Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nový předseda čínské Komise pro cenné papíry to nebude mít s reformami systému jednoduché

Nový předseda čínské Komise pro cenné papíry to nebude mít s reformami systému jednoduché

24.02.2016 14:20
Autor: Pavel Daniel

Čína má nového předsedu Komise pro cenné papíry - China Securities Regulatory Commission (CSRC). Minulý týden stanul v čele regulátora Liu Shiyu, který působil i v centrální bance Číny a má zkušenosti i z bankovního sektoru. Podle ekonomů má před sebou těžký úkol – zlepšit vnímání investorů o čínském kapitálovém trhu, a to nejen u milionů drobných akcionářů, kteří se spálili v nedávných kolapsech akciového trhu, ale také u institucionálních investorů.

Důvod změny v čele kapitálového regulátora? Hlavní čínské akciové indexy ze svých maxim, dosažených v červnu 2015, oslabily téměř o 50 procent a turbulence na trzích, které to způsobily, jsou připisovány chybám několika regulačních orgánů. Proto některé komentáře vysvětlují výměnu v čele CSRC, kdy Liu Shiyu nahradil Xiao Ganga, za nutný krok. Věc má ale háček – jak si všimla například agentura Reuters, Liu Shiyu nemá v oboru obchodování s cennými papíry žádné zkušenosti, podobně jako řada jeho předchůdců. Z jeho životopisu vyplývá, že se narodil na venkově ve východní provincii Jiangsu v roce 1961, vystudoval prestižní Tsinghua University, kde graduoval z inženýrství a ekonomie a ještě do minulého týdne byl předsedou Agricultural Bank of China.   

Stejný trh, ale jiný regulátor

„Nové koště dobře mete," řekl ale ke jmenování nového předsedy kapitálového regulátora v Číně Zhao Yayun, vedoucí vědecký pracovník v Chongyang Institute for Financial Studies. Podle něj bude pro obnovení důvěry investorské veřejnosti k trhům nutné, aby Liu uskutečnil několik reformních opatření. Není proto divu, že z investorského pohledu nesmí na jeho „To Do Listu", tedy seznamu záležitostí, které musí udělat, restart reformního procesu systému, se závazkem k větší liberalizaci pravidel pro primární emise akcií (Initial Public Offering – IPO) a oživení trhů s deriváty s cílem zlepšit možnosti investorů zajistit se proti riziku negativního vývoje.

Zajišťovací mechanismus byl nastaven i během roku 2015, v čase kolapsu kapitálového trhu, jenže v opačném "směru", a to ve jménu přesvědčení vlády, že jsou „škodlivé“ krátké prodeje, které ale investoři považovali za cestu, kterou na ně vláda vyvyjí tlak, aby akcie nakupovali a drželi. Takže pro Liua, známého v bankovních kruzích pro jeho klidné chování, bude nejtěžším úkolem spravit poškozenou důvěru mezi CSRC a investory, a to jak institucionálními, tak i individuálními.

Analytici soudí, že čínští drobní investoři představují asi 80 procent z denního objemu obchodování a mnozí z nich výrazně prodělali, když investovali na konci akciové rally počátkem minulého roku, po které následovaly propady. Institucionální investoři sdílejí podobnou náladu, když byli dotčeni očistnou náladou, která opanovala čínský finanční průmysl během akciových kolapsů. Mezi instituciální investory patří především zahraniční manažeři fondů, kteří byli obviněni čínskými médií ze sabotáže trhu.

Rok býka?

Nový předseda Komise pro cenné papíry v Číně může mít ale jednu "neprofesionální" výhodu. Narodil se totiž v čínském znamení Býka a podle místních komentátorů mu to může v jeho snažení pomoci. Podle Zhaa Yayuna musí ovšem Liu pro zvýšení důvěry investorů ke kapitálovým trhům zajistit hlavně koordinované úsilí (s ostatními státními orgány), nikoli jen být osamoceně aktivitní. Sentiment čínského akciového trhu je formován různými faktory, zejména výší peněžní zásoby a změnami v podpoře politiky pro různá průmyslová odvětví. Jsou tu ale signály, že Peking buduje byrokratickou jednotku, jakéhosi "super regulátora", který by dozoroval nejen CRSC, ale i pojišťovací a bankovní sektor a centrální banku. Liu si tak může podle komentáře agentury Reuters myslet, že v průběhu času bude mít jeho pozice menší vliv.

Liu, bývalý náměstek guvernéra centrální banky a vysoce postavený úředník ve státem kontrolované bance, bude také muset naplňovat podobnou politiku, kvůli které skončil v čele CSRC jeho předchůdce, Xiao Gang. Podle investorů došlo ale kvůli řadě politických přehmatů k přehřátí akciové rally na trhu, takže se množí názory, že jen personální změna v čele kapitálového regulátora systém nezmění. „Je to iracionální předpokládat, že jen změna předsedy CSRC bude mít dopad na trh," řekl Chen Long, analytik Gavekal Dragonomics. „Změnit se musí instituce, ne předseda,“ uzavřel Long.


Čtěte více:

OPEC drží produkci, Fed sazby nemění a Trump stále vítězí
24.02.2016 9:10
OPEC nebude snižovat produkci ropy, Fed nebude v březnu zvyšovat úroky...
Patria On Air v 5 minutách – na BREXITu vydělají hlavně spekulanti
24.02.2016 9:04
V pondělním vydání pořadu Investice ZET jsme se zaměřili na téma, kter...
Technická analýza - Dolar využívá stabilizace na komoditním trhu
24.02.2016 9:26
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje pod denním pivotem a EMA50. Oscil...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m