Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Prognóza: Stavební spořitelny letos poskytnou úvěry za 50 miliard korun

Prognóza: Stavební spořitelny letos poskytnou úvěry za 50 miliard korun

18.03.2016 16:25
Autor: Pavel Daniel

„Silná pozice stavebních spořitelen je především u rekonstrukcí a modernizací. Na novou kuchyň si hypotéku nevezmete a spotřebitelský úvěr je zbytečně drahý,“ řekl Patrii Online Vladimír Staňura, generální ředitel Českomoravské stavební spořitelny.

Stavební spořitelny mohou být spokojené. Zájem o úvěry ze stavebního spoření totiž pokračuje. Podle ekonomů k tomu přispívají i nízké úrokové sazby, které na počátku roku 2016 dále poklesly a v lednu vytvořily nové historické minimum. Průměrná úroková sazba podle statistik České národní banky (ČNB) dosáhla 3,87 %, což je nejnižší hodnota od zavedení sledování úrokových sazeb v tuzemsku. Pod 4 % klesly sazby poprvé loni v létě, v lednu nejnižší hodnotu dále posunuly. Nejnižší možné sazby u úvěrů zajištěných nemovitostí jsou ještě výrazně nižší, např. Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) nabízí nejnižší sazbu ve výši 2,1 %. Odhady finančních institucí přitom naznačují, že i letos by se mohl segment stavebního spoření pochlubit zajímavými výsledky.

Nízké úrokové sazby se udrží

Loni se v tuzemsku poskytly úvěry ze stavebního spoření za zhruba 46 miliard korun, což bylo meziročně o 23 % víc a nejvíce za poslední 4 roky. Podle Vladimíra Staňury financují stavební spořitelny úvěry výhradně z vkladů klientů. Poměr úvěrů ke vkladům se přitom za celý trh pohybuje někde kolem 60 procent. Stavební spořitelny tak mají stále velký prostor k úvěrování a nízké sazby, nastavené ČNB tomu nahrávají. „V letošním roce očekáváme, že zájem o úvěry dále poroste někam směrem k 50 miliardám korun,“ upřesnil Vladimír Staňura.

Výhodou stavebních spořitelen je v dlouhodobém pohledu to, že se financují z klientských vkladů a ne na trhu jako hypoteční banky. Jsou tak chráněny před externími vlivy a tuto ochranu přinášejí na klienty, kteří tak již teď vědí, za jakých podmínek budou moci čerpat úvěr třeba za pět let. Naopak banky mají teď výhodu levných peněz na trhu. O tuhle výhodu při úvěrování ale banky přijdou, až začnou úrokové sazby na trzích opět růst, protože klienti spořitelen budou mít sazbu svázanou se svou spořicí smlouvou. „Pro letošní rok počítáme se stabilitou úrokových sazeb, které v různých marketingových kampaních mohou ještě klesat,“ dodává Vladimír Staňura. 

Malé úvěry vs. spotřebitelský úvěr

ČMSS  

Poznámka: Úvěry od stavebních spořitelen jsou v průměru zhruba 3x levnější než spotřebitelské úvěry od bank.

Zdroj: Systémy časových řad ČNB, ČMSS

Stavební spoření jako investice

Zástupci stavebních spořitelen se shodují v tom, že nízké sazby dopadají na stavební spořitelny stejně jako na banky. „Žijeme v bezprecedentní době nulových sazeb. Zároveň je ale nízká inflace. Udělali jsme si studii, podle které jsme zjistili, že reálný výnos po započtení inflace pro klienta se u stavebního spoření v čase příliš nemění,“ řekl Patrii Online Vladimír Staňura.

Ve stavebním spoření (po započítání státní podpory, ale i všech poplatků) klient u ČMSS za rok 2015 zhodnotil své úspory reálně o 3,3 procenta, což nevybočuje z historických výnosů. Od počátku 90. let se roční výnos stavebního spoření pohyboval zpravidla mezi 1,5 a 4 %. „Tvrzení o tom, že stavební spoření už není tak výhodné jako dřív, proto není přesné, protože inflace z výnosu ukrajuje stále méně,“ Vladimír Staňura.

Reálné zhodnocení vkladů od roku 2004 

čmss 

Zdroj: ČMSS

Na stavební spořitelny, podobně jako banky, čeká v letošním roce několik změn v zákonech. „Podobně jako pro banky i pro nás bude v letošním roce klíčové přijmutí tzv. hypoteční směrnice,“ vysvětlil Vladimír Staňura. Směrnice bude mít dopad na všechny zajištěné úvěry stavebních spořitelen a změny se dotknou také oceňování bonity klienta, poskytování informací na jednotných formulářích, změní se pravidla předčasného splácení apod. „Nepředpokládáme ale, že by to mělo nějakým způsobem ovlivnit poptávku po úvěrech, ta bude i letos tažena hlavně nízkými úrokovými sazbami,“ doplnil Staňura.

Nejsilnější pozice úvěrů ze stavebního spoření je podle ČMSS v oblasti rekonstrukcí a modernizací. „Hypotéku si na novou kuchyň či koupelnu asi nevezmete. A průměrná výše spotřebitelských úvěrů se pohybuje někde kolem sto tisíc korun, navíc jsou zbytečně drahé,“ vypočetl Vladimír Staňura. Právě v této oblasti tak má nezastupitelnou roli stavební spoření, kde si půjčíte částky do téměř milionu korun bez zajištění při úrokových sazbách kolem 4 procent (spotřebitelský úvěr stojí podle ČNB v průměru 12 %).


Čtěte více:

Fed je plný holubic
17.03.2016 9:10
Fed, v jehož vedení jednoznačně převažují holubice, včera jasně ukázal...
Krysy bez ocasu a temná stránka pasivního investování
17.03.2016 11:00
Během francouzské koloniální vlády ve Vietnamu se objevil problém s kr...
Bank Rossii sazby nemění, politika zůstává utažená
18.03.2016 13:25
Ruská centrální banka (Bank Rossii, BR) dnes na svém pravidelném měnov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data