Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návod na brexitový čtvrtek

Návod na brexitový čtvrtek

20.06.2016 16:01

Existuje rčení, podle kterého se nemá hasit to, co nepálí. A je pravda, že řada věcí se dá do pořádku nakonec tak nějak sama. Jenže to určitě neplatí obecně a v nejednom případě je naopak nadmíru vhodné, abychom jednali ještě předtím, než věci začnou hodně pálit. Tragédií pak je situace, kdy nejednáme ani přesto, že věci už jsou rozžhavené do běla.

Míra problémů ekonomiky EU a jejích vnitřních tenzí je značná. Do značné míry je to podle mne dáno odtržeností bruselských „elit“ od běžného života na našem kontinentu. Z tohoto pohledu pak není vůbec divu, že na mnoha místech vážně uvažují o tom, že jim bude lépe samotným. Pokud se Britové tento čtvrtek rozhodnou, že v EU už zůstat skutečně nechtějí, bude to na jednu stranu smutný výsledek dlouholetého snažení mnohých moudrých lidí, jejichž cílem byla větší jednota Evropy (naschvál používám výraz jednota a ne integrace). Na druhou stranu to ale možná bude dobře.

Pokud by se po brexitu nedostavil ekonomický šok a britská ekonomika by se překvapivě začala zvedat, ukázalo by se, že výhody plynoucí z EU jsou překvapivě mnohem menší, než je obvykle prezentováno. Tlaky na další dělení unie (či spíše obou unií) by vzrostly a šlo by o poslední a nehlasitější budíček pro všechny, kteří mají moc unijní věci změnit k lepšímu. Dosavadní „detaily“ ve formě dluhopisové krize, či uprchlické krize zatím jako takový budíček neposloužily.

Z tohoto pohledu by vlastně bylo horší, kdyby po brexitu přišel tolik pravděpodobný útlumu britské ekonomiky. Bruselské elity by si tak mohly mnout ruce, protože výhody EU by fungovaly i přes jejich tak častou dosebezahleděnost a nekompetenci. Podobný, z hlediska dlouhodobého fungování EU možná až nežádoucí, výsledek by pak mělo i odmítnutí brexitu. Nemá ale cenu zdůrazňovat, že trhy vidí věci opačně – brexit je špatně, status quo je dobře.

Uvedenou úvahou se určitě nechci zařadit do tábora euroskeptiků. Fandím EU (u eurozóny je to pro ekonoma mnohem těžší) a věřím, že ve větší jednotě (ne nutně oné integraci) je cesta vpřed. Zdá se ale, že věci skutečně ještě dost nepálí na to, aby se v obou uniích začalo skutečně hasit. Bohužel je tu také možnost, že žár nakonec dosáhne takové teploty, že hasit už nebude co. Brexit by asi byl na hranici této teploty.

Librový teploměr

Dnem D, nebo spíše dnem B, bude každopádně čtvrtek. Jak ve svém posledním týdenním výhledu shrnuje Commerzbank, hlasování o brexitu skončí v 10 hodin večer místního času. Podle banky budou průběžné průzkumy mezi voliči tentokrát méně spolehlivé, protože na rozdíl od voleb jde o jednorázovou událost (a jejich výsledky mohou být stejně zveřejněny až po skončení hlasování). Některé banky a investoři si ale zaplatily vlastní průzkumy a jejich výsledky by se mohly už během čtvrtka promítat do kurzu libry, která je ze všech investičních aktiv na tuto událost nejcitlivější. Libra tedy bude sloužit jako nástroj zveřejnění aktuálních výsledků a tudíž jako on-line EU teploměr.

V tomto „návodu na brexitový čtvrtek“ je pak důležité i to, že první oficiální výsledky by měly být k dispozici v pátek v 1 hodinu ráno. V 6 hodin ráno už by mělo být zpracováno asi 90 % hlasů a konečné výsledky by měly být oznámeny mezi 7 – 8 hodinou ranní místního času. A jak jsem psal výše, na oba z možných výsledků je možno se dívat smíšeně. Pokud přijde brexit, z krátkodobého hlediska bude pravděpodobně ekonomicky trpět Británie i kontinentální Evropa a trhy. Ale možná by to tentokrát konečně vedlo k překročení oné teplotní hranice, při níž už i ti nejlaxnější hasiči vezmou do ruky hadice. Pokud by byl brexit zamítnut, bude zase „klid na práci“. Jenže takový klid může být zrádný, pokud to pod povrchem bublá.

Podle WSJ poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že brexit skutečně nebude. „Nebezpečí“ je tedy asi zažehnáno, trhy se radují, v EU se bude dál v klidu řešit, jakou barvu mají mít banány a jak zakřivené mají být okurky. Řešení neznám, ale jsem si jist, že švejkovské frflání v kombinaci s nataženou dlaní pro peníze z EU jím z naší strany není.

 

Čtěte více:

Britské průzkumy dál mávají s finančními trhy, libra se dere vzhůru
20.06.2016 10:45
Referendum v Británii zůstává v centru pozornosti finančních trhů a ná...
Brexit, vystoupení šéfky Fedu, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby USA… týdenní výhled
20.06.2016 11:01
Tento týden máme v kalendáři s obavami vyhlížené britské referendum. P...
Obavy z Brexitu opadají, trhy se radují a ropa není výjimkou
20.06.2016 12:32
Pozitivní sentiment na trzích vyvolaný o něco menšími obavami o tolik ...
Bloomberg: Putin uvažuje o prodeji podílu v Rosněfti Číně a Indii
20.06.2016 13:44
Ruský prezident Vladimir Putin uvažuje o prodeji podílu ve státem ovlá...
Týdenní výhled - nebýt Brexitu, tak událostí číslo jedna jsou projevy Yellenové (Video)
20.06.2016 14:17
Podle makroanalytika Patria Finance stojí ve stínu Brexitu prakticky v...
Bundesbank: Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí prudce zpomalí
20.06.2016 14:47
Růst německé ekonomiky po slušné expanzi v letošních prvních třech měs...
Technická analýza - Japonský jen přerušil úspěšnou sérii, technika je mu ale stále nakloněna
20.06.2016 15:45
USDJPY: Měnový pár se dnes pohybuje mírně nad hladinou denního pivotu...

Váš názor
  • V obavách z Brexitu
    21.06.2016 16:04

    a jeho případných následků jsme si nechali u naší vily v Praze - Klánovicích zbudovat provizorní protiatomový kryt. Člověk nikdy neví.
    MuDr Čivrný
    • Re: V obavách z Brexitu
      21.06.2016 17:22

      Já totéž dělám z důvodu obav z říše zla v čele se soudruhem Putinem. Nejjistější bych byl ale s několika americkými základnami v zádech.
      tejape
  • Breaking news!!!
    21.06.2016 15:00

    http://cestyksobe.cz/brexit-astrologicky-pohled-antonin-baudys/13984
    Hruškovec přelahodný
    • Re: Breaking news!!!
      21.06.2016 15:35

      Tenhle lidovecký pomatenec dělal dokonce ministra. Děs :-)))
      Jesse
      •  
        21.06.2016 16:18

        no to byl jeho otec, jedinej ministr obrany co kdy prostrelil podlahu letadla... :))
        Hruškovec přelahodný
        •  
          21.06.2016 17:32

          Ztracených 9min života, nic jsme se o výsledku Brexitu nedozvěděli, jen že se k němu můžeme přihlásit na kurz astrologie :-( no nekupte to...
          Bentley
          •  
            21.06.2016 19:28

            Radeji si to dej jeste jednou, zjevne jsi opomenul ten ascedent v Plutu... :)))
            Hruškovec přelahodný
            •  
              21.06.2016 19:34

              Nečetl jsem to ale dle autora, nemyslíš psa Pluta??...o))
              el mrcoch
              •  
                21.06.2016 19:43

                no ja myslel toho boha... mimochodem, autor je laureatem Bludneho kamene, coz jen tak nekdo nedostane... :)))
                Hruškovec přelahodný
  • Sledujeme sebeukájení live
    21.06.2016 10:55

    Eurofanatici třepou kopýtkem v poslední křeči. Aby je to moc nebolelo, tak si raději rychle vymýšlí průzkumy, že jako Brexit nebude a Evropa se zachrání :-))) Rozuměj "ZACHRÁNÍ":-)) Ale copááá? Ona se už Evropa potápí? Proč jste to neřekli dřív?:-))
    Jesse
    • Re: Sledujeme sebeukájení live
      21.06.2016 15:13

      už panikáři jedou, už panikáři jdou, a strach jim kouká z očí, už je to na beton všechno se otočí, kolena se jim třesou......I když je všude víc blbců nakonec zvítězí ti s vyšším vzděláním a IQ. Neber to podle sebe - fakta nezměníš.
      PTP
    • Re: Sledujeme sebeukájení live
      21.06.2016 11:08

      Raději být v EU a NATO než RVHP a VS!
      MU
      •  
        21.06.2016 11:15

        Máte zato, že pokud nebude existovat EU v současné podobě, budeme povinně v RVHP, jo? :) Lidé jako vy prostě neumí uvažovat o nějaké samostatnosti, celý život je někdo vedl za ručičku, tak mají zato, že i stát musí být součástí nějakého byrokratického molochu (ať už EU, RVHP, Velkoněmecké říše, Rakousko-Uherska), protože fungování bez té maminčiny ručičky, ať nás vede do sebevětší záhuby, pro ně vůbec není alternativa.
        MrBurnes
        • Jo podle tebe tedy následovat
          21.06.2016 15:02

          Albanii, Venezuelu, Kubu ? Není nad to být svůj a s nikým se nespojovat. V solo je síla. A nedbat a nedodržovat žádné smlouvy nebo zvyklosti. Pujčovat si peníze, protože dluhy se nemusí platit a prožrat dneska co jsme měli nazítra. Investovat do rublu, protože je levný a Rusko nemá žádné dluhy. Mají taky jen jednoho fuerera, který se nemusí s nikým dohadovat co dělat a může si dělat cose mu zachce. V tom je síla.
          Joo
        •  
          21.06.2016 11:21

          Řeč je o existenci, ne stávající podobě. Okamžitý důsledek, klesající rating a zvýšení úroků na dluhopisech je jasný. Odbyt a jiné trhy jiné nebudou, jen přibudou cla a pakárna na hranicích.Schengen lépe chráněn nebude atd., jen se na nás a naše názory ohlížet nikdo nebude..Nějakých 10 mega , kteří se nedokážou s nikým spojit /třeba Polsko/ nikomu diktovat nebude
          Velkamedvědice
          • Právě naopak
            21.06.2016 11:29

            Zvýšení úroků na dluhopisech na tržní úroveň by bylo pro státy skutečným požehnáním. Dokud budete do dluhopisů tlačit nových 80 mld € každý měsíc, nikdy to problémové státy nedonutí ke strukturálním reformám, ale naopak k dalšímu zvyšování zadlužení. Cla nebudou ani v případě, že by se stávající EU rozpadla. Pakárna na hranicích umožní zastavit příliv milionů nelegálních migrantů, kteří přijíždějí parazitovat na přebujelém sociálním systému. Na naše názory se nehledí nyní, když rozhodují velké národy. Pokud si budeme rozhodovat o své zemi opět sami, naše názory slyšet budou.
            MrBurnes
            • Re: Právě naopak
              21.06.2016 11:32

              Ale jinak jo, pokud se ze současné EU stane to, co byla původní idea - společenství volného pohybu zboží a služeb, tak já budu určitě pro. Ale do téhle podoby se EU nikdy nevrátí, protože Bruselu zachutnala moc.
              MrBurnes
              •  
                21.06.2016 13:20

                Evropa se nestane nikdy tím, čím chtěla být, pokud do ní budou vrtat dál socani a marxisti, kteří tady způsobili chaoz...
                Jesse
              • O, jak vekorysy navrh!
                21.06.2016 12:57

                EU se stane sama a pan s uraci nastoupit ...
                hm
            • Re: Právě naopak
              21.06.2016 11:32

              MR Burnes. Mluvil jsem o česku a jeho ratingu kolego. Volíme všude socani a divíme se socialistické EU a jejímu přerozdělování a centralismu? o))) Kdo vládne v jednotlivých státech EU?? Pravice by tolik nepřerozdělovala, čili tolik nekradla.
              Velkamedvědice
              •  
                21.06.2016 11:37

                Nikoli, větší progrese zadlužování tu byla za "pravicových" vlád (pokud "pravicí" označujete ODS/TOP). A ano, pokud v současné době prodáváme dluhopisy s výnosem kolem nuly, nebude to nikoho (ani pravici, ani levici) motivovat k zásadním reformám, naopak to motivuje k dalšímu zadlužování a k nezdravé struktuře veřejných rozpočtů.
                MrBurnes
                •  
                  21.06.2016 15:28

                  ... pokud máme možnost vydat dluhopisy s výnosem u nuly, pak je naprosto nutné toho využít. A použít to ke splacení dluhopisů s výnosem u čtyř.
                  ☺lolek☺
                • MrBurnes
                  21.06.2016 11:39

                  Mluvíme o celé EU kolego, ne o poskomunistickém česku, kde chlaqpci je měné trička..
                  Velkamedvědice
                  • Re: MrBurnes
                    21.06.2016 11:44

                    Já psal o celé EU, nato jste mi napsal, že vy mluvíte jen o Česku. Nato jsem tedy napsal jen o Česku, nato mi napíšete, že mluvíte o celé EU. Taková diskuze je pro mě bohužel obtížná. Svádět každopádně současnou mizérii na režim, který padl před téměř třemi desetiletími, mi přijde poněkud alibistické. Musíme se podívat co je špatně dnes.
                    MrBurnes
                    • Mr.Burnes
                      21.06.2016 11:52

                      Pane Burnes Pokud mluvíme o ratingu ČR, které by vystoupilo z EU, mluvíme o ratingu a dopadu na ČR...Pokud ovšem mluvíme o socialistickém centralismu v Bruselu, pak pochopitelně uř nemluvíme jen o ČR, ale o celé EU.. Je to těžké rozlišit???
                      Velkamedvědice
                      • Re: Mr.Burnes
                        21.06.2016 12:13

                        Rating je nástroj k ovlivnění vlády....poslouchej, nebo!!!
                        el mrcoch
                        • Ell
                          21.06.2016 12:15

                          Nazdar chlape! o)) Čekal jsem kdy vylezeš..o) Nicméně určuje velikost úroků.
                          Velkamedvědice
                          • Re: Ell
                            21.06.2016 12:37

                            Myslíš, že v současné době rating určuje např. výnos z italských státních dluhopisů? https://www.novinky.cz/ekonomika/355589-rating-italie-se-propadl-tesne-nad-spekulativni-pasmo.html
                            Špaček
                            • Špaček
                              21.06.2016 13:01

                              To, co jsem napsal, je pravda, i když s tím budeš z principu nesouhlasit..o)) A to i kdyby nějaká vyjímka potvrzovala pravdidlo..Ať se nevykrucuji. Nejsem odborník na dluhopisy, neznám konkrétní výši Italských nově emitovaných...Rychlým pohledem vidím, že úroky italských dluhopisů na rozdíl třeba od německých stoupají a hůře se prodávají, plus varovaní před nižším ratingem. Německo je kolem nuly, italská krátká rostou ke třem procentám a dlouhodobé k 5%. Nový rating tam zahrnutý není...
                              Velkamedvědice
                              • Re: Špaček
                                21.06.2016 13:11

                                Rating už ztratil smysl, protože ECB dostala povolení nakupovat státní dluhopisy jednotlivých států EMU. Změnila se Maastrichtská smlouva v článku, že občané států EMU nemohou ručit za dluhy občanů jiného státu v EMU. Tak tedy mohou a ručí a dluží. Dlužník je dnes hrdina s bonitním klientem jedna EUrodina.
                                Špaček
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m