Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Nová prognóza ČNB nejspíše podpoří odklad exitu

Rozbřesk – Nová prognóza ČNB nejspíše podpoří odklad exitu

04.08.2016 9:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Poprvé v novém složení, tentokrát letos potřetí s novou prognózou se závěrem sedmého odložení exitu z kurzového režimu?

Dnes je před námi první zasedání bankovní rady ČNB v novém složení, které bude navíc ovlivněno výsledky letos již třetí inflační prognózy. Ta by mohla být méně optimistická než ta minulá, ať už z pohledu brzkého splnění inflačního cíle nebo ekonomického růstu v dalším roce. Ostatně nebylo by to poprvé, co by se cíl ČNB znovu vzdálil. Mnohem podstatnější než tento fakt nicméně je, zda na takovou změnu bude chtít centrální banka reagovat. Nabízí se přitom hned několik variant: další „devalvací“ počínaje, zápornými sazbami konče. Začneme ovšem popořádku.

Další nucené oslabení koruny sice ČNB nedávno zmínila, ale šlo o podmíněnou možnost pro případ, kdyby růst mezd v české ekonomice zaostával za prognózou. Jak už potvrzují letošní data, tato situace nenastala a mzdy rostou dokonce oproti očekávání rychleji. Druhým argumentem, který hovoří proti plýtvání energií na devizovém trhu, jsou samotné vnější a strukturální příčiny nízké inflace a jen relativně malý posun inflačního výhledu pro příští rok. Spíše než, aby centrální banka sáhla na výši kurzu, může znovu – tentokrát už po sedmé – prodloužit intervenční režim. Minulá prognóza hovořila jasně o používání kurzu jako nástroje do poloviny roku 2017 a sama bankovní rada hovořila o půlce roku jako pravděpodobném termínu exitu, kdy už mělo dojít k udržitelnému plnění cíle. A to už právě není tak jisté.

Kurz je stále zbraní číslo jedno, a tak nepředpokládáme žádnou změnu úrokových sazeb, byť Evropu opanoval módní experiment záporných úroků. Tato varianta se zdá jako možná pro dobu exitu nebo v případě, že by si ČNB už nevěděla rady, jak se bránit proti tlaku na posílení koruny. A taková situace, jak ukazuje vývoj korunové likvidity bankovního sektoru, nenastává. Závěrem srpnového zasedání bankovní rady proto spíše bude ponechání měnové politiky beze změny s tím, že ČNB nejspíše odloží exit o jedno čtvrtletí. Bylo by to vcelku konzistentní řešení, které by nepřineslo otřes na žádný z domácích finančních trhů.

Forex

Detailnější informace o novém návrhu řešení problému polských hypoték ve švýcarských francích sice nejsou známy (a vyčíslení nákladů nového návrhu pro banky zůstává nejisté), nicméně trhy si zprávu prozatím přebírají velmi pozitivně. Zlotý včera navázal na středeční posílení a dostal se vůči euru na nejsilnější úrovně od konce dubna. Menší obavy ze snížení ratingu od další z hlavních agentur pomáhají i dluhopisům, jejichž výnos (10 let) v posledních dnech poklesl. Prostor pro další výraznější posilování zlotého nicméně vnímáme jako omezený. Kromě domácích faktorů jej ohraničuje stále i možnost zpřísňování měnové politiky v USA ve zbytku roku.

Koruna zůstává pasívní těsně nad intervenční hranicí a vyčkává na výsledek dnešního zasedání bankovní rady ČNB. Změny tvrdých parametrů měnové politiky nečekáme, ve hře nicméně bude prodloužení intervenčního režimu o jedno čtvrtletí. Trhy by takové rozhodnutí měly přijmout v klidu.

Dolaru se včera dařilo, pozvolna posiloval a nakonec se dostal zpět pod hranici 1,12. Dnes mohou trhy zajímat zpřesněná data o nákupech zboží dlouhodobé spotřeby v USA (durables) za červen, zejména kvůli slabému výsledku HDP za druhé čtvrtletí (kam toto číslo časově spadá). Jinak se pozornost soustředí na zítřejší payrolls, přičemž platí, že ADP report za červenec vyslal mírně pozitivní signál. Pokud by podobně vyzněly i payrolls (náš scénář), tak by to dolaru mohlo mírně pomoci.

Kromě toho bude dnes zajímavé sledovat i zasedání Bank of England, od kterého trhy očekávají snížení základní úrokové sazby o 25 bps.

Autory jsou analytici ČSOB Petr Dufek a Petr Báča.


Váš názor
  • bravo
    04.08.2016 10:20

    takhle to dopada, kdyz si dva kamaradi z prognostaku rozdeli praci. Jeden hlida kasu a druhy sedi na hrade. Nejhorsi je ze za provazky taha ten v kremlu.
    ..
  •  
    04.08.2016 9:46

    Šašci!!!!! Nevíte jak z toho ven.....jaká prognóza.....přeci je téměř plná zaměstnanost, na ÚP jsou lidi, kteří nikdy pracovat nebudou chtít....poptávka vysoká.....tak co vy "experti ekonomové" plácáte za nesmyly....radši táhněte produkovat skutečné hodnoty!
    abc
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m