Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump odvolal vzpurnou ministryni spravedlnosti a pořádně zhořkl asijským trhům

Trump odvolal vzpurnou ministryni spravedlnosti a pořádně zhořkl asijským trhům

31.01.2017 7:50, aktualizováno: 31.1. 9:54
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Nesouhlas s přístupem Trumpa vůči imigrantům přinesl konec úřadující ministryni spravedlnosti USA Sally Yatesové a dopadl také na obchodování v Asii. Ministryně v pondělí nařídila ministerským právníkům, aby před soudy neobhajovali rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa znemožnit občanům sedmi muslimských zemí vstup na území USA, oznámila televize CNN. Trump krátce nato Yatesovou odvolal z funkce. Nový ministr spravedlnosti čeká na schválení senátem.

Yatesovou jmenoval předchozí prezident Barack Obama v roce 2015 náměstkyní ministra spravedlnosti a Trump ji po vítězství v prezidentských volbách pověřil vedením rezortu do schválení nového ministra. Úřadující ministryně v prohlášení uvedla, že si legálností Trumpova exekutivního příkazu není jista. Bílý dům reagoval oznámením, že Yatesovou v prozatímním vedení ministerstva nahradí prokurátor ze státu Virginie Dana Boente.

Podle Bílého domu Yatesová svým jednáním "zradila ministerstvo spravedlnosti". Její kompetence v oblasti ochrany hranic a ilegální imigrace jsou prý "velmi slabé". Dočasná správa rezortu potrvá jen krátce, protože nový ministr spravedlnosti Jeff Sessions bude nejspíš brzy v Senátu schválen. Ministerstvo bude pod Sessionsovým řízením podle CNN Trumpův dekret "agresivně obhajovat".

Rozhodnutí nového prezidenta o omezení migrace je zatím soudně napadeno ve státech Virginie, New York, Massachusetts, Washington a Kalifornie. Demokratičtí členové amerického Senátu se v pondělí pokoušeli prosadit hlasování o zákonu, který by zrušil exekutivní příkaz Donalda Trumpa o zákazu vstupu do země občanům sedmi muslimských zemí. Hlasování o návrhu příslušného zákona ale republikáni zablokovali. Návrh zákona blokujícího Trumpovo rozhodnutí podpořilo 27 demokratických senátorů, oznámila senátorka Dianne Feinsteinová. Vyhlídky na úspěch byly ale podle agentury Reuters mizivé, protože podle senátních pravidel stačí hlas jediného zastupitele k tomu, aby hlasování zmařil. Hlasování svým nesouhlasem znemožnil republikánský senátor Tom Cotton.

Trumpovo páteční rozhodnutí odebírá po dobu 90 dnů občanům Íránu, Iráku, Somálska, Sýrie, Libye, Súdánu a Jemenu právo vstoupit na území USA. Na dobu 120 dnů také pozastavuje přijímání jakýchkoli uprchlíků a na neurčito přijímání běženců ze Sýrie.

Asijské trhy klesly

Poslední kroky a slova Donalda Trumpa jsou spojována také s výraznějším poklesem akciových trhů v Asii. Asie navázala na nejhorší seanci na Wall Street v letošním roce. Japonský index Nikkei odepsal 1,7 procenta, silnější jen proti americkému dolaru se podepsal na výkonu akcií japonských exportérů. 

Japonská centrální banka ponechala v platnosti svou měnovou politiku, zvýšila ale výhled růstu ekonomiky na 1,4 % z dosavadních 1,0 % pro fiskální rok do konce března. Ve výhledu pro inflaci očekává dosažení 2 % do roku 2018.

Za zlepšením prognózy HDP podle banky stojí snadný přístup k úvěrům, stoupající export a rostoucí vládní i firemní výdaje. Banka zlepšila rovněž odhad růstu pro příští fiskální rok, a to na 1,5 procenta z dříve očekávaných 1,3 procenta.

"Pokud bude ekonomika v příštích měsících pokračovat v oživování, předpokládáme, že dalším krokem japonské centrální banky bude zpřísnění měnové politiky, nikoli její uvolnění," uvedl analytik Juičiro Nagai z makléřské společnosti Barclays Securities Japan.

Reuters: Trumpův migrační dekret je dílem poradce Bannona

Za kontroverzním dekretem prezidenta Donalda Trumpa, který zakazuje vstup do země občanům sedmi muslimských zemí, stojí prezidentský poradce Steve Bannon, řekly agentuře Reuters zdroje z amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost. Bannon je mnohými považován za problematického politika s rasistickými a antisemitskými názory. Spolu s Bannonem se na přípravě Trumpova dekretu podílel jeho blízký spojenec, politický poradce Bílého domu Stephen Miller. "Celou tuto operaci měli na starosti," citovala agentura vysoce postaveného ministerského úředníka.

V původním návrhu byl paragraf, který vyjímal z platnosti dekretu cizince s trvalým pobytem v USA, tedy držitele takzvaných zelených karet. Bannon ale rychle toto ustanovení zavrhl. Bílý dům podle pracovníků ministerstva pro vnitřní bezpečnost své rozhodnutí nekonzultoval s imigračními, celními ani pasovými úřady. Nikdo proto dodnes neví, jak rozhodnutí vykonávat.

Bannon vykonává funkci hlavního stratéga Bílého domu a jeho jmenování nepodléhá schvalovacímu procesu v Senátu. V prvních deseti dnech Trumpova mandátu se stále objevoval po jeho boku. Pod kontrolou má podle Reuters veškeré písemnosti Bílého domu a Národní bezpečnostní rady, jejímž členem se stal. Dokumenty, k nimž má výhrady, odesílá zpět k přepracování.

Bannon s Millerem údajně vytěsnili z rozhodování umírněného personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse. Politik, který chtěl působení ultrakonzervativní dvojice omezit dosazením některých liberálnějších politiků, se ocitl na druhé koleji.

Austrálie si v pondělí po Velké Británii a Kanadě vynutila výjimku z dekretu prezidenta USA Donalda Trumpa, který zakazuje občanům sedmi muslimských zemí vstoupit na území Spojených států. V Sydney to oznámil premiér Malcolm Turnbull. Nový Zéland očekává přiznání stejné výjimky v nejbližší době.

"Držitelé australských pasů budou moci cestovat do USA stejně, jako cestovali před vydáním Trumpova exekutivního příkazu," prohlásil Turnbull. "Bez ohledu na jejich rodiště i bez ohledu na to, zda mají dvojí občanství nebo jsou držiteli ještě jiného pasu, mohou do USA cestovat," řekl.

List Financial Times v pondělí napsal, že zvláštní status pro Brity, a nyní i pro Kanaďany a Australany, patrně rozhořčí ostatní západní země, které podle původních náznaků měly mít stejné výsadní postavení.

Trump prý připravuje příkaz namířený proti legálním migrantům

Americký prezident Donald Trump připravuje opatření, které má postihnout nejen nelegální přistěhovalce, ale i osoby pobývající v USA legálně, jsou-li závislé na státní pomoci, oznámila pak agentura AP s odvoláním na návrh exekutivního příkazu, který má k dispozici. Deportace má postihnout cizince, kteří jsou závislí na státních příspěvcích v nouzi. Všichni přistěhovalci musejí podle platných regulí před vstupem do USA prokázat finančníAP nezávislost. Pokud pobírají státní pomoc, měli by podle připravovaného dekretu Spojené státy opustit.

Návrh obsahuje formulaci, podle níž mají tyto osoby USA opustit "tak spěšně, jak je to možné". Žádost AP o bližší informace Bílý dům odmítl.

(Zdroj: čtk, Reuters, Bloomberg, CNBC, AP)


Váš názor
  •  
    05.02.2017 4:24

    Trump rulez !
    Radek
  •  
    31.01.2017 11:35

    Dejte Trumpovi čas a pak ho teprve hodnoťte. Obamovi dali nobelovku za mír snad v den nástupu do funkce a on válkama (exportem demokracií) rozes ral pás zemí od Tuniska po Sýrii.
    krupicová kaše
    • Tunisko?
      31.01.2017 11:44

      Máš pocit, že ten upálenej zelinář dostával pokyny přímo od Obamy? Nebo ty pokyny dostala ta úřednice, která mu tu zelinářskou živnost zatrhla?
      ..
      • Re: Tunisko?
        31.01.2017 11:56

        Nejspíš myslel ty útoky na pláži....On se každý magor může hlásit dodatečně k IS
        Velkamedvědice
    • Kaše
      31.01.2017 11:37

      Nehodnotil jsem Trumpa, ale konkrétní opatření..
      Velkamedvědice
  • Špaček
    31.01.2017 11:25

    Zachytil jsem Tě kolego...Ano přesně o tom píšu..Souhlas..
    Velkamedvědice
  • vspurná ministrině
    31.01.2017 10:15

    Konečně rozhodný politik alespoň v USA . Paní ministrině spravedlnosti si zahrála na "umírněnou" opozici , pan prezident jí spravedlivě vyrazil . Já , když jsem neposlechl tátu , tak mě seřezal. Příště jsem již poslechl . To je demokracie - vládnou svobodně zvolené autority . Paní ministrině dopadla celkem dobře , jako umírněná opozice ani nestačila vytáhnout kalašnikova. Autorita je autorita a poslouchat se má. Snad se blíží i v Evropě doba, kdy se vrátí autority . Je vidět , že ŽánKlód je velký EUropský omyl . To u nás již autority vládnou . Bohuš , když mluví , tak už se sám svým kecům směje . Už aby to převzal Babiš :-)
    karel IV
    • Re: vspurná ministrině
      31.01.2017 11:50

      Karle IV naprostý souhlas. Kdyby měl Zeman koule jako Trump, tak tehdy odvolal Hermana za ofiko schůzování s dalajkou. Některý věci se prostě nedělaj.
      Bentley
      • Bentley
        31.01.2017 11:58

        Tak že, považuješ za smysluplné, že na seznamu terotistické země chybí a jiné tam jsou?
        Velkamedvědice
        • Re: Bentley
          31.01.2017 12:12

          To je politika kámo, který země jo a který nee. Za 3 měs to nastaví nějak jinak, tak uvidíme.
          Bentley
        • Re: Bentley
          31.01.2017 11:59

          Zeman může odvolavat ministry?
          Velkamedvědice
          •  
            31.01.2017 12:13

            Jo, bohužel jen na návrh premiéra :-((
            Bentley
    • Re: vspurná ministrině
      31.01.2017 10:19

      A nevadí ti, že zatímco s teroristickými zeměmi se bratříčkují dale a ban dostali zcela jiné země?
      Velkamedvědice
  • Nebude dlouho trvat...
    31.01.2017 9:44

    ...a v Oválné pracovně bude na čestném místě busta Hitlera a prapor se svastikou.
    marrtt
    • Re: Nebude dlouho trvat...
      31.01.2017 10:00

      Největší sranda je, jak mu lidí fandí v údajném boji proti muslimským teroristům. Fakta. Zakázané zeme Iran, Irak, Libye,Somalsko, Sudan, Jemen,v letech 1975 až 2015 nespachali na území USA žadný teoristický čin.. Naopak, počet obětí ze zemí, co ban nedostali..Saudská Arabie 2369 obětí, Spojené emiráty 314, Egypt 162, Libanon 159....
      Velkamedvědice
      •  
        31.01.2017 12:52

        ....někdo někdy musí začít.....a nejde jen o terorismus, ale o parazity, kteří jdou za lepším, pokud možno bezpracným životem....a tady je seznam docela výstižný.....ono obojí k sobě nemá daleko, že...
        keris
      • VM, že by ti to začínalo politicky myslet?
        31.01.2017 11:20

        Sranda je, že se na spojence USA, státy, režimy, které organizují a financují terorismus, upozorňuje až teď v souvislosti s Trumpovým nesmyslným rozhodnutím. Včera si známý ekonom (pravdoláskař od srdce, jak o sobě říká), Tomáš Sedláček, v pořadu Interview ČT24 dovolil říct do veřejnoprávního vysílání neuvěřitelnou věc: "Saúdská Arábie zinscenovala jedenácté září celkem jednoznačně." (říká to v čase pořadu cca od 23:00 min) Já už jsem to tady psal mnohokrát a co se stalo s mými příspěvky?
        Špaček
        •  
          31.01.2017 11:30

          Saudská arábie zorganizovala 11. září jasná věc. Ale co s tím? Bez saudské ropy se celý svět propadne do chaosu jaký vidíme v Sýrii. Nějaké rozumné návrhy?
          ..
          •  
            31.01.2017 19:31

            Tak Saúdská Arábie napadla USA, bylo při tom zabito na 3000 lidí a tady ten deprivant se ptá co s tím. Tak asi nic, Západ bude dál se státy podporujícími terorismus rád obchodovat v rámci programu zbraně za ropu, aby nenastal chaos, když to tak pěkně vynáší. Jsme ve válce s terorismem. :-)
            Špaček
        • Re: VM, že by ti to začínalo politicky myslet?
          31.01.2017 11:25

          A položil bych ti kontrolní otázku: Podporují USA mezinárodní terorismus?
          Špaček
          • Špaček
            31.01.2017 11:26

            Cetv je mimo..Souhlasím, proto jsem seznam zveřejnil a Saudskou Arabii vypíchl
            Velkamedvědice
        • 31.01.2017 11:23

          Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
          velkaamdvedice
          • Cetv
            31.01.2017 11:27

            Nejen, že sem to nepopíral, ale sám jsem to téma otevřel..Jsi zdráv??
            Velkamedvědice
      •  
        31.01.2017 10:18

        To je oplavdu slanda maminko , ty tomu oplavdu lozumíš . poznámka : Jsi fakt sečtělá , vzdělaná , akorát tě to je h.... platný .
        karel IV
        •  
          31.01.2017 10:20

          O TVém IQ tento příspěvek ledasco napovídá. Hlavně, že si ze sebou spokojen..
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů