Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
El-Erian: Penzijní systémy se stávají Titanikem

El-Erian: Penzijní systémy se stávají Titanikem

16.08.2016 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Představte si firmu, která míří směrem k záhubě, protože se jen arogantně řítí za krátkodobými zisky. Někteří lidé z jejího vedení jsou si toho vědomi, ale jejich názor je ignorován. Zákazníci pak nic netuší a vše zjistí až ve chvíli, kdy už bude pozdě a problémy dopadnou zejména na ty nejchudší z nich.

Je možné, že tento příběh Titaniku, který byl považován za nepotopitelný, ale který nakonec klesl ke dnu, se týká i globálního penzijního systému. Sazby se nacházejí na extrémně nízkých hodnotách, ceny akcií a dluhopisů leží naopak mimořádně vysoko a najít bezpečnou investici, která zajistí příjem v penzi, je stále složitější. Správci penzijních fondů a investičních společností jsou pak v těžké pozici, ve které jsou nuceni investovat do rizikovějších aktiv, aby splnili své cíle týkající se návratnosti. To znamená, že jsme stále více vystaveni riziku a potenciálním ztrátám, které by v případě svého vzniku nebylo možné rychle pokrýt.

Dlouhodobá finanční bezpečnost je dána budoucí návratností, korelací mezi jednotlivými investičními aktivy a celkovou volatilitou trhů. U všech tří kategorií je výhled stále nejistější. Co mohou investoři realisticky očekávat? Dluhopisové trhy už nenabízejí smysluplnou návratnost, výjimkou jsou jen skutečně rizikové obligace, u nichž existuje velké riziko defaultu dlužníka. Jde o takzvané junk dluhopisy, které vydávají korporace i některé vlády. Vysoce kvalitní dividendové akcie pak dosáhly vysokých valuací.

Diverzifikace už dnes nepřináší taková pozitiva jako dříve, i když je stále nutná. Volatilita se pak drží na vysokých úrovních. Roste tedy pravděpodobnost toho, že investice ztratí svou hodnotu přesně v době, kdy budeme v penzi naše peníze nejvíce potřebovat. Pod největším tlakem jsou nyní správci podfinancovaných penzijních fondů. Ti se musí nejvíce snažit o zvýšení návratnosti, tudíž podstupují nejrizikovější investice. Ovšem i dobře financované fondy budou mít problémy s dosažením návratnosti, na kterou byly dříve zvyklé.

Jestliže se máme vyhnout pohromě, musíme zvážit tři možnosti. Za prvé, musíme být realističtější ohledně návratnosti, kterou nám fondy mohou nabídnout v rámci obvykle podstupované míry rizika. Za druhé, musíme podpořit úspory a zvýšit naše příjmy. Hlavně ti nejzranitelnější lidé budou mít dost prostředků, které mohou použít během svého důchodu. Za třetí, investiční fondy musí být transparentní ohledně rizika, které podstupují, a musí nabízet i možnosti investic s menším rizikem, ale také nižší návratností.

Pokud nedojde k rychlé změně, penzijní systém by mohl skončit jako Titanik. Podobně jako jeho cestující by pak i řada z nás čelila devastujícím důsledkům. A podobně jako v případě druhé a třetí třídy cestujících na Titaniku by se problémy týkaly zejména lidí s nižšími příjmy.

Autorem je investor Mohamed A. El-Erian.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Krugman: Je čas půjčovat si a investovat
16.08.2016 11:00
Před pár lety bylo jednoduché říci, jak by měla být v USA nastavena mo...
Technická analýza - DAX i přes lepší data zatím odolává dalšímu růstu
16.08.2016 14:49
DAX : Parabolický trendový indikátor SAR ukazuje na pokračující pokles...
P. Mokoš: Zhodnocení aktuální situace na trzích (video)
16.08.2016 15:46
Aktuální dění na trzích komentuje makléř Patria Finance Pavel Mokoš. ...

Váš názor
  • Pokud budou na Západě
    18.08.2016 11:53

    přibývat immigranti stávajícím tempem a nebudou pracovat , jen pobírat soc. dávky, pak se skutečně penzijní systémy v Evropě zhroutí. A pocítí to dnešní třicát - čtyřicátníci.
    občan
    • Re: Pokud budou na Západě
      18.08.2016 12:06

      To se za bolševika stát nemohlo. Emigranti sem nepáchli, sociální úřady neexistovaly a do penze se chodilo nejpozději v 60 letech. Nebo nepíšu pravdu a bylo to obráceně?
      ..
      •  
        18.08.2016 13:15

        Co jen sem přitáhlo Mongolů, Vietnamců a "studoval" tu kdejakej Arab nebo černoušek spřátelené africké socialistické země. Arabští teroristé zde byli vítáni dostali výcvik a semtex. Jo to byly zlatý časy. Hlavně po těch arabských teroristech se mi stýská.
        ..
  •  
    18.08.2016 11:00

    Ovčané šetřte na důchod. Pak příjde taková Sígrova parta a aby mohli navýšit zisky kámošům, tak vám devalvují měnu.Pozor, daří se nám dobře, hospodářství roste, trojjediné platy rostou, no a důchodci, po čtyřicetikorunové dietě dostanou dvosetkorunovou a co by ještě chtěli.
    Homo
    • je to zjednodušeně řečené.
      18.08.2016 12:34

      Stačilo by snížit sociální dávky na 30% současných hodnot, a maximálně na 4 děti, maximalizovat úlevy z daně ze mzdy - nutilo by to pracovat černé, žluté i bílé. a hlavně naprostou rovnost před zákonem s dovětkem, že trestné činy čekatelů na azyl budou ihned trestány deportací mimo EU. Zákaz stavby dalších mešit v EU, jen pod podmínkou parity : 1 nová mešita v EU = 1 nový kostel v zemi, kde je islám státním náboženstvím. 1 zničený kostel v islámské zemi = uzavření 3 mešit v EU do té doby, dokud v té zemi zničený kostel znovu plně neobnoví na vlastní náklady. a dále miliardy výpalného pro Turky přesměrovat do Řecka a Itálie , kde by pod dohledem vojáků vyrostly účinné bariery proti migrantům. Ty odchycené na moři deportovat na břeh z kterého odrazili a zadrženému plavidlu vymontovat motor a klíčové prvky řízení. To by úplně pro začátek stačilo.
      občan
      • Re: je to zjednodušeně řečené.
        18.08.2016 12:47

        A za muslimy 1 zničený kostel v Evropě co?
        Špaček
Aktuální komentáře
18.04.2024
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m