Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tomšík (ČNB): Spekulanti na prudké posílení koruny se mohou spálit

Tomšík (ČNB): Spekulanti na prudké posílení koruny se mohou spálit

25.01.2017 15:07
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Investoři sázející na prudké posílení koruny po ukončení kurzového závazku České národní banky (ČNB) se mohou spálit. Pozice na prodej korun za eura jsou příliš rozsáhlé a trh mělký, varoval viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík v rozhovoru pro Reuters.

Investoři dosud nakupili korunové pozice v objemu desítek miliard eur s tím, jak banka nadále drží intervencemi kurzový závazek 27 korun za euro a nedovolí české měně posílit pod tuto hranici. Tuto hladinu však mnozí vidí jako podhodnocenou a čekají posílení koruny.

ČNB zavedla kurzový závazek na sklonku roku 2013, aby pomocí slabé koruny obnovila inflaci a zabránila deflaci. S návratem inflace k 2% cíli tento nestandardní měnový nástroj letos nejspíš opustí. 

"Ti, kdo spekulují na prudké posílení koruny po exitu, se můžou značně spálit"

Tomšík uvedl, že jako nejvhodnější termín se stále jeví polovina letošního roku. Načasování je klíčové pro investory, kteří spekulují na rychlé posilování koruny po ukončení závazku. Ekonom ČSOB Jan Čermák a hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš přepokládají konec intervencí proti koruně v letošním druhém kvartále. (Psali jsme ZDE) Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl nedávno nevyloučil, že konec závazku na koruně by se mohl posunout i do druhého letošního pololetí. (Více ZDE)

"Mohu potvrdit, že došlo k nárůstu dlouhých pozic, přičemž se v souhrnu bavíme o desítkách miliard eur," uvedl Tomšík v rozhovoru, který se konal v úterý odpoledne. "Když srovnám tato čísla s tím, jaká je výše ročního čistého českého exportu, tak je logické říci, že korunový trh je v tuto chvíli překoupený... Jsem přesvědčen, že se koruna po opuštění kurzového závazku, tedy v krátkém období, může pohybovat oběma směry."

"Ti, kdo spekulují na prudké posílení koruny po exitu, se můžou značně spálit," řekl také Tomšík.

Centrální banka opakuje, že ukončení kurzového závazku nebude tak překvapivé, jak to udělala předloni švýcarská centrální banka. Její rozhodnutí tehdy vedlo k prudkému posílení franku. Centrální bankéři také opakovaně tvrdí, že koruna se nevrátí k hodnotám před zahájením intervencí 25,50 až 25,70 za euro, protože tempo růstu českých mezd a inflace předstihuje eurozónu a přirozená míra apreciace zpomalila.

Před zahájením intervencí byla koruna mírně nadhodnocená, řekl Tomšík, a dlouhé pozice mohou komplikovat posílení české měny na trhu. Investoři, kteří drží české dluhopisy, budou muset projít mělkými trhy jak při prodeji dluhopisů, tak při nákupu eur za koruny při uzavírání svých pozic. Obrat na trhu s eurokorunou v říjnu dosahoval 638 milionů dolarů denně, uvádí data centrální banky. 

ČNB nenechá korunu neřízenou

ČNB by se měla po exitu ze závazku vrátit k režimu řízeného plovoucího kurzu, řekl také Tomšík, který je v bankovní radě už deset let a posledních šest je viceguvernérem. Stanovené nové hladiny pro korunu nebudou. Bankovní rada však bude moci rozhodnout o určitém objemu intervencí na vyrovnání vysoké volatility, uvedl také.

Od doby, kdy ČNB v roce 2013 zavedla kurzový závazek, koruna oslabila o 5 až 7 procent. Do listopadu 2016 ČNB nakoupila při intervencích 30 miliard eur, ukázala poslední dostupná data.

V prosinci se inflace poprvé po čtyřech letech vrátila na 2% inflační cíl ČNB, což odstartovalo spekulace trhu na brzké ukončení kurzového závazku a zvedlo objem intervencí zaznamenaných během první lednové dekády na 7 miliard eur. Analytici usuzují, že objem dlouhých korunových pozic dosahuje zhruba 20 až 25 miliard eur. Tomšík tyto odhady odmítl komentovat.

Kdy? "Teoreticky kdykoli po prvním čtvrtletí," zní z ČNB

Trh podle průzkumu Reuters spekuluje, že banka opustí intervenční režim co nejdříve poté, kdy na konci prvního čtvrtletí vyprší její "tvrdý" závazek.

Tomšík uvedl, že teoreticky může ČNB opustit závazek kdykoli po prvním čtvrtletí a nemusí s rozhodnutím čekat na standardní měnové zasedání jednou za šest týdnů. Může totiž změnit běžné čtvrteční zasedání rady na měnově-politické a na něm o exitu rozhodnout. Nicméně makroekonomický pohled stále nabízí načasování tohoto kroku na polovinu roku.

"Domnívám se, že se z makroekonomického hlediska stále vyplatí uvažovat o exitu v polovině tohoto roku, protože nám to umožní větší pravděpodobnost udržitelnosti inflace v budoucnu," řekl. Před ukončením závazku chce vidět prognózu inflace bezpečně a udržitelně na dvouprocentním cíli, po vyloučení kolísavých položek jako pohonné hmoty, potraviny a ceny restauračních služeb, které pomohly na cíl inflaci v prosinci.

Záporné sazby? Nejsou první volbou

Tomšík také zopakoval, že nevylučuje použití záporných sazeb, které by exit doprovázely, ale neupřednostňuje je. "Snížit sazby v okamžiku exitu by bylo kontraindikativní, když zároveň říkám, že chci začít dodávat méně uvolněnou měnovou politiku. To by šlo proti sobě," řekl také. Výhled na změnu klíčové dvoutýdenní repo sazby, která od roku 2012 stojí na 0,05 procenta, podle něj záleží na úrovni, kde se po ukončení závazku ustálí kurz koruny.

(Zdroj: Reuters)


Čtěte více:

Noví v bankovní radě ČNB. Kdo jsou Oldřich Dědek a Marek Mora?
10.01.2017 13:22
Prezident Miloš Zeman jmenuje 31. ledna novými členy bankovní rady Čes...
BofA: Koruna možná příliš neposílí, ČNB ukončí intervence na přelomu dubna a května
18.01.2017 10:15
Ekonomka Mai Doanová z Bank of America (BofA) ve svém včerejším report...
Hampl (ČNB): Korunu čeká po konci závazku divoké období. Kdy to bude?
19.01.2017 14:00
Investoři, kteří doufají v rychlé zhodnocení své spekulace na brzký ko...

Váš názor
  • Rozbor dopadů ztráty ČNB - VŠE
    30.01.2017 16:02

    Doporučuji přečíst si na toto téma materiál "Ztráta centrální banky - účetní a ekonomický pohled na příkladě České národní banky", https://www.vse.cz/polek/download.php?jnl=polek&pdf=706.pdf Cituji ze závěru : "Roční ztráty centrální banky z dlouhé devizové pozice nejsou pouze „fiktivní“ účetní problém a mají skutečné měnové, důchodové a poptávkové dopady".
  •  
    27.01.2017 17:29

    Horké zprávy Patria 17:15 "ČNB loni vykázala zisk 46,5 mld. Kč, o rok dříve uzavřela hospodaření se ztrátou 549 mil. Kč. Loňský zisk je podle ČNB tvořen přibližně z poloviny správou devizových rezerv, zejména výnosy z akciového portfolia (ČTK)". Tak to vidíš Martíku, zisky z akciového portfolia loni 10-20 miliard.
    ..
    •  
      27.01.2017 17:34

      Horke zpravy PAtria 27.1 . 2018 CNB vykazala za rok 2017. ztratu 358 miliardy kč :-) muheheh ale muheheh mimochodem podle odhadu za leden nakoupila CNB Deviziy za 350 miliard tj dev rezervy na koni ledna budou blizko 100 milardam EUR tudiž spekulanti rozhodně nepolevuji (jsou to ti hloupi Soros, Faber, Waren atd :-) ) ve svem honu na CNB tj dvojtečko. budeš se divit aji ušima :-) muj odhad na konci intervenci je 120-130 miliard Eur možná i vic a ukončeni zavazku ke konci Q1 :-)
      martík
      •  
        27.01.2017 18:18

        Za mě mluví fakta, za tebe blouznivé smyšlenky o budoucnosti. Tak Waren určitě spekuuje s banánovou CZK. To určitě. Že spekulanti dál kopou jámu mě nevzrušuje. Čím víc kopou, tím bude jámu hlubší.
        ..
        •  
          27.01.2017 19:16

          dvojtečko jaká fakta zatim tu 14. dní mluviš blbosti uplně z cesty. :-) blouznivé myšlenky nene jen blizka realita :-) možná by ses divil s čim Waren spekuluje :-) jo jo spekulanti jsou tak hloupy jako ty když hraješ monopoly to víš že jo spi dal :-). a mezi námi já proti CZK. spekuluji taky :-) takže mě považuješ za hlupaka fiiid. naifo :-) jak to řikal Gump pro hlupaka každý hloupy :-) Cim vic kopou tim ceský clovek a CNB vic zaplače - CNB pokryla ztraty z minulych let a letošni zisk a čast zisku z 2014 drží pro stryčka přihodu je to 60 miliard ale na sekyru toi stačit nebude :-). jen tak mimochodem CNB. vytvořila od roku 2007 -2017 cca 230 miliard zisku ale vic než 3/4 padlo na ztraty :-) na forech se šiři jaké budou ztraty dle mě budou v řadu stovek miliard jak jsem uvedl výš možná okolo 300 miliard sanovat to budou dobrých 20 let :-) jestli to vubec někdy srovnaji :-) mezi tim padne Euro a budou se dit věci :-)
          martík
          •  
            27.01.2017 22:53

            Takže spekuluješ proti koruně? žes to neřekl hned. Nejsi tak hloupý, aby sis myslel, že to co tu píšeš je pravda, ale jsi dost naivní abys uvěřil, že tvé žvanění ovlivní centrální bankéře. Tohle můžeš zkoušet na ČEZu, ale tady se hraje o tři řády vyšší liga.
            ..
            • Velevazeny rediteli dvojtecko
              28.01.2017 2:34

              Jestli jsem chytry nebo hloupy, otrly nebo naifni musi posoudit jini :-) nicmene spekulace na menach provozuji od roku 95 tj pouhych 22 let chapu ze pro tebe zkuseneho hrace monopolu jsem pouhy junior a zacatecnik ale tak to je :-) musim rict ze nad tvou prostoduchosti, neschopnosti a hlouposti podle hesla - podle sebe soudim tebe se musim smat. Da se pochopit ze s moji "skoro dokonalosti" je tezke se vyrovnat, zvlast v tvem pripade, nicmene me uspechy jako investora nejsou zadarmo a taky jsem zaplatil nejake to skolne jako mnoho jinych treba Waren B. :-) takze spinkej dal a rano si rekni tatinkovi o kapesne at muzes vecer pozvat nejkou slecnu na matonku muuuuheeheehe Tak pravil legendarni investor ze zasnezeneho mraziveho Greenlandu. Ps Ted uz asi chapes proc tvrdim ze je Tomsik nedouk :-)) mam delsi praxi nez on skol a plnoletosti :-))
              martík
              • Zdar klaune z cirkusu
                29.01.2017 15:15

                Kdyby mi bylo 20, možná bys mě svým žvaněním, že spekuluješ na měnách 22 let nějak ohromil. Takhle jen nabubřele žvaníš a budeš v tom pokračovat dokud nebudeš mít z ostudy kabát. Jistě se toho dočkáme ještě letos. Pak zas zalezeš a několik měsíců po tobě nebude ani vidu ani slechu. Čím dřív to bude tím líp. Tvoje klauniáda už tu nebaví asi nikoho.
                ..
                • Re: Zdar klaune z cirkusu
                  29.01.2017 16:31

                  Dvojtecko ty si komik ja nemam proc zvanit jako ty ja uvadim fakta, to ze to CNB projede nejses schopny zkousnout jen ty a medved u medveda to moc nechapu to neni zelenac u tebe to chapu, protoze jako 18 lety student co zijes z tatinkova kapesneho na to jeste nemas rozum ani znalosti to je cele :-))) moje domluva nebo sazka s medvedem je jasna pokud CNB vyhraje, omluvim se pokud prohraje, omluvi se mi medved to je fer :-) prosim te a misto monopolu zkus dostihy a sazky :-)) nebo neco dalsiho msf
                  martík
                  •  
                    30.01.2017 7:57

                    Ty žádný fakta neuvádíš. Ty jen věříš, že spekulanti nemůžou prodělat, stejně jako náboženští fundamentalisté věří, že svět se starý 6000 let nebo papuánské cargo kulty, které věří, že když budou tančit s barevnými terčíky na vysekané ploše v pralese, tak přilákají letadla s nákladem. To že nějaké letadlo občas přiletí však neznamená, že to funguje.
                    ..
                    •  
                      30.01.2017 19:31

                      dvojtečko ja fakta do tebe cpu už měsic ale je to marný je to marný je to marný :-) já ničemu nevěřim já uvadim jak to bude to je trochu rozdil prootže v minulosti to tak vždy bylo a ja nemám důvod nevěřit žezrovna CNB to vyhraje žadneho top ekonoma ani nositele nobelovky v jejich radě nevidim takže asi vitr Machale. Prostě to tak bude spekulanti vyhra - CNB katastrofalni prohra která vejde do dějin a bude se o ni psát v knihach a ztratu zaplati ovcani alias cyklisti :-) mužeš si myslet cokoliv mužeš doufat mužeš věřit ale prvadu mám já :-) bohudik a proto vydělam :-) a pokud se s tim nedokažeš smiřit nebo vyrovnat je jen a jen tvuj problem a já ti oprvadu neumim pomoci :-))) msf
                      martík
                      •  
                        31.01.2017 12:54

                        Já též předpokládám, že vše bude jako v minulosti. A kdykoliv v minulosti když do něčeho začali investovat taxikáři a sekretářky, a podobní zoufalcii, co předtím o spekulacích četli akorát tak v Neználkovi na Měsíci, tak to dopadlo úplnou katastrofou.
                        ..
                        •  
                          31.01.2017 20:57

                          už mě svítá dvojtečka svoje rozumy ziskal ne v monopolech ale v příbězích o Neznalkovi :-). tak doufám že jsi četl všechny 3 díly :-) a pochopil jsi o co vlastně šlo :-) msf
                          martík
        •  
          27.01.2017 19:07

          A jednoho dne se prokopou až do Austrálie...
          qwer
  • Oponujte laikovi.
    27.01.2017 9:24

    Intervence ČNB proti CZK znamená tiskne nové peníze a za ne nakupuje EUR, nebo je netiskne a za aktiva v CZK nakupuje EUR. V každém případě dá za každé EUR 27 CZK. Devizové rezervy (aktiva) v EUR utěšeně rostou a aktiva v CZK utěšeně klesají. Po skončení intervencí bude co ? ČNB bude za naakumolvané EUR kupovat zpátky CZK nebo aktiva v CZK za dejme tomu 25 CZK? Takže nakoupil za 27 prodal za 25. To podle mne pro ČNB - tedy jako stát moc dobrý obchod není. Je to mnoho miliard ztráty. Bylo někde někdy vyčísleno, že tato ztráta státu (ČNB) bude vyrovnána (převýšena) zisky lepším stavem ekonomiky, pokud intervence lepší stav ekonomiky způsobila?
    trumf
    • Re: Oponujte laikovi.
      27.01.2017 9:35

      Po skončení intervencí bude ČNB vlastnit vládní dluhopisy a akcie různých zemí (ale hlavně těch z Eurozóny) v hodnotě 90 mld. Euro. Z nich bude pobírat kupon a dividendy (opět převážně v Eur) do skonání světa, nebo do doby než bude třeba provádět intervence na posílení koruny. Prodávat nic nebude, pouze v účetnictví přecení aktuálním kursem a vytvoří virtuální ztrátu.
      ..
      •  
        27.01.2017 10:35

        No nevím. Příklad. Měl jsem aktiva za 100 t.j. za tyto aktiva jsem mohl získat reálné peníze na cokoliv, pak po skončení intervenci (přecenění) mám aktiva jen za např. 80, tedy mohu za reálné peníze na cokoliv směnit jen 80. To je virtuální ztráta ? To je reálná ztráta !!! Argumentovat tím, že aktiva v EUR nebo jiných měnách mi něco vydělají je nepatřičné. I aktiva před intervencemi by mi vydělali stejně a vlastně vzhledem k většímu objemu více. Tedy další reálná ztráta.
        trumf
        •  
          27.01.2017 10:56

          Ty nejsi ČNB, nemůžeš si tisknout peníze. Před intervencemi žádné korunová aktiva neexitovala. ČNB si natiskla peníze a za ty nakoupila zahraniční dluhopisy.
          ..
          •  
            27.01.2017 13:47

            koupili Eura nebo dluhoipisy nebo zlato nebo akcie nějak si to ujasni :-) protože jestli kupuje dluhopisy tak je ma taky za zaporny urok ne ? třeba švýcarske. - muhehehe takže spekulanti jsou špatni když kupuji za zapor a cnb ne máš v tom velký ale opravdu velký zmatek Ekonomický řediteli. Dvojtečko ve hře Monopoly firma s 98 hejly :-)
            martík
            •  
              27.01.2017 19:10

              Faktem je jedna věc. ČNB nic nenutí EURa co bude mít po intervencích prodávat. Dokonce část může časem převést do rozpočtu. Podle mě ČNB tahá za delší konec provazu a je v klidu...
              qwer
              •  
                27.01.2017 19:18

                qwee fascinuje mě jak malo lidi vi o tom jak funguje cnb ale cpou se na burzu CNB. muže být donucena Eura prodavat aby branila určity kurz jinak se bude kurz drolit jako briizolit :-) mysliš ty obři ztraty že převede do rozpočtu muuuhehehe CNB. taha za kratši konec provazu a vklidu rozhodne neni viz ty komenty obden Rusnok, Tomšik, Hampl , Řežabek :-)
                martík
                •  
                  27.01.2017 20:21

                  Sám říkáš maatiku že "může být", ale nemusí. Vím, že ty si přeborník na všechno, škoda že nemáme tebe jako šéfa ČNB, jak sme se mohli mít dobře...
                  qwer
                  •  
                    27.01.2017 20:49

                    qweriku nejsem zdaleka odbornik na vše jen na par drobnosti. :-). já už se životem snažim jen bavit a každý den si uživám jako posledni :-) jen mě občas nadzvedne neuvěřitelná lidská blbost a neschopnost a ta bohužel v česku posledni dobou dost buji, doslova ji přeteka hrnec ale najdou sei vyjimky :-)
                    martík
                    •  
                      27.01.2017 21:36

                      K tomu tvrzení ,že koruna nemusí po ukončení intervencí prudce posílit se připojila myslím i nějaká velká am. banka,co když nás jako kolonii vezmou na milost a trochu nám tyhle "systémové" banky s těma špekulantama pomůžou,dočasně můžou trh s korunou určitě manipulovat bez problému.
                      Brutus
                  •  
                    27.01.2017 20:40

                    dej tomu cca 3-5 měísiců pak se uvidí zatim by ses měl nějak připravit :-)
                    martík
        • Trumfe
          27.01.2017 10:39

          zakladni premisu mas ve svych uvahach chybne. CNB neni bezna firma a uz vubec neni k vytvareni zisku. Podivej se do zakona k cemu je zrizena. Mozna ti to pomuze k pochopeni. Zkus si take odpovedet na otazky jak se te ucetni ztrata ci zisk prakticky dotkne... :)
          Hruškovec přelahodný
          • Re: Trumfe
            27.01.2017 13:51

            hruštičko k čemu ta CNB. vlastně je - neni to firma , nemuže zkrachovat , nevytvaři zisk, inflaci taky nedosahuje, měnu taky nehlida, muže mit virtulni ztraty a nikdo to neřeší, muže mit učetni ztratu i učetni zisk může to být velký risk :-). už to mááááám CNB. je tiskarna když něco chceš tak ti to vytisknou :-))))) nic jineho totiž nedělaji jen tisknou a tisknou ale virtualně takže to musi být Tiskarna a ještě virtualni :-) jestli to nakonec nebude 3D tiskarna takové perpetum mobile. :-) nic neděla nic neprodava , nemuže zkrachovat a přesto existuje :-) ještě by to mohli být Řečti bohove co se nudili na Olympu :-)))) muhehehe
            martík
            • Timrku...
              27.01.2017 14:00

              ty investorsky guru z Alberta, chvalim te za pouzivani 5. padu, ale s temi interpunkcnimi znamenky tedy zadna slava... Tak tedy: "Dvojtečka (:) je interpunkční znaménko, tvořené dvěma stejně velkými tečkami situovanými nad sebou." Kopie z Wikouse. Kapisto? ;) To das. Co se tyka CNB, tak muzes byt v klidu. Ja chapu, ze je to tema obtiznejsi nez krajeni salamu... jak rikas, nekdo je doktor, nekdo prodavac, tak rez a neres... ;)
              Hruškovec přelahodný
              • Re: Timrku...
                27.01.2017 15:06

                Hruštičko tvoje pády jsou mi fuk jestli dvě tečky nebo dvojtečka je uplně fuk pořad jsou tak či tak 2 tečky :-) co se týká CNB. neřekl si zhola nic to je cele :-). chapu že pro terbe bude asi mnoho mnoho temat obtižných to tak někdy je někdo je chytry někdo rozumu moc neprbal takže příště zkus něco o te CNB :-) a nejsem ani doktor ani ani prodvac ale přemyšlim co dělaš ty že by zametač protože zameta diskusi umiš dobře :-ú
                martík
                •  
                  27.01.2017 19:59

                  :))) ...tak ty premyslis... to ja te nebudu rusit, ja ti fandim. Pak dej vedet, cos vymyslel. Bony nemam, pro poradek.
                  Hruškovec přelahodný
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m