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vítězové a poražení: Euro a DAX zaznamenaly masivní pohyby opačnými směry

Vítězové a poražení: Euro a DAX zaznamenaly masivní pohyby opačnými směry

04.12.2015 13:01
Autor: Martin Novotný, Patria Finance

Evropská centrální banka sice depozitní sazbu snížila, očekávání trhů však byla nastavena velmi ambiciózně, a to nejen na poli depozitních sazeb. Ze záporné hodnoty -0,20 % se sazba posunula pouze o jednu desetinu procentního bodu níže na -0,30 %, konsensus ale počítal s poklesem o 1,5 – 2 desetiny, tedy do pásma -0,35 až -0,40 %.

-1

Také na poli aktuálních nákupů v rámci QE byly trhy evidentně zklamány. Objem QE nebyl nijak navýšen, pouze prodloužen k horizontu roku 2017 a rozšířen na další aktiva (regionální obligace). Konstatování, že prostředky získané splatností nakoupených dluhopisů budou na trhu reinvestovány, bylo pak už jen slabou náplastí. Není proto divu, že jsme se na pozadí výše uvedeného zklamání na trhu dočkali zajímavých pohybů na mnoha investičních instrumentech.

Vítězem včerejšího zápolení se stalo jednoznačně euro. Jeho včerejší růst byl největším intradenním posílením společné evropské měny od roku 2009 a řadí se mezi 10 nejvyšších jednodenních zisků, které euro od svého zavedení v roce 1999 proti americkému dolaru zaznamenalo. Jeho zisky ve výši 430 bodů (či intradenní posílení o 4 % vůči americké měně) odmazaly nepříliš úspěšnou sérii eura od začátku listopadu. Hodnotou 1,0980 EURUSD se pár dostal na úrovně z 3.11.2015 a měsíční práce dolaru, který se vezl na optimistické vlně investorů, tak přišla vniveč.

-1

Pouze pár hodin po překvapivých zprávách z Frankfurtu se ozvaly hlasy z druhé strany oceánu. Janet Yellenová svými jestřábími komentáři zatlačila dolar ještě více do defenzivy a pár téměř otestoval psychologickou hodnotu 1,1000 EURUSD. O tom, že data z evropského maloobchodu, amerického trhu práce a průmyslu byla trhy dokonale upozaděna, pak nemusí být řeč.

S výše uvedeným koresponduje také dolarový index, který měří sílu amerického dolaru proti koši šesti hlavních párových měn (EUR, JPY, GBP, CHF, CAD a SEK). Ten krátkodobě sestoupil na měsíční minima a z hodnoty nad 100 body odepsal přes 2,5 %.

-1
 
Vítězně ze včerejšího dne nevyšel ani německý index DAX . Ten, stejně jako většina hlavních burzovních benchmarků, odepsal jednotky procent. Intradenní pokles o 3,6 % byl shodný s včerejšími denními ztrátami francouzského indexu CAC 40. Americké akcie propady mírnily a indexy Dow Jones zaznamenal pokles o 1,4 %. Německé trhy se budou muset vyrovnat s tím, že Mario Draghi nebude měsíčně dodávat likviditu vyšší, než dříve stanovených 60 mld. EUR.

Německý index zamířil jižním směrem již v poledne, mezi 13. a 14. hodinou, kdy se k jednání pomalu schylovalo, se nacházel přibližně na své včerejší otevírací ceně. Na kolena jej skutečně srazil až doprovodný komentář ohledně dalšího nastavení QE. DAX celkově odepsal přes 660 bodů a zastavil se až o support při 10 670 bodech. Shodou okolností se zde nachází 100denní MVA, který německý benchmark podpořil již v polovině listopadu.

-1

Pohyb, kterého jsme byli včera svědky, byl jedním z největších poklesů v rámci letošního roku, zařadit jej můžeme vedle takových událostí, jako byly problémy Řecka na přelomu března a dubna, či čínských otřesů z poloviny srpna. V celkovém kontextu se však zřejmě nejedná o zásadní změnu fundamentu, po které by měly trhy sestoupit na hodnoty poblíž letošních zářiových minim. K těm by musel index odepsat ještě 13 %.

Inflace v eurozóně sice ve středu překvapila svojí stagnací, bazická složka (bez započtení negativního vlivu energií) však oživuje. Po odeznění aktuální špatné nálady a přehnaných a ambiciózních požadavků na ECB by se německý index měl postavit na nohy a ze včerejšího zklamání se rychle zotavit. Po krátké konsolidaci by se benchmark mohl podívat výše a pokusit se atakovat hodnotu 11 500 bodů.

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data