Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn pátečního vývoje na světových trzích

Souhrn pátečního vývoje na světových trzích

21.12.2015 8:22
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR

Pražská burza v pátek následovala své evropské protějšky a zakončila den o 0,55 % níže na úrovni 926,7 bodu. Objem obchodů byl díky rebalanci indexu CECE nadprůměrný, činil 0,750 mld. korun (průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom 0,680 mld. Kč).

Pražský parket stahovala do záporu většina titulu, včetně velkých kapitalizací, výjimkou byly cenné papíry Erste (+0,16 %), tabákového výrobce Philip Morris (+1,2 %), Unipetrolu (+0,56 %) a CETV (+1,85 %). Všechny ostatní tituly ztrácely.

Akcie Komerční banky nedokázaly navázat na růst z předchozích dvou dní a propadaly o 1,05 % na 4798 .

Na čerstvé desetileté minimum 414,6 (-1,24 %) se podívaly akcie ČEZu, které nenašly recept na růst již čtvrtý den v řadě. Regulátor sice umožnil české energetice provozovat 1. blok JE Dukovany do konce března, informace však přišla až po uzavření burzovního parketu. Desetileté povolení mělo u tohoto jaderného bloku původně končit 31. prosince. Do té doby měla energetická společnost získat novou licenci, což se jí ale nepodařilo. Státní úřad pro jadernou bezpečnost jí však prodloužil povolení o tři měsíce.
Švédská společnost Vattenfall prohlásila, že očekává, že během první poloviny příštího roku dosáhne dohody o prodeji svých hnědouhelných elektráren a dolů v Německu. Zájem o tyto elektrárny a doly dříve vyjádřilo i několik českých firem, a to polostátní ČEZ, společný podnik Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a investiční skupiny PPF i Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal Pavla Tykače.

Rakouská pojišťovna VIG oznámila akvizici lotyšské pojišťovny BTA Baltic, která má v Lotyšsku 20% tržní podíl, v Litvě si drží 14% tržní podíl a v Estonsku zastává 6% podíl na trhu. Akcie VIG na tuto zprávu příliš nereagovaly a ztratily 0,6 % na 676 CZK/akcie.

V Karviné pokračovala anabáze jménem budoucnost OKD/NWR. Zástupci vlády a Moravskoslezského kraje se shodli na nutnosti postupného útlumu těžby (v dolu OKD), vyjednávání s OKD ale vládě komplikuje nejasná vlastnická struktura firmy. "Největším problémem je dohodnout se s majiteli OKD. My bezpečně nevíme, kdo je naším partnerem," řekl ministr Mládek. Majitelé obligací, kteří vlastní třetinu firmy, prý vládu upozorňují, že brzo budou mít většinu. Přesto je podle Mládka setkání se zástupci OKD a NWR naplánováno na začátek ledna. OKD, potažmo NWR už několik let drtí klesající cena uhlí, těžba je tudíž ztrátová a firmě rychle dochází hotovost. Čistá hotovostní pozice se během 3Q15 zhoršila o 29 mil. EUR a společnosti hrozí další kolo „restrukturalizace“ se všemi negativními dopady pro držitelé akcií i dluhopisů. Akcie NWR stagnovaly na kurzu 10 haléřů za akcii.

Pegas během dne ztratil 1,7 % na 735 , Lobkowicz odepsal 0,24 % a telekomunikace O2 CR zakončila den o 1,44 % níže na ceně 239 CZK/akcie.

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila výsledky zátěžových testů, všechny velké banky jimi bez problému prošly a český bankovní sektor tak díky robustní kapitálové vybavenosti zůstává vůči nepříznivým šokům odolný. I přesto však ČNB stanovila na základě nových celoevropských pravidel proticyklickou kapitálovou rezervu pro všechny banky, spořitelní a úvěrová družstva a obchodníky s cennými papíry na 0,5 procenta. Sazba bude platit od ledna 2017, dosud byla sazba nulová. Banky tak budou muset držet více peněz na případné problematické úvěry. Pro bankovní tituly kotované v Praze by nové nastavení této sazby nemělo mít žádný zásadní vliv.

USA


Americké akcie klesaly druhý den v řadě a akumulovanou ztrátou 3% odepsaly týdenní zisky. Hodnota indexu Dow Jones klesla v pátek o 370 bodů a cena ropy WTI se přiblížila blízko šesti ročnímu minimu. Oslabila táké americká měna, když vůči EUR ztratila 0,4%. Na výkonnost trhu měly také dopad akcie společnosti Apple, jejichž hodnota se dostala na nejnižší úroveň od začátku října, když akcie klesly pod 106 USD.

Pátek byl také dnem expirácí opčních a futures kontraktů a to mělo za násladek vyšší volatilitu. Akciové indexy tak zůstaly pod tlakem jen dva dny po první zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu za posledního děvět a půl roku. Index S&P 500 klesl o 1,78% a těsně uhájil psychologickou hranici 2000 bodů. Technologický index Nasdaq se propadl o 1,6% a klesl pod hranici 5000 bodů.

Asie


Posílení Japonského jenu, které se promítlo v cenách akciích japonských exportérů, poslalo podle hodnocení analytiků na začátku čtvrtého prosincového týdne roku 2015 asijské akcie do ztrát. Akcie Toshiba Corp. výrazně oslabily poté, co se na trh dostaly zprávy o možné rekordní ztrátě firmy. Regionální benchmark akciový index MSCI Asia Pacific klesl o 0,4 procenta na 129,24 bodu.

Japonské akcie zaznamenaly ztráty, neboť sledovaly pokles amerických akcií. Index Topix oslabil o 0,38 procenta na 1 531,28 bodu. Index Nikkei 225 uzavřel obchodní seanci slabší o 0,37 procenta na 18 916,02 bodech. Japonský jen se vůči Americkému dolaru obchodoval na 121,21 jenu za dolar. V pátek Bank of Japan modifikovala svůj stimulační program ekonomiky, který ovšem znamenal zklamání pro investory. Centrální banka Japonska prodloužila dobu průměrných splatností dluhopisů, které jsou součástí nákupů a představila nová opatření na nákup ETF. Podle guvernéra Haruhiko Kurody byly změny navrženy tak, aby bylo pro BOJ jednodušší udržet aktuální měnovou politiku a opatření neznamenal její další uvolnění.


Čtěte více:

Týden technicky - Dolar zakončuje týden vítězně, indexy Fed přečkaly bez úhony a ropa nadále pod tlakem
18.12.2015 16:17
EURUSD Americký dolar má za sebou klíčový týden, který ovšem přečkal...
Týden na měnách: Fed začíná novou éru
18.12.2015 16:51
Končící týden byl samozřejmě především o Fedu a jeho klíčovém zasedání...
Závěr týdne svědčil hlavně jenu díky BoJ i zhoršení nálady
18.12.2015 17:02
Hlavní zprávou dneška je opatrné uvolnění měnové politiky ze strany ja...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data