Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Babiš má, co nikdy nechtěl. A nemůže ani uvažovat o tom, že by to opustil

FT: Babiš má, co nikdy nechtěl. A nemůže ani uvažovat o tom, že by to opustil

04.03.2016 13:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Novinář Henry Foy se na stránkách Financial Times věnuje rozhovoru při obědě s českým ministrem financí Andrejem Babišem. Ten mu hned na úvod vyčetl, že dříve nepravdivě informoval o některých jeho názorech na řešení uprchlické krize: „Napsal jste, že požaduji uzavření hranic. To není pravda, jen jsem požadoval uzavření vnějších hranic EU. A také jste uvedl, že podle mého názoru by se měla na zastavení imigrace použít armáda. Jenže já to neřekl. Prohlásil jsem, že bychom měli použít armádu proti pašerákům, a to je velký rozdíl,“ uvedl Babiš.

Foy se podle svých slov bránil tím, že takové věci nenapsal, ale „rychle pochopil, že jeho námitky padají na hluché uši a že je předmětem předem připravené tirády“. O Babišovi pak novinář píše, že ve střední Evropě je jen málo mocnějších mužů, než je on. Jeho bohatství se odhaduje na 2,4 miliardy eur a Agrofert je podle výše tržeb třetí největší firmou v České republice.

Foy píše, že Babiš dal před pěti lety přibližně 4,5 milionu eur na založení hnutí Ano, které slibovalo boj s korupcí a vazbami mezi politiky a soukromým sektorem. Hnutí se nakonec stalo druhým největším v parlamentu a Babiš měl rozhodující slovo při jednáních o nové vládě. Čtyři měsíce před volbami koupil Mladou frontu Dnes, Lidové noviny, iDNES.cz a některé rozhlasové a televizní kanály. Řada lidí se podle novináře domnívá, že Babiš si v České republice vybudoval podobně silnou pozici jako Berlusconi v Itálii.

„Podívejte, já jsem imigrant. A pět let jsem žil v Maroku, kde mám hodně přátel. S muslimy nemám žádný problém. Kolik imigrantů ale přijmeme? Musí existovat nějaký proces výběru, který bude mimo Evropu, v Turecku,“ řekl v rozhovoru Babiš. U řady evropských politiků přitom v posledních měsících nastal posun k podobným názorům a odklon od německé politiky otevřených hranic. „Dnes každý dělá to, co jsem já říkal už v květnu. Měl jsem pravdu, bylo jasné, že kvóty jsou jen další pozvánkou pro migranty poté, co jim paní Merkelová řekla, aby přišli,“ tvrdí ministr.

„Voličům se líbí Babišovy neomalené způsoby a on se podle průzkumů dlouhodobě drží na pozici nejoblíbenějšího politika. Jeho reformy zaměřené proti podvodům při vybírání DPH vedly k tomu, že byly vybrány stovky milionů eur dříve nezaplacených daní. Vládní dluh klesl a investoři nyní platí za to privilegium, že mohou držet české dluhopisy. Začal také s dlouho pozdržovanými projekty investic do infrastruktury a pro rok 2019 plánuje vyrovnaný rozpočet, což není nesplnitelný sen,“ píše Foy.

Političtí protivníci Babišovi vyčítají, že je bývalým agentem komunistické tajné policie, ale Babiš k tomu říká: „Útočí na mě každým možným způsobem a ze všech možných stran. Pro tento systém jsem nepřítel číslo jedna. Nejsem také žádný babisconi, nemám žádný televizní kanál,“ tvrdí Babiš. Když ho novinář upozorní, že to není tak úplně pravda, dodá: „No tak dobře, mám jeden hudební kanál. Ale podívejte, svoje noviny ke svému prospěchu nemůžu používat, nejsem šílenec. Koupil jsem je za 90 milionů eur a svou investici nezničím. Moje noviny jsou naprosto nezávislé. Je samozřejmě možné, že tam panuje určitá autocenzura, ale to není moje chyba. Můj vliv by byl mnohem větší, pokud bych stál mimo politiku. Pak bych noviny mohl používat, mohl bych lobovat a ovlivňovat politiky. Nyní jasně vidím, jak se to dělá.“

Novinář popisuje, že do restaurace, ve které s Babišem obědval, přišel i bývalý prezident Václav Klaus. Ten si podle jeho slov vyměnil s Babišem úsměv a pár slov, když ale odešel, Babišovi „ztvrdl pohled“ a pronesl: „Ten patří mezi ty nejhorší. Klaus, Kalousek. Ti všichni se snaží se mě zbavit.“ Foy tvrdí, že Babiš vidí konspirace všude kolem sebe a dokonce tvrdí, že „hodně lidí jej chce zabít“. Jeho političtí oponenti jej prý nemají rádi, protože „je úplně mimo jejich vliv, stojí mimo systém a přišel, aby systém změnil“.

Na otázku, zda by miliardáři měli být ministry financí a zda by si bohatí lidé měli být schopni kupovat v demokracii moc, Babiš odpověděl: „Nejde o normální situaci, v tom s vámi souhlasím. Není to ale moje chyba. Mohl bych si vzít nějaké loutky a vše ovládat skrytě. To ale není tak fér. Takže stojím vepředu a každý mě vidí, každý se na mě dívá. Teď jsem úplně transparentní a nejsem blázen, abych svou pozici zneužil.“ A ohledně problematiky Agrofertu dodává: „Samozřejmě, že tu je konflikt zájmů. Ten ale nyní působí negativně. Jsem rád, když Agrofert nevyhraje tendr od státu, protože takový kontrakt není nic velkého. Když nevyhraje, já pak nemám žádné problémy.“

Foy uzavírá svůj článek následujícími slovy: Babiš je miliardářem, kterému funkce ministra financí přinesla nenávist, únavu a zdravotní problémy. Jde o pozici, kterou nikdy nechtěl, ale nemůže ani uvažovat o tom, že by ji opustil. Tvrdí, že je imunní vůči moci, ale děsí se toho, že by ji ztratil.

Uvedené je výtahem z rozhovoru vedeného během oběda s Andrejem Babišem, autorem je Henry Foy.

Zdroj: FT


Váš názor
  •  
    05.03.2016 9:15

    Myslím si, že do politiky by mali ísť bohatí ľudia typu Babiša, ktorí si svoj majetok vydrú.Je väčší predpoklad, že bohatí ľudia nebudú vidieť v politike šancu dostať sa k majetku , lebo ako je to vidieť v bývalých post komunistických zemiach väčšina ide tam s holým zadkom a končia bohatí.
    Petrík
    •  
      05.03.2016 10:30

      Tak Babiš měl jen na zemědělské poniky loni desetkrát větší dotace než předloni..
      Velkamedvědice
      • Do politiky
        06.03.2016 12:47

        Možno som najivný ale to nie je o bohatstve, ale o cti, ktorú títo zlodeji v politike nemajú. Česť výnimkám.
        • Jaro
          06.03.2016 12:53

          Jako, že práskač agent Bureš čestný člověk nebo jsem Tě nepochopil a myslíš to obecně??
          Velkamedvědice
      •  
        05.03.2016 13:30

        Také drísty, aké tu slováčik trepe sú na smiech. Na celom svete lobujú u politikov miliardári za svoje záujmy, financujú politické kampane, aby boli ešte bohatší. A keď prídu do politiky, prestanú sa správať vo prospech svojich firiem? Sú to ľudia, ktorí nemajú nikdy dosť.
        Šaňo
  • Demokracia a kapitalizmus
    04.03.2016 20:19

    A presne o tom to je. Ak máme demokraciu a kapitalizmus vedľa seba, nakoniec to skončí tak, že parlament a vládu ovládajú priamo alebo nepriamo bohatí ľudia. A bohužiaľ sa s tým nedá nič robiť, len to akceptovať. Prípadne zmeniť systém, lenže nič lepšie nikto nevymyslel.
    KOpan
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů