Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské

Čínské "tech" start-upy to budou mít v roce 2016 těžké

04.01.2016 14:30
Autor: Pavel Daniel

S čínskými technologickými start-ups, tedy novými společnostmi, to budou mít investoři v roce 2016 těžší než vloni. Říká to alespoň analýza deníku The Wall Street Journal. Proč? Očekávání investorů, kteří do segmentu nalili miliardy dolarů, jsou totiž velmi vysoká. Jenže, tržní podmínky se změnily a investice v roce 2016 zřejmě nedosáhnou na výsledky z rekordního roku 2015.

2015: Úspěšný rok pro čínské start-ups

Investoři, kteří investovali do rychle rostoucích čínských technologických firem, doslova zabodovali v průběhu roku 2015. Řada čínských technologických start-upů v soukromém vlastnictví totiž odměnila investory v loňském roce v průměru dvojnásobným oceněním investice. Segment zažil i vlnu zpětných odkupů, která podpořila investory, hlavně z USA, v cílení investic právě do čínského „tech“ segmentu. Zatímco v roce 2014 podle statistik CB Insights a Dealogic investoři utratili za nákupy akcií nových technologických firem přes 13 miliard Amerických dolarů, o rok později, tedy v roce 2015, to už bylo více než 60 miliard dolarů.

Čínský sektor technologických start-upů přitáhl pozornost i institucionálních investorů. Například Fond Fidelity Blue Chip Growth Fund v roce 2015 vyměnil některé investice v Silicon Valley za navýšení investic v Číně. Například investice do společnosti provozující nákupní aplikaci Meituan.com přinesla fondu 20procentní zhodnocení do konce listopadu 2015. Investice privátních investorů do rychle rostoucí společnosti Didi Kuaidi Co přinesla během roku 2015 téměř trojnásobné zhodnocení, když se únorová valuace společnosti ve výši 6 miliard dolarů dostala v září 2015 až na více než 16 miliard dolarů.

Rok 2016 bude zřejmě rokem konsolidací

Jenže vyšší ocenění firem a utrácení hotovosti řady společností pozastavuje chuť investorů dál vkládat peníze do tohoto segmentu. V posledních měsících se lidé stávají opatrnějšími, což dokládají statistiky investic do velkých začínajících firem a klesající počty primárních emisí na čínském trhu. Podle analytiků se nové start-upy nyní začínají více orientovat na nabídku lepších podmínek pro investory. Přísnější fundraisingové prostředí je také výzvou pro podnikatele, aby zvýšili kontrolu výdajů a zvážili slučování firem s konkurenty. Změnila se navíc i nálada na financování podobných projektů.

Podle zjištění deníku The Wall Street Journal budou investoři dále tlačit na konsolidaci čínských technologických firem, spíše než na nové investice do nich. Potvrzením tohoto trendu může být obří únorová fúze poskytovatelů služeb sdílené přepravy Uber a Didi Kuaidi, nebo spojení offline poskytovatelů služeb Meituan.com a Dianping Holdings Ltd. Hodnota fúzí přinesla ocenění ve výši 15 miliard dolarů. V roce 2016 má trend spojování společností pokračovat, dá se ale čekat nižší objem obchodů.

čínské_start_up-1 

Pozn.: Investoři nalili v roce 2015 rekordních 60 miliard Amerických dolarů do čínských technologických start-upů. Levý graf ukazuje nárůst objemu investic do čínských technologických start-upů a počet transakcí, pravý graf ukazuje nárůst investic do akcií čínských firem, kotovaných na americkém kapitálovém trhu.

Zdroj: The Wall Street Journal 

Horší vyhlídky na investice přicházejí také z Číny. Ještě na začátku roku 2015 chtěla agentura Shenzhen Capital Group, hlavní čínský investor rizikového kapitálu, která má ve správě investice v hodnotě 6,2 mld. dolarů, investovat do zhruba 20 začínajících technologických firem každý měsíc. Jenže po letních „výplaších“ na čínském kapitálovém trhu, tyto plány manažeři agentury výrazně přepracovali. Objem peněz do technologických start-upů se snížil. Ale i přes nižší poptávku po privátních start-upech, která se na čínském kapitálovém trhu projevila v létě 2015, se naopak vlna nabídek nových amerických kotací čínských firem rozjela. Během roku 2015 bylo na americký akciový trh uvedeno celkem 27 kotací čínských start-up firem v hodnotě 33,5 miliardy dolarů. Podle zjištění The Wall Street Journal ale zástupci Shenzen Capital Group věří, že díky lepším podmínkám, které start-up firmy nabízejí, bude sektor technologických firem pro investory stále lákadlem.

Zdroj: The Wall Street Journal, Dealogic

 

Čtěte více:

Historicky nejhorší začátek roku pro čínské akcie, který stahuje také Evropu
04.01.2016 13:35
Již běhen loňského roku se mnohokrát ukázalo, jak neuvěřitelně citlivé...
Průmyslová aktivita v eurozóně stoupla v prosinci ve všech zemích
04.01.2016 12:23
Průmyslová aktivita v eurozóně v prosinci stoupla na nejvyšší úroveň z...
T. Vlk: Americká makrodata a strach z Číny (video)
04.01.2016 12:19
Nový rok začíná zvýšeným napětím na Středním východě a špatnými zpráva...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data