Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo roste nejrychleji za pět let. I díky uprchlíkům

Německo roste nejrychleji za pět let. I díky uprchlíkům

12.01.2017 11:30, aktualizováno: 12.1. 12:26
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Německá ekonomika šlape na plyn. Hrubý domácí produkt stoupl loni o 1,9 procenta, nejrychleji za pět let. Za nečekaně rychlejší expanzi vděčí nejsilnější evropská ekonomika hlavně domácí spotřebě. Víc utrácely domácnosti i vláda, které stouply výdaje na uprchlíky.

Loňské tempo expanze překonalo očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 1,8 procenta. Pro letošní, volební rok vláda předpovídá zpomalení na 1,4 procenta.

Cenově očištěný hrubý domácí produkt, změna oproti předešlému roku (v %):

hdprada

Motorem německého hospodářství je už nějakou dobu domácí spotřeba, která na této pozici vystřídala kdysi kralující export. Spotřeba domácností, kterou podporují příznivé podmínky na trhu práce a nízké úrokové sazby, vzrostla o 2 procenta, což je stejné tempo jako předloni. Podstatně výrazněji se zvýšila vládní spotřeba, a to o 4,2 procenta. Pro srovnání, předloni dosahoval její růst 2,7 procenta a v předešlém roce jenom 1,2 procenta.

„Jedním z důvodů takto silného růstu je příchod velkého množství lidí hledajících úkryt, což mělo za následek značné náklady,“ uvedli v dnešním rychlém odhadu statistici. Podle dat, která německé ministerstvo vnitra zveřejnilo tento týden, přišlo loni do země 280 000 žadatelů o azyl. Oproti předešlému roku je to propad o více než 600 000.

Jediný pilíř?

Konečné spotřební výdaje stouply loni o celkových 2,5 procenta a byly „největším, ne-li jediným pilířem“ loňského hospodářského růstu, uvádějí také statistici. Kola německé ekonomiky pomáhala roztáčet i modernizace a investice do dlouhodobého majetku. Tvorba hrubého fixního kapitálu zrychlila především ve stavebnictví.

Navzdory vyšším výdajům dokázal Berlín v závěru roku udržet přebytkový rozpočet, a to už potřetí za sebou. Při současných cenách dosahoval přebytek veřejného sektoru loni podle prvních odhadů 0,6 procenta hrubého domácího produktu. To je o 0,1 bodu lepší výsledek než rok předtím.

„Po dnešních silnějších číslech odhadujeme, že celá ekonomika eurozóny v závěru roku rostla o 0,4 % mezikvartálně a za celý rok vykázala růst 1,6 %, říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Další solidní statistikou dneška jsou data o průmyslu v eurozóně, který v listopadu rostl meziročně nejrychleji od začátku roku. Vzhledem k dobrým výsledkům podnikatelských nálad počítáme s tím, že se průmyslu bude dařit i na začátku nového roku, říká také Bureš.

(Zdroj: Německý statistický úřad Destatis, ČTK)


Čtěte více:

Trump chce zvednout cla, bojí se i Německo
29.11.2016 11:00
Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách zatím trh...
Německo se už připravuje na obchodní válku s USA
02.12.2016 11:30
Přebytek německého běžného účtu leží na rekordně vysokých úrovních a ...
Německo, Nizozemí a úspory v eurozóně
27.12.2016 7:12
Mobilita kapitálu mezi jednotlivými zeměmi eurozóny klesla k nule. To ...

Váš názor
  •  
    13.01.2017 12:27

    Mě příjde že Knechtová je v tom naprosto nevinně. Ten článek byl převzatý, je nakonci uvedený zdroj. Samozřejmě je článek účelový a má zřejmě za úkol pomoci tetce Merkel. Ano HDP Německa roste o 1,9%, ovšem v přepočtu na počet obyvatel to už asi taková sláva nebude. Zase na druhou stranu, proč by HDP Německa nemělo růst. Vloni se v Evropě nic zásadního nedělo, kostlivci DB jsou pořád zavřený ve skříni. ECB tiskne dukáty tak, že se nestíhají kácet stromy a Euro vloni vůči světovým měnám taky nic extra nepředvedlo. Dále se v Německu zvýšily mzdy a do ekonomiky přítékají dividendy z východní Evropy, takže jde spíš o to, jestli by tam ta ekonomika nakonec neměla růst i víc.
    tk69
  • Už mě to konečně docvaklo. Vím kde udělali soudruzi chybu
    12.01.2017 18:35

    Nadpis článku měl správně být: Německo roste nejrychleji za pět let v počtu obyvatel. I díky uprchlíkům"... / prostě vypadly dvě slůvka. No co, to se občas stane:-))
    Jesse
    • Re: Už mě to konečně docvaklo. Vím kde udělali soudruzi chybu
      13.01.2017 11:57

      Et Tu ty ekonome. Celkově ale ekonomie roste. Více spotřebitelů více spotřebuje a tudíž se musí více vyprodukovat, vice vybudovat a prodat. At' ty peníze přijdou odkudkoliv. A co je doma to se počítá. Otázka bezpečnosti je něco jiného, ale i více policajtů pobírá více peněz a někde je utrácejí. Škoda že to tak nevidí i Putin. Hned by se všem lépe dýchalo. K čemu je ted' dobré a komu prospívá se zemí srovnané Aleppo.
      ..
      • Už mě to konečně docvaklo. Vím kde udělali soudruzi chybu
        16.01.2017 17:01

        O bezpečnosti v příspěvku Jesseho nebylo ani slovo. A pokud jde o ten růst: podle tvé logiky je na tom nejlépe ta ekonomika, která prostě roste v absolutní hodnotě. Pak je na tom lecjaký rozvojový stát lépe než my. Co třeba se trochu zamyslet a uvažovat o růstu HDP na hlavu? Možná, že kdyby si Knechtová dala práci, nalezla by a musela by nám přiznat, že příchodem milionu hladových krků růst na hlavu klesl.
        Niemetz
  • Němcům se 3x za 100let podařilo zdevastovat Evropu
    12.01.2017 18:05

    Samozřejmě že výdaje na uprchlíky přispěly k růstu - stejně jako jakékoliv jiné utrácení. Proboha, to je logika. To psal novodobý Goebels? Mimochodem, proč se Němci tedy 10 let tak bránili, aby k nim nejezdili pracovat lidi z nových členských států EU? Aha, pracovat - v tom bude ten problém....
    sgt.Mike
  •  
    12.01.2017 15:12

    Paní Knechtová, snad toto není většinový názor celé Patrie ...takovou agitku bych nečekal na investičním serveru.
    ZK
    •  
      12.01.2017 16:32

      Paní Knechtlová, jak psal již níže Tomáš Roll, doporučuji dostudovat rakouskou ekonomickou školu, nebo alespoň přečíst Bastiata. Ergo, toto nechme stranou, co zbývá : 1/ perspektivně jsou negramotní jedinci sociální zátěží nikoliv požehnáním společnosti, jak prosté.. 2/ peníze na "uprchlíky" mohly jít kamkoliv jinam, třeba na investice, 3/ příště doporučuji rozhazovat peníze původnímu německému obyvatelstvu přímo z vrtulníků.
      tikitom
  •  
    12.01.2017 13:20

    Trošku mě zaskočilo, kolik je tady pohoršených lidí. Že je v Německu milion uprchlíků ví každý, stejně jak to, že tihle lidé také jí, pijí, oblékají se a německá vláda to platí. Ekonomicky gramotný člověk (těch bych tu čekal většinu) pak ví, že vládní spotřeba je součástí HDP. No a tady to máme pěkně vyčíslené to, co každý mohl odhadnout.
    ..
    •  
      12.01.2017 13:45

      Pak by sis měl ovšem ujasnit význam slova "růst, roste" v různých souvislostech... V tomto článku se píše o růstu, ale není jasné čeho se růst týká. Jestliže roste spotřeba a výdaje, většina správně pochopí, že s růstem ekonomiky to nesouvisí. Jestli doma začneš více jíst a více spotřebovávat energie při stejném měsíčním příjmu, pak tvá domácnost chudne a ne že roste. A že je spotřeba jeden z ukazatelů HDP, pak to znamená, že další milion migrantů posune Německo do ekonomických výšin:-))) Bože co jsem komu udělal.
      Jesse
      •  
        12.01.2017 17:57

        Trosku jsi me prekvapil... na HDP neni zase tolik sloziteho. Je to artificialni ukazatel, pac lepsi zatim nikdo nevymyslel. V zasade ten prevzaty clanek neco konstatuje, celkem spravne, avsak ctenari toto konstatovani interpretuji zcela nepochopitelne tak, jako by se v tom clanku psalo neco zcela jineho. Zajimave.
        Hruškovec přelahodný
      •  
        12.01.2017 15:17

        Normálně bych řekl vrať se do školy, ale tys zjevně žádnou ekonomickou školu nikdy nenavštěvoval. Je tu prosím někdo, kdo navštívil alespoň dvě první přednášky kursu makroekonomie, aby mu to vysvětlil? Já na to nemám sílu.
        ..
        •  
          12.01.2017 15:28

          Pardon, já si pletu slovo "hospodaření" stále se slovem ekonomika. Pod slovem hospodaření se skrývá pouze jeden význam, což u slova ekonomika si může každý představit cokoliv... No a tady je zakopaný pes celé té zmanipulované ekonomické veřejnosti, která sice vystudovala poučky, nikoliv logiku.
          Jesse
          •  
            12.01.2017 15:36

            HDP (klidně si říkej ekonomika) se měří jako součet spotřeby domácností, spotřeby vlády, investic a čistého salda import export. Tak nějak se předpokládá, že vše co se spotřebovalo se muselo taky vyrobit. Můžeš mi věřit, ale líp uděláš, když nebudeš a vezmeš do ruky skripta makroekonomie a začneš se vzdělávat.
            ..
            •  
              12.01.2017 16:29

              Trošku vytrženo z kontextu (záleží na úhlu pohledu) - zřejmě záměrně. Tak jen pro upřesnění: Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžním vyjádřením celkové hodnoty statků a služeb nově vytvořených v daném období na určitém území; používá se pro stanovení výkonnosti ekonomiky. Může být definován, resp. spočten třemi způsoby: (1) produkční metodou, (2) výdajovou metodou a (3) důchodovou metodou. Zde byla zřejmě (nebo zcela záměrně) použita jen Výdajová metoda ...
              mize
              •  
                12.01.2017 19:31

                Ano vytrhl jsem to z kontextu celé makroekonomie a záměrně vybral metodu výdajovou metodu. Jaksi proto, že článek je o výdajích, což je zas proto, že tyto údaje zveřejnil německý statistický úřad, což činí již mnoho let. Tohle může kritizovat snad jen někdo, kdo bojkotuje kávu arabica turecký med na pouti.
                ..
              •  
                12.01.2017 17:50

                Ano, vsemi tremi metodami dojdes ke stejnemu vysledku... ;) Nebo co chces vlastne rict?
                Hruškovec přelahodný
  • to homo
    12.01.2017 12:50

    Můj taky. Nic si z toho nedělej, začíná období normalizace:-))
    Jesse
    • Re: to homo
      12.01.2017 12:56

      Quo vadis, PATRIA ON LINE ??
      vipin
  • Tak tomu se říká samolibost
    12.01.2017 12:36

    Děs. Ministerstvo pravdy začalo šířit ty pravé zaručené informace, které mají obyvatelstvo nasměrovat správným směrem:-))
    Jesse
  •  
    12.01.2017 12:13

    Tomu žvástu snad nevěří ani sama autorka. Ekonomika tažená sociálními výdaji na úkor vyšších daní a zadlužení (z čeho jiného vyšší výdaje vlády jsou, že?). A jak to, že ten růst zase mizí - pro letošek se prý čeká snížení dynamiky růstu na 1,4 % - když k tomu téměř milionu imigrantů přibylo dalších 280 tisíc? He?
    Niemetz
    •  
      12.01.2017 12:16

      Pardon, doplňuji: ještě to lze financovat bez růstu zadlužení a daní na úkor plánovaných investic. A to se pak projeví velmi negativně na ekonomice s odstupem času.
      Niemetz
  •  
    12.01.2017 12:07

    sakra, že ten babiš to taky nezkusí, přiimeme tak 100 tisíc uprchlíků a můžeme jim vybudivat hned celé nové město i s mešitama, hned bude ekonomika šlapat ještě líp
    sid_cz
    •  
      12.01.2017 12:58

      A co jim ještě každýmu dát do ruky granát a těm schopnějším semtex. To by pak bylo co opravovat a ekonomika by rostla i víc jak 10%. Ne tohle už ani není k smíchu, ale spíš k pláči.
      tk69
  •  
    12.01.2017 12:06

    O tomhle psal už Bastiát v knize Co je a co není vidět.
    Tomáš Roll
  • To už je fakt moc
    12.01.2017 11:59

    takže když se sebereme aktivně činným v EU 100% na daních a přijmeme 1 mld "uprchlíků" tak pak přeci EU poroste nejméně o 10% kvartálně ne ??? :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: To už je fakt moc
      12.01.2017 19:35

      Když myslíš. Ale víc lidí pravděpodobné spotřebuje víc než méně lidí a co se spotřebuje muselo být nejdřív vyrobeno. To prostě neokecáš.
      ..
  •  
    12.01.2017 11:50

    Pane na nebi...
    el mrcoch
  • Co je to
    12.01.2017 11:38

    za demagogii paní Knechtlová? "Německo roste nejrychleji za pět let. I díky uprchlíkům" Tedy, kdyby nebylo uprchlíků (i když opět velkou většinou jde o ekonomické migranty nikoliv o uprchlíky) a Německá vláda by dala stejné množství peněz třeba na výzkum Marsu, pak by jste napsala, že Německo roste díky Marsu?
    hb
    • Re: Co je to
      12.01.2017 12:21

      a to jsem ještě nezmínil další perly „Jedním z důvodů takto silného růstu je příchod velkého množství lidí hledajících úkryt, což mělo za následek značné náklady“. Chtěla jste podle pravdy napsat, že "velkého množství lidí hledajících finanční prospěch" ne? Těch co hledali úkryt až v Německu bylo kolik 1 % ? O vašem myšlenkovém obzoru také svědčí popis situace:" ...přišlo loni do země 280 000 žadatelů o azyl. Oproti předešlému roku je to propad o více než 600 000." Nestranný popis by vypadal takto: " ...přišlo do země v roce 2015 880 000 a v roce 2016 280 000 což je dohromady více jak 1 milion žadatelů o azyl." O jakém propadu to proboha hovoříte ?
      hb
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data